12 Wat'lık ufak bir Smps Trafosu bizi oldukça uğraştırdı. Sorun ise şöyle ;
Frekansını ölçmediğim bir Adaptçr devresi ( 12volt ) Transformatör sargıları şöyledir ;
Primer 130 tur 0,20'lik telden
Sekonder 15 tur 0,50'lik telden
Feedback 10tur 0,20'lik telden .
Zira elimizde bu transformatörün olmasına rağmen aynısını söküp sarıyoruz maalesef sorun oluyor. Motor bağlıyoruz yük olarak , birden yavaş yavaş çalışmaya başlıyor vede güç yok. Yaptığımız sargılarda gelişi güzel sarılıyor vernik yapmadık tel titrer diye komple japonladık yine sorun oluyor. Yönleride sarım yerleride doğru. Acaba neden oluyor ?
Sevdiğim konulardan birine parmak bastın bende kendimi tutamadım yazıyorum:)
Öncelikle devre ile ilgili görseller varsa paylaşabilir misiniz?
Yük olarak motor yerine rezistif bi yük bağlayıp denediniz mi hiç?
Ama sorun nedir ben tam olarak anlayamadım.Bu adaptör bozuk muydu yoksa modifiye mi edilmeye çalışıldı?
Selam'lar. Bu Adaptör orjinalleri var yapıyoruz. Tamir'de ediyoruz. Ancak denemek için bugün birkaçtane Orjinall sargılarını birebir denedik yine olmadı...... Yani modifiye değil.
SMPSlerdeki trafoların aslında bi kaç farkı vardır.Bazılarında air-gap bulunur(flyback topolojisi gibi topolojilerde kullanılır genelde) bazılarında ise bulunmaz(push-pull topoloji gibi topolojilerde kullanılır genelde)Bu trafoların komponentleri birleştirilirken (Ferrit çekirdeklerden bahsediyorum)komponentlerin birleşim yerleri tam olarak birbirine yapışmaz ise trafo endüktansı olması gereken değerde olmayacak trafo istenilen çıkışı doğru düzgün veremeyecektir.
Zira bu hava nüveli trafo kullanıyoruz. E'lerin ortasında mesafe açık. Ancak tam değsede bibirine yinede olmuyor.
O halde flyback gibi bir topoloji var sizin adaptörde.Şimdi anladığım kadarı ile siz çalışan bir adaptörü söktünüz ve sargıları yeniden sarıp taktınız ve aynı şekilde çalışmadı.doğru mudur?
Evet. Vede aynı şekilde dizilmedi sargıları. Flayback sargıları orjinalde ip gibi sarılıydı ama biz dağınık sardık olmadı....... Acaba ondanmı diye düşündüm ?
Sarım düzeninin smpsnin çalışmasına etkisi olacaktır elbet ama fizik bize sarım sayısını ve sarım yönünü gösterir şu şekilde sarın demez.Yani fizik bize "sarım sayısı ve yönü doğru olduktan sonra trafo bir sorun olmadan çalışacaktır" der.benim şüphelendiğim kısım trafoların birleştirilmesi.elinizde endüktansmetre varsa nüvelerin primer endüktansını ölçün ve orjinal trafo ile sardığınız trafoyu bir karşılaştırın.eğer endüktansmetre yoksa nüveleri birleştirirken birleşim yerlerini kaporta zımparası ile parlatın ve iki nüveyi mengene ile biraz sıkıştırıp o şekilde yapıştırın.Ve yapıştırıcı kuruduktan sonra mengeneden çıkarıp deneyin.Tahminimce sorun düzelecektir.
Okadar sıkı yapışştırmak sanırım yanlış bir kural. Çünkü bunu yapan firma vernikliyor. Zira bu yüzden tafonun etrafında (dış taraf ) bantlanıyor. Ama okadar sıkıştırmak hiç bir ugulamada göremdim. Endüktans metre ile denemek lazım ama okadar hassas birşey çıkacağını sanmıyorum. Zira Ferit nüveler yapışınca bile endüktans değişebilir. Ama değilince ne olacak ? Sargılar sabit :D
Bu topicte kendim yaptığım 300W bir SMPS var.Orada trafo sarımından bahsettim ayrıntılı olarak:)
10A-30V Güç Kaynağı Projesi (https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,5966.msg39450.html#msg39450)
Ayrıca sıkıştırma ile kastettiğim şey şu:)
(https://elektronikprojeler.com/im/uploads/2015/03/i1445b2rf4j.jpg)
Çok sağol emeklerin vede bilgilerin için. Sanırım biraz uğraşacağım. Ama çözersem hemen bildireceğim.
Yardım edebildimse ne mutlu bana :D Bu arada ufak bir bilgi daha;Yapıştırıcıyı sakın birleşen yüzlere sürmeyin.Nüveleri birleştirip dışarıdan yapıştırın :D
Sorunu çözdüm. Yön sorunu çıtı. Ayrıca Nüve'leri birleşen yüzeyden yapıştırdım hiç sorun olmuyor.
Mesela Feedbakc'li devrede Trafo'nun başlangıç uçları diyotlara vede transistörlere giderken diğer uç + vede - 'ye giderken bazı devreleri inceledim onlardada başlangıç uçlara direk şaseye yada artıya gidiyor mantık nedir ?
Birleşen yerlerden yapıştırmanizin neden yanlış olduğunu biraz manyetizma fiziği okursaniz anlayacaksiniz:-D
Neden yanlış derseniz o yapıştırıcı manyetik alanın geçtiği yerde bir bariyer oluşturur ve manyetik akınin oradan geçerken dağılmasına sebep olur.bu yüzden birleşen yüzeyler birbirine olabildiğince sıkı yapışmalidir.belki görünürde bir sıkıntı olmayabilir ama scope altında incelendiğinde stabilizasyonda sıkıntı olduğunu göreceksiniz.
Diğer sorduğunuz soru içinse örnek sema vermeden yorum yapmam pek mümkün değil yanlış bilgi vermek istemem o yüzden:-D
Evet onu düşünememştim. Düzgün Sinyal Pwm'den geliyor zaten o şebeke filtrei ile alakalı ama güç dağılımı Manyetik alanda Tek nüve üzerinde olabilir. Ama şunu unutmayın ki , Ferit Nüve'lerde İki birleşen kömür araları boş bırakılır. Bunun nedeni nedir peki ? Aralarında her zaman İzalasyon var.
Alıntı yapılan: birgitay - 02 Ekim 2015, 23:39:07Evet onu düşünememştim. Düzgün Sinyal Pwm'den geliyor zaten o şebeke filtrei ile alakalı ama güç dağılımı Manyetik alanda Tek nüve üzerinde olabilir. Ama şunu unutmayın ki , Ferit Nüve'lerde İki birleşen kömür araları boş bırakılır. Bunun nedeni nedir peki ? Aralarında her zaman İzalasyon var.
Her zaman boş bırakılmaz. Enerji depolanması gereken yerlerde hava boşluğu bırakılır çünkü enerji hava boşluğunda depolanır. Ayrıca hava boşluğu relüktansı da arttığı için nüvenin H, manyetik alan şiddeti kapasitesini artırır, dolayısı ile nüve daha zor saturasyona girer. Ayrıntılı anlatım için aşağıdaki linke bakabilirsiniz.
http://powerelectronicsdesign.blogspot.com.tr/2014/04/manyetik-temelleri.html