Geçenlerde bir projem için 9V pile ihtiyacım oldu. Bi'milyoncu tarzında bir dükkana gittim, TOSHIBA pile 50TL fiyat çekti YUH! dedim ama içimden.
Almış bulundum. Başka bir alışveriş merkezine gittim sordum, 45TL dedi aynı pil için.
"Adisi kaç para?" dedim, "o da hemen hemen yakın" dedi.
* * *
Bu böyle olmayacak. Eskiden kullandığım yöntemi tekrar gündeme getirdim ve uygulamaya karar verdim.
9V şarjör.png
Çinko karbon ve alkalin pilleri eskiden beri şarj ederek kullanıyorum. Şarj edildiklerinde sızıntı yapma riski ortaya çıkıyor ve yeni alınmış kadar dayanmıyor. Ama olsun sıkıntı yok. Zaten güç isteyen yerlerde kullanmıyorum. 9V piller multimetre gibi düşük güç ihtiyacı olan yerlerde kullanılınca bir şarj etmede haftalarca dayanıyor.
Yukarıdaki iki devre test edilmiş ve olumlu netice alınmıştır. Zaten benzer yöntemleri yıllardır kullanıyorum.
NASIL ÇALIŞIR:
Pil dolarken LED sönüktür.
LED çok hafifçe yanmaya başlayınca pil 8,8V'ler seviyesinde demektir.
LED biraz daha parladığında, ortalama yarı yarıya parlak yandığında 9,2V'ler seviyesinde demektir, cihazdan alabilirsiniz.
Pilin cihazda unutulmasında bir sakınca yoktur.
Ayrıca daha evvelden sunduğum bir başka basit yöntemi de şuraya iliştireyim: https://elektronikprojeler.com/aku-pil-sarj/ucuz-multimetrenin-pili-bitmesin-adi-sarj-devresi/
İşin özü şu: Pile çok zayıf bir akım vermelisin. Gerilim pil geriliminin üzerinde olursa iyi olur. Akım darbeli ise daha iyi olur. Bu, adi pilleri için düşünülmüş adi bir şarj devresi olduğundan çok teferruat yoktur. Pil dolduğunda LED yansın yeter mantığı var. Son verdiğim linktekinde bu özellik yoktur pil bağlandığında LED devamlı yanar. Pilin dolup dolmadığını anlayamazsınız.
Şimdilik bu kadar, hadi eyvallah.
malesef sadece pil değil tüm elektronik parçalar için durum aynı elektronik malzeme altın. o yüzden çevremdeki eşe dosta tanıdıklara ben diyorum evde bozulan mikro dalga fırın saç kurutma makinesi elektronik eşya v.s ne varsa sakın çöpe atmayın diyorum yapacak birşey yok..