ESP32-C3 SuperMini ile titreşim kontrolü

Başlatan feldrim, 07 Kasım 2024, 01:12:13

feldrim

Merhabalar,

Öncelikle alanım bilişim olduğu halde birileri elektronik konusunda bir şey istediği durumda bana geliyor. Buraya ilk post açalı 12 yıl olmuş, elektronik konusunda hala pek bir şey bilmiyorum. Bu yüzden yazacaklarım saçma sapan bir şey ise kusuruma bakmayın.

Ozetle eşim sanat alanında yüksek lisans yapıyor ve projesi için interaktif bir şey yapmayı planladı. Ben de yardım ederim dedim. Talep şu ki tasarladığı aksesuardan kalp ritmi hissedilmesi gerekiyor. Bunun için ucuz titreşim motorları, ESP32-C3 SuperMini geliştirme kiti, mosfetler, kapasiteleri VS aldım. Bunları da okuduğum bloglara göre planladım. Ama nitekim sadece tarife bakarak yemek yapmak mümkün değilmiş.

Mobil bir uygulama ile Wifi veya Bluetooth ile aç-kapa komutu alabilen, yazılım ile titreşim motoruna kalp ritmi şeklinde akım veren bir cihaz peşindeyim. Denemek için https://github.com/sidharthmohannair/Tutorial-ESP32-C3-Super-Mini/tree/main/docs/examples/Blink adresindeki dokümanı takip ettim. Önce Led taktırdım, sonra yazılım ile bunu kalp ritmine ayarladım. Ancak orada kaldım. Zira yazılım kolay, elektronik zor.

Bana bu konuda yardım edebilir misiniz? Aşağıda çizdiğim tasarım var, o da ChatGPT yardımıyla. Ona güven olmaz. Ayrıca LiPo da aksesuar için büyük kalıyor. Sergi bir hafta sürecek, dolayısıyla bir-iki CR2032 pil ile bu iş çözülecek olursa yeter gibi geliyor.

Mevcut tasarıma dair bir gözden geçirme yapıp yorum yazar mısınız? Eldeki devreyi yakmak istemiyorum çünkü.

seron

#1
Hocam merhaba.

Baştan belirteyim, bu işin üstadı değilim.
Ancak muhabbet oldu mu kendimi tutamıyorum.
Anlatacağım şeyleri üstadların yazılarını okuya okuya öğrendim. Bizzat uygulamadım.

* * *

Tam 3,7V pile LDO regülatör gerekmez diyecektim ki, MCU'nuzun 3v3 ile çalıştığını farkedince itiraz etmekten vazgeçtim.
Titreşim motorunuz cep telefonlarının içindeki mini titreşim motorlarından ise, voltaja dayanır diyerek, + bağlantısını direkt pile bağladım.
Motora paralel kondansatörü 100nF yaptım. Dilerseniz bir 10uF elektrolitik daha paralel yapabilirsiniz.
Motora paralel diyodu 4148 yaptım. Daha minik.
MOSFET'e daha küçük gövdeli öneri getirdim.
İşlemcinin besleme bacaklarının arasına ne olur ne olmaz diyerek, paralel 100nF yerleştirdim.
Bu öneriler, projenin SMD versiyonunu yapmanızı kolaylaştırır.

image.png

Bu, devrenizin bir nebze iyileştirilmiş versiyonudur. Bunu forumlarda gösterdiğiniz zaman üstadlar itiraz etmez diye düşünüyorum.
Yazılımı da düzgün yazdıysanız, dalga şekli kalp ritmini taklit edecek şekilde şuna benzemelidir:

asdadad.png

Son not: Motorun artısını direkt 4,2V pile bağlamak konusunda kararsız kaldım. O motorlar ne kadar güce dayanır bilemiyorum. Ancak, LDO regülatörün çıkışına bağlarsak, bu defa oluşturduğu parazitikleri direk işlemcinin besleme ayağına bağlamış oluyorsunuz. Olmazsa yine direkt pilde kalsın, ama motoru bozmamak için seri bir direnç takalım. 47R mesela... kafadan attım.

Pil konusuna gelince kese şeklinde üretilen mini piller var (ipod kulaklığı pili gibi). Kapasite bakımından bahsettiğiniz buton pillerden daha iyidir. Ancak projenizin son hali şekillenmeden öneri yapmak istemiyorum.

Benim önerim bu kadar. Bluetooth vs konusunda yardımı başkalarından alacaksınız. Benim bilgim bu kadar.

Kolay gelsin.

Yusuf usta

4017 yürüyen ışık devresini 555 osilatörden hızını da ayarlayabileceğin şekilde  yap.
10 kanal:
kanal1-2: 4148 diyot aracılığıyla mosfet tetikler motor titrer. diyot sebebi, 4017'nin lojik 1 olmayan çıkışı direkt lojik 0 gnd olur.
kanal 3: boş bekle
kanal4-5: 1-2 gibi aynı mosfete diyotla bağlı.
kanal 6-10: boş bekle
bitti gitti. ne uğraşacaksın koca koca aletlerle. 2032 ile bu devre gider. smd4017 kullan giyilebilir teknoloji yap incecik.

daha kısası, şu ürünü satın al, bağla motora ver 5 volt üstünden mod ayarından seçim yap, sonra dilediğin hıza ayarla. on saniyede bitir işini.

https://robiz.net/3keyleddimmer
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

feldrim

Selam @seron hocam, çok faydalı oldu. @Yusuf usta, hocam, bu dışarıdan sadece deri bir aksesuar olarak görünecek. Butona yer yok. Zira bir kere aksesuarı dikip sergi bitene ya da pil bitene kadar idare edeceğiz. O yüzden Bluetooth ya da Wifi lazım. ESP32-C3 bunu kendisi hallediyor, o açıdan pek bir sorun yok. Yoksa dediğiniz gibi kolayı var.

Beklenti, devreyi açıp aksesuar içine gizledikten sonra sergi süresince, yani bir hafta kadar dayanması. Sonrasında devre çalışmayacak bir daha.

gevv

Merhaba, @feldrim  3.3v ile çalışan sistem için lojik level mosfet lazım. Aslında mosfet yerine 2n2222 bjt transistör kullanabilirsiniz smd versiyonu mmbt2222a

2N2222 beyzine bağlı direnç 1k...4,7k arası olabilir

seron


feldrim

Hocam çok sağ olun. Bu hafta eksik malzemeleri alayım. Yazılımı da var. Haftaya tamam olur bu. Çok sağ olun.

Yusuf usta

Alıntı yapılan: feldrim - 07 Kasım 2024, 14:28:20Selam @seron hocam, çok faydalı oldu. @Yusuf usta, hocam, bu dışarıdan sadece deri bir aksesuar olarak görünecek. Butona yer yok. Zira bir kere aksesuarı dikip sergi bitene ya da pil bitene kadar idare edeceğiz. O yüzden Bluetooth ya da Wifi lazım. ESP32-C3 bunu kendisi hallediyor, o açıdan pek bir sorun yok. Yoksa dediğiniz gibi kolayı var.

Beklenti, devreyi açıp aksesuar içine gizledikten sonra sergi süresince, yani bir hafta kadar dayanması. Sonrasında devre çalışmayacak bir daha.

seçim sizin.  buton için deliğe gerek yok, deri üzerinden de kumanda butonu gibi basılıyor. bu ürün hafızalıdır, en son neye ayarlıysa oradan çalışmaya başlıyor, açma butonuna basmak yeterli. ama illa uzaktan kontrol derseniz bu ufacık ve incecik meretin uzaktan kumandalısı da var :) ve fiyatı ucuz.

https://www.motorobit.com/kumandali-serit-led-kontrol-devresi-12a-45916


https://www.elektrikmalzemesi.com/urun/cata-ct-9146-rgb-kumanda-6-amper?gad_source=4&gclid=Cj0KCQiAire5BhCNARIsAM53K1hot1QZDx4hxGGwshTpyKYDRv10vxv2xvKD0fVZ0hACyRqthzCy8UIaAhZREALw_wcB
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

feldrim

Sevgili @Yusuf usta, çok sağ olun. Sordum, yazılıma değişecek bazı özelliklere ihtiyaç olacak, o yüzden uygulama önemli oluyor.

@gevv, burada bataryayı en sağdaki uzun kabloya mı yerleştirmem lazım? Bir de iki CR2032'yi paralel yerleştirsem, olur mu?

seron

Alıntı yapılan: feldrim - 08 Kasım 2024, 15:57:35@gevv, burada bataryayı en sağdaki uzun kabloya mı yerleştirmem lazım? Bir de iki CR2032'yi paralel yerleştirsem, olur mu?

Hayır, oraya batarya bağlamıyorsunuz. O devre başka. Orada +3,3V arduinodan geliyor.

Siz şöyle yapacaksınız:

esp32-vibration-motor.png

Bahsettiğiniz piller dayanır mı, orasını bilemiyoruz. Onların kapasitesi nedir? Proje ne kadar akım çeker? Bunları bilmek lazım.

feldrim

Merhabalar,

Yardımınız için çok teşekkür ederim. Denerken bazı sıkıntılar yaşadım ama bu haftasonu vakit bulup çözebildim. Ekte KiCad çizimi ve ZIP dosyası içinde breadboard'da çalışan versiyonu var. Henüz wireless ya da bluetooth için kodu yazmadım. Sadece bir döngü içerisinde çalışıyor şimdilik.

Rastladığım gariplik şu oldu. 6V yerine 5.8'in altına düştüğünde artık devreyi çalıştıramaz oluyor. Devre üzerinde akım olduğunun belirtisi olarak sürekli yanan bir kırmızı led ve blink testi için entegre mavi led var. Gerilim yetersiz geldiğinde kırmızı cılız da olsa yanıyor. Mavi hiç yanmıyor, bu da programanan örevi çalıştırmadığını gösteriyor. Bunu videoya dahil etmedim. Videoda yeni pillerle çalışan versiyonu var.

Ayrıca, elimdeki ESP32-C3 SuperMini bir development board olduğu için onun KiCad'de dembolü yok. Onu ayrıca çizmem ya da bulmam gerekece. O yüzden yerine başka bir şey koydum.

Yardımlarınız için teşekkürler.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın