Basit Solar Şarj Devresi

Başlatan seron, 10 Kasım 2020, 19:41:33

seron

Bu proje yeni başlayanlar ya da öğrenciler için uygundur. Dönem ödevi, performans ödevi, okul projesi gibi durumlarda günü kurtarabilir.

Ucuz ve kolay ulaşılabilir güneş panellerinden akü, pil şarj etmeye yarar. Şarj hızı düşüktür ancak etkilidir. Hemen projeye geçelim.

[attach type=image]14643[/attach]

Devre, çok küçük voltajlara sahip güneş pillerini birleştirerek 4V elde edilmiş ve basit bir step-up DC-DC çevirici devesi (Joule Thief) ile bu voltaj yükseltilerek akü ve pil şarj etmek amaçlanmıştır. Sarı resme bakıldığında yazar bu devrenin 12V bir aküyü şarj edeceğini iddia etse de aslında bu çok zor. Çünkü 12V aküler küçük UPS aküsü bile olsa düşük iç dirence sahiptir ve bu devrenin o kadar büyük bir aküyü şarj etmeye gücü yetmeyecektir. Etse bile günler haftalar boyu beklemeniz gerekebilir.

Sarının altındaki devre ise benim değiştirdiğim şeklidir. Hemen hemen girişteki 100u kondansatörü gereksiz görerek kaldırdım. Yazar orada transformatör-transistör devresindeki ters palsların güneş paneline zarar vermemesini sağlamaya çalışmış sanırım. Ama onun yerine bir adet 1N4001 diyodu da iş görecektir; her ne kadar bu diyot 0,7Volt ila 1Volt civarında gerilim düşümü nedeniyle Voltaj kaybına neden olsa da, çevirici devresinin ürettiği gerilim zaten bize yeter seviyededir.

Devreyi kurmanın en zor tarafı kartı basmaktan ayrı, ferrit nüveyi temin edebilmektir. Bu nüve, 21mm dış çap ve 11mm iç çapa sahip bozuk bir PC UPSinden elde edilebilir. Verdiğim ölçüler çok önemli değildir. Ama bobinin sarım yönleri çok önemlidir. Şayet nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız internetten veya öğretmenlerinizden yardım alabilirsiniz.

Çıkışta şarj olacak pil, sıradan bim pilleri, 1,2V şarjlı piller ya da küçük akü olabilir. Yukarıda dediğim gibi şarj süresi uzayabilir.

Devrede birçok değişiklik yapmak yoluna gidilebilir. Mesela girişteki diyodu değiştirebilirsiniz, daha küçük düşümlü bir şotki diyodu kullanabilirsiniz. Ya da tamamen kaldırabilirsiniz. Çıkıştaki 1N4148 diyodunu daha düşük düşümlü bir şotki diyodu ile değiştirebilirsiniz. 100n olarak görülen kondansatör şart değildir. Hatta, akü ve pillerin darbeli akım ile şarj edilmelerinin daha sağlıklı olduğu düşünüldüğünde kullanılmaması da uygun olabilir.

Devrenizi yaptığınızda böyle görünecek.
[attach type=image]14652[/attach]

[attach type=image]14647[/attach]

[attach type=image]14649[/attach]

Resimde gördüğünüz nüvedeki bobini görmezden gelin. Bu bobin bir bilgisayar güç kaynağından sökülmüştür. Üzerindeki teller sökülerek 15x45 tur uygun kalınlıkta emaye tel düzgünce sarılacaktır. Daha sonra uçları doğru şekilde kart üzerindeki hollere denk gelecek şekilde yatık şekilde karta lehimlenir.

PCB basabilmeniz için PDF olarak kaynak ekliyorum indirebilirsiniz.

Bu konunun benzeri daha önce şurada açılmıştır:
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,8812.msg79108.html#msg79108
Aradaki fark trafo boyutundan başka birşey değildir. Prensip yine aynı, çalışma şekli yine aynı.

İyi çalışmalar...,

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın