Böyle Converter Olur mu? Yoruma Açık Konu

Başlatan seron, 15 Kasım 2023, 01:20:06

seron

asdasdasdas.jpg

Yukarıdaki iki devrede eleman değerlerini görmezden geliniz. Devreler step-up converter devresidir (teorik).

Çıkış, yükün aşırı akım çekmesi dolayısıyla çökerse, 22k'ya seri bağlı transistörün geçirgenliği azalarak pals süresini uzatır; bu, bobinin daha fazla şarj olmasına neden olarak çıkış gerilimini dengelemeye zorlar.

Çıkış, herhangi bir nedenle boşta kalır, yükselme eğilimine giderse, 22k'ya seri bağlı transistörün geçirkenliği artarak pals süresini kısaltır ve çıkış gerilimini bu kez tersten dengelemeye zorlar.

Böylece çıkış sabit kalmaya zorlanmış olunur.

Yani uydurma bir feedback devresi ile çıkış sabitlenmektedir.

Bu devre çalışır mı? Sizler ne düşünüyorsunuz? Denemeye değer mi? Küçük boyutlu bir çizim yapmayı planlıyorum uğraşmaya değer mi?

Görüşleriniz benim için değerlidir.

Teşekkürler.

seron

Merhabalar. İlgi çekmedi pek ama yine de devrenin PCB'sini çizdim. Belki baka baka çizersiniz. Ya da eğer isterseniz baskı için PDF'lerini verebilirim.

Ekran görüntüsü_2023-11-15_20-21-14.jpg

İyi çalışmalar.

mustafaaxu

seron kardeş fikir verme amacı ile bu şemayıu daha öncede eklemiştim
kolay gelsin

Conversor_12V_24V.jpg

seron

#3
Mustafa abi bu olmaz.

Benim maksadım tamamiyle deneysel bir geri besleme olayı yaratmaya çalışmak. Yani aslında ben "böyle geribesleme olur mu" diye soruyorum. Çıkışa yük bindiğinde oluşacak voltaj çökmesini devrenin kendi kendine dengelemeye çalışmasını istiyorum. Devreyi kurmayacağım sadece bir kitap yazıyorum devreyi o kitaba koyacağım. (Flip-flop devresiyle kurulmuş 100 proje diye bir kitap yazasım var.)

mustafaaxu

#4

kitap yazme girişimini çok beğendim başarılar kardeşim
devre büyük olasılıkla çalışır
hocam geri besleme feedback devresini oluşturmak belli elektiriksel kuralları uygulayarak olur
bunu bence yeni başlayanlar için önce algoritmik resim arkasından şematik çizimi verirsen daha güzel anlaşılır
çıkış voltajı değişimi ile flipflop un frekansını değiştirerek çıkış voltajını kontrol etmek
zaten PWM nin ana işlevi
bir şama buldum fikir vermesi amacı ile

930kBc.jpg

hasan1

merhaba dvd player amfisine nasil aux ve hoparler bağlaya bilirim fotoraf ata bilmiyorum


mustafaaxu

hocam resim içim kolay yöntem yorumunun yaz
ön izlemeye bas çıkan alt menüde
Dosyaları eklemek için buraya tıklayın veya sürükleyin.
penceresinin içine resminizi sağ tuş ile sürükliyerek bırakın
çıkan penceyede çğp tenekesinin yanındaki yukarı iki ok tıklayın
yorumunuzda resmin yeralmasını istediğiniz satırın altını tıklsyın
imleç nerde ise resimin  kaynak kodu oraya eklenir
sonra penceredeki ekle tuşuna basın
643fa5448ba2133ec51d9e79_3.jpg
kaynak kodunu göreceksiniz
ön izlemeye basın resim çıktıysa göndere basın 
tamamdır

mustafaaxu

hocam en kolay yöntem anfinin volüm düğmesinin orta uçları anfinin girişidir
aux oradan girebilirin

seron

Alıntı yapılan: mustafaaxu - 22 Kasım 2023, 21:49:55kitap yazme girişimini çok beğendim başarılar kardeşim


O değil de @asma neden ısrarla yorum yazmıyor anlamadım. Hayır, "bu devreden bi mok olmaz" demesini bekliyorum. Ona göre kitaba almıcam devreyi. ???  Huyunu suyunu çözebildiğim kadarıyla beğenmediği devreye ne yorum atar ne beğen basar. Kesin sonuç için bekletiyorum.

seron

Tamaaam, bahsettiğim devre iyi bir devre değil anlamış olduk ;D Bu devreyi boşverelim. @mustafaaxu abi senin verdiğin son devre güzel. Onu kitaba alıcam ;)