AMPLİFİKATÖR'ler, tasarım ve teknik anlatımlar. (TARTIŞMA)

Başlatan Mr_YAMYAM, 02 Ağustos 2014, 19:39:09

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: yolgezer - 12 Aralık 2014, 14:29:38@Mr_YAMYAM ka2206 teki yandi soylemistim. ben de tekini kullandim sadece. bozulma falan yok. ama cok dusuk kazancta. pndeki ton kontrol yuzunden:-)
acaba 4 ve 9 daki 100 ohm direncleri by-pass etsem ya da girislerdeki 2.2 uf komdansatoru 4.7-10 uf arasina cikarsam fayda olur mu sence?
Ezbere olmaz.
önce şemayı incele. Sonra entegrenin teknik verilerini incele.

yolgezer

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 12 Aralık 2014, 16:11:54Ezbere olmaz.
önce şemayı incele. Sonra entegrenin teknik verilerini incele.

sema zaten incelendi ezberimde artik. yalniz bu entegre cok cins. her surum bandinda farkli islem istiyor. misal s1a 2206e diye baslayan samsung yazili olanlarinda istersen onune hic direnc koyma. 4 ve 9 u da direncleri by-pass et. gene umursamiyor. gram bozunum yok.
ama uydurugu zaten gectim de ka2206b de onune mutlaka bir sey koymalisin ve hepsinde de beslemede 100 nf kutupsuz sart. yoksa cazir cuzur:-:-)
bir tane var mesela. tea2025 aslinda ama uzerindeki kod ka2206:-)  ya da tea2025 yaziyor onda cikisa komdans koymasan da farketmez. bir farki yok.
bin turlu kombinasyonu denedim:-)  ama ka2206b onune 22k direnc istiyormus. yoksa ses bozuluyor. sana yazdiktan sonra yanarsa yansin diyerek denedim:-) 
[mergedate]1418486132[/mergedate]
seni sigaya cekmek icin sprmadim haddim degil:-)  fikrini alayim dedim.

gandurlu

merhaba herkese benim bir sorum olacak , tda7294 ile 2 x 100w anfi yaptım devre çalışıyor fakat ses giriş kaynağına göre farklı seviyede ses veriyor.Örneğin cep telefonunu bağlıyorum ses tatmin edici değil ama laptop bağlıyorum ses biraz daha iyi oluyor hatta winamp değilde gom playerdan açınca istediğim ses seviyesine ulaşıyor. Bu sorunu nasıl çözerim acaba ses girişine pre amplifikatör mü bağlamalıyım yoksa başka bir yöntem var mı ? yardımcı olursanız çok memnun olurum.

yolgezer

Alıntı yapılan: gandurlu - 14 Aralık 2014, 03:07:20merhaba herkese benim bir sorum olacak , tda7294 ile 2 x 100w anfi yaptım devre çalışıyor fakat ses giriş kaynağına göre farklı seviyede ses veriyor.Örneğin cep telefonunu bağlıyorum ses tatmin edici değil ama laptop bağlıyorum ses biraz daha iyi oluyor hatta winamp değilde gom playerdan açınca istediğim ses seviyesine ulaşıyor. Bu sorunu nasıl çözerim acaba ses girişine pre amplifikatör mü bağlamalıyım yoksa başka bir yöntem var mı ? yardımcı olursanız çok memnun olurum.
dostum amfinin kazanci ve giris sinyalini tutturmak mesele.
telefonun verdigi sinyal, pc sinyalinin yarisi kadardir hemen hemen, bir telefon kulakligini pc ye baglarsan bozulabilir.
yaptigin devrenin onundeki filtre direncleri ve ekolayzer crossover vs tip kontroller amfinin kazancini dusurmustur.
bu bir noktada iyi. bozunum azalir. kotu yani ise, eh dusuk ses alirsin,
preamfiden once bir bak bakalim dataya belki kazanc arttirma icin yontem vardir. yoksa lm386 iyi bir preamfi olabilirmis deneyebilirsin. ama sakin tda2822m gibi entegreleri kullanma.
kazanclari asiri yuksek. lm741 gibi entegreler de olur. ama bence amfinin kendi kazanclarini kurcala. bir by-pass ile kurtarirsinvbelki.

asma

Alıntı yapılan: gandurlu - 14 Aralık 2014, 03:07:20merhaba herkese benim bir sorum olacak , tda7294 ile 2 x 100w anfi yaptım devre çalışıyor fakat ses giriş kaynağına göre farklı seviyede ses veriyor.

Merhaba
Amfi olması gerektiği gibi çalışıyor. Düşük genlikli sisyal uygularsanız kazancı kadar arttırıp hoparlöre uygular, bu size yetmiyorsa ya kaynaktaki sinyalin genliğini arttırırsınız ya da kazancı arttırırsınız.
Kazancı iki şekilde arttırırsınız; preamp. türü ikinci bir yükselteç eklenir,kazanç K1 x K2 olur ya da amfi devresinin kazancı arttırılır. 1+(Rf/Ri) formülü kullanılır. (22k ve 680 ohm kullanılmışsa Rf=22k  ve Ri=680 ohm dur)
Uygulama devrenizin resmini paylaşırsanız yardımcı oluruz.

Kazanç yükseltildikten sonra , eğer yoksa mutlaka stereo potansiyometre ile volume kontrol kullanın. ;)

Kolay gelsin.

akorukmez

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 07 Ağustos 2014, 16:12:09Yoh o gadar da deel.
Bu anlattıklarım iyi seviye bir lise (End. Mesl. Lisesi) öğretim seviyesidir.

Anadolu teknik endüstriyel bakım onarım dalında okuyan lise 4 öğrencisiyim anlattıklarınızın ve öğrettiklerinizi başka hiç biyerde duymadım.Bu konulara yabancı olduğum için adeta fransızım anlattıklarınıza.Umarım öğreneceğim :)

seron

bu makaledeki yazılanların yarısını düzemnleyip pdf haline getirdim. amma velakin anam ağladı... konu da durdu, yamyam abi ilgilenen yoksa anlatmam diyor. halbuki anlatsa sırada mikserler ses kodekleri vs var. hepsini bir kitapta toplayıp izin verirse "Allah rızası için" internette yayım/nlayacağım.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: akorukmez - 16 Aralık 2014, 21:32:55Anadolu teknik endüstriyel bakım onarım dalında okuyan lise 4 öğrencisiyim anlattıklarınızın ve öğrettiklerinizi başka hiç biyerde duymadım.Bu konulara yabancı olduğum için adeta fransızım anlattıklarınıza.Umarım öğreneceğim :)
Eğer 4 yıllık lisede bu anlattıklarım en azından temel olarak anlatılmamışsa YAZIK :(
Bir ses yükseltecinde;
Distorsiyon nedir.
Frekans karakteristiği nedir.
Gürültü nedir ?
Bunlar temel öğelerdir ve mutlaka ölçümlenmelidir.
Ölçülmese bile teorik olarak anlatılmalı nasıl ölçülebileceği konusunda detay verilmelidir.
Yoksa hocalarınız anlattı da sen gızlarla sinemaya mı tüydün ders zamanlarında ;D
[mergedate]1418759982[/mergedate]
Alıntı yapılan: seron - 16 Aralık 2014, 21:58:15bu makaledeki yazılanların yarısını düzemnleyip pdf haline getirdim. amma velakin anam ağladı... konu da durdu, yamyam abi ilgilenen yoksa anlatmam diyor. halbuki anlatsa sırada mikserler ses kodekleri vs var. hepsini bir kitapta toplayıp izin verirse "Allah rızası için" internette yayım/nlayacağım.
ET ve de kıyma @seron  ;D
Bir konuda tartışma olmadan birşeyler anlatılırsa o yazılar havaya gidecektir.
En büyük delil wiki sitesidir. orada herşey detaylı olarak yazar. Ama tartışma ortamı olmadığı için kulaklar arasından geçip gider ::) :P

seron

haklısın abi. ama konumuz çabucak kaynıyor. @asma ile @olc tecnics 'i kaçırdık bu yüzden. bu arada yakında örnek dosyayı sana vereyim de düzeltme vs gerekirse beni yönlendir. burada anlatılanların yanında wiki haltetmiş.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 16 Aralık 2014, 22:05:56haklısın abi. ama konumuz çabucak kaynıyor. @asma ile @olc tecnics 'i kaçırdık bu yüzden. bu arada yakında örnek dosyayı sana vereyim de düzeltme vs gerekirse beni yönlendir. burada anlatılanların yanında wiki haltetmiş.
olc teknics in kaçmasını anlarım da asma neden tüydü acep 8) Yoksa benden mi korktu.
Wikiyi yabana atma. Oradaki detayların hemen hemen hepsi test edilerek yayınlanmıştır. Sadece AES gibi detaylı anlatılır. Anlaması da ecik zordur.
Bizim buradaki anlatımlarımız daha bir yüzeyseldir.

asma

Yine benden bahsedilmiş.  ???
28. sayfada 410. mesajı mı yazıyorum şimdi.  İlginç KA serisiyle tek transistörlü amfileri geridemi bırakıyoruz.
Kaçmadım, uzaktan takip ediyordum. Sadece bu konudan değil forumdan soğutan bir üslup ve her şeye dahil olma çabalarını görünce mecburen uzak kalıyorum.

Bu arada okulda üç farklı ses frekans tekniği kitabı gördüm. Biri çok eskiydi , sonunda 741 in çıkış hikayesini anlatıyordu, lambalı örnekler vardı, bjt lerin bir ikisi halen piyasada bulunuyordu. İkincisininde ondan geri kalır yanı yoktu ikisi de tek cilt ilkokul ansiklopedileri gibiydi. Sonuncusu ise bildiğin özetti (Celal Dutar ın kitabı)
Bunları okumasaydım bende lisede temel eğitim almadım derdim. Ama korkacak kaçacak bir durum yok. ;D

Eskiden ölçme tekniği dersi vardı yahu 16 dersten biriydi şimdi weston köprüsünü hesabedemiyorlar, döner çerçeveli ölçü aletini tanımıyorlar/ hesabını bilmiyorlar, voltmetre ve ampermetreden bahsederken önce bağlama sonra bağlama farkını bilmiyorlar. AC yi doğrultup kondansatör ekleyince yükseldiğini zannediyorlar, ölçme farkını görmüyorlar.
Bakın ben de geyik muhabbetine uygun giriş yapabiliyorum. Kaç sayfa sürdürebiliriz diye test edelim mi?
 
Ne zaman asıl konuya dönersek , o zaman yakın takibe geçerim, hatta birlikte yürürüz. ;)
Kolay gelsin.

yolgezer

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 16 Aralık 2014, 22:02:34Eğer 4 yıllık lisede bu anlattıklarım en azından temel olarak anlatılmamışsa YAZIK :(
Bir ses yükseltecinde;
Distorsiyon nedir.
Frekans karakteristiği nedir.
Gürültü nedir ?
Bunlar temel öğelerdir ve mutlaka ölçümlenmelidir.
Ölçülmese bile teorik olarak anlatılmalı nasıl ölçülebileceği konusunda detay verilmelidir.
Yoksa hocalarınız anlattı da sen gızlarla sinemaya mı tüydün ders zamanlarında ;D
[mergedate]1418759982[/mergedate]ET ve de kıyma @seron  ;D
Bir konuda tartışma olmadan birşeyler anlatılırsa o yazılar havaya gidecektir.
En büyük delil wiki sitesidir. orada herşey detaylı olarak yazar. Ama tartışma ortamı olmadığı için kulaklar arasından geçip gider ::) :P

abi ben niye endustriye gitmedim saniyorsun:-)  artik endustri meslekler adam toplayip kavgaya gitmekten baska ise yaramiyor.  ama bu sadece endustri mesleklere ozgu degil.
o degil de yaw benim bu amfinin entegresi gene yaninca:-)  eskilerden tekine bakim dedim. arkadas calisti.
abi benim kafami cok kurcalayan bir durum var. eskiden soktugum pek cok teypte 9014 transistor, sonra ton kontrol, sonra bir preamfi sonra preamfiden cikan sinyali yine dusuren bir direnc ve cikis kati oluyordu. ve alayi da uguldardi:-)  ben bir ikisinde sirf meraktan preamfi entegresini ve direncleri sokup attim. ses daha bir temizlesti hep. buadamlarin amaci ne? bu senin gecen o ton kontrol devresindeki gibi bir sey degil. arada bass bopster ya da baska bir sey yok. sadece transistorden sonra ton kontrol. bu kadar parca takilip bir de herbirindeki transistor gurultusu de eklenilerek neyi amaclamislar? sirf cikis katinin kazanci dusurulse? hani senle gorustugumuzde de lm1875 icin giristeki 1 n kondansatoru 10 yaparak ses guclendirilir demistin. bu tarz ufak hileler yapilmamasinin amaci nedir?

akorukmez

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 16 Aralık 2014, 22:02:34Eğer 4 yıllık lisede bu anlattıklarım en azından temel olarak anlatılmamışsa YAZIK :(
Bir ses yükseltecinde;
Distorsiyon nedir.
Frekans karakteristiği nedir.
Gürültü nedir ?
Bunlar temel öğelerdir ve mutlaka ölçümlenmelidir.
Ölçülmese bile teorik olarak anlatılmalı nasıl ölçülebileceği konusunda detay verilmelidir.
Yoksa hocalarınız anlattı da sen gızlarla sinemaya mı tüydün ders zamanlarında ;D



Ne gariptirki okulda okuduğumuz bölümün öğrencileri genellikle bu okula geldikleri halde bu bölümü anlamadıkları için sevmezler.Genellikle benden istenilen görevi yerine getirebildiğim için elektroniği çok sevdiğimi düşünürler(zaten öyledir :) ) ve bölüm derslerini asla kaçırmamaya özen gösteririm.Dediğim gibi yükselteç konularından bahsedildi ama ses konusuna hiç girilmedi.Zaten hocalarda söylüyor bütün konulara değinmenin imkansız olacağını ayrıca gerçekten okuduğum okulun kocaeli bölgesinde tek ve en kaliteli meslek lisesi olduğunu birçok insandan ve büyüklerden duymuşumdur :) Okuduğumuz alan bakım onarım olunca elektroniğin her dalından her bölümünden birer tutam öğreniyoruz.Buda bize gösterilen alanların detayını öğrenemeden bi diğerine geçmemiz anlamına geliyor.Aslında hocam birşeye daha değinmek istiyorum.Biraz uzatıyorum ama :) Okadar temel bilgi öğretmelerine rağmen hiç bir öğrencinin tek başına sıfırdan devre kurabildiğini göremiyorum (kendim de dahil).
Bu sizce sistemin eksikliğimidir yoksa ilahi adaletten mi kaynaklanır :) Çünkü nekadar denediysem kendi başıma sıfırdan devre oluşturamıyorum.Konu dışına çıktıysam özür dilerim.İyi forumlar.

olc technics

Alıntı yapılan: seron - 16 Aralık 2014, 22:05:56haklısın abi. ama konumuz çabucak kaynıyor. @asma ile @olc tecnics 'i kaçırdık bu yüzden. bu arada yakında örnek dosyayı sana vereyim de düzeltme vs gerekirse beni yönlendir. burada anlatılanların yanında wiki haltetmiş.

Haydaaaaa! bir yere gittiğimiz yok, buradayım. Yanıtlayabileceğim bir soru olursa yine yardımcı olmaya çalışıyorum. Forumda paylaşılanları takip ederken buraya da göz atıyorum. Ama konu ağır gidiyor, o zaman elimde bir şey gelmez.

Hem "olc teknics in kaçmasını anlarım " ne demek abi:)

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: olc technics - 17 Aralık 2014, 10:25:56Haydaaaaa! bir yere gittiğimiz yok, buradayım. Yanıtlayabileceğim bir soru olursa yine yardımcı olmaya çalışıyorum. Forumda paylaşılanları takip ederken buraya da göz atıyorum. Ama konu ağır gidiyor, o zaman elimde bir şey gelmez.

Hem "olc teknics in kaçmasını anlarım " ne demek abi:)
O bir şaka ;)
Diy audio dan tanıdığım için az da olsa muhabbetimiz oldu diye :)

@asma
Hocam size bir soru sorayım da hem tartışalım hem de konumuzda biraz daha detaya girelim dedim.
Ses frekans tekniğindeki şu kelimelerin anlamlarını bilirmisiniz acep ?
HEADROOM
DYNAMIC RANGE

NOT:
Amacım sorgu sual ederek kişileri sınav yapmak değildir. Amaç konuyu genişleterek bilgi dağarcığını genişletebilmektir.
Her ne kadar asma'ya yönelik sorulsa da özellikle olc techniks, seron ve diğer arkadaşlar da katılırlarsa konuyu derinlemesine işleyebiliriz.

asma

HEADROOM : Bilmiyorum. Belki başka isimde veya bütünün içinde anlam olarak biliyormuyum diye wiki den baktım. ::) Sonuç aynı.
DYNAMIC RANGE: İnsan kulağı , mikrofon ya da hoparlörün algılama aralığı diyecektim. Algılanan en yüksek ve en düşük (ses şiddeti olarak) sinyalin birbirine oranıymış. (wikiyi açmışken ona da baktım)
İşin ilginç yanı sesin kaynağında insan kulağına kadar sesin aktarıldığı her cihaz için bu değerler önemli. Enstrumandan çıkan küçük genlikli bir ses benim kulağımla hissediliyorsa, aynı şiddette olmak kaydıyla mikrofon-ses kayıt cihazı-amplifikatör ve hoparlörden bana ulaşamıyorsa o artık ses sinyali içinde gürültü olur. Çünkü ses sisteminde bir yere kadar işlenmiş ve sonra başka şeylere dönüşüp kaybolmuştur.

Amacınızı az çok anlıyorum, o yüzden takibi bırakmıyorum. ;)

Kolay gelsin.


Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: asma - 17 Aralık 2014, 14:56:18HEADROOM : Bilmiyorum. Belki başka isimde veya bütünün içinde anlam olarak biliyormuyum diye wiki den baktım. ::) Sonuç aynı.
DYNAMIC RANGE: İnsan kulağı , mikrofon ya da hoparlörün algılama aralığı diyecektim. Algılanan en yüksek ve en düşük (ses şiddeti olarak) sinyalin birbirine oranıymış. (wikiyi açmışken ona da baktım)
İşin ilginç yanı sesin kaynağında insan kulağına kadar sesin aktarıldığı her cihaz için bu değerler önemli. Enstrumandan çıkan küçük genlikli bir ses benim kulağımla hissediliyorsa, aynı şiddette olmak kaydıyla mikrofon-ses kayıt cihazı-amplifikatör ve hoparlörden bana ulaşamıyorsa o artık ses sinyali içinde gürültü olur. Çünkü ses sisteminde bir yere kadar işlenmiş ve sonra başka şeylere dönüşüp kaybolmuştur.

Amacınızı az çok anlıyorum, o yüzden takibi bırakmıyorum. ;)

Kolay gelsin.
DYNAMIC RANGE konusundaki tarifleriniz doğru.
Her cihazın, her enstrumanın bir dinamik alanı (DYNAMIC RANGE) vardır. Hatta yüksek frekans tekniğinde olsun, diğer başka tekniklerde olsun dinamik alan genişliği işlenilmektedir.
ÖRNEK OLARAK:
Kablosuz arabirimini ele alırsak,
Sinyal seviyesi belli bir şiddette algılanır ve gönderilir. Aynı kanal içerisindeki (aynı frekans bölgesi) algılanan ancak istenmeyen frekanslar sistemde gürültü olarak algılanacaktır. Bu gürültülerin toplamı ana frekans bölgesindeki algılama düzeyini düşürmektedir.
Çoğu arkadaşımızın başına gelmiştir. Kablosuz bağlantıda sinyal seviyesi FULL olduğu halde kopmalar da gözlenilmektedir.
Konumuz amplifikatörler olduğuna göre;
Bir amplifikatörde dinamik alan nasıl hesaplanır. Temel unsurları nelerdir, gibi unsurlara geçeceğim. Ancak anlatımda şema da kullanmam gerektiği için zamanla konu üzerindeki anlatımlarımı sürdüreceğim.
ŞİMDİLİK ŞUNU SÖYLEYEYİM.
Piyasada çok pahalı (onbinlerce dolar gibi) fiyatlarla satılan ve Hi-Fi tekniğinde üst sınıflarda olan amplifikatörler ile basit yapıdaki amplifikatörlerin arasındaki yegane fark DYNAMIC RANGE tekniğidir.
Dinamik alanın en başlıca unsuru olan GÜRÜLTÜ (NOISE) seviyesi ve Sinyal gürültü oranı (S/N) tekniğinden konu başlarında bahsetmiştim.
Buradaki farkları şöyle açıklamak gerekirse,
Bir amplinin sukunetteki gürültü seviyesi (örnek -65db) ise (Ölçüm tekniğindeki adı NOISE'dir)
Aynı amplinin kazancı doğrultusundaki dinamik alanı (S/N) 0 db kazanç seviyesinden yukarlara çıkabilme özelliği S/N olarak veya dinamik alan olarak bildirilir.
Her ne kadar bir amplinin kazanç seviyesi 0 VU (max GAIN) olarak toplam çıkış gücünü bildirse de, güvenli çalışma bölgesinde çalıştırılan bir amplifikatörde bu seviye belli bir miktar daha yüksek olabilmektedir.
İşte bir amplifikatörde 0VU seviyesinden daha üst seviyelere çıkabilinen bu üst seviyeye amplifikatörün HEADROOM seviyesi denilmektedir.
HEADROOM aynı zamanda bir müzik eserinde tüm enstrumanların normal çalışma seviyesinde ne kadar inip çıktığına ve ne kadar yükseklere çıkabildiğini de belirtmektedir.
ANLAŞILIR OLMASI İÇİN BİR ÖRNEK
Bir senfoni orkestrasında tüm enstrumanlar aynı anda çalmayabilirler. Bazen bir grup enstruman çalarken, bazen de tek bir enstruman tek başına tımbırdayabilir. Tüm enstrumanların bir arada çaldığı seviyeyi 0VU olarak ölçümlendirirsek bir de tüm enstrumanların KIZARAK BAĞIRARAK deli gibi çaldıklarına da tanık olmuşuzdur.
İşte elde edilen bu BAĞIRTI seviyesine HEADROOM denilmektedir.

Konumuz içerisinde bir arkadaşımızın bir sorun'u üzerine yüzeysel bir anlatım yapılmıştır.

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 09 Ağustos 2014, 23:34:04Doğru diyorsun :D
Ama bir amplifikatör sahnede kullanılıyorsa mutlaka arkadaşı MİXER'de amplinin etrafında dolaşıyodur. :)
Hepsinde olmasa da çoğu mixerlerde limitör bulunmaktadır.
Mixer çıkışı ile ampliyi iyi kalibre edebilirseniz zaten limitöre gerek bile kalmayacaktır.
Haa diyeceksin ki orda benim gibi bir YAMYAM herifin birisi var, sazın teline öyle bir vuruyor ki mixer bile kafayı yiyor, o zaman karışmam falla ;D
3-5dbm lik HEADROOM seviyesini 12dbm'e çekebilirseniz hiç sorun kalmayacaktır ::)

Dayanamadım. Google amcaya sordum. Elinde bir limitör devresi var mı diye. Yüzlerce var dedi gurban seç birisini ;D
Ben de aklıma yatan en ideal şemayı seçtim.

Çalıntı kaynağı :D
http://sound.westhost.com/project67.htm

asma

Alıntı yapılan: akorukmez - 17 Aralık 2014, 07:36:55Ne gariptirki okulda okuduğumuz bölümün öğrencileri genellikle bu okula geldikleri halde bu bölümü anlamadıkları için sevmezler.Genellikle benden istenilen görevi yerine getirebildiğim için elektroniği çok sevdiğimi düşünürler(zaten öyledir :) ) ve bölüm derslerini asla kaçırmamaya özen gösteririm.Dediğim gibi yükselteç konularından bahsedildi ama ses konusuna hiç girilmedi.Zaten hocalarda söylüyor bütün konulara değinmenin imkansız olacağını ayrıca gerçekten okuduğum okulun kocaeli bölgesinde tek ve en kaliteli meslek lisesi olduğunu birçok insandan ve büyüklerden duymuşumdur :) Okuduğumuz alan bakım onarım olunca elektroniğin her dalından her bölümünden birer tutam öğreniyoruz.Buda bize gösterilen alanların detayını öğrenemeden bi diğerine geçmemiz anlamına geliyor.Aslında hocam birşeye daha değinmek istiyorum.Biraz uzatıyorum ama :) Okadar temel bilgi öğretmelerine rağmen hiç bir öğrencinin tek başına sıfırdan devre kurabildiğini göremiyorum (kendim de dahil).
Bu sizce sistemin eksikliğimidir yoksa ilahi adaletten mi kaynaklanır :) Çünkü nekadar denediysem kendi başıma sıfırdan devre oluşturamıyorum.Konu dışına çıktıysam özür dilerim.İyi forumlar.
Konu dışına çıkma olayına ben takılıyordum, vazgeçtim. ;)
Yükselteç konuları transistörün çalışma bölgeleri ve amfilerin çalışma sınıfıyla sınıfla anlatılır. Mutlaka distosyon türlerinden bahsedilir. Geri kalanlar ise kitaplardan öğrenilir. ;) Ders harici osilaskop alıp deney ölçüm yapacam dediğinizde şüpheci tavırla izin verirler, yaptıklarınızı ilgilenmiyormuş gibi takip edip bir sonraki gelişinizde donanımlı girişken öğretme çabasıyla yanınızda öğretmeninizi görürsünüz. (dağınık çalışmayın)
  Kocaelideki en iyi okullardan biridir, teknik lise bu konuda daha başarılı ama Gebze anadolu teknik tıp elektroniği bölümüyle imkanlar ve eğitim kalitesi açısından yarışmak zor. (Neyse ki İzmitte anadolu teknikte elektronik bölümü yok)
  Az sayıda öğrenci kendisi tasarım yapmak ister, olmazsa yardım alamadığından yakınır. ;D Dijital mantıkta kendi başına devre kurarsın, op-amplar la istenileni yerine getirmek için devreyi kendin kurarsın, çeşitli sinyaller üretmen gerektiğinde kare dalga üreteci seçer , ard arda bağlantısını yapar şartları belirlersin, uygun modülasyona sahip üretecin hazırdır. Bunlar basit ve herzaman yapabileceğin şeylerdir. Sıfırdan ayarlı güç kaynağı yaparsın , ölçersin , değerlendirmesini yaparsın. Sıfırdan amfi yaparsan ölçme işlemlerinde yarım kalabilirsin. Devre yaptım çalışıyor demekle olmuyor, test imkanların olmalı. ;)
Motor bölümünden mezun olan birisi sıfırdan motor çizebilir ama uygulama imkanı bulamaz. Bu onun motordan anlamadığını göstermez. (o birisi meslek lisesi mezunu değil de mühehdislik fakültesi mezunu da olabilir)
  Elektronikte amaç elektronlara yön vermek ise bunu yapabilirsin, parçaları birleştirmekse okula gitmeye gerek yok. Bu durumda hazır devre yapmak parçaları birleştirmekle kalmamalı. Analiz edebiliyorsan , şema okumayı biliyorsan yeterlidir. ;)

akorukmez

Alıntı yapılan: asma - 17 Aralık 2014, 20:05:58Konu dışına çıkma olayına ben takılıyordum, vazgeçtim. ;)
Yükselteç konuları transistörün çalışma bölgeleri ve amfilerin çalışma sınıfıyla sınıfla anlatılır. Mutlaka distosyon türlerinden bahsedilir. Geri kalanlar ise kitaplardan öğrenilir. ;) Ders harici osilaskop alıp deney ölçüm yapacam dediğinizde şüpheci tavırla izin verirler, yaptıklarınızı ilgilenmiyormuş gibi takip edip bir sonraki gelişinizde donanımlı girişken öğretme çabasıyla yanınızda öğretmeninizi görürsünüz. (dağınık çalışmayın)
  Kocaelideki en iyi okullardan biridir, teknik lise bu konuda daha başarılı ama Gebze anadolu teknik tıp elektroniği bölümüyle imkanlar ve eğitim kalitesi açısından yarışmak zor. (Neyse ki İzmitte anadolu teknikte elektronik bölümü yok)
  Az sayıda öğrenci kendisi tasarım yapmak ister, olmazsa yardım alamadığından yakınır. ;D Dijital mantıkta kendi başına devre kurarsın, op-amplar la istenileni yerine getirmek için devreyi kendin kurarsın, çeşitli sinyaller üretmen gerektiğinde kare dalga üreteci seçer , ard arda bağlantısını yapar şartları belirlersin, uygun modülasyona sahip üretecin hazırdır. Bunlar basit ve herzaman yapabileceğin şeylerdir. Sıfırdan ayarlı güç kaynağı yaparsın , ölçersin , değerlendirmesini yaparsın. Sıfırdan amfi yaparsan ölçme işlemlerinde yarım kalabilirsin. Devre yaptım çalışıyor demekle olmuyor, test imkanların olmalı. ;)
Motor bölümünden mezun olan birisi sıfırdan motor çizebilir ama uygulama imkanı bulamaz. Bu onun motordan anlamadığını göstermez. (o birisi meslek lisesi mezunu değil de mühehdislik fakültesi mezunu da olabilir)
  Elektronikte amaç elektronlara yön vermek ise bunu yapabilirsin, parçaları birleştirmekse okula gitmeye gerek yok. Bu durumda hazır devre yapmak parçaları birleştirmekle kalmamalı. Analiz edebiliyorsan , şema okumayı biliyorsan yeterlidir. ;)


İnsanoğlu genellikle azla yetinmeyi istemez.Bu yanlış anlaşılmasın kendimden örnek verecek olursam dediğim gibi birşeyler biliyorum diyiple yetinmemeli dahada öğrenmeyi istemişimdir bu alanda hep.Örnek aldığım bir bölüm öğretmenim var bölümün şefidir kendisi.50 küsür yaşında olsa bile haala öğrenmeye meraklı ve kendisinin neredeyse hemen hemen elektronik elektrik pnomatik mekanik otomasyon ile ilgili bağlantısı olsun olmasın birazda olsa bilgisi var.Kendisini okadar iyi yetiştirmişki şuana kadar soru sorulupta cevaplayamadığı bir soru olduğunu görmedim.Kısaca kendisini çok iyi bir şekilde geliştirmiş ve geliştirmeye devam eden bir öğretmeni örnek alıyorum.Ayrıca çok net ve anlaşılır bir dile sahip olduğu için kendisinin dersine çalışmam ve iyi notlar alırım.İmkanlara gelince ahım şahım alet edevatlarım yok temel gereçlere sahibim.Takipçisi olduğum video paylaşım sitesinde yabancı bir elektronik mühendisinin kendi devrelerini kendisi tasarladığı zaman imrenmişliğim çok olmuştur.Tabi mühendislik mertebesine daha çok var ama nekadar erken öğrenirsem okadar iyidir diye düşünüyorum.Fazla uzatmayayım.Yanıtınız için teşekkürler iyi forumlar :)

yolgezer

Alıntı yapılan: akorukmez - 17 Aralık 2014, 22:49:49İnsanoğlu genellikle azla yetinmeyi istemez.Bu yanlış anlaşılmasın kendimden örnek verecek olursam dediğim gibi birşeyler biliyorum diyiple yetinmemeli dahada öğrenmeyi istemişimdir bu alanda hep.Örnek aldığım bir bölüm öğretmenim var bölümün şefidir kendisi.50 küsür yaşında olsa bile haala öğrenmeye meraklı ve kendisinin neredeyse hemen hemen elektronik elektrik pnomatik mekanik otomasyon ile ilgili bağlantısı olsun olmasın birazda olsa bilgisi var.Kendisini okadar iyi yetiştirmişki şuana kadar soru sorulupta cevaplayamadığı bir soru olduğunu görmedim.Kısaca kendisini çok iyi bir şekilde geliştirmiş ve geliştirmeye devam eden bir öğretmeni örnek alıyorum.Ayrıca çok net ve anlaşılır bir dile sahip olduğu için kendisinin dersine çalışmam ve iyi notlar alırım.İmkanlara gelince ahım şahım alet edevatlarım yok temel gereçlere sahibim.Takipçisi olduğum video paylaşım sitesinde yabancı bir elektronik mühendisinin kendi devrelerini kendisi tasarladığı zaman imrenmişliğim çok olmuştur.Tabi mühendislik mertebesine daha çok var ama nekadar erken öğrenirsem okadar iyidir diye düşünüyorum.Fazla uzatmayayım.Yanıtınız için teşekkürler iyi forumlar :)
dostuj elinde gerec yoksa beklentilerini yuksek tutma.
aslinda yazdi idim ama sildim. sifirdan amfi vs tasarimindansa hazir ama sorunlu semalari duzeltmekle ugras derim.ben bir te2205 ve kizkardesleerinin o kadar cok tasarimini gordum ki artik bu son diyemiyorsun, ve hepsinde bir hata olabiliyor. ama hepsinde de bir avantaj oluyor. sonu yok yani:-)  ozellikle transistorlu ya da class a gibi tasarimlarla pek ugrasma elinde olcum imkani yoksa. saseleme kurallari, ton kontrol ve efekt gibi alanlara ilgini kaydirmani tavsiye ederim. onur abinin dedigi gibi amfi sadece cikis katindan ibaret degildir,

akorukmez

Alıntı yapılan: yolgezer - 17 Aralık 2014, 23:01:34dostuj elinde gerec yoksa beklentilerini yuksek tutma.
aslinda yazdi idim ama sildim. sifirdan amfi vs tasarimindansa hazir ama sorunlu semalari duzeltmekle ugras derim.ben bir te2205 ve kizkardeşleerinin o kadar cok tasarimini gordum ki artik bu son diyemiyorsun, ve hepsinde bir hata olabiliyor. ama hepsinde de bir avantaj oluyor. sonu yok yani:-)  ozellikle transistorlu ya da class a gibi tasarimlarla pek ugrasma elinde olcum imkani yoksa. saseleme kurallari, ton kontrol ve efekt gibi alanlara ilgini kaydirmani tavsiye ederim. onur abinin dedigi gibi amfi sadece cikis katindan ibaret degildir,
Böyle tavsiyeler almak insana cidden ilham veriyor.Geniş bir arşivim var oradan buradan topladığım, imkan olunca ufak hobi devreleri yapmak istiyorum.Örneğin lm386 entegresi çok basit 9 voltluk pil ile bile çalışan 250mw güce sahip olan bir devre kurmakla başlamak istiyorum.Koşmadan önce yürümeyi öğrenmek gerek bu konu içerisinde de karşılaştım hata yapmadan öğrenilmez sözünü.Dediğim gibi basitten başlayacağım nasip olursa.Yalnız konudan git gide uzaklaştığımı farkediyorum en iyisi bilen abilerime arkadaşlarıma bırakayım :) Teşekkrüler iyi forumlar.

yolgezer

Alıntı yapılan: akorukmez - 17 Aralık 2014, 23:10:31Böyle tavsiyeler almak insana cidden ilham veriyor.Geniş bir arşivim var oradan buradan topladığım, imkan olunca ufak hobi devreleri yapmak istiyorum.Örneğin lm386 entegresi çok basit 9 voltluk pil ile bile çalışan 250mw güce sahip olan bir devre kurmakla başlamak istiyorum.Koşmadan önce yürümeyi öğrenmek gerek bu konu içerisinde de karşılaştım hata yapmadan öğrenilmez sözünü.Dediğim gibi basitten başlayacağım nasip olursa.Yalnız konudan git gide uzaklaştığımı farkediyorum en iyisi bilen abilerime arkadaşlarıma bırakayım :) Teşekkrüler iyi forumlar.
bence konunun tam uzerindyiz. hatta ayagimizi kaldirak da cok acitmayak:-)  saka bir yana bu konuda da bir cok kere dunyayi bastan sonreabirdaha kesfetmedigimizi konustuk soyledik. lm386 denemesem de cok begenilen ve videolarinda dinledigim kadari ile iyj bie entegre.
ama ses konusu cok cok komplike bir konu. su siralamayi unutmaamfi tasarlamasinda.
cogu kisi amfi tasarlayip sonra da hoparlor ariyor. bu, cook buyuk hata.
neden mi? cunku amfiye gore hoparlor secilmez. hoparlorw gore amfi secilir. bejim actigim bazi konulara bak. hep su hoparlore bu gidermi tarzindadir,
cunku hoparloreun karaktwristigini iyi bilmek sart. misal su anki odadaki 2.1 e 4 ohm 5 watt bir hoparlor takrtim. cok guzel. ortaligi inletiyor. ama sanki bir iki watt daha guclu hoparlor lazim gibi:-)  cunku onceden baska hoparlor dusunmustum ama konisi cok agir cikti. sonuna kadar zorlasam da istedigim sesi veremedi.
ya da kendjme yaptigim ka2206 li amfj.
hoparloru inanilmaz guzel, dusuk guclu ama cok guzel tinisi var. sadece crosstalk olmasin diye kopruleyip iki entegre koydum ama bu sefer kazanci bir turlu tutturamadim. bir muzikte yeterli gelen pburunde ya cok az geldi ya cok kaznc verdirdi, sinyal jeneratoru de ise yaramayacakti. ondan cikis katindaki entegre sayisini bire dusurdum. sonuc? mukemmel:-)
bak burada hoparlore gore guc secimi.
ya da tda7377 ye takacgin hoparlor ile tda8571j ye takacagin bir degil. aralarinda 4 kat guc farki var. ama ikisinin de verexegi frekansbelli. class ab ve tiz sesleri yukseltme kabiliyeti az. napacaz? uygun bir tweeter kullanacagiz.
sonragunumuzde amfi demek artik nerde ise cikis katindan ibaret sacma sapan uyduruk devreler. oysa ki bunun besleme kati vawr ton kontroluvar. mikseri var, var oglu var:-)  ki slinda ses elektroniginde bunlarin yeri az degil. ben kac yilimi bu ise verdim. bir amfide dusuk frekans nsil saglanir, yuksek frekans nereye gitmeli?
yani burada hoparlor, cikis kati, ton kontrol vs, besleme kati olarak gittik. neden besleme kati en son? basit. takacgin her turlu ekstra elektronik parca daha fazla guc ve daha farkli voltajlar demektir. misal stk4142ii simetrik. sen buna pt2389 takacan, aslind takilmazya aklina esti:-)  iste en kolayi ekstra bir trafo. bunlari da eklemek icin beslemeyien sona koymak sart. hos stk ya pt2389 takarsan daygi yersin:-)
tabi spgutmayi pasif mi aktif mi yapacaksin? aktifse onu da beslemeden once ayarlamalisin.
sonra kutulama. faraday kafesini bilirsjn, bu mutlaka olmali. gunumuzde her yer parazit yuvasi. hastalanmasin zirildamasin amfi:-)
en sona da en bas sectigimiz hoparlor kolonu. peki neden hoparlor kolonu en en son?
basit. hoparlorun elindeki sistemde verecegi performansi bilmen icin. ha elinde datasi varsa hoparlorhn onu bilemem. ama elinde markasiz ya da markasi silinmis bilinmez mal varsa onu deneyerek, imkanin varsa olcerek bulacaksin.

asma

Alıntı yapılan: akorukmez - 17 Aralık 2014, 22:49:49İnsanoğlu genellikle azla yetinmeyi istemez.Bu yanlış anlaşılmasın kendimden örnek verecek olursam dediğim gibi birşeyler biliyorum diyiple yetinmemeli dahada öğrenmeyi istemişimdir bu alanda hep.Örnek aldığım bir bölüm öğretmenim var bölümün şefidir kendisi.
Yeter dediğim devre dizayn edebilmek için benzer devrelerin analizini yapabiliyorsan kısaca şema okuyabiliyorsan sen de yapabilirsin demek içindi. Yok sa öğrenmenin sonu yoktur.

Kim bu örnek aldığın öğretmen? İbrahim Hoca mı? ;)


akorukmez

Alıntı yapılan: yolgezer - 17 Aralık 2014, 23:29:53bence konunun tam uzerindyiz. hatta ayagimizi kaldirak da cok acitmayak:-)  saka bir yana bu konuda da bir cok kere dunyayi bastan sonreabirdaha kesfetmedigimizi konustuk soyledik. lm386 denemesem de cok begenilen ve videolarinda dinledigim kadari ile iyj bie entegre.
ama ses konusu cok cok komplike bir konu. su siralamayi unutmaamfi tasarlamasinda.
cogu kisi amfi tasarlayip sonra da hoparlor ariyor. bu, cook buyuk hata.
neden mi? cunku amfiye gore hoparlor secilmez. hoparlorw gore amfi secilir. bejim actigim bazi konulara bak. hep su hoparlore bu gidermi tarzindadir,
cunku hoparloreun karaktwristigini iyi bilmek sart. misal su anki odadaki 2.1 e 4 ohm 5 watt bir hoparlor takrtim. cok guzel. ortaligi inletiyor. ama sanki bir iki watt daha guclu hoparlor lazim gibi:-)  cunku onceden baska hoparlor dusunmustum ama konisi cok agir cikti. sonuna kadar zorlasam da istedigim sesi veremedi.
ya da kendjme yaptigim ka2206 li amfj.
hoparloru inanilmaz guzel, dusuk guclu ama cok guzel tinisi var. sadece crosstalk olmasin diye kopruleyip iki entegre koydum ama bu sefer kazanci bir turlu tutturamadim. bir muzikte yeterli gelen pburunde ya cok az geldi ya cok kaznc verdirdi, sinyal jeneratoru de ise yaramayacakti. ondan cikis katindaki entegre sayisini bire dusurdum. sonuc? mukemmel:-)
bak burada hoparlore gore guc secimi.
ya da tda7377 ye takacgin hoparlor ile tda8571j ye takacagin bir degil. aralarinda 4 kat guc farki var. ama ikisinin de verexegi frekansbelli. class ab ve tiz sesleri yukseltme kabiliyeti az. napacaz? uygun bir tweeter kullanacagiz.
sonragunumuzde amfi demek artik nerde ise cikis katindan ibaret sacma sapan uyduruk devreler. oysa ki bunun besleme kati vawr ton kontroluvar. mikseri var, var oglu var:-)  ki slinda ses elektroniginde bunlarin yeri az degil. ben kac yilimi bu ise verdim. bir amfide dusuk frekans nsil saglanir, yuksek frekans nereye gitmeli?
yani burada hoparlor, cikis kati, ton kontrol vs, besleme kati olarak gittik. neden besleme kati en son? basit. takacgin her turlu ekstra elektronik parca daha fazla guc ve daha farkli voltajlar demektir. misal stk4142ii simetrik. sen buna pt2389 takacan, aslind takilmazya aklina esti:-)  iste en kolayi ekstra bir trafo. bunlari da eklemek icin beslemeyien sona koymak sart. hos stk ya pt2389 takarsan daygi yersin:-)
tabi spgutmayi pasif mi aktif mi yapacaksin? aktifse onu da beslemeden once ayarlamalisin.
sonra kutulama. faraday kafesini bilirsjn, bu mutlaka olmali. gunumuzde her yer parazit yuvasi. hastalanmasin zirildamasin amfi:-)
en sona da en bas sectigimiz hoparlor kolonu. peki neden hoparlor kolonu en en son?
basit. hoparlorun elindeki sistemde verecegi performansi bilmen icin. ha elinde datasi varsa hoparlorhn onu bilemem. ama elinde markasiz ya da markasi silinmis bilinmez mal varsa onu deneyerek, imkanin varsa olcerek bulacaksin.


Bilmediğim için o çoğu kişinin yaptığı hatayı bende yapıyordum daha doğrusu düşünüyordum.Mantıken önce devreyi yapıp devreye göre hoparlör seçildiğini düşünürdüm.Önerileriniz bir öğrenci için çok umut verici.Zamanla sizin kadar bilgiye sahip olmak için uğraşacağım.Nekadar toy ve bilgisiz olduğumu yazdığım metinlerden anlayabilirsiniz :) Elimde bulunan işe yaramayan ses sisteminden söktüğüm 4 ohm 5 wattlık hoparlöre göre devre aramaya başliyayım ozaman.Emin olunki yazdıklarınızla ilham verdiniz.Çok teşekkürler minnettarım.
Alıntı yapılan: asma - 18 Aralık 2014, 02:01:07Yeter dediğim devre dizayn edebilmek için benzer devrelerin analizini yapabiliyorsan kısaca şema okuyabiliyorsan sen de yapabilirsin demek içindi. Yok sa öğrenmenin sonu yoktur.

Kim bu örnek aldığın öğretmen? İbrahim Hoca mı? ;)


Örnek aldığım öğretmen Abdürrahim Alpaslan Başalp.Kendisi zamanında dünyaca ünlü ve pnomatik alanında namı geçen festo isimli firmanın çalışanlarına bile ders vermiş.Bahsettiğiniz gibi şema okuyabiliyorum analiz yapabiliyorum sıkıntım ve ulaşmak istediğim nokta kendi devremi tasarlamak.Yorumunuz için teşekkürler,iyi forumlar dilerim.

yolgezer

Alıntı yapılan: akorukmez - 18 Aralık 2014, 21:49:16Bilmediğim için o çoğu kişinin yaptığı hatayı bende yapıyordum daha doğrusu düşünüyordum.Mantıken önce devreyi yapıp devreye göre hoparlör seçildiğini düşünürdüm.Önerileriniz bir öğrenci için çok umut verici.Zamanla sizin kadar bilgiye sahip olmak için uğraşacağım.Nekadar toy ve bilgisiz olduğumu yazdığım metinlerden anlayabilirsiniz :) Elimde bulunan işe yaramayan ses sisteminden söktüğüm 4 ohm 5 wattlık hoparlöre göre devre aramaya başliyayım ozaman.Emin olunki yazdıklarınızla ilham verdiniz.Çok teşekkürler minnettarım.Örnek aldığım öğretmen Abdürrahim Alpaslan Başalp.Kendisi zamanında dünyaca ünlü ve pnomatik alanında namı geçen festo isimli firmanın çalışanlarına bile ders vermiş.Bahsettiğiniz gibi şema okuyabiliyorum analiz yapabiliyorum sıkıntım ve ulaşmak istediğim nokta kendi devremi tasarlamak.Yorumunuz için teşekkürler,iyi forumlar dilerim.
dostum ben de cok bilgili sayilmam. zaten haddimi bilir entegreden sasmam:-)  ama ses sistemi sadece transistor bilgisinden ibaret de degil. transistor sadwece tek bir parca. piyasada bir suru entegrenin orjinal datasi var. transistor ise milyon hesapla ugrastiracak bir parca ve sonucta istedigin kadar yuksek frekans bandina sahip olsun insan kulaginin duyacagi sda belli. sen temiz ses almakla ugras. saseleme tekniklerini bil, hoparlor karakteristiginden az haberin olsun,
sen saniyor musu  yuzlerce liralik ses sistemlerinde adamlar cok ugrasiyor? datasina bakip yapiyor baski devreyi. satiyorlar. piyasada osiloskopla sunla bunla ugrasan kac kisi var? creative en iyisi diyoruz adam tda8560 in datasini bire bir yapmis, besleme katini ayirmis, ton kontrolu de iki kondansator basss, 4 tane tiz filtresi yapmis dayamis millete:-)  piyasada aldigin o makineler cok cok kaliteli degil yani, kimse de bana adamlar hesspliyor demesin, saseye 104 numara mercimek verip, 470 nf ile seri baglamanin neresi hesap:-)

akorukmez

Alıntı yapılan: yolgezer - 18 Aralık 2014, 21:59:06dostum ben de cok bilgili sayilmam. zaten haddimi bilir entegreden sasmam:-)  ama ses sistemi sadece transistor bilgisinden ibaret de degil. transistor sadwece tek bir parca. piyasada bir suru entegrenin orjinal datasi var. transistor ise milyon hesapla ugrastiracak bir parca ve sonucta istedigin kadar yuksek frekans bandina sahip olsun insan kulaginin duyacagi sda belli. sen temiz ses almakla ugras. saseleme tekniklerini bil, hoparlor karakteristiginden az haberin olsun,
sen saniyor musu  yuzlerce liralik ses sistemlerinde adamlar cok ugrasiyor? datasina bakip yapiyor baski devreyi. satiyorlar. piyasada osiloskopla sunla bunla ugrasan kac kisi var? creative en iyisi diyoruz adam tda8560 in datasini bire bir yapmis, besleme katini ayirmis, ton kontrolu de iki kondansator basss, 4 tane tiz filtresi yapmis dayamis millete:-)  piyasada aldigin o makineler cok cok kaliteli degil yani, kimse de bana adamlar hesspliyor demesin, saseye 104 numara mercimek verip, 470 nf ile seri baglamanin neresi hesap:-)

Gerçekten katılıyorum.Hakim olmadığım bu alanda hile ve kandırmacaların çok olduğunun farkındayım.Şuanda 7w lık 2.1 labtec pulse285 ses sistemini kullanıyorum.Öz amcamın 40lira verip 32 watt lık aldığı ses siteminden kat kat iyi ses verdiğini düşünüyorum bunu anlamak için sadece kulağın duyması yeterli.Benim sistemde woofer var ve gerçekten bana çoğu araba sisteminde bulunan ses sitemlerinden kaliteli geliyor.Fakat 32 watt güce sahip olduğu idda edilen sistemde woofer ve bass adına hiçbirşey yok.Dediğiniz gibi creative markasının ürünlerini bilmiyorum ama haklı olduğunuzu düşünüyorum böyle olaylarla karşılaştıktan sonra.Yazdıklarımda marka ayrımı veya aşağılaması yada reklam yapmadığımı belirtmek isterim.Teşekkürler iyi forumlar.

yolgezer

tabi ki hakaret yok. ama ben tda2003 ve 2822m ile kurdugum 2.1 den mukemmel ses aliyorjm. goren de sasiyor.
3.5 e 5 metre odayi inletiyor. oyle boyle bir yer degil yani. mukemmel.
ya da pc de kullandigim burda reklamini da yaptigim amfi mukemmel:-)
ne dip gurultu ne zirilti var. ama kolon,ardan hic memnun degilim. tamam iyi hos da ama sanki dsha toklasa bilir ses. ama ugrasacak halim yok.

akorukmez

Tda2003 entegresi ile yapılan devrelerin videosunuda izledim gerçekten amatör olarak basit bir şekilde yapılabileceğini gördüm.Kaliteside bahsettiğiniz gibi izlediğim kadarıyla kaliteli denilebilecek düzeyde.Başlangıç olarak önerir iseniz haftasonu elektronikçiye gidip tda2003 ile yapılan ses devresini oluşturmak istiyorum.Şemayı datasheetinde bulunan şemadan alıntı yapacağım büyük ihtimal.

yolgezer

Alıntı yapılan: akorukmez - 18 Aralık 2014, 23:22:18Tda2003 entegresi ile yapılan devrelerin videosunuda izledim gerçekten amatör olarak basit bir şekilde yapılabileceğini gördüm.Kaliteside bahsettiğiniz gibi izlediğim kadarıyla kaliteli denilebilecek düzeyde.Başlangıç olarak önerir iseniz haftasonu elektronikçiye gidip tda2003 ile yapılan ses devresini oluşturmak istiyorum.Şemayı datasheetinde bulunan şemadan alıntı yapacağım büyük ihtimal.
bak bana bakip onu al. ama adam gibiyap. oda ka2206 gibi cok ince birentegre. 7377 ye benzemez cok basini agritir:-)
cok iyi saselemen sart. onune ton kontrol koyarsan potansi en onunune koymayacaksin. ton kontrolden sonra 1 numarali bacaktaga gir yapiyorsun ya bir kondansatorle. iste tam onun onune yoksa sesi tamamen kisamayabilirsin. ozellikle 2.1 de kullanacaksan.:-) benim cok basimi agritti.
sakin amfi katinda besleme ve 470 uf den buyuk kondans olmasin. uguldar.:-)
4 ve 2 arasinda bir direnc bir kondansator var. iste o kondansator frekans bandi ve amfinin kazancini belirliyor, 1 numaradaki kpydugun kondansatore gore knu belirleyeceksin. o iki kondansator amfinin kazanci.
girise 1k direnc ile saseleyebilirsin ama kondansatorden once. yoksa tum sesi kesiyor:-)
hadi kolay gele.
bir de tda ve utc diye markalidir. ikisi de olur, ama tda2002 daha dusuk watt olsa da daha iyi gibi.
[mergedate]1418938708[/mergedate]
duzeltme 1000 uf den buyuk olmayacak, cikista dc filtresi icin 1000 uf komdamsator var:-)

cevat1

Asma hoca, Yamyam hoca değerli yazılarınızı takip ediyorum. Sağolun, çok yararlı bilgiler paylaşıyorsunuz.

Nerde... zamanında bize bu bilgileri yazacak söyleyecek insanlar, Elektroniğe merak sardığımız zamanlarda yeni yeni araştırıyoruz. Öğrenmeyelim diye... Flip-flop devresini bile çizmemiş, öğretmemişlerdi. Bu forumlarda sağolun, sayenizde okuyoruz, bilgilenmeye çalışıyoruz. Öğrenmenin yaşı yok. Eksikliklerimizi tamamlıyoruz..
Takipteyim...
Tekrar teşekkürler...

yolgezer

bence en basitinden tda2822m ile basla. onunla kondansator ve direncin kazanca etkisini anlarsin. 5 ve 8 deki saselenen kondanslar kazanca etki ediyor- ayrica bir de besleme katini bir sirf diyotliu bir de kondans ile filtreli yap, potansiyometrenin de ne ise yaradigini anla, sonra gucu yukseltirsin., bak meselapotansiyometre sesi arttirmak icin degil kismak icindir:-)  bu tarz seyleri ogren,

akorukmez

Alıntı yapılan: yolgezer - 18 Aralık 2014, 23:55:58bence en basitinden tda2822m ile basla. onunla kondansator ve direncin kazanca etkisini anlarsin. 5 ve 8 deki saselenen kondanslar kazanca etki ediyor- ayrica bir de besleme katini bir sirf diyotliu bir de kondans ile filtreli yap, potansiyometrenin de ne ise yaradigini anla, sonra gucu yukseltirsin., bak meselapotansiyometre sesi arttirmak icin degil kismak icindir:-)  bu tarz seyleri ogren,
İnanırmısınız az önce farklı bir forum sitesinde bahsettiğiniz entegre ile karşılaştım.Datasheetine göz attım.Düşük enerji altında çalışıyor 3v gibi açıklamasında " LOW CROSSOVER DISTORSION " distorsiyon(bu konu altında öğrendiğim ve aklımda kalan kadarıyla ses bozulma oranı :) )nın düşük olduğundan bahsediyor.Ve köprü ile stereo özelliğine sahip oluyor.Datasheet okuma konusundada eksiklerim var fakat zamanla alışacağım umarım :) Aklımdanda şuanda bu entegre geçiyordu izlediğim kadarıyla temiz bir ses veriyor.

yolgezer

Alıntı yapılan: akorukmez - 19 Aralık 2014, 00:05:16İnanırmısınız az önce farklı bir forum sitesinde bahsettiğiniz entegre ile karşılaştım.Datasheetine göz attım.Düşük enerji altında çalışıyor 3v gibi açıklamasında " LOW CROSSOVER DISTORSION " distorsiyon(bu konu altında öğrendiğim ve aklımda kalan kadarıyla ses bozulma oranı :) )nın düşük olduğundan bahsediyor.Ve köprü ile stereo özelliğine sahip oluyor.Datasheet okuma konusundada eksiklerim var fakat zamanla alışacağım umarım :) Aklımdanda şuanda bu entegre geçiyordu izlediğim kadarıyla temiz bir ses veriyor.
crossover distorsiyon dusuk ama crosstalk cok cok yuksek:-)  hos gordugum stereolar icinde brlki de en dusugu millet kizacak ama ka2206 da:-)  ama tda2822m de cok cok yuksek. hos bunu da kopruleyip iki entegre kurarak duzeltebiliyorsun,
[mergedate]1418940907[/mergedate]
abiler bu class t amfiler hakojnda bilgisi olan varmi. ne zimbirti bunlar:-)

akorukmez

Sayın yolgezer.Bahsettiğiniz entegreleri bugun yada yarın tedarik edip devrelerini kuracağım.Elimde 2 şer adet 4ohm 1 watt ve 4 ohm 5 watt speaker lar mevcut.Sizin bahsettiğiniz entegreleri elimde bulunan 4 ohm 1 watt lık değerlere sahip olan speakerda kullanacağım.Sizden öğrendiğim bir şekilde elimde bulunan 4 ohm 5 wattlık speaker a göre devre arıyordum.Karşıma tda2003 entegresi ile yapılan bir devre geldi.Sorum da buna yönelik olacak.Entegrenin çıkış gücünün maksimum 10watt olabileceğini gördüm kataloğunda eğer yanlış okumadıysam kataloğu.Gözlemlediğim devrede ise dediğim gibi tda2003 entegresine sahip çıkış gücünün 7 watt , rms output olarak 3,5watt olduğundan bahsediyor.Benim kullanacağım speaker (kusura bakmayın yeni olduğum için bilmediğimden soruyorum :) ) 5watt güce dayanabiliyor.Sahip olduğum speakerın maksimum kaldırabileceği güç rms output değerine göre mi belirlenir yoksa başta söylediğim ve terimini bilmediğim 7 watt güç değerine göremi belirlenir ? :).Teşekkürler,iyi forumlar.

yolgezer

Alıntı yapılan: akorukmez - 20 Aralık 2014, 12:39:12Sayın yolgezer.Bahsettiğiniz entegreleri bugun yada yarın tedarik edip devrelerini kuracağım.Elimde 2 şer adet 4ohm 1 watt ve 4 ohm 5 watt speaker lar mevcut.Sizin bahsettiğiniz entegreleri elimde bulunan 4 ohm 1 watt lık değerlere sahip olan speakerda kullanacağım.Sizden öğrendiğim bir şekilde elimde bulunan 4 ohm 5 wattlık speaker a göre devre arıyordum.Karşıma tda2003 entegresi ile yapılan bir devre geldi.Sorum da buna yönelik olacak.Entegrenin çıkış gücünün maksimum 10watt olabileceğini gördüm kataloğunda eğer yanlış okumadıysam kataloğu.Gözlemlediğim devrede ise dediğim gibi tda2003 entegresine sahip çıkış gücünün 7 watt , rms output olarak 3,5watt olduğundan bahsediyor.Benim kullanacağım speaker (kusura bakmayın yeni olduğum için bilmediğimden soruyorum :) ) 5watt güce dayanabiliyor.Sahip olduğum speakerın maksimum kaldırabileceği güç rms output değerine göre mi belirlenir yoksa başta söylediğim ve terimini bilmediğim 7 watt güç değerine göremi belirlenir ? :).Teşekkürler,iyi forumlar.
dpstum sana kim demis bilmiyorum ama o entegrenin rms cikisi 10 watt hatta 12 ama 2 ohm:-) :-) :-)
4 ohm 5 watt ile cok rahat surersin, bir sorun olmaz. brn suruyorum mesela:-)  benim tda2203 ile yaptigim bir bass amfi var.
4 ohm 1 watt ile de ttda 2822m kul,an cok iyi gider. ama 9 voltla kulan. 4 voltta distorsiyon cok oluyor.
ya su t sinifi amfileri bilen yok mu.

akorukmez

Alıntı yapılan: yolgezer - 20 Aralık 2014, 18:18:08dpstum sana kim demis bilmiyorum ama o entegrenin rms cikisi 10 watt hatta 12 ama 2 ohm:-) :-) :-)
4 ohm 5 watt ile cok rahat surersin, bir sorun olmaz. brn suruyorum mesela:-)  benim tda2203 ile yaptigim bir bass amfi var.
4 ohm 1 watt ile de ttda 2822m kul,an cok iyi gider. ama 9 voltla kulan. 4 voltta distorsiyon cok oluyor.
ya su t sinifi amfileri bilen yok mu.
Kimse söylemedi datasheetinde okuduğum ve anladığım kadarını yazdım demekki yanlışmış :) Rms kavramını bilmediğim için yanıldım galiba.Datasheet okadar ayrıntılı bir şekilde anlatıyor ki.Okumayı bilirsen malzemeyi üreten adamın ev adresine kadar bulursun derecesinde :) Zamanla alışırım umarım :)

yolgezer

Alıntı yapılan: akorukmez - 20 Aralık 2014, 22:00:43Kimse söylemedi datasheetinde okuduğum ve anladığım kadarını yazdım demekki yanlışmış :) Rms kavramını bilmediğim için yanıldım galiba.Datasheet okadar ayrıntılı bir şekilde anlatıyor ki.Okumayı bilirsen malzemeyi üreten adamın ev adresine kadar bulursun derecesinde :) Zamanla alışırım umarım :)
dostum baktin amagormedin. orda 2 ohm da yaziyor. wattan bir ondeki kutucukta olmasi lazim. ama onemli deel. ben de dustum o tongaya. 10 watt bass yeter dedim, devreyi yaptim, ama az ses aldim ilk. ya bu ne dedim, ka2206 kadar ses vermedi? megerse ka2206 8 ohm 4.6 watt, tda2003 2 ohm 12 wattcik:-)  o kadar ugrastigima mi yanayim ziril ziril ottugune mi? ha bak aklima ne geldi. saselemeye cok iyi uy. cok sikintili entegredir:-) ka2206 nin orjinalini bulmak, bu entegreyi de duzgujn calistirmak iskencedir.

akorukmez

Alıntı yapılan: yolgezer - 20 Aralık 2014, 22:13:18dostum baktin amagormedin. orda 2 ohm da yaziyor. wattan bir ondeki kutucukta olmasi lazim. ama onemli deel. ben de dustum o tongaya. 10 watt bass yeter dedim, devreyi yaptim, ama az ses aldim ilk. ya bu ne dedim, ka2206 kadar ses vermedi? megerse ka2206 8 ohm 4.6 watt, tda2003 2 ohm 12 wattcik:-)  o kadar ugrastigima mi yanayim ziril ziril ottugune mi? ha bak aklima ne geldi. saselemeye cok iyi uy. cok sikintili entegredir:-) ka2206 nin orjinalini bulmak, bu entegreyi de duzgujn calistirmak iskencedir.
İdeal değerler nedir asıl olan? omaj düşük güç yüksek olursa ses tırt mı çıkıyor anladığım kadarıyla :)

yolgezer

Alıntı yapılan: akorukmez - 20 Aralık 2014, 22:54:31İdeal değerler nedir asıl olan? omaj düşük güç yüksek olursa ses tırt mı çıkıyor anladığım kadarıyla :)

allakasi yok. bazi yerlerde de yazmislar omaj amfi omajindan yuksekse kalin olur diyhr alakasj yok:-)

omaj*watt degerleri uysun kafi. bak simdi 2 ohm 10 watt tda2003 u 4 ohm 5 watt rocktron ile surdum ben. ne isinma var ne zorlanma. peki ben omaj ve watti kucuk bir hoparlor taksaidim soz gelimi 2 ohm 2 watt sanyolar var. onlari takaydim? olacak brlli. ses distorsiyona ugrayacak, ha bu arada. hoparlor kucuk kaldiginda ilk bass sesler distorsiyona ugrar ve hoparlor sikisir. zorlarsan midler ve tiz,er de gume gider. istr ilk anda bass frekanslar kayboldugu icin insanlarda yuksek omajli hoparlorler bass olur diye bir kani var ve bunu bilimsel bir sey is gibi sunuveriyorlar:-)  eee piyasada 2 ohmluk woofer da var. o ne olcek? ya da yamyam abi 8 ohm stk ya 4 ohm hoparloru takmisbasin da dibine vuruyordu:-)  yani gucun kaliteye etkisi yok. olsa idi benim 4 ohm 5 wattloik ya da 2 ohmluk takimlarin hicbir degeri yok. ama onlardan aldigim bass ise ayri bir sey, mesele benim o entegrede cok feci tongaya dusmem:-)

akorukmez

Alıntı yapılan: yolgezer - 20 Aralık 2014, 23:04:10allakasi yok. bazi yerlerde de yazmislar omaj amfi omajindan yuksekse kalin olur diyhr alakasj yok:-)

omaj*watt degerleri uysun kafi. bak simdi 2 ohm 10 watt tda2003 u 4 ohm 5 watt rocktron ile surdum ben. ne isinma var ne zorlanma. peki ben omaj ve watti kucuk bir hoparlor taksaidim soz gelimi 2 ohm 2 watt sanyolar var. onlari takaydim? olacak brlli. ses distorsiyona ugrayacak, ha bu arada. hoparlor kucuk kaldiginda ilk bass sesler distorsiyona ugrar ve hoparlor sikisir. zorlarsan midler ve tiz,er de gume gider. istr ilk anda bass frekanslar kayboldugu icin insanlarda yuksek omajli hoparlorler bass olur diye bir kani var ve bunu bilimsel bir sey is gibi sunuveriyorlar:-)  eee piyasada 2 ohmluk woofer da var. o ne olcek? ya da yamyam abi 8 ohm stk ya 4 ohm hoparloru takmisbasin da dibine vuruyordu:-)  yani gucun kaliteye etkisi yok. olsa idi benim 4 ohm 5 wattloik ya da 2 ohmluk takimlarin hicbir degeri yok. ama onlardan aldigim bass ise ayri bir sey, mesele benim o entegrede cok feci tongaya dusmem:-)
Ka2206 entegresi kolay bulunan bir entegredir umarım.Dikkatimi bayağı çekti.Datasheetinde bulunan devreyi önerirmisiniz yoksa araştırma yapayım mı sizce :)

yolgezer

Alıntı yapılan: akorukmez - 20 Aralık 2014, 23:14:07Ka2206 entegresi kolay bulunan bir entegredir umarım.Dikkatimi bayağı çekti.Datasheetinde bulunan devreyi önerirmisiniz yoksa araştırma yapayım mı sizce :)
ben cok dedigim icin dikkatini cekti. herkesin eloindeki en iyisidir. misal onur abi de stk 465 i cok sever. ama derdi cok. koruma devresi lazim, sogutma lazim, besleme lazim:-)
ka2206 orjinali cok cok az var ve orjinalleri de kalite kalite, artik sadece ustunde samsung yazan ve s1a2206e.... diye kodlularini bulasbiliyorum. digerleri tirt oluyor, zaten cabucak yaniyorlar:-) 
orjinal ka2206 nin bacaklari cok kalin dostum, ve cok sert, delige sokamazsin:-) zaten orjinali eline alinca taniyacaksin. orjinali digeerinden daha buyuk.
devre konusunda o datasindakine sakin diyim bulasma:-) o, kasetcalari guclendirici olmadan calistirasin diye:-)  o datayi uygularsan cok cok buyjk kazanc alirsin.
4 ve 9 bacaklarindaki 100 uf kondansatorler kazanc kondansatorleri, onlerine direnc atarak ayar yapacaksin. girise de 4.7 k saseli, 10-33 k arasi seri direnc atacaksin, bunlari da kafana gore ayarlayacaksin,
yerine la4182 de kullanabilirsin, cok guzel entegredir,

Mr_YAMYAM

Cahal civelek yolgezer ;D
STK 465 30W RMS çıkış gücüne sahip bir entegredir.
Ortalığı yıktığını gördün duydun. 5-6W lık ufak entegrelerle nasıl aynı kefeye koyarsın >:(

yolgezer

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 20 Aralık 2014, 23:29:47Cahal civelek yolgezer ;D
STK 465 30W RMS çıkış gücüne sahip bir entegredir.
Ortalığı yıktığını gördün duydun. 5-6W lık ufak entegrelerle nasıl aynı kefeye koyarsın >:(
ben oyle mi dedim ondan iyimi dedim.:-)  ben ne dedim? 5 liraya yapilcak en iyi amfi o ondandedim:-)  senin stk ya 5 liralik ne alabilirsin:-)
[mergedate]1419111085[/mergedate]
yalniz onur abi verdigin kondansatorlerin ikisini kullandim sonunda.
cunku benim ekolayzerde basslar cizirdiyordu, o kondansatorlerle ve bendeki askeri tiplerle bass yaptim, bxir de kagit kondansator buldum onla da bass cikisini filtreledim, mukemmel oldu sagol:-)

Mr_YAMYAM


yolgezer

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 20 Aralık 2014, 23:38:06Rica minnet.
Yapamasaydın geçirirdim CİNNET ;D
ya o degil de eski sunny marka teyp var, admlar cok iyi ekolayzer yapmisti. ne yalan soyliyjm senin yaptigin ton kontrolden bile hostu, oylesini hic gormedim, bir ara sokup kurcalayacam. ama adamlar cok degisik yapmislar potanslar da ayri bir sey abi, 8 bacakli bir sey,

yolgezer

biz var ya kendimi kandırıyoruz aslında. bir uyduruk çıkış katı ile işi götürmeye kalkıyoruz. hiç onur abinin tasarımlarına baktıkmı?
hele benim daredevil filminde gördüğüm teyp?
ulan adam nasıl yapmış arkadaş. 5 bant ekolayzer artı bass booster, volum control ve hepsinde de stereo vumetre. hem de öyle 3-5 led değil. herbirinde rahat 10 tane led var.
şimdi 5 band için 10 tane vumetre, her vumetrede 10 tane led. daha volume control ve bass booster için de ikişer tane daha.bu sadece ışıklandırma.
teypdeki kolonlar falan harika bir şeydi.
abi ben anlamıyorum nasıl uğraşıyorsun? bak şimdi benim elimde bir tane an6884 ve bir tane de ba6124 var. ikisi de birbirinin muadili ve vumetre. 5 er sürücü içeriyor. istersen 9014 ile güçlendirip daha fazla led sürebilirsin.
5 taneden 10 tane vumetre ledi, pt2389 yapmayı düşünüorum bir de. 8 tane de o.
18 ledi napacam diye şaşıyorum ben adam 50 tane ledi ayrı ayrı tasarlıyor. bu öyle led lambalardaki gibi değil ki de. her hattı ayr ayrı yapacaksın.
bu adamları görünce valla imreniyorum ne yalan söyliyim:)

Mr_YAMYAM

Konu içeriğimiz, amplifikatörler ve tasarım teknikleri olduğu için, konu içerisindeki bazı tartışmalara son vermek istiyorum.
Kullanıcılar arasında yaygınlıkla görülen, şu entegre iyidir, şu entegre güzel ses çıkartıyor, şu çıkış katı harika çalışıyor gibi tartışmalar görülmektedir.
Bu gibi tartışmalar kişisel olarak haklı gerekçelere dayansa da aslında hiçbir bilimsel dayanağı olmayan tartışmalardır.
Her bir yarı iletken olsun, entegre olsun veya kalın film HYBRID çıkış modülü olsun ve hatta LAMBALI tasarımlar olsun, fabrikasyon olarak belli karakteristikler dahilinde üretilmektedir.
Eskilerdeki BC108 transistörünü oldukça iyi bir kazançlı (BETA) olarak bilirdik. Günümüzdeki en basit bir OP-AMP entegresi bile, bu transistörün kazancından yüzlerce kat kazanç ihtiva edebilir. Bu durumda entegreler daha iyidir transistörler kötüdür demek oldukça yanlış bir kanaattir. Bir transistörün kullanım alanı ile entegrenin kullanım alanı aynı katadoride olsa bile TASARIM teknikleri herhangi bir elemanı ön plana çıkartabilir.
Bu doğrultuda bir kişinin üretmiş olduğu transistörlü bir amplifikatör ile entegreli bir üretimi yanyana koyup ta transistörlü daha iyi çalışıyor, entegreli daha iyidir ve hatta LAMBALI çok mükemmeldir DİYEMEYİZ.
Her bir tasarım devresinin belli karakteristikleri vardır. Bu karakteristikler o devrede kullanılmakta olan bileşenlerin karakteristiklerinin toplamı sonucunda ortaya çıkmış karakteristiklerdir.
KONU BAŞLARINDA BELİRTMİŞ OLDUĞUM ÜZERE..
Bir amplifikatörde incelenen temel karakteristikler bellidir. EN ÖNEMLİLERİ İSE
1 DISTORSIYON
2 FREKANS KARAKTERISTIĞI
3 GÜRÜLTÜ FAKTÖRÜ.
Bir lambalı amplifikatörde daha önceki söylemlerimde belirtmiş olduğum gibi GÜRÜLTÜ faktörü oldukça iyidir. Çünkü lambaların iç direnci MEGA OHM'lar hatta GIGA OHM'lar seviyesinde iken modern yarı iletkenlerin iç dirençleri çok daha düşük Kilo ohmlar seviyesindedir.
Tartışmalarımızın başlarında vermiş olduğum giriş direnci kısıtlaması örneği ele alınacak olursa;
Bir LAMBA'nın MEGA ohmlar seviyesindeki giriş direncini kilo ohmlar seviyesindeki bir direnç ile kapatırsak bir LAMBA'nın iç gürültüsünün ihmal edilebilecek kadar küçüldüğünü görmekteyiz.
Halbuki giriş direnci belki de 100Kohm civarında olan bir yarı iletkenin (transistör) giriş empedansını 33Kohm ile sınırlandırmak zorunda isek, o yarı iletkenin gürültü faktörünün bağlı olarak çok yüksek olduğu görülecektir.
BİLİNDİĞİ ÜZERE;
Bir giriş devresinin empedansı, toprağa ne kadar yakın ise o kadar az gürültü seviyesine ulaşılmaktadır.
Demekki bir ampli tasarımındaki GİRİŞ EMPEDANS faktörü GÜRÜLTÜ faktörüne çok büyük etki ediyormuş
.

Günümüz yarı iletkenlerindeki tasarımlar zaten fabrikasyon olarak kompanze edildiği için frekans karakteristiği olarak oldukça iyi değerlerde olduğu bilinmektedir. Az da olsa ilave feedback devreleri ve elemanlar kullanıldığı görülmektedir. Tasarımlarda giriş ve çıkış empedansı uyarlaması ve bağlı olarak elemanların değeri veyapı kalitesine dikkat edilirse, zaten literetürde belirtilmiş olan 20KHz e kadar olan frekansları rahatlıkla uygun değerde yükseltebilmekteyiz.
Keza günümüz yarı iletken devrelerde DİSTORSİYON değerleri kulağın algılama değerinin (%2) çok altında olduğu da görülürse bu karakteristiği de belli seviyede ihmal edebiliriz demektir. Zaten piyasada yaygın olarak satılan hoparlörlerin bile distorsiyon seviyesi bu değerin çok çok üstündedir.
Eee ne kaldı geriye?
Distorsiyon değerini eledik frekans geçişleri normal, sadece GÜRÜLTÜ faktörü için mi bu kadar uğraşıyoruz ::) :P
Konu başlarında belirtmiş olduğum gibi amplifikatörlrde gürültü unsuru oldukça önemlidir. Çoğu pahalı tasarımlar gürültü seviyesini düşürerek piyasada kendi iddialarını sürdürebilme çabasındadırlar.
Gelişen yarı iletken teknolojisi ve digital processing teknikleri DİNAMİK ALAN genişliğini oldukça yüksek değerlere ulaştırmayı başarmıştır. Dinamik alan genişliğinin tek unsuru ise alt seviyelerdeki gürültü unsuru olduğuna göre bir amplifikatörde en önemli unsur gürültü (NOISE) faktörüdür.
Demekki tartışmalarda görülen şu entegre iyidir, bu entegre onu döver gibi iddialar konumuz içeriğinde YERSİZDİR.
Eğer bir kullanıcı kendi kriterleri doğrultusunda 5W civarı bir ampli çıkış gücüne ihtiyaç duyuyorsa bu değerde bir tasarım kullanacaktır. Ama birisi kalkıpta 50W lık çıkış gücüne ihtiyaç duyuyorsa bu değerde bir çıkış katı kullanacaktır.
Bizim amacımız 5W lık ampli tasarımı da olsa, 50W lık ampli tasarımı da olsa tekniğine uygun olarak tasarlayarak en doğru ve en iyi değerlere ulaşabilmektir.
Güç kavramının neler ifade ettiğini ve ne gibi duyum etkileri olduğunu konumuz içerisinde yeri geldiğinde tartışacağız.

yolgezer

Abi asil mesele bu entegre bunu doverden fazlasi bence. Gunumuzde cin mali entegre cok cok fazla. Ve takip denemeden belirlenemiyor. Hatirliyor musun sana karsilastigimizda bir entegre gostermistin ve orjinal demistin. Eve getirdim bir tane eskiden kalma ayni kodlu ama cok degisik tipte entegre ile yanyana denedim. Inan ikisindeki ses faktoru olsun gurultu olsun hele kazanc da bambaska.
Diger yandan iyi uretilmis bir entegre ile cidden guzel ses alinabiliyor. Misal o cok ovulen pioneer teyplerin icinden tda7384 cikiyor. Bildigimiz 7560:)
Ama adamlar devreyi oyle bir tasarlamis ki. Misal teyp kontrollerine toz toprak ve nem girmesin diye degisik bir recine ve tuslar yan basip birbirini kirmasin diye plastik destekler. Su baa verdigin kondansatorlerin aynisi giris kondansatorleri.
Bir de bu entegreyi kullanan baska teypler var ki sorma. Sonra benim teyp neden boguk caliyor. Adam 0.25 kablo ile o entegreyi hoparlore iletmeyi dusunmus. Sonuc? Eninde sonunda ya entegre gidiyor ya kablo eriyor.
Anlamadigim cakma cin malindan bile orjinal tda entegre cikiyorken bu cakma cinler nerden geliyor:)

Mr_YAMYAM

ET @yolgezer 
Biz burada hangi entegrenin orijinal olduğunu hangisinin kalitesiz olduğunu tartışmıyoruz.
Bir üretim kalitesiz ise;
Tasarım değerlerine göre tasarlandığında, belirtilen teknik değerlere ulaşmayabilir. Kullanılan malzeme kalitesi doğrultusunda da gerek teknik karakteristiği gerekse ısıl karakteristiği teknik verilere uymadığı için aksaklıklar yaratabilir.
2 Amper yük akımı kapasiteli herhangi bir çıkış entegresi bu akım kapasitesine ulaşamıyorsa o entegre aşırı ısıdan dolayı bozulacaktır. Bizler bu iç ısıları ölçebilmek gibi bir tekniğe sahip olmadığımız için entegrenin neden yandığını bile bilemeyebiliriz.
Bir yarı iletkende iç kontak (JUNCTION) belli kalite ile imal edilmektedir. Bizler bu değeri ölçerek göremeyiz. Sadece teknik verilerde belirtilmiştir.

Resimde örnek olarak verilmiş LM1876 entegresinin junction sıcaklığı belirtilmiştir.
Neden bu değer belirtilir.
Lehimleme esnasında bu sıcaklık belli bir süre aşılırsa, daha devre çalıştırılmadan bozulmuş olacaktır. Lehim sıcaklığının en az 250'C olduğunu hesap edersek bir bacağı lehimlemek için gereken süreyi hesap edebiliriz.
Bu konu temel elektronik konusu olduğu için zaten konumuzla ilgili değildir. Lehim yapmayı bilemeden ampli yapmak kavramı ile ilgilidir ;D

yolgezer