Merhaba Arkadaşlar
Elimde iki adet pc power supply var.Biri 300W diğeri 235W değerin\'de bunları ikisini birleştirip\'de voltaj\'larını ve amper\'ini arttıra bilirmiyiz.
seri bağlayarak voltajı arttırabilirsin paralel bağlayarakta amper değerini arttırabilirsin
bende bunu staj gördüğüm bir fabrikada görmüştüm
ikisinide aynı fişetakacaksındır büyük ihtimal bu durumda gnd uçları ortak olacak yani seri bağlamaya kalktığında şese yapar paralel bağlamak için sadece çıkış uçlarını beraber bağlamanız yeterli
ortak fişin mantığını açıklamak gerekirse psu ların kabloları 3x dir yani faz nötr ve topraklamadır ve topraklamada doğrudan psunun kasasına bağlıdır aynı şeilde çıkışın gndside kasaya bağlıdır yani aynı fişe takılı psular topraklama yolu ile ortak gndye sahip olurlar
Amaç nedir öğrenmek gerek. ???
mft nin seri bağlantı açıklamalarına ilave olarak paralel bağlantıda da problem olacağını ilave edeyim.
Amaç eğer fazla güç tüketimi olan PC ye yeni ve pahalı PS almaktansa eldeki iki PS yi birlikte kullanmaksa olur. Uygulamaları mevcut. Güçlü olanla ana kartı diğeriyle optik sürücü ve HDD leri (molex leri) beslersin.
Seri bağlamak için toprak bağlantısı güç kaynağı içinden iptal edilir (sakıncalıdır) Yalnız birer voltajı seri bağlıyabilirsin.
Paralel için hızlı ve düşük iletim voltajı olan diyotlarla aynı türden tüm çıkışlara paralel bağlantı yapılabilir. (PS lerin içinde to-220 yada to-247 kılıflı üç bacaklı ortak katot diyotlar var. Bunlar uygundur) Çıkış voltajında diyot voltajı kadar düşme olacaktır. Mesela biri 12V/8A diğeri 12V/7A ise düşük olanın iki katını (biraz temkinli olarak) geçmeyecek şekilde yük kullanabilirsin. (en fazla 13A çekecek yük gibi)
Kolay gelsin.
Benim istediğim sadece voltaj ve akımı biraz arttırmak pc bağlamak için,akım ve voltajı potansiyometre ile ayarlamak.
Alıntı yapılan: emrah74 - 27 Mart 2012, 10:35:23Benim istediğim sadece voltaj ve akımı biraz arttırmak pc bağlamak için,akım ve voltajı potansiyometre ile ayarlamak.
Ben de bunu anlamıyorum zaten.
pc bağlamak için PC ye bağlıyacağınız PS nin voltajını arttırmayı düşünmeyin bile.
Bir bilgisayar güç kaynağı nasıl akım ve gerilim ayarlı güç kaynağı olur dersen. Sitede mevcut:
https://320volt.com/akim-voltaj-ayarli-atx-smps-guc-kaynagi-modifiye/
https://elektronikprojeler.com/index.php?topic=2219.0
Hocam kusura bakmayın yanlış yazmışım.Pc\'ye bağlamak için diğil.Güç kaynağı olarak kullanmak istiyorum sitedekileri inceledim.Benim istediğim 2 PS birleştirmek sizce mümkün mü?
Ben seri ve paralel bağlantı için bilgi vermiştim (azda olsa) Siz potansiyometreyle akımını ve gerilimini arttırmak istediğinizi yazdınız. Şimdi iki güç kaynağını birleştirmek mümkün mü yazıyorsunuz.
Birleştirmekten kastınız iki kutuyu birbirine vidalamak değilde elektriksel olarak birlikte kullanmak ise iki eleman seri veya paralel bağlanabilir düşüncesiyle yazdığım cevabı tekrar okuyup anlaşılmayan yer varsa sorunuz. Cevaplamaya çalışırım.
Yada kısa soru:
Benim istediğim 2 PS birleştirmek sizce mümkün mü?
Kısa cevap:
Evet bence mümkün.
Benim istediğim iki ps\'nun devresini elektriksel olarak bağlayıp akım ve gerilimi arttırmak ve aynı kutu içinde toplamak.Potansiyo metre ile istediğim akım ile gerilimi kendim ayarlamak istiyorum.
Hocam ikisini birleştirirlir dediniz nasıl yapabilirim.Yardımınızı bekliyorum...
Daha önce yazmıştım. Seri veya paralel olarak birleştirilebilir.
Seri bağlamak için toprak bağlantısı güç kaynağı içinden iptal edilir (sakıncalıdır) Yalnız birer voltajı seri bağlıyabilirsin.
Paralel için hızlı ve düşük iletim voltajı olan diyotlarla aynı türden tüm çıkışlara paralel bağlantı yapılabilir. (PS lerin içinde to-220 yada to-247 kılıflı üç bacaklı ortak katot diyotlar var. Bunlar uygundur) Çıkış voltajında diyot voltajı kadar düşme olacaktır.
Teşekkürler hocam... :)
bilgisi ve yardımcı olabilicek arkadaşlara şimdiden tşk ederim benim istegim şu ve kesin ve net bir cvp yapmam için yeterli elimde iki adet 1100 watt psu var ben ben anakartımı ve ekran kartlarımı beraber çalıştırmak için bu iki psu uyu paralel bağlantı yapıp anakarta birlikte girmek istiyorum böylece hdd ekran kartı işlemci cdrom vs tüm bilgisayar aksesuarları eşit yükte çalışıp psuların fazla yüke mağruz kalmasını istemiyorum bu iki psu yu birbirine paralel bağlamak anakarta vs elemanlara zarar verirmi zarar vermicekse en kısa zamanda uygulamak istiyorum
emre pc yi oyun için güçlendirmek istiyorsan 600W yada 750 W bir power ihtiyacın olucak eyerki elinde blok 600w lık bir power varsa onu kullan ben derim hiç birleştirme neden ! !!! 1100w az degil
günde 4 saat kullansan 4400 w ayda 132 000 W yapar bir deneyim olsun diyorsan sen bilirsin
ama ben böyle kullanıcam dersen yazık günah derim
koy balkona solar panelleri kendi elektrigini kendin üret al bir invertör canavar gibi kullan
( amacım akıl vermek degil sadece görüşümü bildirdim) şimdi den kolay gelsin ;)
ilgilendiğiniz için tşk ederim öncelikle durumu şöyle izah edeyim
biraz elektronik bilgisayar benim özel ilgi alanım sigram içkim yoktur en kötü alışkanlığım elektronik eşyalardır evimdeki bilgisayar özelliklerine gelince arkadaşım şimdilik zaten bir tanesini kullanıyorum ama ilerde ihtiyacım artıcak çünkü 650 watt gücünde iki adet ekran kartı kullanmayı düşünüyorum bunun yanında sıvı soğutma yapıcam
şuanda evde gigabyte ud5 anakart 32 gb ram li x3960 extrem serisi intel işlemci 240 gb ozc ssd diskli kendimce yapabildiğim en sağlam oyun kasası ayrıca server olarakda kullanabilceğim bir kasaya sahibim ilerde arşiv ve oyun için yüksek grafik kartı kullanmaya başlıyınca birde over clok olayına girine 1100 watt yetersiz gelir diye düşünüyorum bu yüzden iki psu yu birleştirip öyle kullanmak istedim bir role yardımıyle 2 ci psu yu aktifleştre biliyoruz fakat benim amacım gücün eşit dağılımından yana bilmem anlatmak istediklerimi anlatabildimmi :) paralel bağlantıda ana karta yada psu ya herhangi bir zarar gelirmi
bu arada psu lar aynı marka model ve aynı güçteler biri diğerinden farklı değil alırken çift almıştım
paralelleme şartına göre psu çıkış voltajları aynı olmalı.aynı olduğu için yükü eşit paylaşırlar.yoksa istediğin sonucu alamazsın.
tşk ederim arkadaşım sonuç olarak iki psu yu birbirine paralel bağlayıp istediğim sonucu sıkıntısız elde edebilirim sanırım acemi çok çalışmam oldu fakat bunun ucunda bilgisayarı elime almak istemiyorum sonuç kötü olur çünkü :)
smps cihazların çıkışları paralel bağlanmaz. denemeyin. çalışsa da normal birşey değil yaptığınız.
bu paralel bağlantı mümkün değil mi? mümkün. şaseleri birleştirip, artı uçların her ikisinden de ayrı ayrı yüksek amper taşıyabilecek diyot ile çıkış alın öyle birleştirin. hem \"normal\" bir iş yapmış olur, hem birinin arızasını diğerine hissettirmemiş olursunuz, hem de birisi sussa da diğeri devrede olur işlem devam eder.
yusuf ustam uyardığın için tşk ederim bana basitce anlatırmısın dediğinden anladığım şu şaseler yani - kutuplar bir olucak + kutuplar için her birine diyot bağlıyıp o şekilde bir paralel bağlantımı yapıyım ve bunun sonucunda yüke binen diyotlar aşırı ısınmazmı ? sorusu geliyor aklıma
çözemedim bu olayı bir türlü nasıl çıkcam işin içinden en basit şekilde anlatırsanız sevinirim
yusuf ustam ve forumdaki ustalarım derdime bir çare diyorum başka bişey demiyorum bana sağlıklı iyi bir yol gösterin acemi halimle çözeyim şu işi :))
yüke binen diyot amperli olursa ısınmaz. ortak katot ya da anot tr tipli amperli diyorlar var soğutucuya bağlanabiliyor aynı zamanda. ortak katot olanın anotlarına iki power supply artısını gir ortadaki katottan çıkış al oldu bitti... veya örneğin 1N 5408 gibi akıma dayanabilir güçlü diyotlar kullanıp aynı işi yapabilirsiniz.
Yusuf usta ortak katod yazacaktı herhalde, anodları + çıkışlara bağlayıp katod u elde ettiğiniz güçlü çıkış olarak kullanabilirsimiz. 2X10A yada 16A diyotlardan bulup soğutucuyla kullanmanız yeterli olur.
Piyasada hangi modelden bulursanız olur. (ben bluemavide şu üründen gördüm:)
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/Shindengen/mXxtqsx.pdf
1N54XX serisi kullanmayın, onlar bu işlere pek uygun değiller.
Bir de ben atx lerden yalnız 12V tan kuvvetli akım çekeceğim zaman 5V çıkışlarına da yük bağlarım.
10W yada 20W 12voltluk halojen lambayı 5V çıkışına takarım. ;) (kırmzı ve siyah kablo arasına)
Yaksa 11,5V ve 5,3V gibi değerler alıyorum. Siz bir de diyot ekleyince 11voltu zor görürsünüz.
Kolay gelsin.
sayın asma hocam ortak katot olacak evet, ters yazdım.
ve diyot üzerinde yaklaşık 0,6V civarında voltaj kaybı olduğunu da düşünmek gerekli...
ilgilenen hocalarıma çok teşekkür ederim şimdiden
MBR2545 Diyot ( 30A- 25V )
http://www.direnc.net/MBR2545-Diyot-30A-25V-,PR-6559.html
bide bu üsteki linkde ortak katot diyot buldum siz işimi görür derseniz her artı uç için siparişi verip hazırlığa başlıcam
sayın bilgili hocalarım ufak bir ayrıntı daha takıldı gözüme vereceğim şu linkde
power supply kablolarının güç çıkışlarının ne oldugu gösterilmekte + 12 volt kısmını anladım orda mavi bacakda - 12 volt var bu mavi bacağı direkmi paralel yapmalıyım ne yapmalıyım
yardımlarınız için çok teşekkürler
http://img.donanimhaber.com/upfiles/10349/9F89C23841154E08B0E901134685015B.jpg
İki güç kaynağının çıkışlarını paralel bağlayıp PC çalıştırmak düşüncesi sakıncalı, riskli bir davranış olur.
İki güç kaynağını paralel bağlayıp daha yüksek güç elde edilebilir ama PC ye bağlamadan. (12V ses tesisatı çalıştırmak gibi)
İki güç kaynağı bir PC de kullanılabilir ama gnd (siyah kablolar) dışında hiç bir çıkış ucu bir birine bağlanmaz (diyot veya başka elemanla)
Yapılacak iş basittir:
Bir güçkaynağının 20-24 pin bağlantısı ana karta bağlanır, gerekiyorsa VGA kartı aynı kaynaktan beslenir.
Diğer güç kaynağı ile fdd odd hdd ... ne varsa beslenir. Bu ikinci güç kaynağı ilki çalıştığında tetiklenecek şekilde bağlanır. Güç dağılımını eşitlemek size kalmış, 4 hdd var derseniz, optik sürücüyü ilk güç kaynağından besleyebilirsiniz. Yada işlemcim çok sömürüyor derseniz, ilkini yalnız anakart beslemesinde kullanın.
Mesela +5V veya +3V3 çıkışı ile bir transistör sürülür (uygun dirençle) transistörün kollektörü ikinci güç kaynağının yeşil kablosuna bağlanır, emiter ise siyah kabloya bağlanır.
Böylece birici çalışınca ikincide çalışır, PC kapatılınca ikiside kapanır.
Transistör yerine opto kuplör veya röle de kullanabilirsiniz.
Aynı konu başlığında farklı istekler olunca birinin çözümü diğerinin zarar görmesine neden olabilir. ::)
Kolay gelsin.
Merhabalar..
Yeni konu açmak istemedim. Bende 2-3 tane PC güç kaynağını diyotlarla bağlayıp 12v çıkışındaki akımları birleştirmek istiyorum. Evde oto amfisi kullanmak için.Hangi diyotu öneririsiniz?
Alıntı yapılan: emreee45 - 19 Nisan 2013, 02:36:36ilgilendiğiniz için teşekkürler ederim öncelikle durumu şöyle izah edeyim
biraz elektronik bilgisayar benim özel ilgi alanım sigram içkim yoktur en kötü alışkanlığım elektronik eşyalardır evimdeki bilgisayar özelliklerine gelince arkadaşım şimdilik zaten bir tanesini kullanıyorum ama ilerde ihtiyacım artıcak çünkü 650 watt gücünde iki adet ekran kartı kullanmayı düşünüyorum bunun yanında sıvı soğutma yapıcam
şuanda evde gigabyte ud5 anakart 32 gb ram li x3960 extrem serisi intel işlemci 240 gb ozc ssd diskli kendimce yapabildiğim en sağlam oyun kasası ayrıca server olarakda kullanabilceğim bir kasaya sahibim ilerde arşiv ve oyun için yüksek grafik kartı kullanmaya başlıyınca birde over clok olayına girine 1100 watt yetersiz gelir diye düşünüyorum bu yüzden iki psu yu birleştirip öyle kullanmak istedim bir role yardımıyle 2 ci psu yu aktifleştre biliyoruz fakat benim amacım gücün eşit dağılımından yana bilmem anlatmak istediklerimi anlatabildimmi :) paralel bağlantıda ana karta yada psu ya herhangi bir zarar gelirmi
arkadaşlar pek bahsetmemiş ama ben de birşey aktarayım.
söylediklerimi eleştiri gibi algılayıp gücenme.
bilgisayarının özellikleri (bana göre) uçuk derecede yüksek. en ucuz parçan 1500-2000W power cihazından kat be kat daha pahalı.o kadar masraf etmişsin power cihazından kaçma. powerleri birleştireceğim diye yapacağın en ufak hata o koskoca pahalı makinenin içine eder. zaten o kadar masraf etmişsin. al bir tane eğer varsa 2000W civarında power, kullan. eğer bu birleştirme işini kendin yapamayacaksan
mutlaka bir bilene yaptır. güzelim makine çöpe gitmesin...
İki güç kaynağını paralel çalıştırabilmek için, iki güç kaynağından da aynı miktarda akım çekilmelidir aksi takdirde kesinlikle dengesiz akım çekilecektir ki buda güç kaynağının biri tam yükte hatta aşırı yükte çalışırken diğeri normal ayarda seyredecektir. Forced current sharing diye aratırsanız google da çıkabilir. Bu devre iki güç kaynağının arasına konur ve ikisinden aynı miktarda akım çekilmesini sağlar. Aksi kullanımı hiç kimse %100 çalışıyo diye garanti edemez etmemelidir.