Basit El Feneri Tamiri (Resimli)

Başlatan seron, 05 Ocak 2021, 23:08:02

seron

Bu yazıyı biraz da gırgırına yazıyorum aslında. Geçenlerde bir kenarda yatan çin malı adi feneri elden geçirdim. Detayları fotoladım lazım olur diyerekten burada konu açmak istedim.

[attach type=image]15046[/attach]

Nice Zamandır yatıyordu. Sanırım 2012 ya da 2013'de 10-15TL'ye almıştım. Bilindik çin fenerlerinden. Topraklı prizlere uygun olmadığından AC ucuna da dönüştürücü aparat almıştım. Nitekim beklenen oldu ve kısa zamanda bozuldu. Böyle ucuz ve "dandirikasyon" ürünleri söküp uğraşmaya üşenirim genelde çünkü attığın taş ürküttüğün kurbaya değmiyor tecrübeyle sabit. Dışının plastiği yumurta kabuğı gibi gevrek ve kırılgan. Dikkatle açar onarırsan sorun yok. Zorlarsan, düşürürsen gitti...

Yıllar evvel ne yapabilirim diye açtığımda LED gitmişti. Orjinal LEDi 10mm'lik mantar LED. Çok güçlü idi sanırım en az 20mA bir yaktın mı sokağın karsını gösteriyordu rahat. Aynı LEDden bulamadım. İncelemelere devam ederken 220V girişteki kapasitif düşürücüyü teşkil eden kondansatörün tam ortadan ikiye ayrıldığını gördüm. 4Voltuk minyatür aküsü ölmüştü biraz su takviyesi kurtarmadı. 220V prize bağlanmayı sağlayan kızaklı soket kısmı kırılmış, orasında da çatlak vardı söktüm attım. Geriye sağlam parça sadece ON-OFF anahtarıyla dışının plastiği kalmıştı  :D  :ebebe:  Yukarıda da dediğim gibi yerden taşı almaya bile değmezdi ama siyah ve kırmızı tonların çukur ayna ile çok güzel uyumluluğu bir albeni oluşturduğu bu plastik kutuyu atmak istemedim yıllardır bir kenarda durdu... Bu parçaları tedarik etmek fenerin yenisini almaktan pahalıya geliyordu.

Geçenlerde Gevv ile bir alışverişimiz oldu. Yanında hediye olarak kullanılmış bir multimetre göndermiş sağolsun, multimetre içine pil akmış temizleyip bakım yaptım çalıştırdım ama beni sevindiren sürpriz sadece bu değildi İÇİNDE ŞARJLI PİL UNUTMUŞ! :D  :hiho:  :s7: İki adet GP marka yeşil 700mAh Nikel-Kadmiyum AA pil. Pilleri ölçtüğümde her ikisi de virgülüne kadar eşit olacak şekilde 0,6X Volt görünüyordu. Eşit olmaları iyiye işaretti çünkü demek ki bir kez alınıp takılmış bir daha ellenmemişti. Bu da piller arasındaki kusursuz eşitliğin nedenidir. Neyse bunları çok zayıf akımda şarja aldım. Birkaç saat sonra şarjdan çekince testler yaptım. Sıfır kilometre araba gibi yüksek performanstaydılar. Bu tip piller öldüğünde basit pilli fener ampulleri vardır onları yakamazsınız, iç dirençleri alabildiğine büyümüştür.

[attach type=image]15048[/attach]

Bu pillerle ne yapabilirim diye düşünürken geçenlerde yaptığım JT tabanlı step-up devresinden buldum bir tane. Bir de bu fener geçti elime. İçi bomboş beni bekliyor. Hemen bir organ nakli yapmak şart oldu...

[attach type=image]15050[/attach]

Devre ise çok basit. Hemen kafamdan çizimi yaptım, bir küçük parça delikli plaket, bir iki tel, vidayla sorun çözüleceğe benziyordu. İşte devre.

[attach type=image]15052[/attach]

Önceki devreden geriye hiçbirşey kalmadı zaten basit olan yapıyı ben kendim kuruverdim zor bir şeyi yok. Biraz sıcak silikon bir fincan çay, oldu da bitti.

Devrenin çalışma şeklini hiç bilmeyen hevesli insanlar için anlatıyorum. Çizimde en solda gördüğünüz devre, 220V ile pil, akü doldurmaya yarayan "trafosuz adaptör" diye bilinen bir devredir. Elekronikçiler bu devreye "ölüm tuzağı" derler. Ama devre plastik ürün kutusu içinde ellenmeden duracak sorun yok. Devrede bir adet X2 sınıfı MKP kutupsuz kondansatör 220Volta seri bağlanmıştır. Değeri 100nF 400V'dir, devreye 220V-7mA güç sağlayacak. Bu da maksimum 1,5Watt demektir. İki adet birbirine çapraşık bağlanmış 1N4007 diyoduyla "yarım dalga doğrultucu" yapısını teşkil ederler. 10k direnç ile çıkışına bağlı olan kırmızı LED, devreye güç geldiğini bildirir. Çıkıştan kırmızı-siyah iki kablo çekip bunları pillere bağlanır. Fişe takarken fener kesinlikle kapatılmalıdır (LEDi patlatır). Pillerden itibaren sağda kalan devre ise bir tür voltaj yükselticidir. Pillerden aldığı enerjiyi yükselterek LED'in parlak şekilde yanmasını sağlar.

Burdan itibaren ek sınırımı aştığım için hızlıresimden link atıyorum. Son hali:



Bozulan ışıldaklarınızı fenerlerinizi atmayın. Aradığınız zaman elinizin altında olmaz. Birgün bir fırsat bulur oturur yaparsınız. Stress atarsınız en azından. Ortaya çıkan ürün de harcadığınız emeğin karşılığıdır.

Evet, yere taş almaya üşendiğim için kenara attığım bir "çöp" , biraz kullanılmış malzeme ile işe yarar birşeye dönüştü. İşe yarıyor mu yarıyor. Aydınlatması da gayet iyi. Onlarca fenere bir yenisi daha eklendi. Ne zaman lazım olacağı belli olmuyor. Yıllardır eve fener ve ışıldak almıyor olmanın haklı gururu ile konuyu burada noktalıyorum. Takip eden, okuyan tüm ziyaretçilerimize iyi çalışmalar.


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın