İnternette gezinirken böyle bir akü şarj devresine denk geldim. Biraz kurcaladım ama anlayabildiğim kadarıyla mantıklı geldi. Birde sizin yorumlarınızı almak istedim, eğer akü şarj devresine uygunsa pcb çizip sunmak istedim. Bu şema üzerinden konuşacak olursak;
Şarja başlanacak ALT sınırın ayarlanması: Alt sınır RV2 trimpotu ile ayarlanmaktadır. Öncelikle adaptörü alt voltaj sınırına ayarlayınız. Mesela 11 volt. Bundan sonra LM393 entegresinin 5 nolu ucunu ölçünüz ve 6 nolu ucu aynı değere getiriniz. Böylece alt sınır ayarı yapılmış olur.
Şarjın bitirileceği ÜST sınırın ayarlanması: Üst sınır 4013 entegresinin yanında bulunan RV1 trimpotu ile ayarlanmaktadır. Adaptörü üst voltaj sınırına ayarlayınız. Mesela 14 volt. Bundan sonra LM393 entegresinin 2 nolu ucunu ölçünüz ve 3 nolu ucu aynı değere getiriniz. Böylece üst sınır ayarı yapılmış olur.
Devre 12 voltluk akülerin sarjı için hazırlanmıştır. Alt sınır 11 volta, üst sınır ise 14 volt olarak ayarlanmalıdır. Alt ve üst sınırlar müsade edilebilen kullanma aralığıdır. Siz kendi ihtiyacınıza veya düşüncenize göre ayarlama yapabilirsiniz. Devrede ayarların yapılması için iki adet comparator kullanılmıştır. Bu komparatorlar ile istenilen değerlere ulaşılınca RS fip-flop girişleri yükseltilmekte ve çıkıştaki röle çekmektedir. Devrede komparator olarak LM 393 entegresi, RS flip-flop olarakta CD 4013 entegresi kullanılmıştır. VR1 ve VR2 trimpotlarını çok turlu kullanmak ayar hassaiyetini yükseltmektedir. Devre, 4013'ün R ve S uçlarına belli voltajlarda butona basılıyormuş gibi bir mantıkla çalışmaktadır. Devrede kullanılacak röle, kontakları üzerinden geçecek olan akım değerini karşılayacak güçte olmalıdır.
Devre ilk çalıştığında akünün boş olabileceği veya herhangi bir işlem yapamayacağı ve dolması gerekebileceği düşüncesi ile şarj yapacak şekilde tasarlanmıştır. Şarj işlemine gerek yoksa veya şarj işlemi tamamlanmışsa role çekmektedir. Devrede kullanılan LED şarj işlemi sırasında yanmaktadır.
Devrede kullanılan trimpotlar çok turlu olarak tercih edilmelidir. Normal trimpotlar kullanıldığında ayarlamada zorluklar yaşanmıştır. Çok turlu trimpotlarda ise hassas ayarlama yapılabilmiştir.
Devrede kullanılan D5 6A10 diyotu akünün kutuplarının ters bağlanması durumunda devrenin zarar görmemesi amacıyla aküyü kısa devre yapmak düşüncesiyle konmuştur. Akünün akımını karşılayacak güçte olmalıdır. Bu diyot istenirse kullanılmayabilir. Devre ile bir ilgisi bulumamaktadır.
akusarj-sch.png
Mandikli.
Ama aynı şekilde çalışan başka bir devre, işi tek entegreyle çözmüş ona ne buyrulur?
https://320volt.com/aku-sarj-kontrol-modulu-ne555-voltaj-izleyici-devresi/
Bunun yapılmış halinden
@gevv bana gönderdiydi. Ama benim elimde hiç akü olmadığından kullanamadım.
Devre mantıklı evet ama kendime hala uygun bir şöyle darbeli şarj devresi bulamadım da yapamadım da.
Darbeli şarj cihazının darbeli kısmını yapmak çok kolay. Ki daha önce burada paylaşmıştım hatırlarsan. Ama bu devrelerin kestirme kısmından emin olmadan paylaşmıştım. Akü-pil şarj kısmına bir bak.
https://elektronikprojeler.com/aku-pil-sarj/12v-akuler-icin-desulfatorlu-sarjor/
https://elektronikprojeler.com/aku-pil-sarj/desulfatorlu-otomatik-kesmeli-aku-sarj-cihazi-2-gelismis-versiyon/
https://elektronikprojeler.com/aku-pil-sarj/desulfatorlu-otomatik-kesmeli-aku-sarj-cihazi/
bunlara bir bak.
Hepside birbirinden güzel valla eline emeğine sağlık ama ben bunları hiç görmemişim ki yazık bana 🙏😊
Sağol.
Akü dolunca kesimi sağlıklı yapıp yapmayacağını bilmiyorum ama. Kesim için ya opamp ya da schmitt-trigger devresi kurmak lazım. Sana sana özelden verdiğim devreyi simüle edersen doğru çalışırsa bu devrelere monteleyebiliriz.