Yardım | Ares Çıktısı Alırken Ne Zaman Mirror Efekti ile Almamız Lazım ?

Başlatan ayhant, 01 Nisan 2024, 21:13:07

ayhant

Herkese selam, bir adet proje ödevim üzerinde çalışıyorum, proteus ve breadbord üzerinde takır takır çalışan devreyi plakete geçirince çalıştıramıyorum. Sorunu anlatabilmem için biraz devreden bahsetmem gerektiğini düşünüyorum, daha önce yine burada başlık açmıştım ( seron sağolsun )  basit bir zaman ayarlı çakmaklık projesi,iki adet ledimiz var birisi yeşil diğeri kırmızı, güç var iken ve butona basılı değilken yeşil yanıyor, butona bastığımız anda yeşil led sönüyor ve rezistans ile birlikte kırmızı led 5 saniye çalışıp duruyor ve yeşil led tekrar yanıyor..
aşağıya görselleri bırakıyorum, mavi ledi rezistan olarak kabul edelim, kabloları direk lehimlemek yerine klemensler üzerinden devreye bağladım. ares tasarımı yapıp ayna efekti olmadan alıp baskı devreyi yaptıktan sonra, normalde butona bastıktan sonra aktif olması gereken rezistans basılı değilken aktif halde çalışır durumda kablolamaları yanlış yapmadığıma eminim, başlıkta da belirttiğim gibi ayna efektine ne zaman ihtiyaç duyuyoruz ?

Bilgin.055

Hangi çizim ve baskı programı olursa olsun alt bakır alanı çıktı alırken aynalama olmadan düz bir şekilde çıktı alman gerekli ancak, üst yani elemanların olduğu yeri çıktı almak istersen o zaman aynalama kullanman gerekir.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

ayhant

üst tarafla işim olmadığı için dokunmadım alt tarafı ise, ayna efekti olmadan aldım, ve ütü yönetime ile plakete geçirdim, peki, sorun aresin auto router ında olabilir mi ? elemanları istedğim gibi yerleştirdikten sonra auto router ile yolları çizdirdim, hatasız bir şekilde çizdi, çalışmamasının sebebi ne olabilir ?

seron

Kondansatöre paralel bağlı 2k2 çok küçük bir değer. Onun yerine 1M olmalı. Süreyi ise 18k direnci aşağı-yukarı oynayarak değiştirmelisin. Süre ayarını 30k trimpot ile ayarlayabilirsin.

Ben proteus kullanmadığım için aynalama olayını bilmiyorum. Ben KiCAD'da eleman tarafını ters, bakır tarafını düz basıyorum.

ayhant

kondasatöre bağlı direnci 1m yaptıktan sonra transistöre bağlı direncin değeri ne olursa olsun butona basıldığı anda röle atmıyor, yeşil led anlık olarak yanıp sönüyor, süreyi 5 saniye istiyor 2.2k 1000uf yi tam 5 saniye olacak şekilde ayarlıyor, bilemedim :(

seron

Normal şartlarda kondansatörün deşarj süresini ayarlayan iki faktör var:

-Kondansatöre paralel bağlı direnç.
-Transistörün beyzine seri bağlı direnç.

İkisi de kondansatörün deşarj süresinden sorumlu (R-C hesabı).

Bu iki dirençten herhangi birini oynayarak süreyi ayarlayabilirsin. Lakin ilk mesajında olmamış gibi okudum o yüzden müdahale ettim. Bu tip durumlarda ayarlı direnç kullanıyoruz (pot). Ancak seni fazla uğraştırmamak için seri direnci yapay zekaya hesaplatıp verdim.

Devre şu anda düzgün çalışıyor mu?

Yusuf usta

durduk yere çalışıyor ve butona basınca röleden ses gelmiyorsa kondansatörün içinde kalan gerilim halen teikliyor ve sen enerji verir vermez röle zaten çekiyor. yok çekmiyor diyorsan röle uçların ters bağlıdır başka açıklaması yok. orada 18k ile beyz tetikliyorsun çok uzun süre tetik demektir bu. 2k2 zaten olmaz oraya 500k tak. 1m trimpot da olur, süre ayarlarsın. direnci 18k yerine en çok 2k2 yap. süreyi ya trimpot takarak kondansatöre paralel şekilde ayarla ya da kondansatör  değerini düşürerek ayarla. test yöntemin şu;
kondansatörü çıkart devreyi çalıştır. rezistansa gerilim gitmediğini gör. sonra kondansatörü tak çalıştır.  gerilim vermeden önce kond uçlarını cımbızla vs kısa devre et boşalt.
pcb alt yüzey resmi atsan bakardık.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın