Sensorlu armatur arizasi

Başlatan Öğretmen27, 15 Ocak 2018, 21:30:48

seron

#50
Şimşek ile Yıldırım'ı birbirine karıştırmayın.
Şimşek buluttan buluta,
Yıldırım ise Zemin ile Bulut arasında gerçekleşir.
-Zeminden buluta yük atlaması,
-Buluttan zemine yük atlaması şeklinde olabilir.

Bir yıldırımın ölçülebilen ortalama gerilimi 50 Milyar Volt kadardır. Tabi ki böyle bir gerilime hiçbirşey dayanmaz.

Ama ben şimşek dedim. Şimşek ya da yakınlara düşen küçük ölçekli yıldırımlar, elektrik hatlarında anlık depresyonlara neden olabilir. Depresyondan maksadım voltaj değeri eğrisindeki ani zik-zaklar. Bu zik-zaklar ile oluşan gerilim farkları,
Cihazınızdaki kondansatörün kaldırabileceğinden yüksek olduğunda çabucak kondansatörü patlatır.

Merdiven otomatikleri, aydınlatmalar, düafon sistemi gibi elektronik sistemler bu tip anlık voltaj dalgalanmalarına her nedense daha savunmasız. Dolayısıyla 1000V seçin dememdeki maksat, ufak tefek şimşektir, şudur budur durumlarında cihaz ömrünü bir nebze olsun uzatmak için. Tamamiyle korumuyoruz cihazı.

Küçük bir not daha:
Yağmurlu-şimşekli havalarda evinizdeki kaçak akım rölesi sık sık atıyor mu?
Yanıtınız Evet ise, sebebi şimşeklerin elektrik şebekesindeki voltaj kararlılığını, ya da şöyle söyleyeyim voltaj eğrisinde zik-zak oluşmasına neden olarak, kaçak akım rölesinin bobinlerindeki gerilimi dengesizleşirmesidir. Herkeste olmayabilir ama biz bir ara bu durumu çok yaşıyorduk. Şimdi fazla olmuyor. Sanırım topraklama tertbatımız eskimiş olmalı... Ya da belki de elektrik dağıtım teknolojisinde yenilikler olmuştur, bilemiyorum.

Eski Elektrik Bilgisi kitaplarında Yıldırım Şalteri diye bir şalterden bahsedilir (Eski A.M. radyolar için kullanılırmış).
Yine bu iş için geliştirilmiş özel teknolojiler, prizler, paratoner tertibatları vardır. Bu konuyla ilgili araştırma yapmanız, hepiniz için faydalı olur.
Teşekkürler..

Furkan,
Yıldırımdan korunmak için SİGORTA kullanamazsın. Çünkü sgortanın atış süresi ile yıldırımın vurup çekilme süresi farklı. Sigorta atana kadar yıldırım dediğin şey yapacağını yapıyor zaten. Bir ara paratoner vb yıldırıma karşı ürünler üreten yerli bir elektrik firmasının broşürü vardı elimde. Orada herşey açıkça yazıyordu. Sanırım AMPER ELEKTRİK diye bir firmaydı. Sigortanın neden yetersiz kaldığını ve de ne yapılması gerektiğini detayı ve formülleri ile anlatıyordu broşüründe.

Furkan KELEŞOĞLU

Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

seron

Alıntı yapılan: Furkan41 - 18 Kasım 2018, 00:37:14@seron  attığım video yu izledin mi ? :D
Şimdi sen söyleyince izledim.
Sen benim yazdıklarımı dikkatli okudun mu? :D
Ben işe yaramaz diyorum. ::)

Furkan KELEŞOĞLU


yarar yarar :D boşuna göstermemişlerdir bunu bize :D ha diyeceksin ki tecrübe ettin mi hayır etmedim. ama hızlı sigortalar ve Spark gap  diye şeyleri duymuştum. bu işler için kullanılan komponentler falan. zaten yapılan cihazlarda bunlardan oluşuyordur diye tahmin ediyorum.
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

Yusuf usta

 örneğin üreticiler telsiz telefonları yıldırımdan cihazı bir neon lambayı hat girişine yerleştirerek korumuş. bu korumalar cihazı korumaktan ziyade yangın çıkmasına engel olmak için gibi görünüyor.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

seron

#55
Alıntı yapılan: Furkan41 - 18 Kasım 2018, 18:28:35yarar yarar :D boşuna göstermemişlerdir bunu bize :D ha diyeceksin ki tecrübe ettin mi hayır etmedim. ama hızlı sigortalar ve Spark gap  diye şeyleri duymuştum. bu işler için kullanılan komponentler falan. zaten yapılan cihazlarda bunlardan oluşuyordur diye tahmin ediyorum.
Furkancım canım kardeşim. Kızmıyorum. biliyorum diye artislik de yapmıyorum ne öğrendiysem anlatıyorum.
Şimdi bak o videodaki ürün voltaj dalgalanmalarından ve şimşeklerin neden olduğu ripple'lardan hassas cihazları korur.
AMA YILDIRIMDAN KORUMAZ.Bak böyük harflerle yazdım.
Yıldırımın ölçülebilen ortalama gerilimi daha doğrusu hesaplanan: 50 Milyar Volt.
Bu yükün çakma hızı, (deşarj değil çakma hızı)
Varistör, telli sigorta, mekanik şalter, bıçaklı sigorta, kılıçlı sigorta, mancınıklı sigorta  :D  gibi sigortaların atma zamanının onda birinden belki çok daha kısa zamanda olur biter Yani sigorta ve diğer elektronik çözümler YILDIRIM gibi bir doğa afetiyle hız yarışı yapmayı bırak, yaptı ve yıldırımdan daha hızlılar diyelim...
Yıldırımdan bahsediyorum kilometreler düzeyinden atlama yapan bir yıldırım, (50 Milyar Voltu düşün) küçücük bir elektronik çözüm ile engellenemez. Yani bunu neden anlatıyorum, kafanda kur olayı.
Videodaki ürün merdiven cihazlarını korur mu? korur.
Ev cihazlarını korur mu? korur
Ama neyden?

Yusuf abi,
yıldırımdan bahsediyorsak o olmasada yangın çıkar.
Şimşekten bahsediyorsak yükün ne kadar olduğunu bilemedikten sonra dediğin gibi yangın mı çıkaracak ne olacak kimse bilemez.
Fakat Amper elektrik firması bu tip durumlar için özel prizler üretiyordu. Furkanın gösterdiği cihazın seyyar piriz versiyonlarını düşün.

taydin

Hiçbir koruma yöntemi yıldırıma karşı koruyamaz. Yıldırımı kısa devre bile etseniz, geçen akım miktarı o kadar yüksek ki, gene o kısa devre üzerinde devreyi bozacak kadar voltaj olacaktır.

Mikrosaniyeler kadar sürse de, güçlü bir yıldırım çakmasında yüz bin amper akım geçirtecek kadar voltaj var. diyelim 0.01 Ohmluk bir iletken ilse devrenin girişini kısa devre ettiniz koruma amaçlı. Yüz bin amper geçtiği anda orada gene 1000 V gerilim oluşacaktır ve 1 mikrosaniye boyunca bile 1000V uygulanırsa, neredeyse bütün elektronik devreler kavrulur gider.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın