avatar_seron

Pil Şarj Göstergesi Soru

Başlatan seron, 10 Haziran 2023, 06:10:57

seron

İki adet 1,2V NiMh pili seri şekilde 7/24 şarjda tutmam gerekiyor.

Şarj gerilimi regüle değil.

Bu nedenlerle şönt regülatör kullanmak istiyorum.

Pil doyum seviyesine geldiğinde şönt regülatör turn-on olarak gerilimi baskılasın, max seviyede kalmasını sağlasın.

Ama aynı zamanda da yeşil bir LED yanarak bana pilin dolduğunu bildirsin.

Aşağıdaki iki basit devreyi düşündüm.

ŞntHangisi.png

Bu devrelerden hangisi daha mantıklı? Denemeden birşey diyebilir misiniz? Ya da ikisi de yanlışsa... yani yazın birşeyler istiyorum.

NOT: Başka bir çözüm olmuyor, devre biraz karmaşık, otomatik kesme falan olmaz, sadece şönt regülatör kullanmalıyım. Ayrıca bu çağda neden NiMH pil kullanıyon falan hede hödö etmeyin böyle olması gerekiyo o yüzden böyle yapıyorum ben de biliyorum çağ lityum çağı. Teşekkürler.

EDİT: Ama dur lan :du: Devre B hiç olmuyo. Çünkü pil max iken: Vzener+VLED > Vpil oluyo...

Yav siz de en azından soldaki devre A olur mu ona cevap verin bari.
[url="//basitelektronikprojeler.blogspot.com"]basitelektronikprojeler.blogspot.com[/url]

Yusuf usta

#1
2.7 zener iletime geçinde ne kadar gerilim farkı kalıyor transistörü teiklemeye ki? 0.6v tetik  olsa, 2,7 iletime geçme sınırı, minimum 3.3volt yapar. şarjlı pil 1.2+1.2=2.4 iken dolu iken ki gerilimlleri kaç ki toplamı 3.3volt etsin? benim kafam çokbasmadı bu konuya.
bir de diyelim iletime geçti ve 1R ile gerilimi baskıladı. o anda gerilim düşecek, şönt devre dışı kalacak, ve yüksek frekanslı bir dur kalk otomasyonu oluşacak. bu bc transistör 1R üzerinden kısa devre olunca dayanma akımı pilden büyük mü ki arızalanmasın? aşağıdaki parçanın uygun voltajlısından birşeyler çıkar mı acaba?
https://www.direnc.net/p6ke200a?language=tr&h=f602f9da
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

mustafaaxu

seron kardeş shunt regülatör mantığı farklı birşey
bardağı dolu tutmanın iki yolu var doldurursun ara sıra eksileni tamamlarsın
yada bardağı devamlı doldurursun taşan  suyuda önemsemessin ama bardak daima Full dolu kalır

bu şemayı denemedim ama sağlıklı bir devre olduğunu sanıyorum
kolay gelsin

aa.jpg

seron

Abiler şu anda bizim mahallede elektrikler kesik. Telefondan yazmak zor oluyor. Elektrik gelince ben size detaylı anlatıcam.
[url="//basitelektronikprojeler.blogspot.com"]basitelektronikprojeler.blogspot.com[/url]

seron

Flood için özür dilerim. Katıldığınız için teşekkürler.

@Yusuf usta ,

Nikel tabanlı pillerin üzerinde yazan 1,2V nominal değerdir. Tam doluyken aslında 1,37V seviyelerindedir. Bu da 2 x 1,35 = 2,7V eder. Dolayısıyla nikel piller 1,35V'ler seviyesinde tampon şarja bırakılabilir. Bu piller tampon şarja bırakılmayacak, otomatik kesime alınacaksa, bu defa pil başına 1,41V maks. değerdir. Yani bu değere geldiğinde şarj akımı kesilmelidir. Şarj akımı kesildiğinde pil kendi kendine 1,35V'ler seviyesine iner.

Şönt regülatör ile yaptığım testlerde, her ne kadar kağıt üstünde emetör diyodunun voltajını (0,7V) hesaba katsak da, aslında uygulamada öyle olmadığını bizzat deneyimlemiş bulunuyorum. Yani zener+emetör diyodu değil, sadece zener voltajını hesaplamamız gerekiyor. İnanmıyorsanız kendiniz test edebilirsiniz. Uygulamada transistörün E-C arası = Zener Voltajı oluyor. Emetör diyodunun voltajı nereye gidiyor bilmiyorum. @asma bu konu seni de ilgilendiriyor. Bana emetör diyodunu dikkate almam gerektiğini daha önce söylemiştin. Ama yaptığım testler tersini gösterdi.

Transistörün pil + kaynaktan gelen akıma dayanıp dayanamayacağı konusunda ise Yusuf abi haklısın. O transistör o yükü kaldıramayabilir. Zaten 1R direnci de transistörü biraz rahatlatmak için oraya koymuştum. Olmazsa BD139 da uygulayabiliriz. Benim asıl sıkıntım şönt regülatör açıldığında yeşil LED yaktırmak. Devrenin şekli doğru mu onu öğrenmek istiyorum.

@mustafaaxu ,

abi gösterdiğin devre 4,2V lityum piller için BMS devresidir. İşe yarıyor, ondan şüphem yok. Ama Nikel pillere uygulanabilir mi bilmiyorum.

Yaptığım testlerde şönt regülatör devresinin tam da hayal ettiğim gibi çalıştığını gördüm. Pil dolu değilse, hattın voltajını kendi gerilimine bastırdığından şönt regülatör devreye girmiyor, transistör ısınmıyor. Ama pil dolarsa zener açılıyor, transistör ısınmaya başlıyor. Yani şönt regülatör devresi bu tip uygulamalar için biçilmiş kaftan.

@Yusuf usta , son birşey, pil dolduğunda regülatör açılma-kapanma kısırdöngüsüne girer demişsin. Girmez. Çünkü girişten akım geldikçe pil stabil şekilde dolmaya yani V'si yükselmeye devam ediyor. Şönt devreye girdiğinde giriş gerilimi de devam ettiğinden, stabil şekilde turn-on olarak daimi iletimde kalır.

Teşekkürler tekrardan.

[url="//basitelektronikprojeler.blogspot.com"]basitelektronikprojeler.blogspot.com[/url]

seron

#5
Arkadişler bazen saçma şeylerle uğraştığımın ben de farkındayım. Sizi sıkmamak için konuya özet geçiyorum. Benim takıntılı olduğum şeyler sizi sıkmasın diye detay vermiyorum.

Ben aslında bir ışıldak devresi tasarladım. Işıldak devresini NiMH pille kullanasım var. Kurşunlu akülerle karşılaştırıldığında NiMH piller FİYAT ==> KULLANIM ÖMRÜ bakımında daha karlı. Bu nedenle nikel pil tercih ediyorum. Size devreyi göstereyim:

Işıldak Bilmem Kaçıncı Edisyon.png

Bu devre, yapısı sebebiyle Lityum pil kabul etmiyor. İnternette satılan özel modülleri bu devreye entegre etmek çok kolay. Ancak bu defa devre yamalı bohçaya dönüyor. En önemli sorun devrenin ucuz olabilmesi için trafosuz adaptörlü olması. Lityum modüller ve pil trafosuz adaptörle kullanılamaz. Dolayısıyla ya 4Voltluk minyatür kurşunlu akü, ya da nikel pil kullanmam gerekiyor. Kurşunlu aküler çok adi oluyor ömürleri kısa sürüyor. Nikel piller ise yukarıda gösterdiğim gibi tampon şarj mantığında kullanılırsa ömürlük oluyor. Soruyu size bunun için soruyorum. Pil dolduğunda birşeyin pili koruması gerekiyor. Zener diyodu kullanmak olmuyor çünkü zener diyodu iletime geçerse Vpil + Vkaynak akımı zeneri patlatır. Ben de bu yüzden şönt regülatör yaparak bir nevi BMS gibi kullanmak istiyorum.

Devrenin pilden itibaren sol tarafının düzgün çalışacağından eminim hatta PCB şemasını oluşturdum. Sadece sizden "bu devre olur" "bu devre olmaz" gibi bir yanıt gerekiyor. Devreyi delikli plakete kurup youtube videosu çekeceğim.

Ekran görüntüsü_2023-06-12_00-40-08.png

İşte olay bu. Teşekkürler.
[url="//basitelektronikprojeler.blogspot.com"]basitelektronikprojeler.blogspot.com[/url]

asma

Daha fazla uygulama ve test yapmalısın.  ;)

O yeşil Led yanmaz , gerekli voltaj oluşmaz. İstersen test et. Ya da
1R dirence paralel bağla (seri dirençte olsun) bir transistör boşa çıksın.

Test için şebeke gerilimi ile uğraşmaya gerek yok.
Telefon şarj aleti , ucu açık usb kablosu , 10 ohm seri direnç ile kaynak yap. (varsa 1W olsun direnç)
1 ohm direnç , bd139 , 2v7 zener ile şönt regülatörünü dene.  10k direnci unutmadım , yokken , 10k takılıyken ve 1k ile deneyerek testi tamamla.
Voltmetrenin bir ucu gnd ye bağlıyken , 10 ohm direncin iki ucunda hangi voltajları göreceksin?
Biri 5V diğeri Vz + Vbe olacak mı olmayacak mı , 10k direnç etkili mi değil mi? Yazarsın buraya biz de okuruz.

Kolay gelsin.

Not: 10 ohm yerine 5R1 de olur , 22R de olur ama oraya 10k takarsan, senin dediğin gibi olur. 100k takarsan voltaj yine düşer.

seron

Ben test mest yapmıcam. Sen öyle diyorsan öyledir. Yalnız LED'in yanmamasına çok üzüldüm. En azından min. Voltajda hafif parlasa ne iyi olurdu.

Espiri mahiyetinde şunu bırakıp kaçıyorum: :)

Tokatı çaktı.png
[url="//basitelektronikprojeler.blogspot.com"]basitelektronikprojeler.blogspot.com[/url]

asma

Alemsin seron.  ;D  ;D

Yalnız daha önce de mühendis lafı geçmişti üzerime alınmamıştım.
Özel bir şirkette (22 yıldır)bakım teknisyeniyim , emekliliği hakettim , yıl sonu işsizler ordusuna nefer olarak katılıyorum. Aslında 1Nisandan beri emekliyim ama genel istek üzerine işime devam ediyorum.

Kolay gelsin.



seron

#9
Bu şönt olayıyla ilk uğraşmaya başladığım zamanlar, emetör diyodunun sonuca etki edip etmeyeceği sürekli kafama takılıyordu ama buraya da soramıyordum. Sen bir konuda onu da eklemem gerektiğini söyleyince taşlar oturmuştu. O zamandan beri devrelerimde hep emetör diyodunun voltajını da dikkate alıyordum. Ancak son yaptığım ve videosunu burada paylaştığım akü şarj devresinde (bip bipli olan) şönt regülatöre 13V zener bağlayınca E-C arasının 12,X volt olduğunu gördüm. Şimdi detayları net hatırlamıyorum. Hatırlamadan da boş yapmak istemiyorum. Her neyse, ben zannettim ki uygulamada işler değişiyor. Zener 1W'lık olduğundan sanırım düşük akım nedeniyle tam doyuma ulaşmıyor, o nedenle çıkışın düşük görünmesine neden oluyordu, tahmin. Yukarıda test dediğim şey buydu.

Emekliliğin hayırlı olsun. Umarım rahat, güzel bir hayat geçirirsin.
[url="//basitelektronikprojeler.blogspot.com"]basitelektronikprojeler.blogspot.com[/url]

jeetli

Alıntı yapılan: seron - 12 Haziran 2023, 05:52:45Ben test mest yapmıcam. Sen öyle diyorsan öyledir. Yalnız LED'in yanmamasına çok üzüldüm. En azından min. Voltajda hafif parlasa ne iyi olurdu.

Espiri mahiyetinde şunu bırakıp kaçıyorum: :)

Tokatı çaktı.png

 ;)  :D  ;D  ;D  seron ustam yaptın yapacağını 👍
hobi severim meraklıyım otoboya ustasıyım emeğe saygı duyanlardanım

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
Resistor Türkçe nasıl yazılır (küçük harf ile yazınız):
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın