merhaba,
http://www.chirio.com/switching_power_supply_atx.htm sitesine göre 2 adet pc atx power modfy ettim, 0-30V , 0-7A amper alabiliyorum,
fakat
1. çıkışı tam doğru akım olmadı bobin pwm görünüyor nedendir?
(http://s17.postimg.cc/ftig0sh7z/atxpowermoffy_k.jpg)
2. yüksek akım vermesine rağmen 1-2 amper yük bindiğinde 1-2 volt çökme oluyor?
resimler:
(http://s17.postimg.cc/r8ex5etkf/atxpower2.jpg)
(http://s17.postimg.cc/byf1y7y27/atxpower3.jpg)
(http://s17.postimg.cc/hcdu5rnsf/power4.jpg)
Oncelikle cikis akiminizin grafigi yanlis gibi gozukuyor, ustelik osilasyon mevcut. Google a damped oscillation yazarsaniz ayni grafigi gorursunuz. Cikis akiminin grafigi ya pulse halinde yada ucgen dalga halinde olmaktadir. Topolojiye gore degismektedir. O yuzden sizin cikis akim grafiginiz yanlis gozukuyor. Pwm entegre cikisindan cikisa kadar sinyallerin gozlemlenmesi lazim. Bu tur guc kaynaklari karisik olabildigi icin incelenmesi zor olabiliyor. Yuk bindiginde voltajin dusmesinin nedeni duty cycle in yeteri kadar artmamasi ve pwm entegresinden cikisa kadar IxR kayiplarinin fazla olmasindandir. Geri beslemede sorun var gibi gorunuyor. Cikis voltajini arttiginizda duty cycle i max degere yada ona yakin degerde calistiriyorsunuz olabilir, yuk bindiginde de duty cycle max degere limitlendigi icin ve artamadigi icin cikis voltaji dusuyor olabilir.
merhaba,
ATX power modifikasyonu devresi aynen şu şekilde
(http://www.chirio.com/IMAGES/atx_schema_30v_2008_01.jpg)
1. osilaskopta görünen o sinyal yük yokken boşta oluşan sinyaldir,
2. voltaj düşümleri her voltajda oluyor örneğin 12volta ayarlıyorum yük bindiğinede 11.5 volt oluyor ama 5-6 Amper verebiliyor. bu düşüş 0.5-1 A arasında akım cektiğinde oluyor ,
6-7A güc verebilen bir sistemde nasıl olurda 0.5-1A çekerken voltajda düşüş oluyor anlamadım, devreyi baştan skopla tekrar inceleyeceğim.
tavsiye edeceğiniz veya özellikle ölcmemi istediğiniz bir nokta var mı?
1. Boşta da olsa damped osilasyon halinde olması istenen bişey değildir.
2. Voltaj düşme olayını bu tip devrelerle uğraşan hemen hemen herkeste görüyorum. Çekilen akımda aslında çıkış voltajının bir miktar düşmesi normaldir, hatta ne kadar çok akım çekerseniz o kadar voltaj düşümü olacaktır. Fakat anormal olan duty cycle ın artmamasıdır. Sizin yapmanız gereken duty cycle ı yani, PWM entegresinin çıkış sinyalini gözlemlemenizdir hem boşta hemde yükte iken, eğer yükte iken duty cycle artmıyorsa geri besleme de sıkıntı vardır. Aslında ayarlı smps lerde PWM entegresinin kendi içindeki error amplifier ları kullanılmaz, onun yerine harici opamplarla daha başarılı ayarlı smps ler yapılmaktadır. L1 ve L2 arasındaki çıkışı da gözlemleyin. Hem L1 hem de L2 nin dc akım ve akıyı destekleyebiliyor olmaları gerekmektedir. L2 de kayıp olabilir. Fakat duty cycle max değerine ulaşmadıkça bu kaybı geri beslemenin telafi edebilmesi gerekmektedir.
Osiloskopla PWM entegresindeki çıkışlardan itibaren ayarlı smps in çıkışına kadar gözlemleyin.
takipteyim hayırlı olsun devreniz inşallah sorunlar hallolur
@Kemal88 kardeşime de teşekkür ederiz verdiği bilgilerden dolayı
smps bi tutku takipteyim:)
Şu yukarıdaki devreyi bir tek ben çalıştıramadım yavf.. :( :(
@actros_5457 yok kardeşim rica ederim. Henüz öle bi bilgi verdiğim falan yok. Malesef bilgiler pratiğe dökülmedikçe epey havada kalıyor. Onun için bir an önce coşkuyu versek fena olmaz :)
@serkan_48 serkan abi yapıcaz şu ayarlı smps zımbırtısını da yaw biliyon turizm de kötü pedere hadi osiloskop alalım diyemiyorum. Benim hp laptop var onu mu satsam ? Bi b.ka yaramıyo.
Ah
@Kemal88 ,
Geçmişte bu günleri görseydim elimde HAMEG 20 mhz çift ışınlı osiloskop vardı sene 2001 filan dedim kullanamıyorum bari birinin işine yarasın dedim. Arçelik beko servisi arkadaşım aradı kullanmıyorsan bana sat dedi. Bende verdim. Şimdiki aklım olsa satarmıydım.
Yapalım dostum kışın vaktimiz olur denemeler yaparız inşallah..
Alıntı yapılan: serkan_48 - 08 Temmuz 2015, 22:44:35Ah @Kemal88 ,
Geçmişte bu günleri görseydim elimde HAMEG 20 mhz çift ışınlı osiloskop vardı sene 2001 filan dedim kullanamıyorum bari birinin işine yarasın dedim. Arçelik beko servisi arkadaşım aradı kullanmıyorsan bana sat dedi. Bende verdim. Şimdiki aklım olsa satarmıydım.
Yapalım dostum kışın vaktimiz olur denemeler yaparız inşallah..
Sağlık olsun abi. Kışın evet epey vakit oluyor. Evet bu ayarlı smps ve UPS projesini yapmam lazım yoksa çatlarım. İnşallah güzel bişi çıkar. Kendi paranı kazanamayınca abi işte elin kolun bağlı oluyor. Pederden orta okulda bile utanmaktan harçlık isteyemeyen adam, osiloskop için şimdi nasıl para istesin ? Neyse yine de bu proje işinin peşini bırakmıcam :)
Yakın olsak ortak bitane işe yarayacak birşeyler alırdık malesef mesafelerde engel oluyor..
Yok abi önemli değil, ben iyi kötü bi şekilde ayarlarım. Elektrik müh. odasından aldığım topraklamalar ve yüksek gerilim tekniğinin kitaplarına çalışıyorum en azından onları bitirmek istiyorum. En geç kısmetse kitapları bitirdikten sonra çalışmalara başlamak istiyorum.
Sen kitapları bitir bende sezonu bitireyim sonrasında bakarız. Önümüzdeki hafta Muğla'ya gelicem inşallah .. Görüşürüz. Uğrarım yanınabir aksilik çıkmazsa.
Tamamdir abi, gelmeden once beni ararsin.
@actros_5457 kardeşimizle birlikte ucumuz projede coskuyu verebiliriz :)
Alıntı yapılan: Kemal88 - 08 Temmuz 2015, 23:28:22Tamamdir abi, gelmeden once beni ararsin. @actros_5457 kardeşimizle birlikte ucumuz projede coskuyu verebiliriz :)
Şurada sınavlar var diye bi ara kaybolduk.Hemen unutulduk ya :-(
Alıntı yapılan: kifvet - 08 Temmuz 2015, 23:54:14Şurada sınavlar var diye bi ara kaybolduk.Hemen unutulduk ya :-(
Haha doğru dostum sen demiştin ilk başta :) Kusura bakma. Ben unutkanımdır. Daha dün ne yedim diye düşünürüm. Çalışmalara başladığımda hepinize haber vericem zaten fikirlerinizi almak için. Zaten burada da paylaşıcam onun için sıkıntı yok.
@kifvet @Kemal88 ve ben bi gün buluşuruz inşallah.. aktör arkadaşımızdamı Muğlalı.. :D yakarız bu forumu yakarız.. Burda bi Muğlalılar köşesi kuralım artık zamanı gelmiş gibi.. :D
Arkadaşlar ayarlı smps yapımı için 2 tane modifikasyon aşağıdaki linklerde anlatılmaktadır.
http://www.homemade-circuits.com/2015/04/how-to-make-variable-current-smps.html
http://www.homemade-circuits.com/2015/04/how-to-make-variable-smps-driver-circuit.html
(http://1.bp.blogspot.com/-t-Vr5T-eSNA/VT0F170rxII/AAAAAAAAKEo/zqfo0j0kN9c/s1600/variable%2Bcurrent%2Bsmps%2Bcircuit.png)
Yukardaki devre, çıkışında TL431 olan smps e uygulanabilir. BC547, istenilen çıkış akımı Ra - Rd dirençlerinde oluştuğu zaman TL431 i devre dışı bırakacaktır. Bu modifikasyon çıkış akımını sabitlemektedir. 22K pot ise çıkış voltjaının ayarlanması için kullanılabilir. Fakat çıkış voltajı min 2.5V a düşürülecektir. Nedeni ise TL431 min olarak 2.5V da çalışmaktadır. 0 a kadar voltajın inebilmesi için harici opampların kullanılması gerekmektedir. Teoride olabilecek bişi fakat pratikte ne kadar başarılı olur bilemem.
Çıkış tarafında şok bobini olması durumunda, devrenin aşağıdaki gibi değişmesi gerekmektedir.
(http://3.bp.blogspot.com/-x2LurMgQNsw/VT0LQuan2iI/AAAAAAAAKE4/GiFgo6FWwpQ/s1600/variable%2Bsmps%2Bcircuit.png)
Ayrıntılı bilgi için ilk verdiğim linklere bakabilirsiniz.
Bu güç kaynaklarının genel arızası yük binince kendini kısadevre korumasına alıyor
Peki sorun nerden kaynaklı ne arızalanabilir
@Kemal88 kardeşim
Alıntı yapılan: actros_5457 - 29 Temmuz 2015, 23:24:30Bu güç kaynaklarının genel arızası yük binince kendini kısadevre korumasına alıyor
Peki sorun nerden kaynaklı ne arızalanabilir @Kemal88 kardeşim
Valla ben daha once onarim yapmadim fakat dedigim gibi pwm entegresinden cikisa kadar osiloskopla inceleme yapmadan sorunu bulmak zor olabilir cunku sonucta bizde profesyonel olmadigimiz icin sinyalleri kontrol katindan cikisa kadar gozlemlememiz lazim. Adim adim gidilirse problem kesin bulunur fakat resimdeki sinyal, istenen sinyalden oldukca uzak. Geri besleme bu tip cift lc filtrelerinde hep ilk ve ikinci filtre arasindan aliniyor, sorun bence geri beslemenin yanlis yerden aliniyor olmasindan olabilir.
merhaba,
Ayarlı adaptörümü bitirdim, fakata cıkışta oluşan "damped oscillation" çözemedim bir noktada sanki parazit var gibi geliyor bana.
skopla entegre üzerinde incelemeler de bulundum heryer de damped oscillation var gibi. sistem şasesi yok
damped oscillation:
(http://s6.postimg.cc/5dq1hy275/20150801_223059.jpg)
lab. tipi adaptörde sadece atx modifikasyonu devre yok onun yanında seri bağlı 12V 5A ve 19V 4A adaptör var bu seri adaptörlerde 2. ayarlı cıkışı sağlıyor ayrıca 6 sıcaklık sensörlü(5 i lm35 ) fan hız kontrol devreside var bu sensörlerin her biri adaptördeki metal alüminyum soğutuculara bağlı, eğer herhangi bir sensördeki sıcaklık 40-100 derece arasında ise fanı PWM ile kontrol ediyor(arduino pro mini ile). seriport cıkışılı.
(http://s6.postimg.cc/9lktqp3mp/20150801_191640.jpg)