AMPLİFİKATÖR'ler, tasarım ve teknik anlatımlar. (TARTIŞMA)

Başlatan Mr_YAMYAM, 02 Ağustos 2014, 19:39:09

cevat1

Üstad, yanlış anladınız.
FM bandı zaten bunun için var. Tüm kanallar pırıl pırıl ne ses...


Elektronikle ilgilenirken bir yandan da 107.4 Voyager FM 'de Dünya müziklerini dinlemeyi seviyorum.


Seron arkadaşa önermek için yazmıştım.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: cevat1 - 28 Eylül 2014, 23:25:31Üstad, yanlış anladınız.
FM bandı zaten bunun için var. Tüm kanallar pırıl pırıl ne ses...


Elektronikle ilgilenirken bir yandan da 107.4 Voyager FM 'de Dünya müziklerini dinlemeyi seviyorum.


Seron arkadaşa önermek için yazmıştım.
Yoh yanlış anlamadım. ;)
Mizansel katarak eleştiride bulundum. Amacım bizleri izleyenlere faydalı olabilmektir.
FM bandı dünya standardında band genişliği 15 KHz tir. Yani MPEG1-L2 kodek ile desteklenen donanımlarla çalışan UP-LINK sistemi ile çalışmaktadır.
Bir kaset sistemine göre kıyaslandığında iyi denilse de Hi-Fi tekniğinde artık yerini UYDU sistemlerine bırakmaktadır.
Dolayısı ile karasal radyo yayıncılığı artık mutfakta dinlenilen küçük ses cihazları için uygun görülmektedir.
BUNLARI NEDEN SÖYLÜYORUM.
Bir Hi-Fi sistemde band genişliği ve frekans karakteristiği çok önemlidir. Bu yüzdendir ki çok uzun yıllar öncesinin teknolojisi olan PLAKLAR yeniden hortlamıştır. Sebebi ise plak kaydının 18 KHz full spectrum olmak üzere 22KHz e kadar uzanan frekans responsu, akabinde 35KHz lere çıkabilen band genişliği bulunmaktadır.
EĞER KALİTELİ BİR SİSTEMDEN BAHSEDECEKSEK:
FREKANS RESPONS'u olayını bilmemiz ve anlamamız oldukça gereklidir.

Veteriner

Sağolasın Yamyam Abi. http://headwize.com/?page_id=31 ben buradaki ampliyi yaptım. Herşeyini yapıp test edip bitti dedikten sonra birşey farkettim ki akıllara zarar. Giriş kısmından sağ girişi çıkarıyorum fakat kulaklığın sağına hafif bir müzik sızıntısı duyuyorum neden olmuş olabilir acaba?

Malzemeleri oldukça kaliteli seçtim, C2 Elna Silmic II, dirençler falan vishay dale, giriş ve çıkışlar altın kaplama (giriş RCA çıkış 3.5mm). Potta ucuza kaçtım aslında Bourns kullandım. Güç kaynağı olarak 12V18Ah bir akü kullanıyorum. Kaynak HRT MusicStreamer II+, kulaklık AudioTechnicha AD700. Rahatsız ediyor mu dersen, etmiyor. Hatta bir crossfeed devresi de eklemeyi düşünüyorum. Ama neden sızıyor anlamak istiyorum.

Bir de, Diyaudiotr'deki class A kulaklık amplisi ile bunun arasında ne gibi farklılıklar olur ufaktan bahsedebilirsen çok makbule geçer.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Veteriner - 29 Eylül 2014, 21:51:00Sağolasın Yamyam Abi. http://headwize.com/?page_id=31 ben buradaki ampliyi yaptım. Herşeyini yapıp test edip bitti dedikten sonra birşey farkettim ki akıllara zarar. Giriş kısmından sağ girişi çıkarıyorum fakat kulaklığın sağına hafif bir müzik sızıntısı duyuyorum neden olmuş olabilir acaba?
Bir de, Diyaudiotr'deki class A kulaklık amplisi ile bunun arasında ne gibi farklılıklar olur ufaktan bahsedebilirsen çok makbule geçer.
Bahsetmiş olduğun olaya DİYAFONİ veya CROSSTALK denilmektedir. Ses frekans tekniğinde literatürde yer alan bir ölçümdür. PLAK ve KASET okuyucularında yapılması gereken bir testtir.
Öncelikle detaylı fotoları ekleyebilirsen yapımda olası hatalar konusunda yardımcı olabilirim.

Diyaudio ve senin şemaları görmeden yorum yapamam.

Veteriner

Sağolasın Yamyam Hocam. Fotoğrafları ekliyorum. diyafoni olayı neden kaynaklanmış olabilir?

Düzenleme:
Hocam, bikaç konuda değişiklik yaptım. R2 yerine trimpot koyup ayarlama, 470uf yerine 1000uf elna silmic. D1 ve D2 yi kullanmadım. Epoksi bakır plaket kullandım. C1 de PP polyester kondansatöre paralel, şu mikrodalga kondansatörlerden taktım. C2 ye de paralel C1 de kullandığım kombinasyonu paralel bağladım. Çıkışta GND'ye bir toggle switch ekledim çünkü power switchi açtığımda güçlü bir pat sesi alıyordum. C3 yerine kaliteli 100nf pp ve 220-470 uf arası bir elektrolit bağladım.

Belki fikir verir diye, çıkıştaki GNDye bağlı toggle off durumunda olsa bile sağ kulaklıktan daha yüksek olmak üzere her iki kulağımdan da ses işitiyorum.

Mr_YAMYAM

Potansiyometre GROUNDING yanlış yapılmış.
Öncelikle şu resimlerdeki ilkeyi tatbik etmelisin.





Nasıl yapılmalıdır.
Öncelikle metal enclosure denilen dış şasenin çok iyi iletken olması gereklidir. Boyalı ise ki resimden öyle anlaşılıyor, tüm temas noktaları çok iyi bir şekilde iletkenliği sağlanmalıdır.
Daha sonra sırasıyla;
Önce POT bağlantı şaseleri tam dibinden direkt şaseye çok iyi iletkenlik ile yapılmalıdır.
POT'a gelen blendajlı kablonun şase ucu hemen giriş konnektörünün dibinden şaseye (metal aksam) şaselenmelidir.
Ampliye giden blendajlı kablonun şaselenmesi POT tarafından yapılmalıdır. Ampli şaseleri direk metale tespit edilmelidir.
Kulaklık çıkışı ampli tarafından değil güç kaynağının metale şaselendiği yerden yapılmalıdır.
Aşağıdaki prensip uygulama şekli yardımcı olacaktır.


Veteriner

Bakalım doğru anlamış mıyım.

Potun şasesini ben sarı kablo ile güç konnektörüne götürmüştüm onu kesip direkt kutuya en kısa yoldan zımparalayarak ampliye giden kablonun blendajı ile bir vidalayacağım.

Pota giden kablonun blendajını rca konnektörünün yanından kutuya vidalayacağım.

Aynı şekilde rca konnektörünün şasesini de kutuya vidalayacağım.

3.5mm jack tamamen yanlış tasarımdan dolayı oraya kondu. Onun şasesini de kesip kutuya mı vidalamalıyım? O zaman iki canlı uca bir anahtar koymam gerek, çift kontakt finder röle vardı onunla yaparım.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Veteriner - 02 Ekim 2014, 10:01:46Bakalım doğru anlamış mıyım.

Potun şasesini ben sarı kablo ile güç konnektörüne götürmüştüm onu kesip direkt kutuya en kısa yoldan zımparalayarak ampliye giden kablonun blendajı ile bir vidalayacağım.
AMPLİYE GİDEN KABLONUN BLENDAJ UCUNUN ŞASELENMESİ POT TARAFINDAN YAPILACAKTIR.
POT'un HEM ŞASE UÇLARI HEM DE KABLONUN BLENDAJ UÇLARI METALE BAĞLANACAK AMPLİ TARAFINDAN BLENDAJ UCU BOŞ BIRAKILACAK KESİNLİKLE ŞASEYE BAĞLANMAYACAKTIR AMPLİNİN ŞASE UÇLARI PLAKET ÜZERİNDEN ŞASEYE İRTİBATLANACAKTIR. AMPLİNİN ŞASE UÇLARI KABLO İLE TAŞINMAYACAKTIR.


Pota giden kablonun blendajını rca konnektörünün yanından kutuya vidalayacağım.
RCA KONNEKTÖRÜN ŞASELERİ HEMEN DİBİNDEN METAL KUTUYA İRTİBATLANACAK.
BURADAN POT'a GİDEN BLENDAJ UCU ŞASELENECEK. POT TARAFINDAKİ BLENDAJ UCU BOŞ BIRAKILACAK. SADECE TEK CANLI UÇ POT'un ÜST UCUNA BAĞLANACAKTIR.


Aynı şekilde rca konnektörünün şasesini de kutuya vidalayacağım.

3.5mm jack tamamen yanlış tasarımdan dolayı oraya kondu. Onun şasesini de kesip kutuya mı vidalamalıyım? O zaman iki canlı uca bir anahtar koymam gerek, çift kontakt finder röle vardı onunla yaparım.
3.5mm lik jak sorun değil. Sadece AKÜ giriş kablolarının - (eksi) ucu girişte hemen jakın şasesine verilmelidir. Eğer bu jakın şase uçları şaseye irtibatlı ise hemen yakınından bir vida ile akü giriş kablosu vidalanabilir veya akü giriş konnektörü bu jakın hemen yanına yapılabilir.

Senin için resim çizdim. Bakalım anlayabilecekmisin.



Veteriner

Sağolasın hocam çok ayrıntılı ve anlaşılır anlatmışsın. Dediklerini bir bir yaptım fakat diyafonide hiç bir değişiklik olmadı. Çıkıştaki 3.5mm lik jackın bağlantılarının yanlış olabileceğinden şüpheleniyorum, o yüzden olabilir mi?

Bir de canlı uçların ikisi de aynı blendajın içinden gidiyor bu problem yaratır mı?

Mr_YAMYAM

Canlı uçların aynı kablo içerisinde olması problem yaratır ancak bu etki oradaki akım katsayısı ve empedans ile ilgilidir.
Giriş için verilen sinyalin düşük değerli ise yüksek empedanslı girişli bu gibi devrelerde olabilir.
Test etmek için herhangi bir kablo ile diğer girişi ayırabilirsin.

Yine de şaseleme unsuru oldukça önemlidir. Eğer giriş konnektörü ve POT çok iyi şaselenmemişse bu yolllarda crosstalk olabilir.

İLAVE NOT;
Akü girişinin yapıldığı şaseleme önemlidir. şaselemenin yapıldığı yere 100uF civarı bir elektrolitik kondansatör bağlayıp test etmelisin.
Bu şaselemenin eksi ucunun jak ile birleştiği nokta kondansatörün eksi ucunun bağlanacağı yerdir ve önemlidir.

Şimdi dikkatimi çekti.
Her iki mos-fet te şaseye bağlanmış. Mosfetlerin şase uçları giriş ile irtibatı var ise şaseye bağlanması bu sorunu yaratabilir.
Her iki feti de şaseden ayırıp ufak soğutucuları ayrı ayrı bağlamalısın.

Veteriner

Mosfetlerde araya boncuk ve izolatör koyup test ettim, buna rağmen crosstalk sorunu yaratabilir mi?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Veteriner - 02 Ekim 2014, 17:50:51Mosfetlerde araya boncuk ve izolatör koyup test ettim, buna rağmen crosstalk sorunu yaratabilir mi?
Yaratabilir.
MOS-FET'lerde giriş empedansı yüksektir. Şaseye irtibatında izolatör olsa bile kapasite etkisi olacaktır.

Veteriner

Mosfeti kutudan söktüm ayrı bir yerde çalıştırdım crosstalkta hiçbir değişiklik yok. Sol kulaklık anfisinin girişindeki canlı ucu çıkarsam bile sol kulaktan aynı crosstalkı yaşıyorum. Sadece sol değil tabi sağ için de aynı işlemleri tekrarlarsam gene oluyor. 3.5mm jacka giden canlı ucu ampli tarafından çıkarmadığım sürece devam ediyor. Şaseler gayet kalın ve kısa tutuldu.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Veteriner - 02 Ekim 2014, 22:31:58Mosfeti kutudan söktüm ayrı bir yerde çalıştırdım crosstalkta hiçbir değişiklik yok. Sol kulaklık anfisinin girişindeki canlı ucu çıkarsam bile sol kulaktan aynı crosstalkı yaşıyorum. Sadece sol değil tabi sağ için de aynı işlemleri tekrarlarsam gene oluyor. 3.5mm jacka giden canlı ucu ampli tarafından çıkarmadığım sürece devam ediyor. Şaseler gayet kalın ve kısa tutuldu.
Bu durumda besleme sorunların var demektir.
Yukarlarda tarif etmiş olduğum dekuplaj kondansatörünü yap. Ama kondansatörden hemen önce her ampli beslemesine takribi 4-10 ohm arası birer direnç bağla. Dirençler mosfetlerin akımına göre güçlü seçilmelidir.

Veteriner

Evet buradan besleme problemi olduğu çok belli. Dediğinizi deneyeceğim, olmazsa girişe LM7812 gibi bir regülatör koyarak da denerim. Zaman ve malzemem olduğunda bu sorunu halledeceğimi düşünüyorum. Gelelim ikinci soruma.

Benim yaptığım 0,8gainli power amplifikatör ile buradaki (link) opamplı amplifikatör arasında ne gibi + ve - ler vardır? Diyaudiodaki de 32 ohm kulaklık için, bendeki de. Ses yüksekliği de kullandığım dac'ın yüksek voltaj verebilmesi sayesinde (2.25V pp olması gerek) gayet yeterli, zaten yanlış anlamadıysam diyaudiodakinin de gaini 1 olarak belirlenmiş.

Bu arada, kurban bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum.

Mr_YAMYAM

Konuya açıklık getirmesi için burada bazı açıklamalarda bulunmak istiyorum.
Bir kulaklık amplisi olsun, bir power ampli olsun, teknik olarak incelenmelidir.
Abi ben CLASS-A yaptım çok temiz mid ve çok temiz tiz sesleri var demek teknik bir anlatım değildir.
Bu işin teknik anlatım şekli, daha önce de belirtmiş olduğum üzere bazı teknik ölçümlerle belirtilmelidir. Bu ölçümler asla bir insan kulağı ile yapılamaz. Çoğu ölçümlerin yapılabilmesi için çok pahalı ölçüm aletlerine ihtiyaç vardır.
Bir amplifikatörün yapım tekniği ve kullanılan malzemelerin teknik özellikleri, ister A sınıfı olsun isterse AB sınıfı olsun o ampli'nin teknik karakteristiğini doğrudan etkileyecektir.
Teknik özelliklerinde A sınıfı bir amplinin distorsiyon özelliği %0.01 iken, AB sınıfı bir amplifikatörde distorsiyon %0.1 ise bu ikisi arasındaki farkı bir insan kulağı asla algılayamaz.
Özellikle birçok kullanıcının kullanmakta olduğu ucuz kulaklık veya hoparlör sistemi ile asla anlaşılmaz. Çünkü bu tür ucuz kulaklık veya hoparlör sisteminin doğal distorsiyon özelliği zaten %5 veya %10 un altında değildir. Gerçek anlamda %2 veya daha aşağısı distorsiyon özelliğine sahip kulaklık veya hoparlör sistemleri bir servet değerindedir.
DIYAudio sitesinde verilmiş olan ampli ile senin ampli arasında bariz fark yoktur. Çünkü her ikisi de MOS-FET ile çıkış sağlayan bir devredir. Bir amplide çıkış elemanının çalışma eğrisi o amplinin kalitesi ile ilgili ise;
Doğru şekilde sürülebiliyorsa senin FET ile diğer şemadaki op-amp ile sürülmüş bir FET'in çıkış karakteristiği hemen hemen aynı olacaktır.
Bir MOS-FET transistörün gerilimle sürüldüğünü ve çıkış yükünü karşılayabilecek kadar akım kazancı olması hesap edilirse, arada kullanılan op-amp eğer frekans respons'u için haricen düzeltme yapmıyorsa sonuç aynı olacaktır.
BU ANLATTIKLARIM DOĞRULTUSUNDA;
Çok iyi tasarlanmış ve gerçek anlamda kaliteli ve uygun match edilmiş malzemeler kullanılması halinde gerek CLASS-A gerekse CLASS-AB olsun tatminkar netice verecektir.
Zaten konumuzun temeli bu esaslara dayanmaktadır.
Gürültü (NOISE) seviyesi sendeki gibi olan ve crosstalk'tan kaynaklanan bir yükselteç, asla iyi şekilde tasarlanıp uygulanmış ve özellikle şaseleme prensibi, tekniğine uygun yapılmış bir CLASS-AB amplifikatörü ile yarışamayacaktır.
ŞUNU UNUTMAYALIM.
Kulağın duyabildiği bir unsur, teknik ölçümlerde %10 lar civarındadır. Yani senin amplideki crosstalk olayı her iki kanalı da dinlerken aslında yine de birbirine karışmaktadır. Sen sadece tek kanalı ayırdığında bu gürültüyü farkedebiliyorsun. Her iki kanal çalışırken bu gürültü amplinin karşılıklı kanallarında yine de bulunmaktadır.

Veteriner

Mos-fetimin doğru sürülüp sürülmediğini anlamanın basit bir yolu var mıdır?

Bir de şunu düşündüm, ampliye besleme olarak akü kullanmasam da iki adet köprü diyot (ve kondansatörler tabi) ve iki regüle entegresi ile doğrultma yaparsam yani iki adet +12v olursa şaseleme işleminde bir değişiklik yapmak gerekir mi? Her iki 0v ucunu birbirine bağlayıp şaseye vermek yeterli midir? Bu durumda her iki kanala da tamamen ayrılmış 12v gelecek. Bunun bir faydası olur mu yoksa şaseler birleştiği için anlamsız mı olur?

minimalite24

#217
Alıntı yapılan: seron - 07 Ağustos 2014, 16:44:44abi elimde sahafçılardan bulma endüstri meslek liseleri için elektronik kitabı var. ayrıca ne zaman gitsem karıştırırım eccik. amma yukarıda anlattıklarını göremedim; sadece nasıl çalıştığı anlatılıyor. ha derste anlatıyorlardır onu bilmem.

gel seninle kitap yazalım-satalım-para gazanalım. sen tekniğini konuştur ben dizgiden, imladan sorumlu olayım. kazancın dörtte birini alırım. :D
he?

Abi öyle bir şey yapacaksanız haberim olsun.Zırt pırt yamyam abiye eziyet etmekten kurtulurum.Açarım "Yamyamname"yi ara bulurum sorularımın cevaplarını :D

Bilgili Bir Ahmak,Cahil Bir Ahmaktan Daha Ahmaktır!

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Veteriner - 04 Ekim 2014, 16:39:06Mos-fetimin doğru sürülüp sürülmediğini anlamanın basit bir yolu var mıdır?

Bir de şunu düşündüm, ampliye besleme olarak akü kullanmasam da iki adet köprü diyot (ve kondansatörler tabi) ve iki regüle entegresi ile doğrultma yaparsam yani iki adet +12v olursa şaseleme işleminde bir değişiklik yapmak gerekir mi? Her iki 0v ucunu birbirine bağlayıp şaseye vermek yeterli midir? Bu durumda her iki kanala da tamamen ayrılmış 12v gelecek. Bunun bir faydası olur mu yoksa şaseler birleştiği için anlamsız mı olur?
Mosfetlerin doğru sürülüp sürülmediğini anlamak için G ucuna verilen gerilim miktarının bilinmesi ve mosfetin data sheetindeki max G geriliminin bilinmesi gerekliydi yanlış hatırlamıyorsam.

Eğer akü yerine besleme devresi ile uğraşırsan bu sefer de ripple rejection ile uğraşman icab edecek. Asla bir akünün gürültü seviyesine ulaşamayacağın için de daha iyi bir netice alamayacaksın.

Veteriner

Hadi o zaman battı balık yan gider, çift akü kullanayım? Elimde aküden bol birşey yok nasıl olsa. O zaman bir fayda elde eder miyim?


Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Veteriner - 05 Ekim 2014, 09:00:23Hadi o zaman battı balık yan gider, çift akü kullanayım? Elimde aküden bol birşey yok nasıl olsa. O zaman bir fayda elde eder miyim?
Muhtemelen.
Tabiiki sorun beslemelerden kaynaklanıyorsa.

Veteriner

Sorun şaseleme anlaşıldı. 3.5mm kulaklık çıkışı devreye bağlı, devreye şase verdiğim an başlıyor crosstalk. +vcc vermediğim halde. Anladığım kadarıyla tüm vidaları ve konnektörleri tekrar söküp zımparalamam gerekiyor, halbuki o kadar da dikkat etmiştim bu sefer. Acaba devre tasarımımdan kaynaklanan birşey olabilir mi? Plaketin altını komple şase kaplamalı mıydım?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Veteriner - 05 Ekim 2014, 16:11:52Sorun şaseleme anlaşıldı. 3.5mm kulaklık çıkışı devreye bağlı, devreye şase verdiğim an başlıyor crosstalk. +vcc vermediğim halde. Anladığım kadarıyla tüm vidaları ve konnektörleri tekrar söküp zımparalamam gerekiyor, halbuki o kadar da dikkat etmiştim bu sefer. Acaba devre tasarımımdan kaynaklanan birşey olabilir mi? Plaketin altını komple şase kaplamalı mıydım?
Eğer imkanın varsa boyasız bir kutu kullan.
Bu kutuyu daha önce vermiş olduğum şaseleme tekniğine uygun monte edersen tüm sorunlar hallolur.
Eğer kutuyu temin edebilirsen tasarım için yeni önergeler sunabilirim.

NOT:
Daha önce belirttiğim üzere şaseyi verdiğin yer çok önemlidir. Şase verilen nokta ile amplifikatörlerin şaselendiği yer arasındaki direnç çok önemlidir. Eğer şaseleme tam yapılamıyorsa, (Kulak jakının dibinden) her iki amplifikatörün şasesinin birbirlerine olan irtibat direnci anormal seviyede düşük yapılmalıdır. Aksi takdirde kulaklık için birleştirilen şase kablosu direnci 0.1 ohm bile olsa bu tür bir aksaklık oluşturabilir.

Veteriner

Kutu sorun değil, bu kutuyu aldığım yerde (altınkaya) tamamen aluminyumdan yapılmış kutular da vardı, pahalı diye almamıştım. Yeni önergelere seve seve açığım, alırız bir kutu daha önemli değil. Hatta devre tasarımına öneriniz varsa o da olur.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Veteriner - 05 Ekim 2014, 16:19:14Kutu sorun değil, bu kutuyu aldığım yerde (altınkaya) tamamen aluminyumdan yapılmış kutular da vardı, pahalı diye almamıştım. Yeni önergelere seve seve açığım, alırız bir kutu daha önemli değil. Hatta devre tasarımına öneriniz varsa o da olur.
BU DURUMDA:
Kutu şekli ve uygunluğu doğrultusunda temin edildiğinde bana bir resmini gönderirsin.
Ben de tekniğine göre kullanılacak malzemeleri tespit ederek en ideal montaj şeklini belirleyerek sana bir resim çızarım.
Altınkaya bizim OSTİM'de. İstersen beraber bile gideriz.

Veteriner

Altınkaya derken sitelerinden temin etmiştim. Kutuyu demin etmem 3-4 ay sürer veteriner fakültesinde okuyorum dersler çok yoğun geçiyor. http://www.altinkaya.com.tr/Aluminyum_Kutular/SE-409.html şunu düşünüyorum. Benim kutum 127x127x51 idi.

Teklif için çok teşekkürler bu arada.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Veteriner - 05 Ekim 2014, 17:20:34Altınkaya derken sitelerinden temin etmiştim. Kutuyu demin etmem 3-4 ay sürer veteriner fakültesinde okuyorum dersler çok yoğun geçiyor. http://www.altinkaya.com.tr/Aluminyum_Kutular/SE-409.html şunu düşünüyorum. Benim kutum 127x127x51 idi.

Teklif için çok teşekkürler bu arada.
Onu alma. Malzemesi çok sert ve kırılgan. Olası bir hatalı delikte tüm kutu heba olur.

http://www.altinkaya.com.tr/Aluminyum_Profil_Kutular/AL-115-10.html

Şundan alırsan ön ve arka panelini alüminyum tercih edebiliyorsun. Gerekirse birer yedek panel alırsın. olası bir hatalı delikte diğer panelleri kullanabilirsin.
Senin proje için oldukça uygun diyebilirim.

Veteriner

10x10 plaket kullandığım düşünülürse rayları da verimli şekilde kullanabilir gibiyim. Mos-Fetler fazla ısınmakta, daha büyük bir soğutucuya ihtiyacım olacak, umarım kutuda sorun çıkarmaz. O zaman bunu alayım. Bu kutuda giriş ve çıkışları nereye konumlandırmamı tavsiye edersiniz? Şimdiden teorik bilgi toplayım, tatilde 3-4 günde halledeyim diye düşünüyorum.

Ayrıca, baskı devre için herhangi bir değişiklik öneriniz var mıdır?

Mr_YAMYAM

Güç girişi ve line girişi arka panelden.
Eğer kulaklık jakının arka panele yerleştirilmesi sorun olmazsa arkadan yoksa ön panelden. Metal vidalı kulaklık jakı kullanılmalıdır.
Power on-off switch ön panelde.
Kartlar birbirlerine yakın olacak şekilde tabana. FET'ler yan panele monte edilemez. Uygun soğutucu gereklidir. Aşırı ısınmanın önüne geçebilmek amacıyla FET'lerin şaseye bağlanan direnç değeri biraz yükseltilir. (Gerekirse)
Uygun kablolama için kulaklık kablosu olarak satılan çift örgülü, çift canlı kablolar daha uygun olacaktır.

İlave NOT HATIRLATMASI :
Her ne kadar senin devre CLASS-A olarak tasarlanmış olsa da daha performanslı çalışabilecek devreler önerebilirim.
Örnek olarak LM386 olarak anılan basit ve peşmürde görünüşlü entegre, tekniğine uygun malzemelerle tasarlanırsa oldukça tatminkar netice vereceğini düşünüyorum.
Her iki amplinin farklarını hissedemeyeceğini düşünüyorum.
Ayrıca kaliteli olsun dersen ve bulabilirsen LM2878 adlı entegre ile şahaserler yaratabiliriz. Üstelik bu entegrenin kullanım esnekliği oldukça fazladır.


Veteriner

İzmirdeki güvenilir elektronikçim (hatfon) in stoğunda görünüyor ama arayıp sormam gerek. 2878'in kullanımı için bir devre planınız falan var mıydı acaba?

 Bir de şunu danışmak istiyorum. SMSL sApII diye bir amplifikatör gördüm. TPA6120A2 entegresini kullanmış bir bilginiz var mı bunun hakkında?

Mr_YAMYAM


TPA6120A2 tabiri caizse manyak bir entegredir. Progesyonel cihazlarda kullanılır. Uygulaması kolay gibi olsa da yapımı biraz meşakkatlidir. SMD tasarım ve baskı devre gerektirir.
Linkte verilmiş olan 50 küsür dolarlık fiyatını o alet hakeder. Çünkü bilen birisi de tasarlasa o fiyata yakın harcama yapabilir.
LM2878 çok kolay uygulanabilir ve her türlü konfigure edilebilir 5W lık bir çıkış entegresidir.
Kulaklık için en fazla 250mW gereksinim olacağına göre bu entegreyi istediğimiz gibi konfigüre edebiliriz.
Yanlız kalite unsuru için gürültü ve frekans karakteristiği gibi koşulları sağlayabilmek için bazı özel kondansatörler kullanmamız gerekecek.
Çok fazla masraf edilmeden üstesinden gelinebilecek bir devre ile çok iyi netice alabiliriz.
Crosstalk seviyesi 70db olarak verilmiş bu entegreyi iyi tasarlarsak 84db lere ulaşabiliriz ki bu değer profesyonel cihazların değerlerine yakındır.

Veteriner

Kondansatör konusunda ben de takıntılıyımdır. Artık neyi nereden bulacağımı öğrendim malzeme tedariği konusunda sorun yaşamıyorum digikey, farnell, mouser sağolsun. SMSL bir ara alacaktım fakat girişte kullanılan ucuz smps adaptör beni duraksattı. Meanwell RS serisinin bile gürültüsü duyulabilir seviyedeyken o ufacık adaptörü görünce direkt vaz geçtim.

Neyse, zaten birşeyler yapıp öğrenince daha iyi oluyor. O zaman ufaktan girişsek bu işe, en azından şimdilik teorik olarak.

Vallaha sizin gibi birini bulmak zor. Çok teşekkür ediyorum hiçbir bilgiyi sakınmadan/sıkılmadan anlatıyorsunuz. Umarım sıkmıyorumdur.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Veteriner - 05 Ekim 2014, 20:51:54Kondansatör konusunda ben de takıntılıyımdır. Artık neyi nereden bulacağımı öğrendim malzeme tedariği konusunda sorun yaşamıyorum digikey, farnell, mouser sağolsun. SMSL bir ara alacaktım fakat girişte kullanılan ucuz smps adaptör beni duraksattı. Meanwell RS serisinin bile gürültüsü duyulabilir seviyedeyken o ufacık adaptörü görünce direkt vaz geçtim.

Neyse, zaten birşeyler yapıp öğrenince daha iyi oluyor. O zaman ufaktan girişsek bu işe, en azından şimdilik teorik olarak.

Vallaha sizin gibi birini bulmak zor. Çok teşekkür ediyorum hiçbir bilgiyi sakınmadan/sıkılmadan anlatıyorsunuz. Umarım sıkmıyorumdur.
Yamyamlar sıkılmaz ;D
Karar verince yaz gerekenleri yaparım. Benim derdim bilgi paylaşımı değil. Birşeyleri söylediğim zaman birileri birşeyler yapabilmişse o zaman memnun olurum.

Veteriner

Ne güzel. Bayramdan sonra HatFon ile görüşeceğim entegre konusunu. SMSL'nin bir yorumunda -180mv DC offset okuduğunu gördüm birinin. Değer gerçekten fazla mı? Şöyle bir modifikasyon da yapmış arkadaş.

Mr_YAMYAM

Off-set yüksek ise öncelikle besleme ve malzeme toleransı önemlidir.
Modifiyeyi inceledim.  Sadece gerilim kazancını artırmış. 5.7 civarı yapmış. Kulaklık amplilerinde gerilim kazancı pek istenmez. 2-3 civarı kazanç bile olsa 1V P-P gerilimi 2-3V a çıkartacak demekitir ki kulaklık için yüksek bir değerdir.
tek istenilen kazanç akım kazancıdır. Bu da 32ohmluk yükü sürebilecek seviyede olsa yeterlidir.
Önemli olan amplinin gürültü unsurudur. Kulaklıkla en düşük seviyedeki gürültüler bile duyulabilir. Çünki kulaklık sisteminin Dinamik alan seviyesi oldukça yüksektir.

memleket

YAMYAM abi burda Class A sınıfı bir anfi var ama bir yorum yaparmısın nedir ne değildir.

http://alexkap.com/node/1

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: memleket - 06 Ekim 2014, 00:05:50YAMYAM abi burda Class A sınıfı bir anfi var ama bir yorum yaparmısın nedir ne değildir.

http://alexkap.com/node/1
Daha önce de belirtmiştim.
Amplifikatörlerin sınıfları belirtilirken bile temel üç unsur asla gözardı edilemez.
1 Gürültü faktörü.
2 Frekans karakteristiği.
3 Distorsiyon
A sınıfı bir amplifikatörde olması gereken geçiş distorsiyonu (IMD) %0.01 iken gürültü faktörü -40dbm lerde ise o amplifikatörün sınıfından bahsedilemez.
A sınıfı bir amplifikatörün yegane özelliği geçiş distorsiyonunun yok varsayılmasıdır. Tamam IMD seviyesi çok düşük olabilir ama gürültüsü yüksek ise IMD ölçülemez bile ;D
LM1036 gibi basit bir devre ile sürülüyorsa bence o tasarım pek kayda değer değildir.
 

Veteriner

180mv ofset kulaklığa zarar verecek düzeyde midir peki?

seron


Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Veteriner - 06 Ekim 2014, 06:57:49180mv ofset kulaklığa zarar verecek düzeyde midir peki?
Kulaklığa göre değişir.

Alıntı yapılan: seron - 06 Ekim 2014, 13:13:51IMD, geçiş distorsiyonu, offset, crosstalk... :( :o ??? ::) :-[ :-\\ :-X :o
Google amcaya bir sor bakalım ne diyecek. ;D

seron

google:
-IMD; iş ve meslek danışmanı ;D >:(  ("amplifikatörlerde" kelimesi başa eklendi yine sonuç aynı)
-crossover distorsion: nedir, ne demektir, en güncel cevaplar bizde ... ( hiçbirinde açıklama-tanım yok ) >:(
-offset: offset anlaşmaları, uluslararası güvenlik, http://www.elektronikmagazin.com/page.php?id=57 (tanım yok) >:(
-crosstalk: müzik sistemlerinde kanallar ve devreler arasındaki ses karışması (telsizlerdeki girişim kavramı gibi) hele şükür! >:(


Veteriner

Bu zarar verip vermeyeceğinin hesaplaması nasıl oluyor acaba? Örneğin benim kulaklığım:

Driver Diameter: 53 mm
Frequency Response:10 - 30,000 Hz
Maximum Input: 500 mW -
Sensitivity: 98 dB/mW at - kHz
Impedance: 32 ohms

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Veteriner - 06 Ekim 2014, 14:12:48Bu zarar verip vermeyeceğinin hesaplaması nasıl oluyor acaba? Örneğin benim kulaklığım:

Driver Diameter: 53 mm
Frequency Response:10 - 30,000 Hz
Maximum Input: 500 mW -
Sensitivity: 98 dB/mW at - kHz
Impedance: 32 ohms
Bu şekilde anlaşılamaz.
Şöyle anlatayım.
Kulaklıklar ince bir diyaframı titreştirmek için ince bir bobinden yararlanır. Bu bobinin bir tel çapı vardır. Her telden geçen akım telin çapı ile doğru orantılı olduğuna göre telin çapı etkendir.
180mV luk bir DC gerilimi ince bir bobin üzerine uyguladığımızda, bobinin omik direnci doğrultusunda üzerinden DC bir akım geçecektir. Bu akım tel çapının kaldırabileceği akımdan yüksek olursa teller ısınır ve yanar.
Her ne kadar 180mV yüksek bir değer sayılmasa da kulaklıklarda bu değer kayda alınabilecek kadar büyük sayılır.
Eğer bu gerilim DC değil de AC olsaydı o zaman yüksek seviyede gürültü çıkartır ama zararı olmaz diyebilirdim.

Veteriner

Hmm anladım. Peki fiio e12 hakkında ne düşünüyorsunuz? Opamp olarak her kanala ayrı OPA1611 kullanmış, akım sürücüsü olarak da LME49600. Girişte ALPS pot ve Wima kondansatörler var, güç kaynağı da batarya.

Mr_YAMYAM

Fiio ile diğerinin teknik özellikleri birbirlerine yakın.
Fiio daha yüksek çıkış verebilme kapasitesine sahip ve pil ile çalıştırma esnekliği var.
Bu durumda Fiio daha bir öne çıkıyor.
Elbette ki piyasada daha özellikli ve daha kaliteli kulaklık amplileri bulunabilir. Tercih sebebi kişilere özgü olacaktır.

Veteriner

Alıntı yapılan: seron - 06 Ekim 2014, 14:11:24google:
-IMD; iş ve meslek danışmanı ;D >:(  ("amplifikatörlerde" kelimesi başa eklendi yine sonuç aynı)
-crossover distorsion: nedir, ne demektir, en güncel cevaplar bizde ... ( hiçbirinde açıklama-tanım yok ) >:(
-offset: offset anlaşmaları, uluslararası güvenlik, http://www.elektronikmagazin.com/page.php?id=57 (tanım yok) >:(
-crosstalk: müzik sistemlerinde kanallar ve devreler arasındaki ses karışması (telsizlerdeki girişim kavramı gibi) hele şükür! >:(



Hocam ingilizce varsa şu iki video benim bakış açımı çok değiştirdi. Terimleri de anlatıyor

1 http://www.youtube.com/watch?v=Zvireu2SGZM#ws
2 http://www.youtube.com/watch?v=BYTlN6wjcvQ#ws

Mr_YAMYAM

Adamlar... Pardon BEY'ler işi biliyorlar.
Zaten  AUDIO (SES) tekniğinde standartları belirleyen kuruluş AES'tir. (Audio Engineering Society)
Bir zamanlar AES topluluğunun üyesiydim. Emekli olunca ilgilenmedim.

Aklıma bir fıkra geldi. ;D
Birkaç sene önce DON haberde AES standartlarından bahsedince vurun kahpeye der gibi bana saldırmışlardı. Neymiş frekans karakteristiği nedir ki, distorsiyon nedir ki ;D
Bu yüzdendir ki tekniği bilmeyen ve bu tür davranışlarda ADMİN kontrolu olmayan siteleri sevmiyorum.
Tabii ki adminin de bilgili olması gereklidir ki kim ne derece gerçek bilgi verebilmiş.

Umarım benim burada anlattıklarımla bu videoda anlatılanları bağdaştırabilecek bir arkadaşımız olur.
İnşallah hata yapmadan bazı şeylerden bahsedebilmiş ve okuyan tüm arkadaşları bilgilendirebilmişimdir.

Veteriner

Hocam fazlasıyla bilgi veriyorsunuz ama anlayana işte. Zamanında ben de sizin dediğiniz tipten forumlarda takılıyordum, güç kablosuna inceleme yapıp ses gövdelendi veya tizler berraklaştı diyen insanların olduğu forumlarda. Yabancı - Türk forumlarda da takılıyorum kimse üstüne alınmasın. Liseyi teknik lisede okuyup işin ucundan tutmaya başlayınca yavaş yavaş kavradım konuyu. Sonrasında Diyaudiotr deki yazıları takip ettim, hatta millet o kadar sinir bozucu şeyler yazdı ki çoğu bilgili kişi forumu terk etti, ıssız kaldı. Umarım sizi de kaybetmeyiz burada...

Mr_YAMYAM

Diyaudiotr de ben de varım. Orada da birkaç kişi yamyamlık yapsa da zaten sessiz sedasız bir forum. Benim Türkiye forumlarında ilk forumum olduğu için arada bir bakınıyorum.

Burası artık benim mekanım gibi oldu.
Seron Serkan ve birkaç arkadaşla vaziyeti götürüyoruz. Belki görüp te bizimle takılmak isteyen birkaç bilgili arkadaş daha bulabilirsek forumumuz çok zevkli olur düşüncesindeyim.

[mergedate]1412613460[/mergedate]
Alıntı yapılan: seron - 06 Ekim 2014, 14:11:24google:
-IMD; iş ve meslek danışmanı ;D >:(  ("amplifikatörlerde" kelimesi başa eklendi yine sonuç aynı)
-crossover distorsion: nedir, ne demektir, en güncel cevaplar bizde ... ( hiçbirinde açıklama-tanım yok ) >:(
-offset: offset anlaşmaları, uluslararası güvenlik, http://www.elektronikmagazin.com/page.php?id=57 (tanım yok) >:(
-crosstalk: müzik sistemlerinde kanallar ve devreler arasındaki ses karışması (telsizlerdeki girişim kavramı gibi) hele şükür! >:(
Nasıl bakıyorsun adamım.
Ben baktım bir sürü kaynak gösterdi.
Al en güvenilir kaynak
http://translate.google.com.tr/translate?hl=tr-TR&langpair=en|tr&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Intermodulation&ei=wt0yVPi5Beed7ga36YCoBg

Şu alttaki yazılanları okumayın. Fena halde üfürmüşler ;D

http://www.canhifi.com/hifi-101/ses-101/distorsiyon-nedir-tipleri-nelerdir-degisik-tipleri-muzigi-nasil-etkiler-1.77.aspx

Zaten bir kullanıcı para uğruna nete giriyorsa o kişinin sözlerine rağbet edilmemelidir.

Veteriner

Yamyam hocam bana garip gelen iki grafik buldum. Garip gelmesinin sebebi distorsiyonu az olan taşınabilir ve daha ucuz olan bir ampliyken distorsiyonu yüksek ve çok dalgalı olan masaüstü, daha pahalı bir ampliye ait olması.

Fiio E12
Bataryalı, OPA1611 ve LME49600'lü
Test koşulları yazılmamış
Red curve: Left channel , Blue curve: Right channel


Fiio E09K
Harici güç kaynağı, OPA2134 ve TPA6120'li, pahalı
Test condition:
Aux Input:350mV
Red curve: Left channel. Blue curve: Right channel.


Bu işte bir terslik yok mu acaba? Tabi biliyorum sadece distorsiyona bakarak seçim yapılmaz fakat bariz fark görünüyor.