Selamlar. Elimde çok sayıda Laptop adaptörleri mevcut. İhtiyacım olan 30-36 volt 3.5 Amper ledleri çalıştıracak Adaptör lazım. 19 volt 3.5 Amper laptop adaptörler-im mevcut. Bunları seri bağlayarak 30-36 volt 3.5 Amper çıkış alabilir miyim?
Bu linkte mümkün olduğu yazıyor.
https://320volt.com/seri-baglanti-ile-guc-kaynagi-voltajini-yukseltme/
http://forum.diyaudiotr.com/guc-kaynaklari/smps-ler-seri-baglanirmi-t849.html#p11224
Teşekkürler. O yazıları detaylı okudum. 19 volt 2 tane seri bağlasam 38 volt yapıyor 36v geçiyor. Sıkıntı yapar mı acaba? 2 tane 19v 3.5 amper seri bağlanınca 38 v 3.5 amper mi çıkış verir?
2V sıkıntı çıkaracağını sanmıyorum.
evet 38V, 3.5A çıkış alırsın.
Teşekkürler.
merhaba,
Eğer yük uygulanacak cihaz min 30V max 36V ise 38 volt sorun yaratır cünkü max değeri geçmişsin belli bir süre sonra yüklenen cihaz ısınır ısnır ömrü azalır ve bozulur.
ayrıca adaptör tam 19 mu? 19.5 veya 19.8 olabilir buda toplamı 40 volta yaklaşıyor.
1.önerim smsp si mofiy et icerisinde gerilim bölücü direnc var onlarlar oynaya bilirsin.
2.önerim çıkışa seri 2-4 adet 4-5A likdiyot at
3.önerim step down/ liner konvertör kullan.
Teşekkür Ederim. Linkteki ürün işimi görür mü acaba? http://urun.gittigidiyor.com/ev-elektronigi/step-up-modulu-dc-to-dc-converter-xl6009-cevirici-169311154
Alıntı yapılan: mtsurer - 09 Temmuz 2015, 21:19:04Teşekkür Ederim. Linkteki ürün işimi görür mü acaba? http://urun.gittigidiyor.com/ev-elektronigi/step-up-modulu-dc-to-dc-converter-xl6009-cevirici-169311154
Bu devrenin etiketinde yada satış açıklamasında 4 amper diyor ancak sürekli 4 amper çekebileceğinizi zannetmiyorum stabil 2 amperi geçemez. Ayrıca resimde görünen siyah entegre soğutulmalıdır. Soğutulmadığında aşırı ısınarak sorun çıkartabilir.
Örnek şema hazırladım. Bu şekilde yapabilir miyim?
(http://i.hizliresim.com/62gP30.jpg) (http://hizliresim.com/62gP30)
Bir diyotta 0.7V gerilim düşümü olacağını göz önünde bulundurarak diyot sayısını artırarak (diyotlar seri bağlanacak) yapabilirsin. Çizdiğin şema doğru.
Teşekkürler. Kullanacağım ledler 100 Wattlık Sorun çıkarmaz heralde. 1 lede 2 laptop adaptörü kullanmayı düşünüyorum. 4 tane diyot kullandığım zaman diyotları eksi artı olarak yan yana seri bağlamam gerekli sanırım.
Tekrar merhabalar.
Aslında konu yanlış ilerliyor kanısındayım. Burda güç kaynağından lede uyumlu olurmu sorusu yerine önce ledinizin karakteristiğini bilsek uygunmu söyleyebiliriz. Çünkü her ledin çalışma sürülme şekli farklıdır.
Piyasada bir çok led sabit akım mantığı ile sürülürler. Isıya göre çekeceği akım değiştiği için sabit akım güç kaynağı ile sürülürler. Eğer ledinizin kendi sürücü devresi yoksa bu tür bir notebook adaptörü ile süremezsiniz. Ledler ısındıkça iç dirençleri düşecektir. Direnci düşen led adaptörünüzden daha fazla akım çekecektir. Buna ohm kanunu diyoruz. Eğer led daha fazla akım çekmeye devam ederse daha fazla ısınacak ve dayanamayıp yanacaktır.
Eğer ledinize ait bir datasheet sayfası yada bilgi var ise resim aldığınız yer ile ilgili bilgi bizimle paylaşın inceleyelim.
Kolay gelsin.
(https://320volt.com/wp-content/uploads/2010/02/diyotlarin-seri-baglanmasi.png)
D1-D2-D3-D4.. diye bağlayabilirsin..
DataSheets aşağıdaki gibidir. Chip brand: Epileds 100 Watt
(http://i.hizliresim.com/n7zjYl.jpg) (http://hizliresim.com/n7zjYl)
Ledi biraz inceledim. Epileds markasının çok güzel çip ledleri mevcut. Ayrıca seçtiğiniz ürünün çok güçlü bir led olduğu belli. Özellikle şunu belirteyim ledinizin yukarıda verdiğiniz bilgilerinde 25 derece deki değerleri erilmiş. Bu ledi çok çok iyi soğutmalısınız. Çok kanatlı alüminyum soğutucuya monte etmelisiniz. Ayrıca mutlaka sabit akım güç kaynağı ile beslemelisiniz. Kesinlikle notebook adaptörü ile yani notebook adaptörleri sabit gerilim adaptörleridir besleyemezsiniz. Çünkü elinizdeki led aç bir leddir. Ne kadar voltaj verirseniz üzerine almak isteyecektir. Verdiğiniz sayfada 7000 ma yazıyor ama hesabıma göre bu ledden maksimum 3000 ma den fazlası geçmemeli. Google aramasında farklı değerlere ulaştım. Keza hesaba görede zaten 100 wattı 30 volta bölerseniz yaklaşık 3 amper değere ulaşırsınız.
Size tavsiyem bu ledi hem uzun ömürlü kullanmak hemde enerji tasarrufu sağlamak için 100 watt 30 - 34 volt maksimum değerlere sahip bir sürücü devresi ile kullanınız. Kesinlikle notebook adaptörü ile çalıştırmayınız. Kesinlikle alüminyum soğutucu olmadan voltaj vemeyiniz. Yoksa kısa sürede lediniz arızalanacaktır.
Alıntı yapılan: serkan_48 - 10 Temmuz 2015, 00:28:44Ledi biraz inceledim. Epileds markasının çok güzel çip ledleri mevcut. Ayrıca seçtiğiniz ürünün çok güçlü bir led olduğu belli. Özellikle şunu belirteyim ledinizin yukarıda verdiğiniz bilgilerinde 25 derece deki değerleri erilmiş. Bu ledi çok çok iyi soğutmalısınız. Çok kanatlı alüminyum soğutucuya monte etmelisiniz. Ayrıca mutlaka sabit akım güç kaynağı ile beslemelisiniz. Kesinlikle notebook adaptörü ile yani notebook adaptörleri sabit gerilim adaptörleridir besleyemezsiniz. Çünkü elinizdeki led aç bir leddir. Ne kadar voltaj verirseniz üzerine almak isteyecektir. Verdiğiniz sayfada 7000 ma yazıyor ama hesabıma göre bu ledden maksimum 3000 ma den fazlası geçmemeli. Google aramasında farklı değerlere ulaştım. Keza hesaba görede zaten 100 wattı 30 volta bölerseniz yaklaşık 3 amper değere ulaşırsınız.
Size tavsiyem bu ledi hem uzun ömürlü kullanmak hemde enerji tasarrufu sağlamak için 100 watt 30 - 34 volt maksimum değerlere sahip bir sürücü devresi ile kullanınız. Kesinlikle notebook adaptörü ile çalıştırmayınız. Kesinlikle alüminyum soğutucu olmadan voltaj vemeyiniz. Yoksa kısa sürede lediniz arızalanacaktır.
Teşekkürler. Orjinal Led Sürücü Alacağım.
merhaba,
osilaskop ile devreyi inceledim herhangi bir hata yok gibi.
ikitane atx power modfiy etmiştim birini satılığa çıkardım, ihtiyacı olan alabilir,
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-teknik-elektronik-devre-montaj-0-32v-0-14a-ayarlanabilir-guc-kaynagi-devresi-atx-power-modify-221059819/detay/
merhaba,
ürün satıldı.
merhaba,
power çıkışındaki damped osilasyon olayı hala devam ediyor şöyle birşey tespit ettim,
bu osliasyon AC olarak 300mV seviyesinde oluyor ve osilaskop şaselenmeden de powerin herhangi cıkışında bu şekilde görünüyor,
bana parazit gibi geldi pek sorun olurmu bilmiyorum.
Alıntı yapılan: ercan_elo_bil - 10 Temmuz 2015, 13:05:33merhaba,
power çıkışındaki damped osilasyon olayı hala devam ediyor şöyle birşey tespit ettim,
bu osliasyon AC olarak 300mV seviyesinde oluyor ve osilaskop şaselenmeden de powerin herhangi cıkışında bu şekilde görünüyor,
bana parazit gibi geldi pek sorun olurmu bilmiyorum.
Adı üstünde osilasyon olduğu için her zaman bi tehlikesi vardır. Sonuçta osiloskopta çıkan osilasyon bir empedansdan, dirençten dolayı genliği git gide azalma eğilimindedir ki bu yüzden damped denmektedir. Bu osilasyonun sebebini bulmak biraz zor olabilir. Düşük güçteki uygulamalarda nispeten biraz daha az zararı vardır fakat güç büyüdükçte, osilasyona karşı alınan önlemler artırılmaktadır. Güç kaynakları modifiye edildiğinde de osilasyon olayı zaman zaman oluşabilir çünkü modifiye ile birlikte güç kaynağının transfer fonksiyonunda da oynamalar yapılmış olmaktadır.
Osilasyonların sebebini aşağıdan da öğrenebilirsiniz.
http://powerelectronicsdesign.blogspot.com.tr/2015/06/pole-ve-zero-lar-anlamak.html