Herkese merhaba; piyasada veya çin sitelerinde satılan devreyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Ufak tefek işlerde gerekli olacağını düşünüyorum en azından bu işlere meraklı olan arkadaşlar için ve benim gibi hobi amaçlı bu işi yapan arkadaşlar için büyük fayda sağlayacaktır. Devreyi henüz denemedim çizimi vs. yeni bitti. Bu devrenin voltaj ekranlı olanınıda tasarlayıp paylaşacağım... Devre şöyleki..
LM317 giriş voltajı: AC17V veya DC≤ 25V çıkış voltajı: DC1.5V-12 V sürekli ayarlanabilir çıkış akımı: 1A LM317 çıkış voltajı aralığı 1.25V-37V (tasarlanmış çıkış voltajı aralığı 1.25V-12 V). Maksimum yük akımı 1.5A. Çıkış voltajını ayarlamak için sadece iki harici direnç kullanmak çok basittir. Ayrıca, lineer ayar oranı ve yük ayar oranı, standart sabit voltaj regülatörü lm317'den daha iyidir-aşırı yük koruması, güvenlik bölgesi koruması ve diğer koruma devreleri. Voltaj regülatörünün çıkış performansını sağlamak için R 240Ω 'dan az olmalıdır. Düzenlenmiş voltaj RP direnç değerini değiştirerek ayarlanabilir. Lm317'yi korumak için D5 ve D6 kullanılır. Çıkış voltajı hesaplama formülü: Uo =(1 + RP/R)* 1.25, voltaj göstergesi olarak LED1, daha yüksek voltaj, daha parlak LED. Kaynak notları: dirençler ve seramik kapasitörler pozitif ve negatif kutuplara ayrılmaz, ancak plaka modeline göre kaynaklanmalıdır, 4007 gümüş halka ucu tahtanın beyaz ucuna karşılık gelir, LED grafik negatif kutup için bir düzlem tarafı var (kısa pin), negatif kutup için kapasitör beyaz tarafı (Kısa pim kaynağı), giriş pozitif ve negatif kutuplara ayrılmamış, çıkış pozitif ve negatif kutuplara ayrılmıştır.
Devreye ait GERBER,ŞEMA,BASKI ektedir. Teşekkürler.
Devreyi denemene gerek yok, kontrol ettim, doğru çizmişsin.
LM317 yerine LM317T ya da LM338 kullanılıp köprüdeki diyotlar daha büyük seçilirse daha fazla akım çekilebilir. Kolay gelsin.
aynı devreyi geçmiş zamanda yapıp kullanmıştım bir tane tıp doktoru çizip paylaşmıştı ama güzel dvere ...
(https://i.hizliresim.com/dbd4c4a.gif) (https://hizliresim.com/dbd4c4a)
Tasarım için, 30 Volt çıkışlı ve 6 Amper'e kadar akıma sahip uygun bir ağ transformatörüne ihtiyacımız olacak. Şebeke voltajı bir transformatör tarafından azaltılır, bir diyot köprüsü ile düzeltilir ve kapasitörler tarafından yumuşatılır. Daha sonra, düzeltilmiş ve zaten düzleştirilmiş voltaj, S2 anahtarı aracılığıyla voltaj regülatörüne girer.
Doğrudan voltaj regülasyonu, maksimum çıkış akımının yalnızca 1,5 Amper olduğu bilinen popüler LM317 mikro devresinde meydana gelir, bu nedenle çıkışından, çıkışından akımın yüke aktığı eşleştirilmiş güçlü bipolar transistörler T1 ve T2'ye voltaj sağlanır. Ancak LM317 için çıkıştaki alt eşik voltajı 1,2 Volt'tur, cihazın çıkışında 0 Volt elde etmek için D7-D9 ve P2 diyotlarına bir zincir eklenir.
Diyotlar, transistörlerin tabanlarına sağlanan voltajı azaltır, üzerlerinde yaklaşık 1,8 Volt kaybolur, çıkışta sıfırdan ayarlamayı sağlamak için bu gereklidir ve P2 regülatörü ile güç kaynağının çıkış akımını değiştirebilirsiniz. bir dereceye kadar. Gerilim regülasyonu P1 regülatörü tarafından gerçekleştirilir.
Isı emiciye transistörleri ve LM317'yi takmayı unutmayın. Doğrultucu köprü diyotları yerine, KBPC1001 veya benzeri gibi güçlü bir diyot düzeneği takabilirsiniz. Doğru montajdan ve kurulumda hatalar olup olmadığını kontrol ettikten sonra, güç kaynağını ağa bağlayabilirsiniz, hemen çalışması gerekir.
(https://i.hizliresim.com/dv8y9v2.jpg) (https://hizliresim.com/dv8y9v2)
(https://i.hizliresim.com/5ghhmja.jpg) (https://hizliresim.com/5ghhmja)
Min 1.5v ile max 30v DC arası çıkış ve min 0 ile max 10A arası akım verebilen voltaj ve akım regülatör devresinin devre şemasıdır. Gerilim ayarı için 5k potansiyometreyi ve akım ayarı için BD139 transistörlü 10k potansiyometreyi kullanın. Bu devrede çıkış akımını kontrol etmek için 2 güç Transistörü 2N3055 kullanılmaktadır. Yüksek akım transistörleri ısındığından, her iki transistörü de sabitlemek için Uygun bir ısı emici kullanın.
(https://i.hizliresim.com/dqibqb9.png) (https://hizliresim.com/dqibqb9)
LM317_Regulator_IC
LM317T, ayarlanabilir üç terminalli bir pozitif voltaj regülatörüdür. Burada Dirençler R1 ve R5, çıkışı 1,2v ila 37v ayar aralığında istenen herhangi bir voltaja ayarlar. Akım sınırlama, termal aşırı yük koruması ve güvenli çalışma alanı korumasına sahiptir. ADJUST terminalinin bağlantısı kesilse bile aşırı yük koruması işlevsel kalır. Bu cihaz aynı zamanda programlanabilir çıkış regülatörü olarak da kullanılabilir veya ayar ile çıkış arasına sabit bir direnç bağlanarak LM317 hassas akım regülatörü olarak kullanılabilir.
(https://i.hizliresim.com/egws2fx.jpg) (https://hizliresim.com/egws2fx)
(https://i.hizliresim.com/j1l8jtn.png) (https://hizliresim.com/j1l8jtn)
Düzgün çalışıyor değil mi?
Gayet sorunsuz ve stabil bir bir şekilde çalışıyor. Ben LM317T kullandım 1.5 Amper çıkış rahat bir şekilde veriyor ve muhakkak soğutucuya baglanılması gerekiyor ek olarak biraz daha yüksek akım isteyenler için LM338 tercih edilebilir.
1,5Amper köprüdeki diyotları zorlar.
Konuyu dışarıdan okuyanlar için bilgi:
LM317 ve LM317T 1,5A akım verebilir. TO-220 kılıf olanlar sonunda T yazsın veya yazmasın 1,5A max. çekilebilir.
LM317'nin alt modelleri en fazla 500mA verebiliyor. Bunlar içinde 100mA verenlerde var. Dataşetleri inceleyiniz.
LM338 5 ampere kadar veriyor.
Alıntı yapılan: seron - 31 Ocak 2024, 16:59:57Düzgün çalışıyor değil mi?
Resim zaten ilk paylaşımla aynı ve standart uygulamadır.
Elbette çalışır ve iş görür.
Ancak diğerleri için aynı şey söylenemez.
Hele ısıtıp ısıtıp servis edilen bd139 lu devre yok mu.
Bir delinin kuyuya attığı taş.
Geçtiğimiz yıllarda pek çok yabancı forum dahil pek çok insanı zehirleyen bir yapısı var.
Ama ben vaz geçtim nasihat vermekten.
Çünkü bir musibet bin nasihatten iyidir.
Bir regülatörün line regülasyon ve load regülasyon gibi basitçe ölçülebilir değerleri vardır. Bu sırada iç direnci de bulunur. LM317 için bu değerler katalogta yazar. Kıyaslamak için iyi bir referans olur.
Şu devreden bahsediyorsun:
asdsadadadasdad.png
Benim de pek sevdiğim bir yöntem değil saçma geliyor.
EDİT: Yapay zekaya hat regülasyonu ve yük regülasyonu olayını sordum, güzel şeyler öğrendim. Dediğinin bir kısmını anladım. Ortadaki BD139'lu devre her ikisini de berbat ediyor anladığım kadarıyla.