ATX SMPS Modifikasyonu

Başlatan sozdil, 17 Nisan 2024, 16:38:51

sozdil

Herkese merhabalar, yeni üyeyim, elektronikten anladığım pek söylenemez ama 30 sene sonra birşeyler yapmaya tekrar başladım, mesleğim de mühendislik. Eskiden kalma bir alışkanlıkla, ANLAMADIĞIM şeyleri pek yapmam.

ATX SMPS modfikasyonuna  gelince, bir süredir internette araştırıyorum, genlellikle TL494 veya KA7500 süpervizörü olanı kullanıyorlar. Bu entegrenin 1 no'lu terminalinin bağlantısını keserek , buraya, 12V'a ve 0V'a 5K-50K arasında bir pot bağlıyorlar, 12V hattından (SARI) 5V-23V elde ediyorlar. Aşır akım ve voltaj korumasını kaldırmak için de bu entegrenin 4 no'lu terminalini 0K (short)- 4.4K aralığında bir dirençle toprağa (GND) bağlıyorlar. İlk önce bir ATX-PSU KA7500'ün bağlantı bacağı koptu, ikincisinde de aynı şey oldu, sonra entegreleri değiştirdim.

Bazıları da bu algılama hattında direnç değiştirerek 13.5V-14.5V verecek hale getirip, buna da AKÜ SARJ CİHAZI??? diyorlar.

Yaptıklarımda Karşıma bazı sorunlar çıktı, tabii ben bilgili biri olmadığım için sebeplerini tam anlayamadım. 5K,10K ve 50K potlar arasında önemli bir fark olmadı.

1. 15V-16V sonrası psu kapanıyordu, korumayı kaldırmak için 4 nolu terminali toprağa bağlayınca, voltaj gezinir oldu. Bazı diyotları ve TL431'i değiştirdim, OLMADI, gezinme devam ediyordu. PSU'yu atmaya karar verdim ve biraz daha araştırma yapıp ikinci KA7500'lü PSU'yu ele aldım.

2. Onun da 1 numaralı terminali kırıldı, entegreyi değiştirdim ve 1 nolu terminali kesmeden bu terminal, 0V ve 12V'a bir 50K pot bağladım, o da 15-16V civarlarında kapattı. 4 nolu terminal ve toprak arasına 4.9K direnç taktım, pek birşey değişmedi, 3.5K taktım, kesme voltajı biraz yükseldi, 2.2K takınca kesme 24V'a çıktı fakat voltajda yine gezinme başladı.Yeşil-siyaha bağladığım anahtarı söktüm, gri siyaha bağladığım LED'i söktüm, toprak-4 no koruma iptal bağlantısını söktüm, tekrar enerji verdim, yeşil-siyah kablolar bağlanmadan çalışıyordu. 50K'lık potu söktüm, 1 noyu koparıp, 5K potu taktım, yine yeşil siyah bağlanmadan çalışıyordu, Voltajı yükselttim, 23V-24V'a kadar çıkıyordu ve işin garibi KORUMA İPTAL (4 nolu terminali kısa devre veya direnç ile topraklama) YOKTU. KORKTUM ve KAPATTIM.

3.Sonra, atmaya karar verdiğimiz PSU'yu tekrar ele aldık, korumayı söktük (4 nolu terminal), 1 nolu terminali orijinal hale getirdik, yeşil siyah bağlantısı ile çalıştırdık, bir sorun çıkmadı. Sonra 5K'lık bir pot taktık (sarı(12V)- siyah(0V)- 1 nolu terminal, ENTERESAN'dır öbürü gibi yeşil siyah bağlantısı olmadan çalışıyordu ve 4 nolu terminal topraklı DEĞİLKEN, koruma yoktu ve kapanmıyordu. Bunda da korktum ve kapattım.

Birşeyler öğremnebilirmiyim diye bazı araştırmalar yaptım ama MALESEF birşey elde edemedim.

Aaa, söylemeyi unuttum, 12V üzerindeki voltajlarda yük bağlayınca YIĞILMA oluyordu, her iki PSU'da da oldu. 22V-23V, 10W (on vat) yükleyince 15V-16V'a düşüyordu, 12 volt ve altında düşme bu kadar bariz değildi

Tecrübeli arkadaşlar merak etmesin, enerjiyi 100W'lık ampul ile veriyorum, çok teknik yazamadığım için de kusura bakmayın, Cesaret bulup PSU'ları tekrar ele aldığımda olan biteni sizlerle paylaşırım, tabii var ise sizin de youmlarınızı bekliyoruz.

ATX PSU modifikasyonu ile ilgili bir konu daha var, onu da bir sonraki mesajda anlatırız. ATX 24V'a nasıl çıkar.



sozdil

Önceki mesajdaki ayarlı hale getirmeye çalışytığımız ATX-PSU'lar değişik marka ve model, hatırladığım kadarı ile güçleri ve/veya çıkış akımları da aynı değil, bir de söylemeyi unuttum, çıkış kapasitörlerini voltaj olarak en az iki katı ile değiştirdim, 12 volt için 35V, 5V için 16V, 3.3V için 10V. Genelde ölçümü 12V hattından (SARI) yaptım ama 3.3 ve 5 volt da aynı oranlarda değişiyor, birdahaki sefere yeşil, gri ve eksi 5V ile 12V'u da öçeceğim. Bu operasyonu yapalı 3-4 hafta oluyor, bazı şeyler tam aklımda kalmadı.

Diğer konu ise ATX PSU 24V modifikasyonu.

Bu faaliyeti ben İHTİYAÇ, TİCARİ, veya başka bir çıkar amaçlı yürütmüyorum, amacım MERAKLI olanlara faydalı olabilmek.

Bizim ATX SMPS'de çıkışlar AC olarak üretilir ve YARIM DOĞRULTMA ile DC'çevrilir. 3.3V'u unutursak, 5V ve 12V'un diğer yarısını da EKSİ (negatif) olarak alırız. Yanlış hatırlamıyorsan -12V mavi kablo, -5V'da beyaz kablodur. Bir yabancı forumda birisi "-12V ile +12V hattı aynıdır, sadece -12V'da düşük akımlı elemanlar kullanılmıştır" ifadesinden yola çıktığımda, 24V için internette şunları buldum.

1. Bazıları TRAFO'nun sargılarını değiştiriyorlar, bana pek mantıklı gelmedi.
2. Bazıları bizim daha önce yaptığımız, voltaj algılama hattı dirençlerini değiştiriyorlar. Tabii böyle olunca kapasitörler, indüktörler, hızlı diyotlar, kontrol voltajları vs vs gibi hususların 24V'a dayanıklı olmasını gerektiriyor. Belki kolaydır ama bana biraz karmaşık ve uzun süreli çalışmalarda KORKUTUCU geldi.
3. Bazıları TRAFO çıkışından AC'yi alıp TAM KÖPRÜ DİYOT ile  doğrultuyorlar.
4. Bazıları -12V hattındaki hızlı diyotları değiştiryorlar.

Tabii birçok şeyi anlamıyorum ama bir ATX SMPS devre şemasına baktığınızda -12V hattı çok basit görünüyor, yani bana en mantıklı 4 No'lu madde geliyor, yani HIZLI DİYOTLARI DEĞİŞTİRMEK. Bazı devre şemalarına baktım, -12V hattında ÇOĞUNLUKLA  1 amperlik bazılarında ize 3 amperlik diyor kullanmışlar. Biçok ATX SMPSU'da -12V hattı 0.8A olarak belirtilmiş. Özetle bu 1A'lik diyotları,  +12V'da kullanılan KATOD diyotların  ANOD'ları ile değiştirirsek (örnek: F16C20C(+12V) ve F16C20A(-12V)kullanmak) iyi olur gibi geliyor.
Tabii katod'un anodunu bulamazsanız, iki katoddan bir anod da yapabilirsiniz.

Tabii bu -12V hattındaki indüktör yerine, daha yüksek amperli veya +12V hattı ile aynı bir indüktör koysak, kapasitörü de +12V'daki gibi kullansak mantıken olur gibi geliyor.

Ben anodları sipariş verdim, ama bir de kirli kutuy bir araştırsam içinden çıkar mı diye düşünüyorum.

Tabii elektronik zannetmekle olmuyor, BİLMEK LAZIM. Biz zannediyoruz, bilen birinin yardım ve desteğine ihtiyacımız var.












cevat1

#2
Yıllardır elektronikle ilgilenirim.
Bu tür modifikasyonlara girmem. neden mi olmadık yerde baş ağrıtır. Bir tarafı düzeltirken, başka bir taraf bozulur. Zaman kaybı olur. Uğraşır durursun.

Önerim.
Güç kaynağı konnektör adaptörü kullanın.

veya

1 adet güç kaynağı daha ilave edip konnektöre takın, PSU nun gücü artırılmış olur.
https://tr.aliexpress.com/item/32960376713.html

https://www.elecbee.com/tr-28692-ATX-To-SATA-Module-24Pin-24P-Power-Supply-Connector-Adapter-Triple-Relay-Add2PSU-Sync-Synchronous-Starter-Extender-Cable-Card
Sıkıntısız, sorunsuz...

Kolay gelsin...

mustafaaxu

burada çok çeşitli atx powersupply şemaları var fikir verebilir
0 ila 30 volt 0 ila 20 amper ayarlı yapabilirsen
deneyimlerini paylaşırsan güzel olur
Bu konu benimde ilgimi çekiyor sanırım Tl 494 ve Tl 431 işin temeli
dediğiniz gibi aslında 5v+15v =20 volt ac alıp kullanmak ta mantıklı
kolay gelsin
kaynak:https://danyk.cz/s_atx_en.html

sozdil

Yazımızda belirtmiştik ama uzun yazılar rağbet görmüyor. Yapmak istediğimiz bu 24V ayarlı ATX PSU modifikasyonunu ihtiyaçtan yapmaya çalışmıyoruz, amacımız HOBİ faaliyeti. Mustafa beyin belirttiği siteyi biliyorum, bu şemaların çoğu bende var, bu sitedeki en güzel özellik, şemalar süpervizör IC'ye göre tasniflemiş. Aynı sitede 3V-15V ayarlı modifikasyon da anlatılmış.

AMAÇımız, bunun ekonomik ve az zahmetli yapılabilir olduğunu zannetiğimiz için DOĞRU şekli bulmak ve paylaşmak. BUCK ve/veya BOOST converter takmak veya iki PSU'yu bağlamak da benzer bir netice için bir çözüm ama bizim amacımızın dışında.

sozdil

Biraz yardımınıza ihtiyacım var.
-12V hattı için verdiğimiz hızlı anod diyotlar geldi. 12 Nisanda sipariş vermiştim, aliekspressden 1 haftada geldi. Genellikler siparişler 2-3 haftada geliyor.

24V yapacağımız ATX PSU'sunda bir direnci (R40) ölçmek için söktüğümde, elimden fırladı ve BULAMADIM YANİ ölçemedim ve ne olduğunu bilmiyrum. PCB üzerinde kart ile bir bilgi yoktu, bisürü devre şemasının arasından BENZER birtane buldum. Bir üst model gibi gözüküyordu, mesela F12C20 kullanılan devre şemasında F16C20 , SBL2040CT  SBL3045 gözüküyordu. Direnci şemada belirtilen 4.7K olarak taktım ÇALIŞMADI. SERİ LAMBA 100 wattlık ampul yanınca kapattım ama çıkıştaki bazı KAPASİTÖR'ler şişmişti.
Biraz daha araştırdım, bir şema daha buldum daha uygun gibi gözüküyordu. 300W'lık diyordu ama 12V hattındaki F12C20'ler aynı idi, 5V hattında da Kullanılan SBL2040'lar da S20C40 gözüküyordu. Kaybederek yerine taktığım 4.7K'lık direnç de bu şemada da 4.7K gözüküyordu. Kart tamir edilmiş gibi durmuyordu ama R49 yerine 3 paralel direnç bağlanmıştı. Henüz söküp ölçüp şema ile kontrol etmedim ama  FABRİKASYON esnasında AYAR amacı ile yapıldığını tahmin ediyorum.

İlk yadım talebim, resimlerini eklediğim iki ŞEMA arasında benim farkedemediğim bir değişiklik VAR MI?

Green tech şemasında da R48'e 150K ile bir ayar yapılmış gözüküyor. Uğraşmaya ve denemeye devam edeyim mi yoksa devreyi kaldırıp atayım mı. Kurcalayacaım birkaç tane daha var. Ben modelci olduğum için bu 12V kaynakları ile pil şarj aleti çalıştırdığımdan elimde hep birkaç tane olur.


mustafaaxu

#6
hocam zipli dosya içinde tl494 değişik dizayn konfirigasyonlar  var
işine yararmı bilmiyorun ama umarım faydalı olur
koay gelsin
tl494.rar

sozdil

Mustafa bey, teşekkür ediyorum.


sozdil

Biz mekanikci olduğumuz için elektroniğe farklı bakıyoruz. İnternette bulduğum bir devreden acemilik gidereyim diye bir (https://www.youtube.com/watch?v=q39YfcpMyRY) BUCK KONVERTER yapmıştım. Fan 6V yerine 12V olduğundan, 7806 yerine 7812 takmıştım. 24V'a (SMPS) bağladım, 7812 PATLADI. Devreyi, şemadan çok defalar kontrol etmiştim, patladıktan sonra da kontrol ettim, ANLAYABİLDİĞİM bir sorun görmedim. BUCK kısmı patlamadan sonra çalışıyordu, beklediğim veya videodaki gibi geniş aralıkta regüle yapmadı.

Devreyi tasarlayan bilgli bir arkadaş diye düşünüyorum, ve BUCK kısmı çalıştı.

Ne olmuş olabilir, fikri olan bir arkadaş var mı?

Bilgin.055

Bu videoda ki devre analog bir devre. Dolayısıyla her analog devrelerde olduğu gibi bu devrede de çok fazla ısı kaybı var. Tek başına kullanılan TIP3055 transistore 5watlık dirence gerek yok. Sadece bu değil çıkartılması gereken birkaç tane eleman daha var...

Bu devre nereden bakarsanız bakın çok sağlıklı değil. Çok fayda ısı yükselmesi olur ve çok fazla kayıplar olur. TIP3055'e (eğer orijinal değilse tabi) 1 amper pile el yakacak kadar ısı akışı olur. Akışdan ziyade çok fazla ısı yaratır. Bu bir bosst devresi falan diyemem, bildiğimiz ayarlı güç kaynağı devresi. Ufak tefek şeyler çalıştırmak için ancak ise yarar. Mesela kısa devre koruması yok..... gibi gibi....

Eğer böyle bir devre kurmak isterseniz aşağıdaki bağlantıda paylaşmış idim. Yine aynı şekilde bu devrede de ısı çok olur ama en azından kısa devre koruması var ve çift transistor üzerinden çok rahat 5amper veriyor.

Burada en önemli etken transistorlerin orijinal olmasıdır fakat turkiyede zor. Kolay gelsin...


https://elektronikprojeler.com/guc-elektronigi-genel/0-30v-5amper-kisa-devre-korumali-guc-kaynagi/
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://hobielektronik55.blogspot.com

mustafaaxu

Hocam seri regüle devrelerinde  en büyük problem yük altında ısı nın  yükselmesi

Bu ısı sorunu nu ile başetmenin iki yolu var
Sabit regülatör ler için
iyi bir soğutucu
Giriş voltajiniz Çalışma voltajınizin 2 yada 3 volt üstünde olmalı fazla olursa ısıya engel olamıyorsunuz

Regülatorun Ayarli olmasi durumunda ısıyı azaltmak icin
devreniz swiching sistem
Yada PWM modunda olması gerekir
Kolay gelsin

Bilgin.055

En en en temizi pwm kontrollü ayarlı güç kaynağı devreleri. Tabi yine söylüyorum orijinal eleman bulmak turkiyede zor. Zamanında çok uğraştım baktım olmuyor en iyisi bi ayarlı güç kaynağı satın aldım kafam rahat.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://hobielektronik55.blogspot.com

sozdil

Ben sorunu tam anlatamamışım, 7812 enerjiyi verir vermez patladı, çok anladığım söylenemez ama bu kısım fanı beslemek için BUCK'dan ayrı bir devre. Ayrıca sizi bilgilendirmemişim, enerji verdiğimde FAN bağlı idi, tabii ters mi? düz mü bakmadım, bağlamadan önce de hem ters, hem düz test etmiştim, iki tarafa da çalışıyordu.

Yerli/yabancı neredeyse herkes KONVERTER yapmak için 3055 kullanmış, 2N, MJE, TIP vs vs olarak adlandırılmışlar ama neden bu kadar yaygın anlayamadım, Yüksek amperli, daha verimli ve gücü daha yüksek bir sürü transistör var.

Ben aslında MODEL UÇAKcıyım, son 15 sendir de MODEL YELKENLİ'ye bulaştım, bu uğraşta piller önemli olduğu için, pil şarj müştemilatı ile uğraşırdık. Su anda uğraşım İHTİYAÇ amaçlı değil. Hobi amaçlı vakit geçirmeye çalışıyorum.

gevv

#13
Merhaba,  @sozdil  kusuruma bakmayın konu biraz dağılmış tam anlayamadım kafamı veremedim

https://320volt.com/0-24v-0-85a-ayarli-guc-kaynagi-atx-modifiye/
https://320volt.com/bilgisayar-guc-kaynaginin-aku-sarj-cihazina-donusturulmesi/

Bu projeleri incelediniz mi ?

ikisi de trafonun 12v sargılarına köprü diyot bağlanıp geri besleme direnç vb. ayarı ile 24v akü şarj cihazı için kullanılabilir. ATX modifiyelerin de en kolayı akü şarj  gerçi ilgili, uğraşan kişiler için kolay sayılır ama parlaştığım projelerin olabildiği kadar anlaşılır olmasını sağlamaya çalıştım.



Ayrıca daha basiti atx trafo, ir2153 kullanılan devre yapılır çıkışa mosfetli şarj devresi eklenir bu tip örnekler de vardı. Siz diğer projeleri inceleyin duruma göre ilerleriz

mustafaaxu

#14
Alıntı yapılan: sozdil - 30 Nisan 2024, 08:26:21Ben sorunu tam anlatamamışım, 7812 enerjiyi verir vermez patladı, çok anladığım söylenemez ama bu kısım fanı beslemek için BUCK'dan ayrı bir devre. Ayrıca sizi bilgilendirmemişim, enerji verdiğimde FAN bağlı idi, tabii ters mi? düz mü bakmadım, bağlamadan önce de hem ters, hem düz test etmiştim, iki tarafa da çalışıyordu.




hocam 7812 fan devre şemasını verirsen tam yorum yapabiliriz
afaki olarak 7812 yada 78xx hemen öyle patlamaz

ya giriş voltajı yüksek geldi
ya çok ısındı
yada 78xx çıkışına role motor trafo gibi ters enerji üreten bir yük bağlı
iken bozulur

78xx korumak için şöyle bir uygulama yapılmış
bozulmayı önlemek için tabi birkaç malzeme eklememiz gerekir
bir koruma yaparsan sanırım  bozulmaz
kolay gelsin

7812.jpg

sozdil

Konu KİRLİLİĞİ olmasın diye yeni konu açmadığımdan, atx ve konverter konusu biraz karıştı. O nedenle kusura bakmayın.

https://320volt.com/0-24v-0-85a-ayarli-guc-kaynagi-atx-modifiye/
https://320volt.com/bilgisayar-guc-kaynaginin-aku-sarj-cihazina-donusturulmesi/

Bunları daha önce görmüştüm. Henüz hedef proje belli değil, biraz öğrenmeye biraz da anlamaya çalışıyorum.

7812'si patlayan konverter ile ilgili devreler ekte. Devrede bir yanlışlık yok gibi, aynısını bazı yabancı sitelerde de gördüm, bazıları ise devreyi BİR TANE 3055 ile yapmış. 3055, 90W olduğu için ben ikilisini seçmiştim. Tabii kim kimden kopya çekti, yoksa bu geleneksel bir tasarım mı bilemiyorum.

ATX'de nihai hedef, 250W veya kaç watt ise, o ATX'den o güçü almak ve amper ile voltajı ayarlı hale getirmek. Maksimum voltaj 24V civarlarında olması mantıklı geliyor. Birçok videoda trafo'nun doğrultma sonrası 24 hatta daha fazla verdiğini gördüm, tabii bir hedef de MİNİMUM değişiklik. En sempatik gözükeni, -12V (mavi) hattını tadil etmek. Bu durumda muhtemelen ayarlı hale getirmek için bir de konverter gerekebilir.

POT bağlayarak ayarlı hale getirenlerin neredeyse tamamı TL494 veya KA7500 çipi olanları tadil etmiş.Ben bunu yapacam diye 2 tane hatta 3, ATX'i hacamat ettim. Tamir de ettim ama birşeyleri ya aynlış ya da eksik yaptım. Denemelere devam ederken tekrar bozuldular.


mustafaaxu

hocam fan devresinde sorun yok
benim tercihim mozfetli  olur

sizin reğüle devresinde ise reğüle yok LM317 çıkışı alınmış direk 2N3055 lere verilmiş
Böylede çalişmaya çalışır ama biraz yüklenince voltaj dengesi bozulur

Eğer voltajınızın sabit kalmasını isterseniz
devrenizde ufak değişiklikle LM317 nin  klasik haline dönersiniz
kolay gelsin
fan.jpg

Res1im  2.jpg

seron

@mustafaaxu hocam,

o fan, mosfetin draininde bağlı olsa daha iyi olmaz mı?

mustafaaxu

#18
seron hocam bu şekli de çalışıyor
senin dediğin drainli fan devre burda

i.jpg

fan.jpg

sozdil

Mustafa bey, ben elekronikçi olmadığımdan birçok şeyi anlayamıyorum, basit bir elektrik bilgim var, neyi BEĞENMİŞ isek onu yapmaya çalışıyoruz. Bu devreyi beğenmemin sebebi hem sabit akım hem de sabit voltaj verebilmesi ve PCB'si, devresi vs benim anlayabileceğim nitelikte olması ve en önemlisi bu devrenin AYNI'sını yerli yabancı birçok kişinin yayınlamış olması idi, ben bu nedenle neyin DAHA İYİ veya DAHA DOĞRU bilemiyorum.

Sizin yayınladığınz devrede AKIM ayarı yok, devreyi yanlış mı anlıyorum, belki bilen için koyması çok kolay, ama benim becerecek altyapım yok.

Mesela TL494 veya KA7500 çipi olan ATX güç kaynağında, bu çipin 1 numaralı bacağını kopartarak ve çipin 1 numaralı bacağı ile (+) ve (-) çıkışa (5V veya 12V) 5-10 K'lık bir pot bağlayarak, ayrıca 4 nolu bacağı da topraklayarak ben ATX'i VOLTAJ AYARLI hale getirebiliyorum. 1-2 aydır da bu düzene, AYRICA nasıl bir AKIM ayarı da yapılabilir diye araştırıyorum. Tabii bunu yapacakların kapasitörleri de değiştirmesi gerek. Henüz anlayabileceğim ve/veya beğenebileceğim birşey bulamadım.

Ben konunun ilgi çekeceğini düşünmüştüm, çünkü böyle birşey yağtığınz zaman 1.2V'luk Ni-Cd pilden 12V KAMYON aküsüne kadar herşeyi, daha özet bir tabir ile, 24V'a kadar, hızlı şarj, normal şarj, bekletme şarjı, kurşun akü desülfatlama şarjı, vs vs gibi birçok depolama kaynağını da DOĞRU olarak şarj edebiliyorsunuz. Ayrıca LABRATUAR TİPİ tabir edilen hale de getirebiliyorsunuz.

Arkadaşlar buck veya boost konverter SATIN AL diye mesaj atmasınlar, onların hepsinden bende VAR.

dede_salih

Merhaba @sozdil aramıza hoşgeldin.

Alıntı YapGenellikle TL494 veya KA7500 süpervizörü olanı kullanıyorlar.
İkisi aynı entegre. Sadece isimlendirme farklı. Fiyatı uygun, temini kolay ve üzerinde değişikliğe müsait olduğu için genellikle bu entegre kullanılıyor.

Alıntı YapBu entegrenin 1 no'lu terminalinin bağlantısını keserek , buraya, 12V'a ve 0V'a 5K-50K arasında bir pot bağlıyorlar, 12V hattından (SARI) 5V-23V elde ediyorlar.
Entegrenin nasıl çalıştığı hakkında bilgi eksikliğin var. Aşağıdaki linki incelemeni öneririm.
https://antrak.org.tr/blog/tl494-smps-kontrol-entegresi-hakkında/

Alıntı YapYeşil ve siyah bağlanmadan çalışıyordu.
Enetegreler aynı olsa da cihazdan cihaza yapılar farklılık gösterir. Bazı cihazlar ölü zaman (deathtime) ile oynayarak PSU'yu başlatır. Bazıları ise entegre beslemesi ile oynayarak.
Bu sebeple çalışmak istediğin cihazın üstten ve alttan resimlerini buraya yüklemelisin. Ancak o şekilde sana yardımcı olabiliriz.

Alıntı Yap12V üzerindeki voltajlarda yük bağlayınca YIĞILMA oluyordu, her iki PSU'da da oldu. 22V-23V, 10W (on vat) yükleyince 15V-16V'a düşüyordu.
12V ve 5V katı birbirinden ayrı düşünülemez. 5V katına bir miktar yük bağlamak gerekebilir. Sende ki sorunun bu olduğunu sanmam. Resim ve şema olmadan pek bir faydamız olmaz.

sozdil

Alıntı yapılan: sozdil - 29 Nisan 2024, 09:59:48İnternette bulduğum bir devreden acemilik gidereyim diye bir (https://www.youtube.com/watch?v=q39YfcpMyRY) BUCK KONVERTER yapmıştım. Fan 6V yerine 12V olduğundan, 7806 yerine 7812 takmıştım. 24V'a (SMPS) bağladım, 7812 PATLADI. Devreyi, şemadan çok defalar kontrol etmiştim, patladıktan sonra da kontrol ettim, ANLAYABİLDİĞİM bir sorun görmedim. BUCK kısmı patlamadan sonra çalışıyordu, beklediğim veya videodaki gibi geniş aralıkta regüle yapmadı.

Devreyi tasarlayan bilgli bir arkadaş diye düşünüyorum, ve BUCK kısmı çalıştı.

Ne olmuş olabilir, fikri olan bir arkadaş var mı?

7812'nin patlamasından sonra geriye kalan kısım çalıştığından konverteri biraz kurcaladım.

"GENİŞ ARALIKTA REGÜLE YAPMADI" demiştim, YÜKSÜZ olduğunda anlayabildiğim kadarı ile kapasitor BOŞALMIYOR ve regüleyi kapasitör voltajı ile, bir miktar kayıpla giriş voltajı aralığında yapıyor. 10 ohm,10 wat'lık bir direnç ile yük verince 3-27V aralığında güzelce ayarlama yapıyor. Güç kaynağının da fanı olmadığından fansız uzun süre kurcalayamıyorum. Bugün de muhtemelen AKIM'ı ölçerim.

Güç kaynağı 24V 5A bir SMPS, konverterde 6-7V civarlarına geldiğimde, SMPS girişindeki seri ampul yanmaya başlıyor ama bir azalıp bir çoğalıyor. Ölçünce belli olacak ama ampul 100W'lık olduğundan sanıyorum 60-70W civarında yanmaya başlıyor. %70-%75 verimle çalıştığını düşünürsek takribi 10A verebiliyor. Tabii bunlar BAKKAL HESABI.

Yüksüz ayar yapmak için, kapasitör ayakları arasına 300K1W (veya başka) bir direnç taksam, olur mu? diye düşünüyorum herhalde akımı kurcalarken bunu da deneriz.