Arkadaşlar çakma entegreler var sanırım piyasada bunlardan uzak duruyorum ( Komplike malzemelerden ) .........
Denenmiş , Power amplifkatör için çalışan smps öneriniz varmıdır ? Şimdiden teşekküler. Yaklaşık watt olarak 500-1Kw arası düzgün çalışan birşey.
Bu çalışma çok önceden beri elimde duruyor . İyi bir ustadan almıştım dökümanlarını. Paket'ide vardı kayboldu . Bu çalışma hakkında fikirlerimizi paylaşalım arkadaşlar. Devrede akım koruma trafosu vede Pcb bile mevcut......... Sadece istediğimiz voltaj aralıkları kalıyor birde akım trafosunda kullanılacak vede pulse trafosunda kullanılacak tel çapları. Belki sizlerinde gözüne çarpar birşeyler.
devrenin can damarı trafoyu sarmak.
akim koruma göremedim bu arada devrede.
Toyar ustam çok çok özür dilerim . Bayağı bir hata yapmışım. Şemaları karıştırmışım. Lütfen kusurumu mağdur gör. İki şemayı karuıştırımışım. Bende neyden bahsettiğini şimdi bakınca anladım....... Şimdi rarlı dosyayı çıkarınca baktım hata yaptığımı anladım....... Yenisini paylaşıyorum.....
Hatalı Devre paylaşmışım arkadaşlar. Yeni yükledim devreyi vede dökümanları , tekrar inceleyebilirsiniz .
hiç önemli değil üstad. yanlış devreden bahsettiğinizi anladım ben.
Olsun hatalı olduğumu bildireyimde. Yani , sonuçta yanlış analaşılmada olsa , kimseye doğrunun dışında bir eleştiri yapamayız...... Sorun düzeldiğine göre , bu devre hakkında konuşabiliriz artık. Tek spirli akım trafosu üzerinden max. akım geçeceğinden Primer sargısı ile aynı ebatta olmalı sanırım. Zira , diğer sargı ise ince olabilir. İzalasyon trafosu ise çok ince teldende sarılabilir 0,15 , 0,25'lik gibi. Bu devreyi tercih etmemin sebebi , izalasyon söz konusu. Testlerde bile entegreler gitse bile trafoya birşey olmaz......90 volt için çıkışta Feedback'taki zener 100 volt olsa yeter oda sanırım.
tl494 kaç khz ile çalışıyor bu devrede datasheete bakmak lazım. daha sonra en uygun tel çapı belirlemek lazım ana trafo için. akım trafosunun primerinide da ana trafonun primeriyle aynı yapmak lazım.
şok trafosundan kastınız hangi trafodur? onu anlayamadım.
50 kzh le çalışıyor. bu durumda 0.6 mm kablo yeterli olur. primere.
sekondere 3-4 kat aynı telden.
Şok trafosu yanlış yazmışım yine. Pulse trafosu yani lzalasyton trafosu. Entegreyi korumak için. O tranun primer vede seconderini aynı düşündüğüm gibi düşünmüşsünüz. Zira yeni pcb çizmem gerekecek. Çünkü 1000 watt gibi düşünün. Çıkıştaki Zener'i 60 volt yerie 100 yapacağım . 2x90 volt almak için. Blok kondansatörlerini 2200 uf yapacağım . Trafo büyüyecek vs. vs. Sizlerde ne düşünürsünüz ?
Sprint Layout'ta Pcb çiziyorum. Şuanda az kaldı. Ama bir katıl arkadaşlar bu başlığa. Diyotlar ne olsun Trafo boyutu ne olsun ? Standart malzeme ile yapalım. Yoksa kendi elimdeki malzemelere göre yapacağım ....... Bugün biterse resimini paylaşırım bunun yeni 1000 watt'a göre olanı.
Alıntı yapılan: birgitay - 11 Aralık 2015, 19:36:13Sprint Layout'ta Pcb çiziyorum. Şuanda az kaldı. Ama bir katıl arkadaşlar bu başlığa. Diyotlar ne olsun Trafo boyutu ne olsun ? Standart malzeme ile yapalım. Yoksa kendi elimdeki malzemelere göre yapacağım ....... Bugün biterse resimini paylaşırım bunun yeni 1000 watt'a göre olanı.
ee42 yeterli olur sanırım ama hesap yapmak lazım spir sayıları için. 1000 watt 3-4 kat primere , 9-10 kat sekondere sarmak lazım.
-60 volt çıkışında ki led ters baglı sanırım. yanlış düşünmüyor isem onuda düzeltiniz pcbnizde.
Pcb hazır. Jpeg resim attım şöyle bir bakın. Pcb'deki ledler (Diğer Pcb )Ters olsa beni ilgilendirmiyor çünkü yeni devrede led yok. Zira Transformatör'üm daha önce çok büyük bir devreden sökmüştüm. O yüzden epey büyük. Primer sargıları için çok külfetli iş demek 4 kat sarıp dolamak vede kazımak . İlk önce normal çalıştırayım şunu sonra Pcb yaptırırım , trafoda sardırırım. Devreye ek olarak Röle koydum Soft start olarak ....... 220 girişinde Ntc termistör kullandım 7,5 ohm. Dc rezistans değeri. Onu kısa devre ettikmi yeter. Ama bana göre Ntc Dc. rezizstansı çok düşük değer 22 ohm gibi bir değer olması lazım . İlk çalıştırmada Ac'yi düşürmesi lazım akım çekmemesi için ..... Ayrıca Mosfet w20nm60...... kullandım
Resim kötü çıkmış sanırım birde böyle bakın.
sayın birgitay devreniz ne alemde ? çalıştırdınız öı?
Yeni smps çalışmasından fotoğraflar. Şuan deverde Pwm tarafı çalışıyor 58khz civarı. Pwm çıkışının Pulse trafosunu süren transistörler biraz ısınıyor. Sanırım çıkış uçları boşta kaldığı için. Bu demektirki devremiz stabil vede sağlam çalışacak umarım. Zira Tranformatörler vede Güç transistörlerinide yarına takıp test yapacağım. Bu sayede bu smps oturduktan sonra , D-Class Amplifkatör ile Aktif sublar rahat çalışacak. Bridge modda 5000watt'ı rahat sürerim.
Biraz emek sarfediyorum. Sayfaya Aşikâr biriyim. Taip ediyorum . Birşeyler yapmama rağmen pek katılım olmuyor sanırım. Paylaşımlarımız beğenide almıyor :D Olsun mücadeleye devam.
kontrol entegresi tl494 mü kullandınız?
entegrenin besleme devresinini nasıl yaptınız?
Orjinal şemasındaki gibi regüleli 7812
Bugün işe geç gitmek zorunda kaldım bile bununla uğraşmaktan :D Devreyi komple bitirdim , fakat Pulse Trafosunda şemada eksik verilmiş sanırım. Çünkü bu devrede Pwm entegresinin çıkışındaki Bc337-Bc327 Transitörleri ile kuvvetlendirme yapılmış Trafoyu sürmek için . Ama dikkat ettiyseniz başka şemaları inceledim , Trafoda Orta uç yok yani Primer sargıları 40 tur yapılmış bırakılmış..... Başka devrelerde Primer sargıları 2'ye bölünmüş 35+35 spir örneğin vede orta uç 12 volta verilmiş..... Bu devrede yok bizde çalışır diye güvendik yaptık :D Şimdi sorum şu , Pulse Trafosu 2x40 mı sarılmalı yoksa 2x20 sarılıp orta uç çıkartılıp direnç vede diyotla +12'yemi verilmeli ? Bilgisi olan vamrı ? Devrenin bitmiş hali.
pulse trafosu full bridge sürülüyor şemaya göre. 12 volt besleme transistorlere veriliyor. dolayısıyla tek sargı pulse trafosu(primer kısmı).
(entegre cıkısında ki transistor düzeneğinin nasıl çalıştığından emin olmamakla birlikte)
Eğer pulse trafosu Full-Bridge ile sürülüyorsa tek başına kırk sarım kullanılabilir ortak uca gerek yok.pcbden tam ayıramadim ama muhtemel o şekil olmalı:-)
NOT: @toyer senin açıklamanı yeni gördüm kusura bakma:-)
birde sayın birgitay ben hala entegreyi nerden beslediğinizi çözemedim. küçük bir trafo bişey gözükmüyor. 220 volt ac girişi nasıl entegreyi besleyecek seviyeye getirdiniz.
Toyer ustam hâlâ entegreyi nereden sürüyorsuna takıldık :D Güzel ustasın eyvalalh :D Şemaya bakarmısın bir zahmet . Şemayı değiştirmedim . Şemadaki regüle nasıl çalışıyorsa 7812 ile basit regüle şte. Ama sorunum şu eğer sizde yaparsanız şemayı Bc transistörler ısınıyor hafif. Isınması demek , 40 tur spir kısa devre gibi davranıyor trafo sanırım Orta uç olmadığından olabilir mi ?
Pcb'den belli etttim.... Trafo'nun yerini
Alıntı yapılan: birgitay - 15 Aralık 2015, 18:53:28Toyar ustam hâlâ entegreyi nereden sürüyorsuna takıldık :D Güzel ustasın eyvalalh :D Şemaya bakarmısın bir zahmet . Şemayı değiştirmedim . Şemadaki regüle nasıl çalışıyorsa 7812 ile basit regüle şte. Ama sorunum şu eğer sizde yaparsanız şemayı Bc transistörler ısınıyor hafif. Isınması demek , 40 tur spir kısa devre gibi davranıyor trafo sanırım Orta uç olmadığından olabilir mi ?
olamaz ısınmasına sepep. trafo kısa devre gibi davranmaz. (empedance 58 khz de oldukça yuksektir. )
ısınmasına sebep trafoda osilasyon olmasıdır. kaçak akıdan dolayı. osiloskopunuz varsa transistorlarin collectorlerine bakınız.
trafoyu birbirine iyi yapıştıramamıs olabilirsiniz. veya sarım sayısı fazla olmus olabilir.
trafonun yeri orda da takılı değil yaw pcbde. ben hala anlamadım besleme voltajını :))
İyide kayıplardan bahsetmiyoruz. Isınma olabilir diye başka bir ustaya danışmıştım oda Feedback çalışmadığı için şuanda gereksiz ısınma ondan yapıyor dedi. Çünkü Pulse Trafosunun çıkışı boşta olduğundan akım çekiyor olabilir. . Ama bende Osilaskop yok o dediklerini ölçemem . Şuan tam anlatayım belki ben yanlış yada eksik yapmışımdır sizlerinde yorumlarına göre birşeyler yapalım :
Primer vede Seconderler 40 tur 0,35'lik telden ......
Transformatör'lerin arasında boşluk yok ........ Vede yapıştırmadım tamamen silikon sıktım hata olursa tekrar sökmek için...
ATX power Supply'den başka bir tane Pulse trafosu söktüm yine çalışmadı. Bc transistörler bayağı ısındı . Sanırım spir sayıları biraz az sanırım yada benim çalışmaya uygun değil. Belkide benim sorun osilatörden kaynaklı . Çünkü çalışmaması için neden yok ? Ana frekansta ölçüyorum işin garip yanı ?
telefondan girdiğim için dosyayı şu an açamıyorum.pcbde gösterilen pulse trafosu ile aynı değerde bi trafo mu kullandınız acaba?!ve pulse trafosunun pencere ve merkez kesit alanını ölçme imkanınız var mi?!
Puşse trafosu ile ilgi sorun yok sanırım. Başka bir yerde araştırma yaparken bu şemanın Pulse trafosu Seconder değerleri 20 + 20 dur sarılmış. Vede Güç transistöerlindeki zener diyorlar 8,2 volt. Onlarıda hallettim. Güç transistörleri ısınmaya başladı . Bc337'ler bu sefer hiç ısınmadı. Ama çıkışta 30 volt var. Sanırım sistem korumayamı giriyor nedir hiç birşey belli değil .
20 artı 20 tur yeterli olmaz sürmek için. 12 volt 6 voltta düşer 20 +20 sarımda.
buda transistorleri tam sürmez. tam sürülmediği içnde direçleri yüksektir(linear bölge) bu yüzdende ısınırlar.
tl494 ün cıkıslarını ölçme sansınız var mı?
her iki pwm cıkısında pulse var mı?
Var ...57khz.
Devreyi çalıştırdım uzun uğraşmaların sonunda. Ancak Feedback ile mücadele ediyorum şuanda çalışmıyor
yanlış olan neymiş ? ne yaptınız çalıştı ?
Pulse trafosu ile ilgili sorun.....Yeni sardım düzeldi. Primer 40 Seconder 20 + 20 Zener'ler 8,2 volt. Normalinde 18 volttu 2 adet ama Seconder'ler 40 spir. Gate akımı bana kalırsa 12 voltu geçmemeli . Böyle iyi sanırım. Ama gereksiz ısı olurmu onu bilemem :D
40 spire 20+20 spir yapıp . primeri 12 voltla sürdüğümüzde sekonder 6 volt falan verir ? bu az değilmidir? . 6 volt güç mosfetlerini tam anlamıyla sürmez.
en az 10 volt falan olması lazım tam anlamıyla sürülebilmesi için. 40 spire 40 +40 spir daha mantıklı. bence sorun spir sayısında değildi.
sekonderleri birbirine ters yönde sarmanız lazım sanırım doğrumudur?
Şu anda çalışıyor ama. Peki spir sayılarında değilde ozaman sorun nerede? Bir önceki sardığım trafoyumu sökeyim :D Bobin'lerin uçlarıda sağlam. Vede Feedback şuanda boşta iken sanırım ayar yapamıyorum kondansatörlerin şarjı yüzünden. Yük bağlayıp öyle deneyecem .
@toyer ustam , Seconder'leri birbirine ters yönde sardım düzeldi.......
çalışır suan ama güç transistorleri gereğinden fazla ısınır. çünkü gate leri 6 voltla falan sürülüyor. güç transistoru tam anlamıyla iletime geçmez.
sorun spirlerin birbirine ters yönde sarılmamıs olması olabilir. (sekonderlerin ).
çalışır halinin resimleri, devrenin en son haliyle shematic ve pcb çizimini, trafoların sarım sayılarını vesaire paylaşırsanız herkese faydalı olacaktır.
kolay gelsin,
Tam anlamıyla bitsin . Şuanda soğutucularını takıyorum. Gerekli testleri yapalım bakalım ne olacak.... ? Zira devremizde şuanda sorunlar bitti gibi . Tam yükte amplifkatörde deneyince belli olacak ....
Video'da yaptım size izleyin arkadaşlar.
https://youtu.be/iU8iXXhieRg
feedback çalışmıyor deyince feedback kısmına baktım devrenin. devre zaten feedback almıyor. zener diyotlu kısım sadece yüksek voltaj koruması için gibi gözüküyor. (yanlış yorumlamadıysam )
Bu arada sonunda tl494 ü nereden beslediğinizi gördüm. Harici bir trafoyla :) ...
feedback olarak çalışabilmesi için zener diyodu kaldırıp 2 dirençle voltaj divider koymanız lazım. veya zeneri çıkış voltajından az olacak şekilde kullanmanız lazım.
suan maksimum cıkıs voltajı veriyor olması lazım devrenin. (trafo sarım sayısı oranı ne ise onu veriyordur )
1 nolu bacakta(tl494 ün ) kaç volt ölçermisiniz ?
Devrede yükte iken 150 volt var ..... Bu Zener diyot orjinal değer değil .100 VOLT VAR.
1 nolu bacakta 100 volt mu var? yoksa takılı olan zener diyot mu 100 volt?
150 volt + - arasımı yoksa + ground arası mı?
Zener'in iki ucxunda 82 volt var. Çıkış voltajım + - 150 volt. Trimpot ne işe yarıyor orada Feedback gerilim ayarı yapmıyorsa?
zener kaç wattlık ve kaç voltluk? zenerden sonra ki dirençler kaçar ohmluk? (pot kaç ohmluk ve diğer direnç şemada ki r5 direnci kaç ohmluk?
entegrenin bir nolu bacagında 2.5 voltluk gerilim oluşturulması lazım . bu değer dediğiniz gibi 82 volt falansa entegre zarar görmüş demektir.
((iSTENİLEN ÇIKIŞ VOLTAJI - V ZENER )/(R POT + R5))*R5 =( (ENTEGRENİN VreF VOLTAJI)/(R6+R7))*R7=2.5V OLMALI. vREF 5 VOLT ÇÜNKÜ.
İstenilen çıkış voltajı V Zenerden düşük olursa eşitlik sağlanamaz. Çünkü zener iletime geçmez.
anlamadıgım 1 nolu bacakta 82 volt var iken entegre nasıl hala çıkış veriyor. entegrenin çıkışı kesmesi lazım. entegre zarar görmüş olmalı.
Yanlış mı düşünüyorum ?
Feedback den anladığımız nedir?
Geri bildirim, geri besleme;
peki bu ne yapar?
1- Eğer over current protect yani aşırı akım koruma ise, bu size gerilim ayarı yapmaz, sadece istenilen akımın üzerine çıktığınızda osilatör devresini susturarak güç transistörlerinin zarar görmesini önler, yani bu bir gerilim ayarı değildir,
2- Eğer bu devre bir over voltage protect ise, çıkışında ayarladığınız gerilim değeri aşılınca yine osilatör devresini susturarak yine güç transistörlerinin zarar görmesini önler,
3-eğer siz feedback olayını çıkış gerilimini sabitlemek için kullanacaksanız, işte o zaman işin şekli biraz değişiktir,
o zaman devreye PWM (Puls Width Modulation) girer ve işte bu devrenin çıkış gerilimini sabitleyebilmek içindir.
Kaldı ki, bu bile belli değerler arasında tolere edicidir.
Peki feedback hepsi için birlikte kullanılabilir mi?
evet kullanılabilir ama hepsi için ayrı ayrı devreye ihtiyacınz olur...
Devrenizdeki feedback ne için kullanılmıştır, yeniden değerlendirmenizi öneririm...
Ellerinize sağlık, devre biraz geniş yüzeye yayılmış olmakla beraber ( Yapıcı eleştiri olarak algılayın lütfen :) ) güzel olmuş, ELLERİNİZE SAĞLIK....
Devremdeki Over Current Ayarını sağlayacak bir durum söz konusu ise , bunu hangi mantığa göre o trimpotu ayarlıyacağız ? Devremde şuanda 150 volt sabit akım var voltaj yükte iken 2x75 volt. Normalde Seconder sargıları 180 volt üzerine göre ayarlı. Boşta iken çıkış bir ara 200 voltun üstüne çıktığını gördüm. Olay bundan ibaret. Şimdi 180 volt değilde 150 volt çıkış gerilimi alıyorum ..... 150/1,42 : 105volt.....
105/2 : 52,5 volt Seconderlerin her biri.
15 Spir sardığıma göre tek seconderi 52,5/15:3,5 volt Spir başına düşen voltaj.......
4 volt alırım sanıyordum Spir başına düşen voltajda.
Alıntı yapılan: birgitay - 18 Aralık 2015, 22:40:31Devremdeki Over Current Ayarını sağlayacak bir durum söz konusu ise , bunu hangi mantığa göre o trimpotu ayarlıyacağız ? Devremde şuanda 150 volt sabit akım var voltaj yükte iken 2x75 volt. Normalde Seconder sargıları 180 volt üzerine göre ayarlı. Boşta iken çıkış bir ara 200 voltun üstüne çıktığını gördüm. Olay bundan ibaret. Şimdi 180 volt değilde 150 volt çıkış gerilimi alıyorum ..... 150/1,42 : 105volt.....
105/2 : 52,5 volt Seconderlerin her biri.
15 Spir sardığıma göre tek seconderi 52,5/15:3,5 volt Spir başına düşen voltaj.......
4 volt alırım sanıyordum Spir başına düşen voltajda.
Semanin tamamını gprebilirsem yorum yapabilirim
Gerçi telefondan baglandım, proteus ares acamiyorum
Şemayı yayınladım . En baştaki başlıkta olmalı .
Alıntı yapılan: birgitay - 09 Aralık 2015, 19:53:34Bu çalışma çok önceden beri elimde duruyor . İyi bir ustadan almıştım dökümanlarını. Paket'ide vardı kayboldu . Bu çalışma hakkında fikirlerimizi paylaşalım arkadaşlar. Devrede akım koruma trafosu vede Pcb bile mevcut......... Sadece istediğimiz voltaj aralıkları kalıyor birde akım trafosunda kullanılacak vede pulse trafosunda kullanılacak tel çapları. Belki sizlerinde gözüne çarpar birşeyler.
Şema bu linkte.
Proteus açamıyorum telefondan
Proteus nereden çıktı ?
baştan gidelim. devre 150 volt cıkıs vermiyor. 2 x 75 volt veriyor ve feedback 75 voltta göre ayarlı. cünkü feedback bacagı artı 75 volt ile sıfır volt arasında kurulu.
kaç volt almak istiyorsunuz devreden? 150 demeyin 2x75 deyin.
kullandıgınız zener kaç voltluk suan ?
soruları cevaplarsanız daha kolay olur bu iş.
Alıntı yapılan: birgitay - 19 Aralık 2015, 00:22:20Proteus nereden çıktı ?
Telefondan belirtilen dosyayı acamadigimdan proteus diye düşünmüştüm,
Ofise gecince bir bakayım dosya uzantısı nedir?
Tamam eksik anlatmışım pardon. 2x75 volt alıyorum . 2x90 volt almak istemiştim devremden. Zira o zener diyotlu yere hala anlam veremedim. Trimpot 'u çevirindede gerilim değişmiyor.
potunuz 50 k mı? r5 direncinizin değeri nedir?
yukarıda hesap yaptım oraya bakarsanız aslında hesabı anlatıyorum. nasıl yapacagınız konusunda.
Alıntı yapılan: birgitay - 18 Aralık 2015, 23:07:27Şema bu linkte.
şema bu linkte yazıyorsada burda link nerde onu bulamadım...
Birinci başlıkta devre şeması vede dökümanları........
Alıntı yapılan: toyer - 19 Aralık 2015, 04:22:38baştan gidelim. devre 150 volt cıkıs vermiyor. 2 x 75 volt veriyor ve feedback 75 voltta göre ayarlı. cünkü feedback bacagı artı 75 volt ile sıfır volt arasında kurulu.
kaç volt almak istiyorsunuz devreden? 150 demeyin 2x75 deyin.
kullandıgınız zener kaç voltluk suan ?
soruları cevaplarsanız daha kolay olur bu iş.
100 volt zener.....
Alıntı yapılan: birgitay - 19 Aralık 2015, 21:50:37100 volt zener.....
cıkıs voltajından büyük zener oldugu için feedback hiç gitmez dolayısıyla sürekli maximum pwm üretir devre. 50k pot var dimi ?
90 volttan aşağıda bir zener kullanın 87 volt gibi. veya 82 volt. tabi zenerlerin akım dayanımını göz önünde bulundurun. 50k pot fazlasıyla zenerin akımını kısıtlar. zenerden 1ma falan geçecek bir pot kullanın veya voltaj değeri biraz düşük zener kullanın. mesela atıyorum 70 volt kullandınız. bu durumda çıkış 90 iken geçecek akım
(90-70)/50k=0.4mA yapar. bu durumda pot u 2.5/0.0004=44k ya 6 k gibi ayarlarsanız 90 volt çıkış verir devre .
Ama bütün bunlar yerine oraya basit bir gerilim bölücü devre yapıp 1 nolu bacaga onu girsenizde çalışır. zenerin orda olması pek bir anlam ifade etmiyor gibime geliyor. zenersizde olur orası. gerilim bölücü ile.
Gerilim bölücü ile istediğimiz voltaj aralığını ayarlarsak Feedback asıl çalışmış olur ozaman. Şuanda max. gerilim alıyor olamayız . Çünkü 200votu gördüm :. Zeneri söksem belki en yüksek voltajı alacağız 150 voltun üzerinde.
Zener Diyot'u söktüm . Ve devrenin çıkışında max. 157 volt oldu. Zener Diyot'u 51 volt taktım dolayısı ile Feedback çıkışı 100 volta kadart hassas olmasada ayar yapabildim. Zira 100 voltta devre biraz zorlandı Zener 'in üstüne düşen voltajla alakalı olsa gerek . Bence benim sarımlarıma göre devre tamamen çalışıyor artık . Oraya gerekli 69 volt zener koysam yeterli bana.
hayırlı olsun :9 güzel çalışma.
sarım sayıları elde ettiğiniz oranda voltaj oranında mı?
Evet aynen aynı oranda. Zira Ben Primer'i 30 tur sarmışım. Sanırım o farketmez tek tur. Asıl olay Emae B sınıfı telden örgülü çok damarlı sarmak ......... Ozaman trafo trafo olur. Bu Devre ile D sınıfı Power Amplifkatör çalıştıracağım 2 tane Bridge modda. Ondan anlıyormusunuz ?
amplifier mı yapacaksınız yoksa var mı elinizde hazır?
üçgen dalga üreteceksiniz. bunu ses sinyali ile comparatora sokup pwm elde edeceksiniz. bu pwm ile bridge süreceksiniz. çıkışıda low pass filetrdan geçirip haparlörünüzü süreceksiniz.
Zira D sınıfı amplifikatörde , Girişte opamp vede Ir2110 var. Çıkışta 2 adet mosfet vede oldukça güç. Yeni yaptığımdan bilmiyorum tam anlamıyla nasıl bir sonuç olacak. Ama maalesef mosfet amplifkatörler benim için yüksek empedans olduğundan istediğim sesi vermez diye düşünüyorum ...... Teori ama. Rcf gibi büyük firmalar Bass hoparlörlerini böyle çalışma yaparak bitirmiş işi ...... 2 adet amplifkatörü köprü bağlayacağım....... Faz tersleyici olacak biride normal....... Sonucu merak ediyorum oldukça güç olacak . Ama bu güç 57hz'lerde tamamen kayboluyor hoparlörü mutlaka bridge çalıştırmak zorundayım o yüzden
Amplifikatör resimler ektedir....... Köprü bağlamak içinde bunu kullanacağım .
En iyi D-class şemalarından birisi bu devre,çıkış transistörü olarak İrfb4227 kullan,400khz civarında osilasyon yaptırabilirsen,çıkış transistörleri hemen hemen hiç ısınmadan çok iyi çalışacaktır..İrf250 çok yavaş kalıyor bu anfilerde...
Newzat abi selamlar. Zira Irfp4229 kullandım....... Bu Transistörleri iyi buldum.. Seninle geçmişte Subass için iyi proje yürütmüştük yarım kalmıştı. Şimdi onu tamamlamak üzereyim inşallah. Bu Amplifkatör'lerde Crossover'u Spl metre ile tam Hoparlörün doyum noktasına ayarlayıp bırakacam. Yada bildiğin Crossover varsa onuda değerlendirebilirim .
Güzel transistörler bulmuşsun,Türkiyeden'mi buldun fiyatı nasıl..Subbass hoparlörlerinin empedans eğrisini çıkarabilirsen bir şeyler geliştiririz..
Ben rezonans eğrisi biliyorum :D Mesela kulakla tam anladığım noktayı diyeyim : Rcf hoparlöre göre testi ilk orada kullanırım , Digital Mixer'de Frekans yollayıp test edebiliyorum. Tam 57hz'de en yüksek desibeli alıuyorum sonra frekans gittikçe duyulmamaya başlıyor. 57hz ideal bir değer...
En çok sesi duyduğun yer değil duyamadığın yer önemli empedansın en yüksek olduğu frekansı bilmek lazım,o frekansa boost yapmak lazım..
Tamamda duymadığım frekans 30hz'den başlıyor 150hz'e kadar . O neticede kulak yetersiz. Bosst deyincede 2 adet amplifkatör yapmamızın sebebi o .
Empedans eğrisi için resim ekleyemedim ama internetten bulursun,orada yükselen bir tepe göreceksin,hoparlörün kasaya takılmadan empedans eğrisidir,birde kasaya takınca ikinci bir tepe daha oluşacak,bu iki frekansa parametric EQ ile boost yapacaksın,iki anfi değil benim söylediğim..O tepe frekanslara bakınca 8 ohm hoparlörün 40-50 ohm gibi empedanslara çıktığını göreceksin,8 ohmda mesela 500 watt anfi ile sürüyorsak o frekanslarda amplifierimiz,mesela 100 watt 200 watt gibi bir güç verebilecektir..Bu empedans eğrisini ne kadar düzeltebilirsen,o kadar yüksek desibel alırsın hoparlöründen,o yüzden her hoparlörün empedans eğrisini çıkarmak zorundasın..
Demek ki Hoparlör'leri test ekmek için Spl metre şart. Dışarda boşta iken mixer'den frekans göndereyim bakalım ne olacak. Sonra tekrar Kasaya koyarım oradaki frekansı gönderip tekrar ölçeyim. İki frekans faklılığı görünce Parametrik eq. orada iş nasıl görecek ? Düşük frekans aralığı bana lazım olacaktır . 30hz ile 150 arasındaki boost. Bunun önünede dediğin kadarı ile Crossover koymacağız :D Ona gerek kalmıyor. Yadayaptığın bir çalışma varsa göster abi :D Yoksa bende Digipro var...... Orada Bu dediklerini yapmamışlar. İstersen şemaları paylaşırım .
Spl metre ile empedans ölçemezsin,onunla yapacağın ölçüm çok sonra,crossover tabiiki yapılacak ama,hangi frekansda başlayıp hangi frekansda bitireceğine empedans eğrisi görülerek karar verilir..Hoparlörün empedansının en doğrusal olduğu bölge seçilip kaçıncı dereceden hangi tip filtre yapılacağına kara vereceksin..Parametric EQ için şöyle örnek vereyim sana,mesela 53 hz ve 80 hertzde iki tepemiz var bu frekanslarda iki adet EQ yapıp boost uygulayacaksın,sana bir link vermiştim MR yamyam ile yaptığınız bir sohbette hatırlarsan,o ölçüm devresiyle çok iyi ölçüm yaparsın..İyi kaliteli bir avometren vardır muhakkak,yada iyi bir analog milivoltmetren varsa daha iyi olur..
Abi bazı şeyleri tam yazı ile anlaşılmıyor teknik olduğundan. Tam şema çizmen lazım ......
Evet yazı ile anlatmak zor oluyor,ah yakın olsan sana yardım etmeyi çok isterim,sana söylediğim linki hatırladınmı o şemada hoparlörden akan ac akımı ölçmek için kurulan bir devre var,o devre ile hoparlörü ölçmeye çalış ona göre devam edelim,çok karışacak bu şekilde,bir ara tlf veya skype üzerinden iletişim kuralım,detaylı şekilde anlatayım bildiğim kadar..Şema çizmek sorun değilde şu anda sadece genel mantık üzerine bir şeyler çizerim ama detaylar önemli detay içinde senin muhakkak hoparlörü ölçmen lazım..
Peki bu anlattığıın verilere göre nasıl bir sonuç olacak ? Hiç yaptınmı böyle birşey ? Yani yaptıysan onun üzerine konuşalım abi daha mantıklı. Çünkü Eq. hiç işin için katmadım. Zira Crossover + Xlr Preamp + Ampliatörlerden oluşan birşey yapmak lazım. Booster yaparsak eq. çok kuvvetlendirmiş oluruz gibime geliyor. Paramaetrik eq. kısımını gelince kaç kanal birşey olacak ona kafam basmadı ?
Bu bütün iyi markalarda uygulanan sistemdir,dijital processörlerin orjinal setuplarında incelersen belli frekanslarda bir crossover ve parametric Eq lar ve limiterler ve delay vardır,bazı markalar bunu analog processörle bazılarıda digital processörle yapıyor,ben analog olanınıda yaptım digital processörlerede ölçüm yapıp yazılım yaptım ve baya iyi performanslar ortaya çıktı..
Burda Rcf yapmış. Parametrik Eq. vs. kısım kısım belli etmesede Opamplardan anlaşılır ne yapıldığı sanırım .
Dsp'lerle yazılabilir. Yüksek ses çözünürlülüğü olan dsp ile yapılabilir sanırım . Ama Şu Diagramı Block olarak çizmen gerekli .
Rcf de adau1071 processör yokmuydu yanlışmı hatırlıyorum..Tekrar karta baktım analog processör varmış..
Yokmuş demekki :D Bu aleti yapmak lazım. Herkes bilgi sakladı bu zamana kadar yada bilmediğinden oyaladı. Her neyse zaman aşımına uğramasın artık. Biliyorsak yapalım diye düşünüyorum .
Böyle bir Link buldum : http://www.sound.westhost.com/project28.htm
Alıntı yapılan: birgitay - 21 Aralık 2015, 00:05:53Yokmuş demekki :D Bu aleti yağmak lazım. Herkes bilgi sakladı bu zamana kadar yada bilmediğinden oyaladı. Her neyse zaman aşımına uğramasın artık. Biliyorsak yapalım diye düşünüyorum .
Bilgi falan saklamıyorum eğer beni kastediyorsan..Bir çok şey yazdım fakat,başlamak için senin yapman gereken şey olan empedans ölçüm kısmı ile pek ilgilenmiyorsun,sana şimdi orjinal bir markanın şemasını versem çok iyi sonuç çıkacağınımı sanıyorsun..Herkes kendi kullanacağı hoparlörü ölçüp ona göre yapıyor processörü..Benim bilgilerim bu yönde,başka yöntemlerle yapılırmı bilmiyorum..
Empedans eğrileri dediğin zaman abi , Hoparlör'ün çıplak vede kasaya girdikten sonraki rezonans ölçüleri diyorsun. İki tane ölçüm var kafam karıştı brada. Belki anlatmak istediğin çok basit birşey ama teori olarak geliyor şuanda çünkü hiç yapmadığım birşey böyle yaklaşmam mantıklı değil mi ? Hem şahıs olarak sana demedim bilgi saklıyor diyorsun diye ..... Genel olarak piyasa adına konuştum. He çokta önemli değil İnternet var artık . Doğru zamanda , doğru bilgiyi kullanmak anlamak gerekiyor sadece. Birde dün yayınladım Parametrik Eq. linktei iş görür mü ? Yani en mantıklısı bana Paint yada bir programda block diagram çizmelisin..
Yok linkdeki parametric Eq yarı parametrik,sana full parametrik lazım,yani frekans,kazanç ve Bw potları olan parametric eq kullanacaksın..Hoparlör ölçümünü iki tane yapmak zorundasın,hoparlörün boştaki rezonans frekansı ile kasadaki rezonans frekanslarını bulup bu frekanslarda parametric eq ile kazancı artıracaksın,ayrıca empedans eğrisine göre yapacağın crossoverin kesim frekanslarını ve kaçıncı dereceden ve crosover tipine(butterworth,bessel,linkwitz)karar vereceksin,eğer uygun ölçüm aletlerin olursa hoparlörlere delay vereceksin,limiter ayarlayacaksın şeklinde devam eder liste..http://sound.westhost.com/articles/eq.htm bu linkteki 15 numaralı şema uygun resim yüklemesini bilmiyorum o yüzden link verdim..
Bu anlattıklarını yapmak ohoo çok ciddi iş :D Yani kolay olmaz gibime geliyor. Bu işin basit yönü mutlaka vardır. Ve unuttuğun birşey var , Digital mixer'leerde Compressör /Lİmitert herşey var: Bana anlattıklarından sadece Parametrik Eq kısımı vede Bosster yapmak mantıklı geldi. Ama Crossover ( butterworth,bessel,linkwitz ) Bunlar Desibelle alakalı birşey. Bendeki Aktif Crossover olacak ..... Ama Bu Crossover'i yapmak şunla alakalı birşey : Eğer Kasa vede Çıplak hoparlör rezonansları ölçülünce ne kadarr kazanç kayıpları varsa onlara göre uygun Crossover yapmak lazım. Ama ben diyorum ki bendeki Crosover'da Frekans ayarı vs. Phase , diğer birkaç özellik var. İyide çalışan birşey. Ama ezbere koyup kulakla test yapmak istemiyorum işte.
Active crossover da linkwitz butterworth bessel yokmu yani sence??
Aktiff değil pasiftede var bunlar Desibel orantılarına göre tasarlanırlar..... Ancak , iyi Crossover yapmak için simule etmek lazım.... Yada Bunu es geçip Hoparlör Rezonans eğrileri çıkartılıp , Kaç Db. kayıp varsa o dediğin Parametrik Eq. ile Boster yapmak lazım. Crossover'da aynı zamanda değişken bir frekans değeri ayarı olduğundan bendeki devrede onuda sabitlemek lazım ..... Yada hiç olmadı tam done varsa çizelim burada yapalım iyi birşey. Elimizden geliyor demekki. Bir arkadaşımızdada Spl metre vs. varsa bize gönderir bir zahmet. Bende gerisini üstlenirim
Bendeki Crossover 4th order Linkwitz Reily
Ehh o zaman hoparlörünü ölçmekle işe başlayabilirsin demekki :) ..
Hoparlör'ün neyini ölçeceğim abi? Bir ara Link vermiştin Avo metre ile birşey vardıı ......
@Mr_YAMYAM Ustamızı çağıralım oda birşeyler katsın ......
http://sound.westhost.com/tsp.htm
Bu Linki vermiştin. Sinyal Jeneratör'ü vede Power Amplifikatör lazım . Sinyal Jenaratör'ü Mixer'de var demiştim. X32'de . Bunu Amplifkatör'de yükseltip araya direnç koyun diyor. Multimetre yada frekansmetre diye. Bende Mixer'den gönderdiğim frekansıda görüyorum vede duyuyorumda. Analog ölçü aletinde Sinyal şiddetine göre akımmı voltmu ölçeceğiz orayı anlamadım ?
O sayfada şekil.2 altında yazıyor(frekansı ve gerilimi ölçün)..
Newzat abi başka yolu yokmu yaw :D Bizi uğraştıracak bu iş ....... Şimdi örneğin ben yarına hoparlör alacağım Frekansmetre'yide götüreyim iş yerine , sonra araya direnç mi bağlayacam değeri ne olacak ? Yada örnekte dediği gibi Örneğin 29hz'de diyor rezonansa girdi onun alt kısımını değerlendireceksin diyor. Rezonansın alt kısımılarını kuvvetlendirince acaba hoparlör zorlanmasın boğulmasın diyemi bu mantık seçilmiş ? Hiç anlamadığım birşey.
Alıntı yapılan: birgitay - 21 Aralık 2015, 21:51:24@Mr_YAMYAM Ustamızı çağıralım oda birşeyler katsın ......
Birileri kulağımı kuyruğumu çekiştirmiş galiba :D
Alıntı yapılan: birgitay - 21 Aralık 2015, 21:48:43Hoparlör'ün neyini ölçeceğim abi? Bir ara Link vermiştin Avo metre ile birşey vardıı ......
Hoparlörlerdeki ölçüm kuralları.
1 Hassasiyet (SENSITIVITY)
Temel frekans (1KHz) referans alınmak üzere...;
Bass hoparlör bass bölgesinde
Medium hoparlör Temel frekansta.
Tiz hoparlörler belirlenen tiz bölgesi (Crossower frekansları) bölgesinde hoparlörlerden 1W güç alınacak şekilde sinyal verilir. Bu sinyaller bir amplifikatörden veriliyorsa sinyallerin gerilim doğruluğu hoparlöre parelel bir AC voltmetre test edilmelidir.
Referans uzaklık olan 1 metreye konulacak bir SPL metre ile duyarlılık değerleri direkt olarak ölçülür.
Duyarlılık ölçümleri tüm frekans bölgelerinde yapılır ve kazanç grafiği çıkartılırsa hoparlörlerin frekans karakteristiği de ölçülmüş olacaktır.
REZONANS FREKANSI ölçümü.
Bass hoparlörler için geçerlidir.
Hoparlöre uygun değerde ve uygun güçte serii bir direnç bağlanır. Bu dirence bir AC voltmetre bağlanır. 100Hz frekans sinyal verilir ve gerilim ölçümü yapılarak SET edilir. Frekans yavaş yavaş azaltılır. AC voltmetrenin dalgalanmaya başladığı bölge hoparlörün rezonans frekansını gösterir. Rezonans frekansı başlangıç frekansı ve tam olarak sönümlendiği frekans değerleri not alınarak kaydedilir. Bu değer bize hoparlör kabini yapımındaki temel unsuru belirtmektedir ve yapılması gereken kabinin minumum iç hacmi için bir kriter olacaktır.
Alıntı yapılan: birgitay - 21 Aralık 2015, 22:44:35Newzat abi başka yolu yokmu yaw :D Bizi uğraştıracak bu iş ....... Şimdi örneğin ben yarına hoparlör alacağım Frekansmetre'yide götüreyim iş yerine , sonra araya direnç mi bağlayacam değeri ne olacak ? Yada örnekte dediği gibi Örneğin 29hz'de diyor rezonansa girdi onun alt kısımını değerlendireceksin diyor. Rezonansın alt kısımılarını kuvvetlendirince acaba hoparlör zorlanmasın boğulmasın diyemi bu mantık seçilmiş ? Hiç anlamadığım birşey.
Bu en basit ama sonuçları güvenilir bir yöntem,bağlayacağın direnç değeri mesela 1kohm olsun A.C voltmertede 1 volt okuyacak kadar sinyali ayarla,sonrada değişik frekanslarda(Sen subbass yapacağın için 20hz 400hz)arasını tarayıp okuduğun voltajları grafiğe çevirip empedans eğrisini çıkarmış olacaksın...Şimdi tekrar baktım 10 ohm direnç demiş mesela sitede,yapılacak işlemleride adım adım anlatmış,kafanı karıştırma oradaki setup kur ve ölçmeye başla hemen kavrarsın zaten çok zor değil..
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 21 Aralık 2015, 22:59:10Birileri kulağımı kuyruğumu çekiştirmiş galiba :D
Hoparlörlerdeki ölçüm kuralları.
1 Hassasiyet (SENSITIVITY)
Temel frekans (1KHz) referans alınmak üzere...;
Bass hoparlör bass bölgesinde
Medium hoparlör Temel frekansta.
Tiz hoparlörler belirlenen tiz bölgesi (Crossower frekansları) bölgesinde hoparlörlerden 1W güç alınacak şekilde sinyal verilir. Bu sinyaller bir amplifikatörden veriliyorsa sinyallerin gerilim doğruluğu hoparlöre parelel bir AC voltmetre test edilmelidir.
Referans uzaklık olan 1 metreye konulacak bir SPL metre ile duyarlılık değerleri direkt olarak ölçülür.
Duyarlılık ölçümleri tüm frekans bölgelerinde yapılır ve kazanç grafiği çıkartılırsa hoparlörlerin frekans karakteristiği de ölçülmüş olacaktır.
REZONANS FREKANSI ölçümü.
Bass hoparlörler için geçerlidir.
Hoparlöre uygun değerde ve uygun güçte serii bir direnç bağlanır. Bu dirence bir AC voltmetre bağlanır. 100Hz frekans sinyal verilir ve gerilim ölçümü yapılarak SET edilir. Frekans yavaş yavaş azaltılır. AC voltmetrenin dalgalanmaya başladığı bölge hoparlörün rezonans frekansını gösterir. Rezonans frekansı başlangıç frekansı ve tam olarak sönümlendiği frekans değerleri not alınarak kaydedilir. Bu değer bize hoparlör kabini yapımındaki temel unsuru belirtmektedir ve yapılması gereken kabinin minumum iç hacmi için bir kriter olacaktır.
Onur hocam hoparlörün X-max ölçümlerindende bahsedersen Birgitay vazgeçecek:))
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 21 Aralık 2015, 22:59:10Birileri kulağımı kuyruğumu çekiştirmiş galiba :D
Hoparlörlerdeki ölçüm kuralları.
1 Hassasiyet (SENSITIVITY)
Temel frekans (1KHz) referans alınmak üzere...;
Bass hoparlör bass bölgesinde
Medium hoparlör Temel frekansta.
Tiz hoparlörler belirlenen tiz bölgesi (Crossower frekansları) bölgesinde hoparlörlerden 1W güç alınacak şekilde sinyal verilir. Bu sinyaller bir amplifikatörden veriliyorsa sinyallerin gerilim doğruluğu hoparlöre parelel bir AC voltmetre test edilmelidir.
Referans uzaklık olan 1 metreye konulacak bir SPL metre ile duyarlılık değerleri direkt olarak ölçülür.
Duyarlılık ölçümleri tüm frekans bölgelerinde yapılır ve kazanç grafiği çıkartılırsa hoparlörlerin frekans karakteristiği de ölçülmüş olacaktır.
REZONANS FREKANSI ölçümü.
Bass hoparlörler için geçerlidir.
Hoparlöre uygun değerde ve uygun güçte serii bir direnç bağlanır. Bu dirence bir AC voltmetre bağlanır. 100Hz frekans sinyal verilir ve gerilim ölçümü yapılarak SET edilir. Frekans yavaş yavaş azaltılır. AC voltmetrenin dalgalanmaya başladığı bölge hoparlörün rezonans frekansını gösterir. Rezonans frekansı başlangıç frekansı ve tam olarak sönümlendiği frekans değerleri not alınarak kaydedilir. Bu değer bize hoparlör kabini yapımındaki temel unsuru belirtmektedir ve yapılması gereken kabinin minumum iç hacmi için bir kriter olacaktır.
Yaw Hoca hoş geldin neredesin sen :D Okuyorum yazdıklarını dur :D Aynı zamanda Amplifkatör monte ediyorum dur resim atayımda kendimize gelelim :D
Smps tamamen bitti resimlerini paylaştım. Buda yandaki Class D Amplifikatör....
Alıntı yapılan: newzat - 21 Aralık 2015, 23:08:53Onur hocam hoparlörün X-max ölçümlerindende bahsedersen Birgitay vazgeçecek:))
Bu gibi pahalı ölçümlerden bahsedersem Birgitay bizi döver :D
En iyisi elzem olan ölçümlerden bahsedip uygun fiyatlı ölçü aletleri ile bu işi halletmek. birkaç yüz $ lık hoparlör için binlerce dolarlık ölçü aletlerinden bahsetmeyelim :)
Birgitay çok hevesli bakalım nerelere kadar götürecek konuyu
Okadar yüksek dolarlık ölçü aletlerini ne yapacaz :D Kimde varki bizde olsun ? Biz şimdi yarına kısmetse Bass'ın birini indireyim araya amfiyi bağlayım seri dirençte atayım 10 ohm bakalım ne ölçecez :D
Alıntı yapılan: newzat - 21 Aralık 2015, 23:28:23Birgitay çok hevesli bakalım nerelere kadar götürecek konuyu
Ne hevesi abi ? İşimiz bu bizim. Yaw Bu memlekette çok uğraşan varda başarıyı yakalayan varmı yokmu onu bilmiyorum. Hiç üstüne düşülmemiş konu bu. Hep Home Audio ...... Madem herkeste bilgi var bizdede malzeme var e uygulayarak yapalım iyi birşey.
biz ses e 3 harf olarak bakıyoruz. yapanlar en az 5 harf olarak bakıyor. eksiğimiz bu bence. genel olarak...
Alıntı yapılan: birgitay - 21 Aralık 2015, 23:35:11Okadar yüksek dolarlık ölçü aletlerini ne yapacaz :D Kimde varki bizde olsun ? Biz şimdi yarına kısmetse Bass'ın birini indireyim araya amfiyi bağlayım seri dirençte atayım 10 ohm bakalım ne ölçecez :D
Sanırım fazla birşey ölçemeyeceksin :D
Neden 10 ohm direnç ? 5 ohm olmaz mı ? Veya 20 yapalım şunu desem ne dersin :D
Ne bileyim . İnanın orada seri bağlayıp direnci 100 hz verip sonra frekansı düşürüp gerilimde ne değişecek onu anlamadım :D
Alıntı yapılan: birgitay - 22 Aralık 2015, 00:00:38Ne bileyim . İnanın orada seri bağlayıp direnci 100 hz verip sonra frekansı düşürüp gerilimde ne değişecek onu anlamadım :D
Kızmazsan açıklayıcı anlatayım :D
Seri direnç üzerinde bir gerilim düşümü olacaktır. Bu geriim ölçü aletinde İBRE'nin ortalarda biryerlerde olacak şekilde değeri belirlenir.
YANİ.
Ampli çıkışımız 1V ise ve hoparlör empedansımız 4 ohm ise 4 ohm bir direnç bağlarsak uyguladığımız gerilim yarı yarıya direnç üzerinde düşecek demektir.
Yani 0.5V direnç üzerinde 0.5V ta hoparlör üzerinde düşecektir.
Kendi kendimin Ç'alıntısı :)
Alıntı Yap100Hz frekans sinyal verilir ve gerilim ölçümü yapılarak SET edilir.
Demekki ibreli ölçü aletimiz 1V AC tam sapmada ölçen bir alet ise ibre yaklaşık tam ortada kalacaktır. (SET edilmiş)
Sonra frekansımız yavaş yavaş düşürülerek ölçü aletindeki sapmalar gözlemlenir. Alt frekanslarada biryerlerde ibre adeta DANS etmeye (Hoplamaya zıplamaya) başlayacaktır.
İşte ibremizin dansettiği bu frekans bölgesine hoparlörün REZONANS FREKANSI denilmektedir.
NOT:
Bu ölçüm metodu ilkel olsa da oldukça güvenilir bir ölçümdür.
Tam anlamı ile anladım ustalar bilginize saygım sonsuz sen vede Newzat abinin.
Zira 8 ohm hoparlör olduğundan 8 ohm direnç bağlayım orayada örneğin 10 volt Ac sinyal versem 10 volt kademesinde İbreyi ortada tutarım bir şekilde. Yada 1 Volt'luk Sinyal jeneratörü bağlayınca işte duruma göre....... Sonra İbre titremeye başladığı andaki rezonans değerini ne yapğacağız ? Örneğin 59hz. 59 Hz'in aşağısını vede yukarısını parametrik Eq.'da tamamen düşürmek mi lazım ? Vede 59 hz Rezonans frekansı ise alt katlarınımı değerlendirip 58 hz mi yada daha düşük db'de Crossover mi yapmak lazım ? Kaç Hz'de düşme varsa öylemi ? Örneğin Spl metre ilede 59 hz 'in aşağısını ölçüyorum belli desibel'de kayıp var onlarımı booster yapmak lazım ?
Alıntı yapılan: birgitay - 22 Aralık 2015, 00:51:57Tam anlamı ile anladım ustalar bilginize saygım sonsuz sen vede Newzat abinin.
Zira 8 ohm hoparlör olduğundan 8 ohm direnç bağlayım orayada örneğin 10 volt Ac sinyal versem 10 volt kademesinde İbreyi ortada tutarım bir şekilde. Yada 1 Volt'luk Sinyal jeneratörü bağlayınca işte duruma göre....... Sonra İbre titremeye başladığı andaki rezonans değerini ne yapğacağız ? Örneğin 59hz. 59 Hz'in aşağısını vede yukarısını parametrik Eq.'da tamamen düşürmek mi lazım ? Vede 59 hz Rezonans frekansı ise alt katlarınımı değerlendirip 58 hz mi yada daha düşük db'de Crossover mi yapmak lazım ? Kaç Hz'de düşme varsa öylemi ? Örneğin Spl metre ilede 59 hz 'in aşağısını ölçüyorum belli desibel'de kayıp var onlarımı booster yapmak lazım ?
Tüm söylediklerin yanlış, daha doğrusu mantıksız.
Rezonans frekansı fabrika değerlerinde verilmemişse senin ölçmen için bu testi yapacaksın.
Diyelim ki hoparlörün rezonans frekansı 30Hz olarak verilmiş olsun. Sen ölçümlerinde bu frekansı görüyorsan veriler doğrudur.
Rezonans frekansı ne için gereklidir.
Bass kabinlerde kabin için hava titreşimleri de hoparlöre etki ettiğinden MİNUMUM KABİN İÇ HACMİNİN hesaplanabilmesi için rezonans frekansının bilinmesi şarttır. Aksi takdirde yapacağımız kabin ölçüleri yanlış olacaktır.
Elbette kabin tasarımı için başka değerler de gereklidir ki bu değerlere TS (Tihele Small Parameter) denilmektedir. Zamanla bunlara da aşina olursun.
TS parametreleri ve ölçüm neticelerinde yapılmış bir kabin normal çalışma parametreleri ile yeniden rezonans frekansı ölçümü yapılmalıdır.
Önceki ölçümümüzde bahsetmiş olduğumuz FREE AIR REZONANS FREKANSI değerinden çok daha yukarlarda rezonansa geliyorsa kabin ölçümlerimiz ve bazı bileşenlerin yanlış yapıldığı gerçeği ortaya çıkar. Yani free air rezonans frekansına ne kadar yakın bir rezonans frekansı alabiliyorsak yapmış olduğumuz kabin o derece doğru tasarlanmış demektir.
Yaw abi kabine geçtin direk :D Benim yağacağım testleri anlatı gerisini uğraşamam :D Bilgin için sağolda , bana tam mantıksız dediğin şeyler nedir ?
Alıntı yapılan: birgitay - 22 Aralık 2015, 00:51:57Tam anlamı ile anladım ustalar bilginize saygım sonsuz sen vede Newzat abinin.
Zira 8 ohm hoparlör olduğundan 8 ohm direnç bağlayım orayada örneğin 10 volt Ac sinyal versem 10 volt kademesinde İbreyi ortada tutarım bir şekilde. Yada 1 Volt'luk Sinyal jeneratörü bağlayınca işte duruma göre....... Sonra İbre titremeye başladığı andaki rezonans değerini ne yapğacağız ? Örneğin 59hz. 59 Hz'in aşağısını vede yukarısını parametrik Eq.'da tamamen düşürmek mi lazım ? Vede 59 hz Rezonans frekansı ise alt katlarınımı değerlendirip 58 hz mi yada daha düşük db'de Crossover mi yapmak lazım ? Kaç Hz'de düşme varsa öylemi ? Örneğin Spl metre ilede 59 hz 'in aşağısını ölçüyorum belli desibel'de kayıp var onlarımı booster yapmak lazım ?
Birgitay voltajı 1 voltta tutacaksın çünki 1 volt +3db olarak alınacak değerimiz..Diyelimki hoparlörü açıkda ölçüp 60hz rezonans frekansını buldun,kasada aynı ölçümü tekrar yapıcaksın daha aşağı bir frekansda bir daha empedans yükselecek,mesela bunuda 40 hz diyelim,iki tane parametric Eq ile bu frekanslarda kazancı artıracaksınki anfi bu omaj farkını dengeleyerek aynı çıkış gücünü verebilsin..
Alıntı yapılan: birgitay - 22 Aralık 2015, 01:25:20Yaw abi kabine geçtin direk :D Benim yağacağım testleri anlatı gerisini uğraşamam :D Bilgin için sağolda , bana tam mantıksız dediğin şeyler nedir ?
Lineer bir ses sisteminin en temeli hoparlör (KABİN) ise;
Önce kabin yapım tekniklerini bilmeliyiz.
Kabin yapımı sadece bass bölgeler için geçerli olduğu için yukarda vermiş olduğum ölçümler ve izlenecek yol çok önemlidir.
SONRA:
diğer hoparlörler ile birlikte bir frekans karakteristiği ölçümü yapılabilirse sonuç bilimsel olarak ortaya çıkacaktır.
HATIRLATMA:
Medium veya tiz bölgesinde kabin ölçüsü sözkonusu olmadığı için bu frekanslardaki hoparlörlerin sadece frekans karakteristiği önem arzetmektedir. (Hoparlör kalitesi)
Bir bilinmesi gereken husus daha vardır.
Bir bass hoparlör free air rezonans frekansından daha alt frekanslarda artık kayıp vermektedir. Yani alt frekanslara inildikçe kazancı düşecektir. Bunu engellemenin hiçbir yolu yoktur. İyi kabin yapabilmenin yegane kriteri fabrikasyon olarak iyi üretilmiş (Free air frekansı mümkün olduğunca düşük) hoparlör temini ile mümkündür.
Bass bölgelerindeki bu eksikliği giderebiliyorsak diğer frekanslarda çalışan hoparlörlerimiz (Medium ve tweeter) için kazançlarını düşürerek lineer seviyeye getirebiliriz. Eğer bu hoparlörlerimizin kazançları bass hoparlörün kazancından daha düşük ise ilave sürücüler ile kazanç bass hoparlöre eşitlenebilir.
ÖRNEK:
Bass hoparlörümüz 30Hz ten 500Hz e kadar doğrusal bir frekans cevabına sahip. Ama tiz bölgesinde (10KHz) 3 db zayıf alıyoruz.
Aynı frekans bölgesinde çalışan aynı tweeterden bir adet daha parelel ilave edilirse 3db lik kaybımız tolere edilecektir. Eğer bu frekans bölgesindeki kaybımız 6 db ise o zaman aynı tweeterden 4 adet kullanmak gereklidir.
Birgitay yaklaşık böyle bir devre oluşacak..Görüntü net çıktımı bilmiyorum ama,hiç anlamıyorum bu resim yükleme işlerinden..
Parametrik Eq. 2 tane var sanırım Newzat abi. Onlarda seri bağlanmış. Şimdi yukarıda anlattığınız yönteme göre Kasalı vede kasasız İbreli ölçü aletinde , Hoparlör titremeye başladığı zaman yani rezonansa geldiği zaman bu rezonansa göre mi Crossover vede Parametrik Eq. yapmalıyım ? Ama hoparlör rezonans değerinde kasalı vede kasasız 2 tip parametrik eq. yapacağıma bir tane yaparım , kuvvetlendireceğim booster yapacağım frekanslar benim belirlediğim kasalı vede kasasız rezonans frekansı olacak sanıırım.... Gerisinide söndüreceğim tamamen doğrumudur ?
Ustalar bu başlığımızı sonlandıralım vede , yarım bıraktığımız diğer başlıkta devam edelim . Ses ile alakalı başlık...... Çünkü konuyu bitirdik sonlandırdık sayfaya vede kendimize güzel bir devre kazandırdık . Herkesin yardımı oldu çok çok teşekkürler Smps ile ilgili hemde. Bence ilgilenenler yapsın çok güzel çalışma..... https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,6697.0.html Bu başlıktan devam edelim.
Alıntı yapılan: birgitay - 22 Aralık 2015, 08:10:14Parametrik Eq. 2 tane var sanırım Newzat abi. Onlarda seri bağlanmış. Şimdi yukarıda anlattığınız yönteme göre Kasalı vede kasasız İbreli ölçü aletinde , Hoparlör titremeye başladığı zaman yani rezonansa geldiği zaman bu rezonansa göre mi Crossover vede Parametrik Eq. yapmalıyım ? Ama hoparlör rezonans değerinde kasalı vede kasasız 2 tip parametrik eq. yapacağıma bir tane yaparım , kuvvetlendireceğim booster yapacağım frekanslar benim belirlediğim kasalı vede kasasız rezonans frekansı olacak sanıırım.... Gerisinide söndüreceğim tamamen doğrumudur ?
Bu şemadaki P eq sayısı örnekdir,sen hoparlör ölçümünü yaptığında kaç tane rezonans frekansı bulursan o kadar Peq ekleyeceksin ve ölçtüğün frekanslara Peq ile boost yapacaksın..Bazı orjinal hoparlörleri dsp parametrelerini incelediğimde 5 Peq uygulayan bile var,crossover köşe frekanslarınıda hoparlörün veriminin iyi olduğu bölgeye göre belirleyeceksin..
Rezonans frekanslarını boster. ilemi kuvvetlendireceğiz sadece. ?Diğer frekanslarını okunmayan frekanslarımı traşlaacaz tam bunu demediniz *?
Birgitay kaçıncı defadır anlatıyorum,aynı şeyleri tekrarlayıp duruyoruz,ölçüm yaptıktan sonra hoparlörünün çalışacağı frekans aralığında crossover,çıkan rezonans adedi kadar Peq yapılacak,rezonans frekanslarına ayarlayacağın Peq lar ile o frekansların desibelini artıracaksın,aynı dijital mikserde kanaldaki Peq ile tonlama yapar gibi düşün...
Alıntı yapılan: newzat - 22 Aralık 2015, 15:44:07Birgitay kaçıncı defadır anlatıyorum,aynı şeyleri tekrarlayıp duruyoruz,ölçüm yaptıktan sonra hoparlörünün çalışacağı frekans aralığında crossover,çıkan rezonans adedi kadar Peq yapılacak,rezonans frekanslarına ayarlayacağın Peq lar ile o frekansların desibelini artıracaksın,aynı dijital mikserde kanaldaki Peq ile tonlama yapar gibi düşün...
Tamam abi sağol ama yarım anlastılıyor gibi oluyor. Tam uygulayacağım testi direk söylersek o derece hemen anlaşılır. Vede parametrik eq'yu artıtırken Crossover'dada ozaman kasa vede hoparlör rezonansı ayrı ayrı çıkıyor o nasıl olacak ? Peq'deki 57 hz. örneğin bu hz. nasıl anlayacağız ? Tekrar skoptadamı bakmak lazım ? Zor iş gibime geldi.
Alıntı yapılan: birgitay - 22 Aralık 2015, 22:37:04Tamam abi sağol ama yarım anlastılıyor gibi oluyor. Tam uygulayacağım testi direk söylersek o derece hemen anlaşılır. Vede parametrik eq'yu artıtırken Crossover'dada ozaman kasa vede hoparlör rezonansı ayrı ayrı çıkıyor o nasıl olacak ? Peq'deki 57 hz. örneğin bu hz. nasıl anlayacağız ? Tekrar skoptadamı bakmak lazım ? Zor iş gibime geldi.
Spectrum analyser yokmu elinde??
Yok........
Alıntı yapılan: newzat - 22 Aralık 2015, 04:27:56Birgitay yaklaşık böyle bir devre oluşacak..Görüntü net çıktımı bilmiyorum ama,hiç anlamıyorum bu resim yükleme işlerinden..
Burada Peg ler seri bağlanmış bunuda anlamadım ??
Böyle bir Preamp olacak sanırım. Bu Şema Aktif Amplifkatör'e ait. Parametrik Eq vede Aktif Crossover var. Tabiki frekansları tamamen farklı .
@Mr_YAMYAM Bir önceki linkte Aktif Amplifikatör var. Orada Parametrik Eq. vede devamında Crossover var. Sub için bu değişiklikleri uygulasam sanırım olur. Rezonans frekasnlarını bilirsek sanırım bu iş olur mu ? Ne dersin?
Alıntı yapılan: birgitay - 23 Aralık 2015, 21:11:09@Mr_YAMYAM Bir önceki linkte Aktif Amplifikatör var. Orada Parametrik Eq. vede devamında Crossover var. Sub için bu değişiklikleri uygulasam sanırım olur. Rezonans frekasnlarını bilirsek sanırım bu iş olur mu ? Ne dersin?
Rezonans frekansıyla amplinin ilgisi yoktur.
Rezonansa gelen hoparlördür. Ampli buna birşey yapamaz. Aktif filtreler ile rezonans bölgesindeki frekansları kessen bile o frekanslar ve bileşenleri oldukça hoparlörler rezonansa gelecek demektir.
Bir hoparlör rezonans frekansının altı frekanslarda ciddi kayıplara uğrar. Bu kayıpları en aza indirgemenin tek yolu, tekniğine en uygun HOPARLÖR KABİNİ ile mümkündür. En iyi netice için rezonans frekansı mümkün olduğunca düşük olan hoparlör kullanmalısın.
Ya da rezonans frekansının alt frekanslarındaki kayıpları sineye çekeceksin, sistem budur diyeceksin. (Çin işi mantığı) :D
Üstelik uğraştığın alan profesyonel ve geniş alandaki insanlara hitap edecek bir sistem ise bu işi basite indirgeyerek kalite elde edemezsin.
En iyi kalite sub amplisi yapsan bile hoparlör ve kabinin teknik olarak yeterli değilse, mutlaka bazı frekanslarda kayıp olacaktır.
Önceki mesajımda önerilen free air rezonans frekansı testi, sana hoparlörün hakkında bilgi verir ve en ideal kabini yapabilmen için kriter oluşturur. Rezonans frekansı 50Hz olan bir hoparlörden 30-40Hz gibi alt frekansları yeterince alamazsın. Çünkü bu frekans bölgesinde ciddi düşüş vardır ki profesyonel sistemlerde hiçbir filtre ile tolere edemezsin. Bu frekansları yükseltirsen bu sefer rezonans frekansı bölgesini de yükseltmiş olursun ki her durumda lineerite bozulmuş olacaktır. Üstelik yükseltmiş olduğun her 3 db lik kazanç için 2 kat daha ampli gücü gerekli olacaktır.
Kafam karıştı yada anlamadım diyeyim :D Çünkü bu anlattıklarını tamamen yapmış olmalısınki abi bizlere söylüyorsun :D Şimdi bu iş çok zor birşey olmamalı. Peq. Crossover Birdge Preamp vede İki adet Köprü bağlanmış Amplifkatör. Güç kaynağı birde. ... Rezonans dediğiniz şey Hoparlörün tam çalışma frekansı verimli olduğu nokta. Bunu anlıyorumda Peq ile kasaya giren hoparlör tekrar kaç tane rezonans gösterebilir ki ? 6 band Peq yapsam ideal frekansları bosster yapsam diğer 150hz üstü frekansların hepsini yok etsem , bossterladığım vede rezonans frekanslarının aşağısınıda tamamen kırpsam bu iş tamam işte :D Sana kaldıysak senden başka kimse yapamayacak gibme geliyor bu işi :D Yaw imkan var , çizimde yapayorum . Daha niye iyi birşey yapamıyoruz anasını satayım ? :D
Alıntı yapılan: birgitay - 23 Aralık 2015, 23:49:03Kafam karıştı yada anlamadım diyeyim :D Çünkü bu anlattıklarını tamamen yapmış olmalısınki abi bizlere söylüyorsun :D Şimdi bu iş çok zor birşey olmamalı. Peq. Crossover Birdge Preamp vede İki adet Köprü bağlanmış Amplifkatör. Güç kaynağı birde. ... Rezonans dediğiniz şey Hoparlörün tam çalışma frekansı verimli olduğu nokta. Bunu anlıyorumda Peq ile kasaya giren hoparlör tekrar kaç tane rezonans gösterebilir ki ? 6 band Peq yapsam ideal frekansları bosster yapsam diğer 150hz üstü frekansların hepsini yok etsem , bossterladığım vede rezonans frekanslarının aşağısınıda tamamen kırpsam bu iş tamam işte :D Sana kaldıysak senden başka kimse yapamayacak gibme geliyor bu işi :D Yaw imkan var , çizimde yapayorum . Daha niye iyi birşey yapamıyoruz anasını satayım ? :D
Bu anlattıklarımı daha önce tamamen yapmıştım. Ama özel hobi veya ticaret amacıyla değil. Çalıştığım işyerindeki profesyonel ekipmanlarla.
Rezonans bölgesinde hoparlör verimli değildir. Bu bölgede hoparlörler istenmeyen salınımlar gösterir.
(REZONANS TESTİNDE İBRENİN OYNAMASI)
Bu bölgeden daha alt frekanslara inildikçe hoparlörün duyarlılığı düşer. Yani 30Hz i nominal duyarlılığında değil daha az seviyede verecektir.
P.EQ dediğin şey olsa olsa 12 db lik kazanç aralığında çalışan filtrelerdir. 50Hz te rezonansa gelen bir hoparlörün kazancı 30Hz te 24 db düşebilir. (Hoparlör grafiklerini incele.) Ayrıca bu bölgeleri yükseltmeye çalıştığında ampli aşırı yüklenecek, öngörülen kazancını aşacaktır.
Bir de P.EQ ların band genişliği vardır ki sen 50Hz teki rezonansı aşağılara çektikçe yan bandlar 40Hz-60Hz gibi bunlar da bir miktar düşecektir. Gerçek anlamda filtre yapabilmek NOTCH filtrelerle olur ki kolay değildir.
Alıntı YapSana kaldıysak senden başka kimse yapamayacak gibme geliyor bu işi :D Yaw imkan var , çizimde yapayorum . Daha niye iyi birşey yapamıyoruz anasını satayım ? :D
Ben böyle pahalı bir işe girişemem. Ucuz olsun diye 200W lık bir ampliyi SMPS ile çalıştırmak istiyorsan zaten anlaşamıyoruz. :D
Çin malı bu tür ampliler var 400$ gibi fiyatla satılıyorlar. Ben böyle bir ampli yapmaya kalksam binlerce dolar masraf etmem gerekir.
Yaw abi zaten kim profosyonel ses sistemlerini kulanıyor ki ? Piyasa işi kalite birşey yapacağız ? Benim amacım herkesin tamir edeceği , Türk yapımı gurur verici birşey yapmak . Yapamıyorsak niye elektronikçiyiz ki ? Digipro'ları incele Rcf'e amplifkatör yapıyor . İçinde iki tane D sınıf afmplifkatör var. Birde bu amplifkatör için Mikroişlemci var Bridge yada 2 yol çalıştırmak için yazılım yapmış birde preamplifkatör. Bu çok basit . Şimdi elimizde Smps'yi çalıştırdık gayet iyide oldu . Ama Rezonans'ın salınımı yada okumamasını geç onu profosyonel kafayı iyice bu işe sarmışlar bilsin bana gerekmiyor :D Yap gitsin yaw :D Şimdi bana şema yada birşeyler paylaş çizeyim yapalım defalarca dedim yok katılmadın :D Vardır sende doneler......... Bak Aura 412 monitör'ün iç diyagramını çizdim 2 yollu aktif güzel çalışma ........ Bu güzel çalışıyor. Bunu değerlendirdim mesala monitörde iyi oldu....... Frekansları istediiğim gibi değiştirebilirim. Ama Subbass'ta dediğin gibi tam Rezonans'ta amplifkatör yetmiyor. Bridge mod yaptım bende. Köprü çalışacak..... Crosover'da resmini paylaşmıştım şema olarak onuda incele bir zahmet olur mu olmazmı diye :D Bir sürü şey çizdim daha ...... Şimdi Peq. çizim rezonansları bulup tekrar o frekansları limitlemek için Osilaskop lazım. Çünkü Sinyal jenaratöründen 150hz vereceğim devreye ..... Sonra Eq'dan o frekansaları boster yapıp alt vede üstünü tamamen traşlayacağım...... Sonra tekrar Crossover'a girip oradanda amplifikatörlere gireceğim :D Yine olmaz deme bak :D
İşyerinde kullandığım amplinin yeni versiyon üretimi.
http://www.ebay.com/itm/Ashly-ne800c-2-Channel-Network-Amplifier-2-x-400W-4-Ohms-w-CobraNet-/181815896352
O yıllarda network kontrolü yoktu. Basit kablolu remote sistemi vardı.
Şemasını araştır istersen.
Yaw Usta kafa geçiyorsun benle :D Yine başka frekansa geçtin :D Ne yapayım bunu ben ? Tamam iyi alet olabilir ama benim işime yaramıyor ki ? Benim işimi çözecek dökümanlar lazm !
Alıntı yapılan: birgitay - 24 Aralık 2015, 00:56:23Yaw Usta kafa geçiyorsun benle :D Yine başka frekansa geçtin :D Ne yapayım bunu ben ? Tamam iyi alet olabilir ama benim işime yaramıyor ki ? Benim işimi çözecek dökümanlar lazm !
Cahal civelek adamım niye dalga geçeyim.
Senin amacın ampli yapmak değil mi?
Ben de bu ampli ile epey haşır neşir olmuştum. Şemasını ben bulamadım sen bulursan yapabilmen için sana yardımcı olabilirim.
En büyük sorun ise sende ölçü aletlerinin olmayışı. Herhalde bunlar gibi amplileri AVO metre ile yapabilmeyi düşünmüyorsun :)
Hoparlörlerden bahsediyorduk sen 150Hz ten sonra kapatırım falan diyince ben meseleyi halletin sandım ve amplilere yöneldim.
İşi yapan benim , şemaları bulan gösteren benim sen sadece anlattın amfiye geçtin :D E hani yaptında abi nerede çalışmalar ? Bu amfiyide senmi yaptın şimdi ? :D Nette şemalarını bulsam sanırım oturup birde bir kaç gün bunun hakkında birşeyler dinleriz senden :D Bana sonuç lazım . 150hz'den sonra sen bu amfiye geçme , 20khz'den aşağı ben hepsini indirdim 150'ye kadar gerisinide senden öğrenmek istiyoruz işte :D
Alıntı yapılan: birgitay - 24 Aralık 2015, 01:14:39İşi yapan benim , şemaları bulan gösteren benim sen sadece anlattın amfiye geçtin :D E hani yaptında abi nerede çalışmalar ? Bu amfiyide senmi yaptın şimdi ? :D Nette şemalarını bulsam sanırım oturup birde bir kaç gün bunun hakkında birşeyler dinleriz senden :D Bana sonuç lazım . 150hz'den sonra sen bu amfiye geçme , 20khz'den aşağı ben hepsini indirdim 150'ye kadar gerisinide senden öğrenmek istiyoruz işte :D
Ben ASHLY ampli ile yıllar önce epey haşır neşir olmuştum. İşyerinde bazen arızaları ve ayarları ile ilgilenmiştim. Demekki az da olsa tecrübem var demek istiyorum.
Eğer şemasını bulabilirsen yapım için sana yardımcı olabilirim.
Bu abi bir zahmet. Bu arada Smps'Yi bozdum :D Aşırı akım trafosu var oradan entegreye gelen diyot var sürekli yanıyor.
@Mr_YAMYAM -
@newzat Ustalar şöyle bir diyagram çizdim :
İlk başta Xlr Balance Preamplifkatör , Sonra Hoparlör kasada iken 4 adet Parametrik boosterlanmış Eq.
Bu Eq.lardn iki tanesi , tamamen middle vede Tweeter için Audio genel sinyalden gelen üst frekansları tamamen kısmak için kapatayım diyorum.....
Diğer iki Parametrik Eq'ları ise , Hoparlör kasada iken örneğin 2 tane rezonans ölçtüm bu iki rezonansıda ayrı ayrı parametrik eq'dan bosster yapıp kuvvetlendireyim diyorum .....Ancak bunların desbieli ne olacak onu bilmiyırum birde, her bir rezonans farklılığı olduğu için 4 adet parametrik eq yapıp bunları paralel bağlamayı düşünüyorum. Çünkü tek tek kısalım diyorum. Yada tek bir tane parametrik eq yapıp , 4 band yapıp bu frekansları ayrı ayrı kısayım yada booster yapayım diyorum. Sonrada Crossover'a gireyim oradan hoparlör çıplak iken ölçtüğüm rezonansa göre yapayım diyorm....... Geriside şemada gösterdim sizce böylemi olmalı ? Yada bir zahmet diygram çizelim olay tamamlandın çünkü herşeyi tamamladınm gibi. Spl metre alayım diyorum ......
Alıntı yapılan: birgitay - 03 Ocak 2016, 21:36:03@Mr_YAMYAM - @newzat Ustalar şöyle bir diyagram çizdim :
İlk başta Xlr Balance Preamplifkatör , Sonra Hoparlör kasada iken 4 adet Parametrik boosterlanmış Eq.
Bu Eq.lardn iki tanesi , tamamen middle vede Tweeter için Audio genel sinyalden gelen üst frekansları tamamen kısmak için kapatayım diyorum.....
Diğer iki Parametrik Eq'ları ise , Hoparlör kasada iken örneğin 2 tane rezonans ölçtüm bu iki rezonansıda ayrı ayrı parametrik eq'dan bosster yapıp kuvvetlendireyim diyorum .....Ancak bunların desbieli ne olacak onu bilmiyırum birde, her bir rezonans farklılığı olduğu için 4 adet parametrik eq yapıp bunları paralel bağlamayı düşünüyorum. Çünkü tek tek kısalım diyorum. Yada tek bir tane parametrik eq yapıp , 4 band yapıp bu frekansları ayrı ayrı kısayım yada booster yapayım diyorum. Sonrada Crossover'a gireyim oradan hoparlör çıplak iken ölçtüğüm rezonansa göre yapayım diyorm....... Geriside şemada gösterdim sizce böylemi olmalı ? Yada bir zahmet diygram çizelim olay tamamlandın çünkü herşeyi tamamladınm gibi. Spl metre alayım diyorum ......
Hala esas amacını anlayamadım :)
Pardon abi. Resmi yüklemeyi unutmuşum :D Bana böyle bir diyagram çizebilirsen tam anlarım ..... Yazı ile gerçekten anlaşılır değil.
Eq. Çizimide bitti.
@Mr_YAMYAM Abi senden diyagram bekliyoruz :D Çizemedin sanırım :D
Alıntı yapılan: birgitay - 04 Ocak 2016, 19:47:48@Mr_YAMYAM Abi senden diyagram bekliyoruz :D Çizemedin sanırım :D
Ben mevzuuyu anlayamadığım için ne çizeceğimi de bilemiyorum.
Yaw usta çok basit....... Bak şimdi bir link vereceğim...... Burada Sub woofer için örnek diyagam var. Bende birşeyler çizdim paylaştım kendimce..... Sizin anlatımlarınıza göre , benim parametrik eq'lar kaç adet olacak yada 1 tane mi olacak onunda 4 yada farklı frekans aralığındamı olması gerekiyor ? Crossover frekansıda 1 tane oluyor . Kasanın içindeki ölçümler farklı dışuıındaki ölçümler farklı :D Yani hiç anlayamadım :D Kafamda canlandıramadım tam anlamıyla ne yapıalcağını ? :D
Alıntı yapılan: birgitay - 04 Ocak 2016, 20:09:12Yaw usta çok basit....... Bak şimdi bir link vereceğim...... Burada Sub woofer için örnek diyagam var. Bende birşeyler çizdim paylaştım kendimce..... Sizin anlatımlarınıza göre , benim parametrik eq'lar kaç adet olacak yada 1 tane mi olacak onunda 4 yada farklı frekans aralığındamı olması gerekiyor ? Crossover frekansıda 1 tane oluyor . Kasanın içindeki ölçümler farklı dışuıındaki ölçümler farklı :D Yani hiç anlayamadım :D Kafamda canlandıramadım tam anlamıyla ne yapıalcağını ? :D
Ben böyle bişii demedim ki :D
Hangi EQ hangi parametrik.
Bunlarla ilgili önerilerde bulunduğumu hatırlamıyorum.
Konu başlığı SMPS idi. Sonra hoparlörler ve rezonans frekansına değindik. Sonrası zaten çorba oldu :)
:D Vay anasını ? O zaman bu konuda bilgin yok öylemi abi ? Yok bir daha sormayayım ozaman