Güncel Linux Dağıtımları ve 32 Bit Desteği

Başlatan dede_salih, 20 Ağustos 2021, 14:25:10

dede_salih

Herkese merhaba
Geçen hafta elime pentium M 745 işlemcili 768 MB ramli eski bir laptop geçti. Bakım ve format için çalışmaya başladım. İşletim sistemi için Windows dışında alternatif araştırmaya karar verdim.
Bir arkadaşım PrimeOs ve RemixOs gibi android sürümlerine göz atmamı önerdi. Bunlar v.b. sistemlerin x86_android projesinin üzerine yapılan çalışmalar olduğunu öğrendim. Sorun şu ki hiçbiri benim cihazdaki işlemciyi tanımadı ve destek vermedi.
Bundan sonra hafif bir linux sürümü aramaya başladım. Ancak orda da gördüm ki birçok dağıtım 32bit desteğini kesmiş ve yeni dağıtımlarını hep 64bit şeklinde oluşturmuş. Hafif dağıtım için en çok tavsiye edilen Lubuntu ve Linux Lite üzerine yoğunlaştım. Lubuntuyu sorunsuzca kurdum ve güncellemelerini yaptım. Restart sonrası sistem hatası uyarısı ile karşılaştım. Birkaç deneme ve restart sonrası durum yine aynı. Uğraşılsa halledilebileceğini düşünüyorum aslında fakat yeni kurduğum bir sistemde bu hatayı görmek canımı sıktı ve Linux Lite denemeye başladım.
Uzun bir önyükleme sonunda sistem açıldı ve kurulum seçeneğinden devam etmek istedim. Fakat burda da sistem klavye desteğimi yanlış tanımıştı. Ayarlarından doğru tercihleri yapmama rağmen bir türlü TR Q klavye desteğini aktif edemedim. Vakit te sınırlı olduğundan dolayı Windows 7 kurulumu yapıp gerekli işlemleri yaptım.
Şaşırtıcı derecede en iyi çalışan ve komutlara tepki veren sistem Windows 7 oldu. Lubuntu daha kararsız çalışıyordu. Windows XP ise daha az kaynak tüketiyordu. Ancak birçok program xp desteğini çekmişti. Bu yüzden en iyi alternatif Windows 7 idi.
Merak ettiğim konular ise öncelikle linux dağıtımları neden 32bit desteklerini geri çekti?
21MB boyutunda TinyCore linux bile klavyemi doğru tanırken en popülerlerden birisi olan Linux Lite bu yanlışlığı nasıl yapabilir?
Son olarak benim elimdeki cihaz gibi güncellikten uzak eski cihazlar için sizin kullandığınız ve tavsiye ettiğiniz işletim sistemi, yöntem, projeler nelerdir?
İlgilenen herkese şimdiden teşekkürler.

seron

#1
Merhabalar.
Öncelikle günümüzün ihtiyaçlarını ve yazılımların ihtiyaç duyduğu kaynak miktarlarını gözönünde bulundurursak, artık bu çağda çok çok eski makinelerle idare etmek neredeyse mümkün değil. Linux sistemler ise zannedildiği gibi hafif ve "windowsdan daha iyi" sistemler değildirler. İnternette trollük yapan forum ahalisine ve blog yazarlarının yazdıklarına aldanmayın.

Elinizdeki makineyi değerlendirmek için on civarında öneri sunabilirim. Ancak maalesef günlük kullanım için artık uygun değil. Buna rağmen EBA TV kurarak (android üzerinden) belki bir öğrencinin işini görebilir. Ben de evvelsi gün Pardus kurdum sanal makineye. Beni çok şaşırttı ve beklentimin çok üstünde iyi çıktı. Ancak bu sürüm dahi sisteminize uygun değil.

Neler yapabilirsiniz?

Sandbox olarak kullanabilirsiniz. Hala XP'ye kurulabilen bir antivirüs ve birkaç yardımcı güvenlik aracı kurarak, internetten indirdiğiniz dosyaları önce bu makinede test eder, sıkıntı varsa flaşı bilgisayarınıza takmazsınız.

Test makinesi olarak kullanırsınız.

Küçük çocuklar için oyun makinesi olarak değerlendirirsiniz. Ufak jawa oyunları falan...

Torrent makinesi olarak kullanırsınız. Uzun sürecek indirmeler için bir kenarda sessiz sessiz çalışır, ana makineyi meşgul etmez.

Gibi...

Linux dağıtımlarının neden sadece 64bite geçtiğine gelecek olursak, windows da artık 32biti bıraktı. Hem 64 bit hem 32 bit üretmek ve dağıtıma hazır hale getirmek geliştiricilerin iş yükünü arttırıyor ve daha fazla zaman ve kaynak tüketmelerine neden oluyor. Artık eski makine kalmadı, olanlar da 64 biti destekliyor diyerek geçtiler...

Linux lite olsun diğer dağıtımlar olsun klavyenizi doğru tanımlayamadıysa ufak bir iki komutla dil ve klavye şablonu yüklenebiliyor(unuttum). Ancak buna rağmen değiştiremiyrosanız bunun birçok nedeni olabilir. Örneğin bilgisayar çok eski. HDD'de bad sector olmasın? Sistem düzgün yazılamıyor ve çalışamıyordur? İndirmede hata oluşmuştur? Sağlama testi yaptınız mı? Hede, hödö... bir sürü nedenden olabilir.

Lubuntu'yu 3 yıldır kullanıyorum. Daha önce de 2 yıl Linux Mint Cinnamon kullandım. Lubuntu 16.04.04 sürüm hala hurda haldeki laptobumda kuruludur. Sistemin birçok bugu var ama ne yapalım idare ediyor. İşin doğrusu, sorunsuz sistem olmaz. Pardus XFCE masaüstü ortamı ile geldi. İlk incelemelerimde çok beğendim. Karşılaşmam gereken birçok sorunla hiç karşılaşmadım. Keşke sisteminiz kaldırsaydı da kullansaydınız.

Şu anda önerebileceğim hiçbirşey yok, çünkü benim yardım edebileceğim sistem özelliklerinin çok altında kalıyor makine. Kötülediğim için söylemiyorum. Artık internet çağındayız harcadığımız vaktin yüzde 80'ni internette geçiyor, internet siteleri, youtube zart zurt artık aşırı sistem kaynağı kullanıyor, yani o makine zor...

https://ark.intel.com/content/www/tr/tr/ark/products/27591/intel-pentium-m-processor-745-2m-cache-1-80-ghz-400-mhz-fsb.html

07 Osman

Alıntı yapılan: seron - 20 Ağustos 2021, 17:23:21Neler yapabilirsiniz?


Torrent makinesi olarak kullanırsınız. Uzun sürecek indirmeler için bir kenarda sessiz sessiz çalışır, ana makineyi meşgul etmez.



Sırf bunun için torrent istemcisi olan Airties 5650 aldım 2015 yılında. Bir yılın sonunda Airties modem içindeki bittorrent istemcisini güncellemediği için normal bir modemden farkı kalmadı.

seron

Böyle teknolojilerden hiç haberim yok abi :-[ 2015 artık eskimeye başlamış, onun sistemindeki kernel artık güncellenmediği için yazılımsal güncelleme de yapamazsın artık. Ancak işi bilen birileri kernele müdahale edebilirse bence tekrar aktif hale getirilebilir. Şu anda güncel kernek 5 kusur olacaktı ve 2025'e kadar mı ne desteği var.

Bilen adam lazım işte.

07 Osman

Alıntı yapılan: seron - 25 Ağustos 2021, 20:25:42Böyle teknolojilerden hiç haberim yok abi :-[ 2015 artık eskimeye başlamış, onun sistemindeki kernel artık güncellenmediği için yazılımsal güncelleme de yapamazsın artık. Ancak işi bilen birileri kernele müdahale edebilirse bence tekrar aktif hale getirilebilir. Şu anda güncel kernek 5 kusur olacaktı ve 2025'e kadar mı ne desteği var.

Bilen adam lazım işte.

Gerek kalmadı @seron ,  netfilix üyeliğim var, illaki  torrent gerekirse de 75 mbps  vdsl bağlantım var. 5 gb lik bir film, 5-10 dakikada iniyor.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın