Gecikmeli Ve Led İkazlı Hoparlör DC Koruma Devresi Hakkında Yardım..!

Başlatan tolga92, 08 Kasım 2013, 17:49:41

tolga92

Öncelikle Merhaba Herkese Hayırlı Akşamlar, Hocamız Gecikmeli Ve Led İkazlı Hoparlör DC Koruma Devresi hakkında en az 1 sayfalık bir yazı getirmemizi istedi devrenin çalışma prensibi vesaire gibi yazılar yazılabilir dedi. Bende çok araştırmama rağmen hiçbir bilgi bulamadım en sonunda arkadaşım bu siteyi önerdi son çara buraya geldim inşallah bana yardımcı olabilirsiniz.


asma

Alıntı yapılan: tolga92 - 08 Kasım 2013, 17:49:41Öncelikle Merhaba Herkese Hayırlı Akşamlar, Hocamız Gecikmeli Ve Led İkazlı Hoparlör DC Koruma Devresi hakkında en az 1 sayfalık bir yazı getirmemizi istedi devrenin çalışma prensibi vesaire gibi yazılar yazılabilir dedi. Bende çok araştırmama rağmen hiçbir bilgi bulamadım en sonunda arkadaşım bu siteyi önerdi son çara buraya geldim inşallah bana yardımcı olabilirsiniz.
Çok araştırdığınız belli.
Başka yerde değil bu sitede aynı kelimeler kullanılarak isimlendirilmiş bir devre var:
https://320volt.com/gecikmeli-ve-led-ikazli-hoparlor-dc-koruma-devresi/
Açıklama, devre çizimleri ve videosu bile var.
Google ile arayınca ilk o çıkıyor, bulmanıza mı yardım edecektik, 1 sayfa yazı yazmanıza mı yardım edecektik?
 

tolga92

ben bunu biliyorum zaten bana bu lazım değilki çalışma prensibi lazım 1 sayfalık yazı yazmam gerekiyor en az. İlginiz için teşekkür ederim

asma

Arkadaş bildiğin kadarını yazarsın, bilmediğini istersin, elbette yardım eden olur.
Ölçün bir sayfa yazı ise sen yarım sayfa yaz bizler iki satır daha ekleyelim ve bir sayfa olunca verirsin ödevini.  ???

Devrenin açık şeması .pdf olarak verilmiş.
Devreyi kur, deneme ve gözlemlerini not al, ölçüm yapıp tablo hazırla, iki küçük resim ekle geriye çalışması kalsın.

Yarıya gelmek için başlıyabilmek mi gerekir.  ;) Öyle olsun.
Devre elemanlarını isimlendir. (R1,R2,R3...C1,C2,C3... gibi)
Apmlifikatör çıkışlarından 22k dirençlerle çıkış sinyali izlenir, bu dirençler sırt sırta bağlı iki konansatörle kullanıldığında alçak geçirgen filtre olur. (kondansatörler kutupsuz kondansatör elde etmek için ters seri bağlıdır) Böylece amp. çıkışında DC yada DC ye yakın değer oluştuğunda devreye tetikleme için bir sinyal oluşur.
Transistörler farklı bağlantı sayesinde pozitif yada negatif polaritede iletime geçerek röleyi süren transistörün iletime geçmesini engellerler.
Yada şöyle diyelim, AC sinyaller R-C den şaseye akarak C üzerinde potansiyel oluşturmaz.
DC de ise tamamı devreye ulaşır. (hani C DC de açık devredir ya akım geçmezse R de gerilim düşümü olmaz)
Ayar potunu ve bağlı kondansatörü anlatmaya gerek varmı?
Yine R ve C ve bu sefer DC yok. İlk enerji verildiğinde C nin voltajı sıfırdan başlayıp yükselir. Transistör iletime geçince röle çeker. (açılıştaki gecikme)
Led nasıl yanar yada yanıp söner orada da bir RC osilatör mü var?

Yardım eden kişi senin ödevinin bir kısmıyla ilgilenmeli, hepsini o yaparsa onun adı yardım olmaz.
Sen ne yaptın, nerede kaldın, yapamadığın, anlamadığın yer varsa bildir.
Herkes birbirine yardımcı olmayı ister.   ;)

Kolay gelsin.

tolga92

Gecikmeli Ve Led İkazlı DC Koruma Devresinin Çalışma Prensibi Hakkında Yardım..!

Arkadaşım bu proje ödevine bunu yazmış alttada ben birşeyler buldum ama benimkisi olmadı sanırsam
Giriş:

Hoparlör, genellikle bir ses sisteminin en pahalı parçasıdır. Pahalı bir araba aldığımızda yaptığımız gibi, aldığımız hoparlörü korumayı ve güvenli bir şekilde çalışmasını isteriz.

Güç amplifikatörleri, gücü arttırırken bazen geçici ama rahatsız edici bir gürültü çıkarabilirler. Bunun devre dizaynı ya da güç kaynağı gibi çeşitli sebepleri olabilir. Bu sorun genellikle hoparlörün amplifikatörle olan bağlantısı, amplifikatör devresi normal değerlerine ulaşana kadar ertelenerek çözülür.

Endişe edilmesi gereken bir husus daha var. Amplifikatörün çıkışında olabilecek potansiyel bir doğru akım hoparlöre gidebilir ve onu bozabilir. Bu durum genellikle amplifikatör devresinin çıkışında sorun varsa görülür. Bu gibi zararlı doğru akımlar olabildiği kadar hızlı kesilmelidir.


Çoğu popüler güç amplifikatörleri bu gibi durumlara karşı özel koruma devreleri içerirler. Bu tip koruma devlereleri hoparlörünüzün güvenliğini garanti edemese de en azından kurtarma şansı doğururlar.

Bu projemiz hem erteleyiciye hem de doğru akım korumasına sahip, üstelik herhangi bir güç amplifikatörüyle birlikte çalışabilir ve hangi modda olduğumuzu gösteren ve yanıp sönen bir LED göstergeye sahiptir.

Erteleme zamanı dolduğunda ve zararlı doğru akım temizlendiğinde LED yanıp sönmeyi bırakır ve sürekli yanmaya başlar.

Devrenin işleyişi çok basit, nasıl çalıştığını anlayabilmemiz için 4 parçaya ayırabiliriz.


-Gösterge.
-Erteleyici ve röle sürücüsü.
-Hoparlör anahtarı.
-Doğru akım dedektörü.

Aşağıda her bir parçanın basit olarak nasıl çalıştığı mevcut:

Gösterge: Bu bölümde LED1\'i yakıp-söndüren basit bir 2 transistörlü(T1-T2) flip-flop devresi mevcut. Bu bölüm rölelerin durumunu belirtir, rölelere enerji geldiğinde LED1 yanıp sönmeyi bırakır ve sürekli yanar.

Erteleyici ve Röle sürücüsü: Bu bölüm röleleri aktif etmekten sorumlu.(T6) Ayrıca ertelemenin açıldığı bölüm de burasıdır(T3). T3\'ün beyzinde R6 tarafından yavaşça şarj edilen bir kondansatör vardır. T3 iletime geçtiğinde bu kondansatör T6\'ya rölelerin aktif edilmesi için yeterli beyz gerilimini verir(D2 zener diyodu üzerinden). D2 diyodu herhangi bir doğru akım hatası meydana geldiğinde röleleri olduğunca hızlı kapatabilmek için kullanılır.

Hoparlör anahtarı: Amplifikatörün çıkışını bağlayan/bağlantısını kesen 5 bacaklı bir çift röleden oluşur.

Doğru Akım dedektörü: Temel olarak T4 ve T5\'ten meydana gelir. Herhangi bir doğru akım hatası için amplifikatörün çıkışını izler. Doğru akımı tespit ettiğinde röle sürücüsüne bir sinyal gönderir ve böylece röleler kapatılır ve hoparlör amplifikatörün çıkışından sökülmüş olur.

Benim hazırlamış olduğum
Hoparlöre anfiden gelen sinyal AC formundadır. Genliği ve akımın çarpımı güç yani Watt'ı belirler bu AC sinyalin genliği hoparlörü korumak istediğimiz genliğe gelmeden bir OP-AMP ile ön izleme devresi yapılmalıdır. Bu devre Non-inverting modunda izleme yapılacak ve genlik OP-AMP'ın diğer inverting ucuna bağlı olan pot ile yapılmış ayar gerilimini geçtiği anda OP-AMP çıkışı 1 olacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu sinyali aldığında ister 555'li bir zaman rölesi ile gecikme yapılabilir istersenizde pic programlamayla 8 bit core sahip pic ile ufak bir gecikme programı yazılabilir çıkışı da bir röle ile hoparlöre nc ve com uçları ile bağlanmalıdır. Röle enerjisiz iken hoparlör anfi çıkışına direk bağlı olarak röleyi enerji geldiğinde normally closed ucu ve com ucu ayrılmalıdır hoparlör korunmuş olmalıdır. Zaman dolduktan sonra röle enerjisi kesilecek ve sitem devam edecektir.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın