ATX modifiye hakkında yardım

Başlatan actros_5457, 11 Mart 2015, 22:38:10

asma

#500
Merhaba
EI tipi trafonun tüm ölçülerini mm cinsinden yazarsanız daha faydalı olur. Siz cm olarak yazınca sanki yuvarlama ölçüler gibi duruyor.  ;)
Örnek bir resim konuda mevcut: (Resmin sağında fig.1 ve fig.2 gibi)


Bu şekilde ayrıntılı olursa nüve kesit hesabı vs. doğru çıkar.
Ancak nüvenin , bazı değerleri üretici tarafından açıklanır ve onları ortalama değer alarak bulabiliriz. Ya da trafonun sarılı haliyle kaç watt çıkış verdiğini , çalışma frekansını ve sürüldüğü topolojiyi biliyorsak o da yeterli olur. Hatta primeri sökerken ölçer ve aynı şekilde sararız , sekonderi sayarak ölçer ve oranlarız. (bu durumda ölçüye de gerek yok , yakın değerler alınır)

Uygulama kısmına gelirsek elinde bir örnek şema varsa oradan yürürüz. Half bridge için biraz yüksek bir değer , full bridge için elektronikte yeniyim dediğin için iş zorlaşıyor.
Her halükarda 1Kw güç kontrolü zordur. Testler sırasında başına gelebileceklerden sen sorumlusun.  :D
Hazır trafoyu kullanmak ile yeniden sarmak farklı sorundur. Devrede veya trafo sarımında sorun olabilir , hangisi ile uğraşacağını bilemezsin.

En iyisi bu nüveyi nereden buldun , elinde daha fazla bilgi varsa ölçülerle birlikte tekrar paylaştıktan sonra baştan başlayalım.
Kolay gelsin.

Bu arada forumdaki en güzel zamanlardan biridir bu konunun canlı olduğu günler.  Selam olsun o günlere.


mgozalan

Çok değerli hocam,
vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.trafoyu eşimin kardeşinden istemiştim
bulursan alırmısın diye.Saolsun yardımcı olmaya çalışmıştı.Alman üretimi sanırım.
sargıları kontrol ettiğimde işime güç kaynağı için yarayacak olan çıkış kablosunu
uzatıp tamir ettiğim 24V 7A kısım vardı.Asıl istediğim inverter yapımında kullanmak
olduğundan tekrardan sarma düşüncesi aldı beni.Konu ile ilgili araştırma ve görseller
ektedir.

asma

Evet trafo güzel ve kıymetli.
1) Bu sac trafo dediğimiz yumuşak demir lamellerden oluşan nüveye sahip , şebeke frekansında çalışabilecek bir trafodur. Verimi yüksek olmasına rağmen bu konuda anlatılan trafolardan çok farklıdır. Sekonder gücü için çıkış voltaj ve akımlarını çarpıp topladığımızda 200VA çıkıyor. 1000W hayal , söküp sarmak külfet ama olmaz değil. Elde edeceğin sinüs benzeşimli sinyal ise pek çok cihazdaki motorları çalıştırmaz (verimsiz çalıştırır) Bence invertör yapmak için uygun değil.
2) Güç kaynağı yapmak için çok uygun. 24V/7A den hariç 2x19Vac de mevcut. (19V biraz yüksek ama sorun değil) 2x12V olsaydı tadından yenmez olurdu.
Bu değerlere uygun güç kaynağı devreleri , hazır modüller var.

Ben bu trafo ile güç kaynağı yapılır derim. Akım ve gerilim ayarlı , laboratuvar tipi güzel bir şey olur.
Örn: https://elektronikprojeler.com/im/uploads/2014/09/i590besxtn.jpg

İlk mesajında trafoyu görseydik daha kısa cevap olurdu. Madem o kadar ayrıntılı ölçüm ve resim paylaştın ayrıntılı cevap yazayım dedim.  ;)

Kolay gelsin.

mgozalan

#503
Çok teşekkür ederim değerli bilgiler için.Dediğiniz gibi labaratuar tipi güç kaynağı için kullanacağım.
Örn: https://elektronikprojeler.com/im/uploads/2014/09/i590besxtn.jpg
linkteki devre ile bitirince şema ve resim paylaşacağım(R4/R16 direnç değeri?paralel olduğu için diğerleri ile aynımı).
Not:320volt.com da bulduğum sizlerin yorumlarını dikkatli izlediğim bu devreyi 3 tane 3055 ile fan soğutmali
pwer suply(tamir ettiğim ATX) beslemeli olarak yaptım.1,5 a kadar sorun olmadı.723 entegre 2/3 arasında bulunan potansiyometre
1K olan akım ayarı için daha fazla akım dayanmadı sonuç verim alamadım.


seron

Alıntı yapılan: asma - 23 Şubat 2025, 06:17:59Elde edeceğin sinüs benzeşimli sinyal ise pek çok cihazdaki motorları çalıştırmaz (verimsiz çalıştırır) Bence invertör yapmak için uygun değil.

Bir UPS yapmak için bu konuda nelere dikkat etmem gerekirdi?

asma

Merhaba
 https://elektronikprojeler.com/im/uploads/2014/09/i590besxtn.jpg
Bu devrede değeri belli olmayan iki direnç paralelinde kullanılan değerde takılır. Görevi ise Akım ve Gerilim potlarının max. değerlerini belirlemektir.
Potansiyometreyi en sona aldığınızda tam 30V olsun istiyorsanız bu direnç ile ayar yapabilirsiniz. R4 ü arttırırsanız max. değer düşer.
Akım ayarı için de aynı durum geçerli. R16 yı azaltarak akım limitini arttırabilirsiniz. Arttırmak ve azaltmak yazıyorum ama 15k yı azaltmak , söküp 12k takmak , söküp 10k takmak söküp 8k2 takmak şeklinde. Bunun hesabı var elbette. Uygulamada elde ettiğin değer ile istediğin değere ulaşmak için ereken değer nokta atışı bulunur.
Bir kaç defa forumda hesabını anlattım , akla gelebilecek soru: neden dizayn eden tam değer kullanmamış? Bir sebebi 723 entegresinin referans gerilimi oldukça stabil olmasına rağmen değeri üretim farklılıklarından geniş bir aralıkta olabiliyor. Bu değer tam 7,15V ise ve R22 tam 0,22ohm ise istenilen akım için tam değer bulunur. 

seron
Sac trafo ile elde edilen sinyal kare dalgalardan oluşur.
https://lh3.googleusercontent.com/proxy/4uV4o9Ac9JPp8JSXN1P1sWy5mf4tU-aTzQaEygx3Or7AJZ_OoIV96mHsc-xaQWyE9NMwAqM1i5GNUQ4kXqKOK9PtjrsGmksSIbeU1A
Yeşil renkle çizilen Modified Sinüs oluşur.
Bu sinyal senin UPS in için yeterli ise olur.
Yapısı basit ve sağlam olur. Ağır ve iri olur. Tercih meselesi yani. Piyasada köprü mosfetlerden oluşan çıkışa sahip çıkışı sinüse daha çok benzeyen yapılar kullanılıyor. 12V önce 32oV a çevirilir sonra yüksek frekansla sürülürken 50hz ile adeta modüle edilir.
Çok uzun bir konu ve ben ezberden yazacak kadar hakim değilim konuya.  ;)
Amaç veya ihtiyaç bazen de bütçe belirler devrenin yapısını.

Kolay gelsin.

mgozalan

Merhaba sayın asma bey,
malseme listesini çıkarıyordumda ne olduğunu  daha doğrusu nasıl bir diyot olduğunu bilemediğim bir sembol var.
araştırdım bulamadım,fikir verirseniz sevinirim.
D7 resimde işaretli olan

asma

Merhaba
Sorunun cevabı basit. LED (kırmızı)
Sembol biraz standarttan uzaklaşmış. iki ok ve 45 derece olmalıydı. Ok dışarı LED , ok içeri foto diyot , okun çizgileri kıvrımlı görünür değil (IR) , tek kılıf içinde ise iki eleman için iki ayrı anlam taşır (alıcı ve verici) Bu arada tek ok ta kullanılıyor.  ;)
Malzeme listesi için :
C1,C2: 1000uF/35V olsun. Senin trafon 25V'luk kondansatör için uygun değil.
R25,26 dirençleri ve P3,P4 trimpotları kullanmayacaksın. (pcb de yeri olsun , malzemeyi al sorun değil) Bunlar analog ölçü aletleri için.
R11: 470/1W için yine yeri ve malzemeyi temin et ama uygulamada onun yerine 2k2/14W direnç kullan. Aşırı parlak yanar ve ısınır LED
LED: 5mm ve kırmızı olarak belirtilmiş. Aşırı akım algıladığı sürece yanar. CC mode ışığı  (güç kaynaklarında bulunur) Akım ayar potunun yakınına takarsın.
P1: 50K potansiyometre. Bu voltaj ayar potudur. Güç kaynaklarında iki ayrı pot olarak görürsün , coare ve fine olarak. Ucuz ve kullanışlı bir yoldur.
Sen de 50K yerine 47K ve 4k7 gibi iki pot alıp kullanabilirsin. İnce ayar potu ne kadar hassas olsun istersen o kadar küçük seçilir.
Pratik hesapla 50K = 30V ayar yapar ise 1/10 dan 5K 3V ayar yapar. İnce ayar potu 1V ayar yapsın dersen 1k5 ile 2k2 arasında seçim yaparsın.
Yine P1: 50K normal pot yerine (10 turlu) çok turlu pot alabilirsin. (belki daha sonra)
Elinde 2N3055 var sanırım. Montajı zor olduğundan TIP3055 almanı önerebilirim. Her bir 2N3055 için 2A ve TIP3055 için 1,5A öngörmek mümkün.

Ayrıca trafo voltajın yüksek olduğu için ayrı bir plakette 7815 ve 7915 kullanarak (köprü diyot ve 2x1000uF/35V kondansatörler burada kullanılacak) +15 GND -15 çıkışlarını karta taşıyabilirsin.  Bu önlemi almazsan 741 ler için voltaj çok yüksek gelir.
Örn: 
https://i.pinimg.com/736x/06/e5/86/06e586e227e37850ea17f2c9a0ad2a93.jpg

Kolay gelsin.

 

mgozalan

çok teşekkür ederim değerli bilgiler için dikkate alacağım,çok sayıda eleman elimde olduğundan onları kullanacağım.parçaların bir kısmını daha önce aşağıda resimleri olan güç kaynaklarından sökeceğim(metal kutularını kendim yapmıştım) trafo için ise yine fotoğrafta (tamir ettiğim) ATX kullanmayı planlamıştım.

DrFreeman

10 yıl önce uzun uzun yazdığımız konu hala devam ediyor :D

Hızlı Yanıt

Not: Bu ileti bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın