RSN312W24 P ses entegresi

Başlatan mehmettunahan, 05 Nisan 2023, 01:27:03

mehmettunahan

Merhaba elimde RSN312W24 P ses entegresi ve trafosu mevcut (hurdadan kurtardım). Bu entegre ile amfi yapmak istiyorum ama internette hazır devre (PCB) bulamadım. Bu entegreyi değerlendirme şansım var mı?
Teşekkürler.

olcay007

Alıntı yapılan: mehmettunahan - 05 Nisan 2023, 01:27:03Merhaba elimde RSN312W24 P ses entegresi ve trafosu mevcut (hurdadan kurtardım). Bu entegre ile amfi yapmak istiyorum ama internette hazır devre (PCB) bulamadım. Bu entegreyi değerlendirme şansım var mı?
Teşekkürler.

Selamlar,

Entegre adına bakilirsa, Technics yada Panasonic marka bir cihazdan çıkma. Normalde STK serisi bir çıkış modülü olsaydı, datasheetini indir, orada şeması var derdim. Bu durumda diyemiyorum. Zira o entegre ve serisini (RSN ve SVİ serilerini) Matsushita firması kendi cihazlarında kullanmak için üretiyor. Yani datasheet bulma şansıniz yok (ticari sır hesabı). Hurda dediginiz cihazın marka ve model nosu varsa elinizde, servis dokümanlarıni Google emmiye sorabilirsiniz.

Bir başka yöntemde, "5000 İC amplifier" yazip PDF dosyasını indirmek. Bu dokümanda, adında da anlaşılacağı üzere 5000 entegre devre şeması bulunuyor. Yalnız semalarin doğruluğunu garanti etmiyorum. Gorsellerden semasi bulunabilir. Bakmanız lazım.

Gelelim baskılı devre mevzusuna; bu işlere ilginiz varsa, bir PCB çizim programı indirip, kendiniz de çizebilirsiniz :).

mehmettunahan

Cihazın marka model bilgisine erişebildim. Dediğiniz gibi panasonic kendisi için üretmiş. Cihazın servis manuelinide buldum. Amfinin kendi kartıyla birlikte kullanmayı denedim fakat ne olduğu hakkında bilgi sahibi olamadığım bir kaç pin var (vol+, vol-, ac_in gibi). Sorun şu entegre sağlam olmasına rağmen girdiğim sesi çok fazla yükseltmiyor. R_in, L_in pinlerinde 3.9k dirençler mevcut. Bunları düşürürsem entegreye zarar verebilirim diye çokta kurcalamak istemedim (daha önce bu seriden entegre yakmışlığım var  :ebebe:  ). Cihazın servis manuelini paylaşsam kendi devresi ile kullanma şansım var mı diye o konu üzerinde çalışsak? Cihaz modeli Panasonic SC-HT870 servis manuelini eklemeyi başamaradım.

olcay007

#3
Alıntı yapılan: mehmettunahan - 05 Nisan 2023, 12:18:01Cihazın marka model bilgisine erişebildim. Dediğiniz gibi panasonic kendisi için üretmiş. Cihazın servis manuelinide buldum. Amfinin kendi kartıyla birlikte kullanmayı denedim fakat ne olduğu hakkında bilgi sahibi olamadığım bir kaç pin var (vol+, vol-, ac_in gibi). Sorun şu entegre sağlam olmasına rağmen girdiğim sesi çok fazla yükseltmiyor. R_in, L_in pinlerinde 3.9k dirençler mevcut. Bunları düşürürsem entegreye zarar verebilirim diye çokta kurcalamak istemedim (daha önce bu seriden entegre yakmışlığım var  :ebebe:  ). Cihazın servis manuelini paylaşsam kendi devresi ile kullanma şansım var mı diye o konu üzerinde çalışsak? Cihaz modeli Panasonic SC-HT870 servis manuelini eklemeyi başamaradım.

Selamlar
SC-HT870 dökümanlarını bulmaya çalıstım ama sadece DVD oynatıcı cihazının (SA HT870) dökümanlarına erişebildim. Sizde Sub woofer haricinde bir ünite daha var sanırım :du: .

Ses girişlerindeki dirençler sesin fazlasını sınırlamak için. Soğutucu sıcaklığını böyle kontrol altında tutuyorlar. Ayrıca, cihaz belirli miktarda ses verebilecek şekilde dizayn edilmiş.  Amplifikatörün kazancını yükseltmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca 3,9k dirençleri kritik değildir. 1k ohm a yapılabilir. Bu şekilde seste artar, bununla beraber ısı da fazlalaşır.

Ama siz dökümanlara erişebildiyseniz linkini ekleyebilirsiniz. "Audio Amplifiers Databook" (hani şu 5000 entegrenin semalarını içeriyor dediğim kitap) kitabında RSN312w24 şemasını bulamadım. Entegrenin adı bile geçmiyor. Devrenin detaylı resimlerini eklerseniz, forumdaşlarımızın da yardımlarıyla bir çözüm bulmaya çalışırız. Ve bulduğunuz manual linkini de eklemeyi unutmayın.

İleti yazmak için kullandığınız aracın, üst kısmında simgelerde "bağlantı ekle" seçeneği var. Hemen solunda da "görsel ekle" var. Ama forumun kendisine resim eklenmiyor galiba :du: . Görseller için resim barındırmak için kullanılan HOST sitelerinden birine ihtiyacınız olacak.
Kolay gelsin...

seron

Foruma direkt resim ekleyebilirsiniz. Bunu yapabilmek için metin editörü tam fonksiyon açılmalıdır. Resim vb ekleyebilmek için aşağıdaki resimdeki yöntemle ileti girerseniz resim ve dosya ekleme modları aktif olur:

Ekran görüntüsü_2023-04-05_19-05-44.png

olcay007

#5
Alıntı yapılan: seron - 05 Nisan 2023, 19:08:12Foruma direkt resim ekleyebilirsiniz. Bunu yapabilmek için metin editörü tam fonksiyon açılmalıdır. Resim vb ekleyebilmek için aşağıdaki resimdeki yöntemle ileti girerseniz resim ve dosya ekleme modları aktif olur:

Ekran görüntüsü_2023-04-05_19-05-44.png

Teşekkür ederim Seron.

Entegrenin Servis manualinden RSN312w12 şemasını çıkardım (SB-WA870 dökümanınından alıntılanmıştır). Sanıyorum H Class çalışan yüksek performanslı bir çıkış modülü. Yapılacak dış bağlantılar şema da belirtilmiş.
Şema Bir sonraki iletimde...

olcay007

Float için özür dilerim, resim yüklemeye uğraştım. Biraz zorluk oldu.

seron


seron

Dosyayı ekle dedikten sonra yüklenir. Daha sonra "Ekle" butonuna basınca yazdığınız paragrafın arasına yerleşir. Daha sonra da gönder diyebilirsiniz. Aynı yöntemi zip, rar, 7z gibi dosyaları eklerken de kullanabiliyorsunuz.

olcay007

Alıntı yapılan: seron - 05 Nisan 2023, 19:30:41Dosyayı ekle dedikten sonra yüklenir. Daha sonra "Ekle" butonuna basınca yazdığınız paragrafın arasına yerleşir. Daha sonra da gönder diyebilirsiniz. Aynı yöntemi zip, rar, 7z gibi dosyaları eklerken de kullanabiliyorsunuz.
Teşekkür ederim Seron. Sana da zahmet verdim.

mehmettunahan

Alıntı yapılan: olcay007 - 05 Nisan 2023, 19:18:59
Alıntı yapılan: seron - 05 Nisan 2023, 19:08:12Foruma direkt resim ekleyebilirsiniz. Bunu yapabilmek için metin editörü tam fonksiyon açılmalıdır. Resim vb ekleyebilmek için aşağıdaki resimdeki yöntemle ileti girerseniz resim ve dosya ekleme modları aktif olur:

Ekran görüntüsü_2023-04-05_19-05-44.png

Teşekkür ederim Seron.

Entegrenin Servis manualinden RSN312w12 şemasını çıkardım (SB-WA870 dökümanınından alıntılanmıştır). Sanıyorum H Class çalışan yüksek performanslı bir çıkış modülü. Yapılacak dış bağlantılar şema da belirtilmiş.
Şema Bir sonraki iletimde...
Evet H class bir entegre ve THD çok düşük. Besleme trafosunu bağlayıp L ve R input girişlerinden ses girdiğimde aldığım ses çıkışı cep telefonun hoparlörü gibi oluyor. Kafamı karıştıran şey şu  ACin-HMUTE-DCDET ne işe yarıyor ? PCB üzerinde H602 bağlantı noktasının üzerinde VL+ VL- ve ACin yazıyor. acaba VL pinlerinden düşük voltaj girerek çıkışı yükseltebilir miyiz?

mehmettunahan

Anlatmaya çalıştığım bağlantıyı fotoğraf olarak ekledim. Umarım bu amfiyi kurtarırız  :hlp: .rsn312h24.jpg

olcay007

#12
Merhabalar

Devreyi beslemek için kendi güç kaynağını mı kullanıyorsunuz? Şemayı dikkatle incelerseniz, ses çıkışlarından (3 sağ, 6 sol) 56k dirençlerle (sol 20, sağ 21 ) nolu uçlara geliyor. Bunlar geri besleme dirençleri, değerleri yükseltilirse kazanç ve ses artar. Geri beslemenin 2. direnci de 3,9k olanlar. Bunların değerlerini de düşürürseniz kazanç ve ses artar. Giriş sinyallerini karta girdiği noktadan takip ederseniz, 15k luk dirençlerle toprak hattına bağlı olduğunuzu görürsünüz. 15k dirençlerin değerinin yükseltilmesi ses seviyesinin yükselmesine katkı sağlayabilir. Ama aşırı yükseltilmesi, hassasiyetin artması nedeniyle istenmeyen seslere sebebiyet verebilir. Daha önce de belirtiğim gibi, devre sınırlı bir aralıkta çalışmak için tasarlanmış. Yani devreniz düşük kazanç ile çalışıyor.

DC det pini; Çıkış katı modülünde sorun olduğu zaman (ki modül aynı zamanda koruma da sağlıyor) bunu algılıyor ve hoparlörleri çıkıştan ayrıyor.

H mute pini; Sesi kapatmak için. Cihaz açılma-kapanma anında istenmeyen bozulmaları engellemek için.

AC in; Trafodan alınan AC gerilim mute devresi için tetikleyici olarak kullanılıyor. Mute devresinin bir ilavesi.

Trafo mevzusuna gelelim: Trafo, iki ayrı amp. modülü besliyor gibi görünüyor. Daha büyük olan entegre Subwoofer için. Multimetreniz varsa ACV konumda trafo çıkışlarını ölçüp bir kağıda not alın. Kartın besleme devresinde 100v luk elektrolitik kondansatörler kullanılmış. Yani, beslemenin ARTI tarafında 80v (aynısı EKSİ içinde geçerli. Verdiğim 80v değeri örnektir. 100v luk kond. ü 10v devrede kullanmazlar. buna dikkat çekmeye çalışıyorum.) gibi bir gerilim olmalı. Devrede iki ayrı simetrik besleme kullanılıyor. Bunlardan birinin artı ve eksisi yüksek (3300uF 100v kondansatörler bunun için), diğerinin artı ve eksisi de alçak gerilim. Buna dikkat edin(4700uF 100v da bunun için). Bunları dikkatle ölçüp not aldıktan sonra, şemayı da takip ederek;  trafonun yüksek çıkışını ilgili köprü diyodun AC girişlerine, düşük olan çıkışını da diğer köprü diyodun AC girişlerine bağlayın. Trafoyu bağladıktan sonra, ölçü aletini DCV konumuna alıp, ilk önce 3300uF 100v olan kond. ları ölçüp not alın. Sonra da 4700uF 100v kond. ölçüp not alın. Artı tarafını da eksi tarafını da dikkatle ölçün. Voltaj larda farklılıklar olabilir. İmkanınız varsa, besleme kond. lerine birer 4,7k ila 10k ohm yarım wat dirençleri paralel bağlayın. Bunlar Kond. deşarj etmek içindir. ASLA kondansatörleri kısa devre ederek boşaltmaya çalışmayın, modüle zarar verirsiniz.

Bunları yaptığınız zaman devre çalışmalı. Eğer ki bir hata yada hasar oluşmadıysa.

Kolay gelsin.

mehmettunahan

#13
Alıntı yapılan: olcay007 - 05 Nisan 2023, 22:24:42Merhabalar

Devreyi beslemek için kendi güç kaynağını mı kullanıyorsunuz? Şemayı dikkatle incelerseniz, ses çıkışlarından (3 sağ, 6 sol) 56k dirençlerle (sol 20, sağ 21 ) nolu uçlara geliyor. Bunlar geri besleme dirençleri, değerleri yükseltilirse kazanç ve ses artar. Geri beslemenin 2. direnci de 3,9k olanlar. Bunların değerlerini de düşürürseniz kazanç ve ses artar. Giriş sinyallerini karta girdiği noktadan takip ederseniz, 15k luk dirençlerle toprak hattına bağlı olduğunuzu görürsünüz. 15k dirençlerin değerinin yükseltilmesi ses seviyesinin yükselmesine katkı sağlayabilir. Ama aşırı yükseltilmesi, hassasiyetin artması nedeniyle istenmeyen seslere sebebiyet verebilir. Daha önce de belirtiğim gibi, devre sınırlı bir aralıkta çalışmak için tasarlanmış. Yani devreniz düşük kazanç ile çalışıyor.

DC det pini; Çıkış katı modülünde sorun olduğu zaman (ki modül aynı zamanda koruma da sağlıyor) bunu algılıyor ve hoparlörleri çıkıştan ayrıyor.

H mute pini; Sesi kapatmak için. Cihaz açılma-kapanma anında istenmeyen bozulmaları engellemek için.

AC in; Trafodan alınan AC gerilim mute devresi için tetikleyici olarak kullanılıyor. Mute devresinin bir ilavesi.

Trafo mevzusuna gelelim: Trafo, iki ayrı amp. modülü besliyor gibi görünüyor. Daha büyük olan entegre Subwoofer için. Multimetreniz varsa ACV konumda trafo çıkışlarını ölçüp bir kağıda not alın. Kartın besleme devresinde 100v luk elektrolitik kondansatörler kullanılmış. Yani, beslemenin ARTI tarafında 80v (aynısı EKSİ içinde geçerli. Verdiğim 80v değeri örnektir. 100v luk kond. ü 10v devrede kullanmazlar. buna dikkat çekmeye çalışıyorum.) gibi bir gerilim olmalı. Devrede iki ayrı simetrik besleme kullanılıyor. Bunlardan birinin artı ve eksisi yüksek (3300uF 100v kondansatörler bunun için), diğerinin artı ve eksisi de alçak gerilim. Buna dikkat edin(4700uF 100v da bunun için). Bunları dikkatle ölçüp not aldıktan sonra, şemayı da takip ederek;  trafonun yüksek çıkışını ilgili köprü diyodun AC girişlerine, düşük olan çıkışını da diğer köprü diyodun AC girişlerine bağlayın. Trafoyu bağladıktan sonra, ölçü aletini DCV konumuna alıp, ilk önce 3300uF 100v olan kond. ları ölçüp not alın. Sonra da 4700uF 100v kond. ölçüp not alın. Artı tarafını da eksi tarafını da dikkatle ölçün. Voltaj larda farklılıklar olabilir. İmkanınız varsa, besleme kond. lerine birer 4,7k ila 10k ohm yarım wat dirençleri paralel bağlayın. Bunlar Kond. deşarj etmek içindir. ASLA kondansatörleri kısa devre ederek boşaltmaya çalışmayın, modüle zarar verirsiniz.

Bunları yaptığınız zaman devre çalışmalı. Eğer ki bir hata yada hasar oluşmadıysa.

Kolay gelsin.

Hocam devre 2*30 ve 2*60 volt olmak üzere çift beslemeyle çalışıyor bunu daha önceden biliyordum H class amfiler çok düşük ses seviyesinde çok ısınmasın diye çift besleme yapmışlar ses seviyesini yükselttikçe besleme yüksek voltaja doğru kayıyor. Şimdi ben ses girişlerinin GND ile arasında olan (15K) dirençlerin değerini mi yükselteyim , giriş pinlerindeki (3,9K) dirençlerin değerini mi düşüreyim yoksa ikisini birlikte belli bir oranda mı düşüreyim, geri beslemedeki (56K) dirençleri mi yükselteyim hangisinde THD yi çok yükseltmez? Benim tahminime göre amfiye gelen ses sinyali bizim cihazlardan girdiğimizden yüksek seviyelerde girdiği için bu şekilde çalışıyormuş ses girişine yükseltme katı yapsak nasıl olur? (Preamfi gibi)

mehmettunahan

#14
Alıntı yapılan: olcay007 - 05 Nisan 2023, 22:24:42Merhabalar

Devreyi beslemek için kendi güç kaynağını mı kullanıyorsunuz? Şemayı dikkatle incelerseniz, ses çıkışlarından (3 sağ, 6 sol) 56k dirençlerle (sol 20, sağ 21 ) nolu uçlara geliyor. Bunlar geri besleme dirençleri, değerleri yükseltilirse kazanç ve ses artar. Geri beslemenin 2. direnci de 3,9k olanlar. Bunların değerlerini de düşürürseniz kazanç ve ses artar. Giriş sinyallerini karta girdiği noktadan takip ederseniz, 15k luk dirençlerle toprak hattına bağlı olduğunuzu görürsünüz. 15k dirençlerin değerinin yükseltilmesi ses seviyesinin yükselmesine katkı sağlayabilir. Ama aşırı yükseltilmesi, hassasiyetin artması nedeniyle istenmeyen seslere sebebiyet verebilir. Daha önce de belirtiğim gibi, devre sınırlı bir aralıkta çalışmak için tasarlanmış. Yani devreniz düşük kazanç ile çalışıyor.

DC det pini; Çıkış katı modülünde sorun olduğu zaman (ki modül aynı zamanda koruma da sağlıyor) bunu algılıyor ve hoparlörleri çıkıştan ayrıyor.

H mute pini; Sesi kapatmak için. Cihaz açılma-kapanma anında istenmeyen bozulmaları engellemek için.

AC in; Trafodan alınan AC gerilim mute devresi için tetikleyici olarak kullanılıyor. Mute devresinin bir ilavesi.

Trafo mevzusuna gelelim: Trafo, iki ayrı amp. modülü besliyor gibi görünüyor. Daha büyük olan entegre Subwoofer için. Multimetreniz varsa ACV konumda trafo çıkışlarını ölçüp bir kağıda not alın. Kartın besleme devresinde 100v luk elektrolitik kondansatörler kullanılmış. Yani, beslemenin ARTI tarafında 80v (aynısı EKSİ içinde geçerli. Verdiğim 80v değeri örnektir. 100v luk kond. ü 10v devrede kullanmazlar. buna dikkat çekmeye çalışıyorum.) gibi bir gerilim olmalı. Devrede iki ayrı simetrik besleme kullanılıyor. Bunlardan birinin artı ve eksisi yüksek (3300uF 100v kondansatörler bunun için), diğerinin artı ve eksisi de alçak gerilim. Buna dikkat edin(4700uF 100v da bunun için). Bunları dikkatle ölçüp not aldıktan sonra, şemayı da takip ederek;  trafonun yüksek çıkışını ilgili köprü diyodun AC girişlerine, düşük olan çıkışını da diğer köprü diyodun AC girişlerine bağlayın. Trafoyu bağladıktan sonra, ölçü aletini DCV konumuna alıp, ilk önce 3300uF 100v olan kond. ları ölçüp not alın. Sonra da 4700uF 100v kond. ölçüp not alın. Artı tarafını da eksi tarafını da dikkatle ölçün. Voltaj larda farklılıklar olabilir. İmkanınız varsa, besleme kond. lerine birer 4,7k ila 10k ohm yarım wat dirençleri paralel bağlayın. Bunlar Kond. deşarj etmek içindir. ASLA kondansatörleri kısa devre ederek boşaltmaya çalışmayın, modüle zarar verirsiniz.

Bunları yaptığınız zaman devre çalışmalı. Eğer ki bir hata yada hasar oluşmadıysa.

Kolay gelsin.

Besleme kondansatörlerinin ayaklarına 10k yarım watt diren bağlamamı istediniz doğru mu anladım? Bu arada bu amfinin front çıkışlarından 6 ohmda 140 watt rms verdiği yazıyordu kılavuzda. Orjinal DINdeğerlerine yakın (100 watt gibi) çıkış almam münkün olur diye düşünüyorum.

olcay007

Alıntı yapılan: mehmettunahan - 06 Nisan 2023, 00:39:41
Alıntı yapılan: olcay007 - 05 Nisan 2023, 22:24:42Merhabalar

Devreyi beslemek için kendi güç kaynağını mı kullanıyorsunuz? Şemayı dikkatle incelerseniz, ses çıkışlarından (3 sağ, 6 sol) 56k dirençlerle (sol 20, sağ 21 ) nolu uçlara geliyor. Bunlar geri besleme dirençleri, değerleri yükseltilirse kazanç ve ses artar. Geri beslemenin 2. direnci de 3,9k olanlar. Bunların değerlerini de düşürürseniz kazanç ve ses artar. Giriş sinyallerini karta girdiği noktadan takip ederseniz, 15k luk dirençlerle toprak hattına bağlı olduğunuzu görürsünüz. 15k dirençlerin değerinin yükseltilmesi ses seviyesinin yükselmesine katkı sağlayabilir. Ama aşırı yükseltilmesi, hassasiyetin artması nedeniyle istenmeyen seslere sebebiyet verebilir. Daha önce de belirtiğim gibi, devre sınırlı bir aralıkta çalışmak için tasarlanmış. Yani devreniz düşük kazanç ile çalışıyor.

DC det pini; Çıkış katı modülünde sorun olduğu zaman (ki modül aynı zamanda koruma da sağlıyor) bunu algılıyor ve hoparlörleri çıkıştan ayrıyor.

H mute pini; Sesi kapatmak için. Cihaz açılma-kapanma anında istenmeyen bozulmaları engellemek için.

AC in; Trafodan alınan AC gerilim mute devresi için tetikleyici olarak kullanılıyor. Mute devresinin bir ilavesi.

Trafo mevzusuna gelelim: Trafo, iki ayrı amp. modülü besliyor gibi görünüyor. Daha büyük olan entegre Subwoofer için. Multimetreniz varsa ACV konumda trafo çıkışlarını ölçüp bir kağıda not alın. Kartın besleme devresinde 100v luk elektrolitik kondansatörler kullanılmış. Yani, beslemenin ARTI tarafında 80v (aynısı EKSİ içinde geçerli. Verdiğim 80v değeri örnektir. 100v luk kond. ü 10v devrede kullanmazlar. buna dikkat çekmeye çalışıyorum.) gibi bir gerilim olmalı. Devrede iki ayrı simetrik besleme kullanılıyor. Bunlardan birinin artı ve eksisi yüksek (3300uF 100v kondansatörler bunun için), diğerinin artı ve eksisi de alçak gerilim. Buna dikkat edin(4700uF 100v da bunun için). Bunları dikkatle ölçüp not aldıktan sonra, şemayı da takip ederek;  trafonun yüksek çıkışını ilgili köprü diyodun AC girişlerine, düşük olan çıkışını da diğer köprü diyodun AC girişlerine bağlayın. Trafoyu bağladıktan sonra, ölçü aletini DCV konumuna alıp, ilk önce 3300uF 100v olan kond. ları ölçüp not alın. Sonra da 4700uF 100v kond. ölçüp not alın. Artı tarafını da eksi tarafını da dikkatle ölçün. Voltaj larda farklılıklar olabilir. İmkanınız varsa, besleme kond. lerine birer 4,7k ila 10k ohm yarım wat dirençleri paralel bağlayın. Bunlar Kond. deşarj etmek içindir. ASLA kondansatörleri kısa devre ederek boşaltmaya çalışmayın, modüle zarar verirsiniz.

Bunları yaptığınız zaman devre çalışmalı. Eğer ki bir hata yada hasar oluşmadıysa.

Kolay gelsin.

Besleme kondansatörlerinin ayaklarına 10k yarım watt diren bağlamamı istediniz doğru mu anladım?

Aynen öyle. 4,7k ila 10k ohm aralığında, 1/2 - 1w direnç. Kondansatörler deki akımı hızlıca boşaltmak için. Bu kond. ler doluyken çalışmak risklidir. kısa devreler yüzünden oluşacak şok akımlari hassas çıkış modullerine zarar verebilir. Yüksek voltajlarda çalışmak risklidir. Kendiniz için de ayrıca dikkat edin. Şarjlı kond. u kısa devre ederek boşaltmak yerine, bunu direnç ile deşarj edin.

olcay007

#16
Alıntı yapılan: mehmettunahan - 06 Nisan 2023, 00:33:22
Alıntı yapılan: olcay007 - 05 Nisan 2023, 22:24:42Merhabalar

Devreyi beslemek için kendi güç kaynağını mı kullanıyorsunuz? Şemayı dikkatle incelerseniz, ses çıkışlarından (3 sağ, 6 sol) 56k dirençlerle (sol 20, sağ 21 ) nolu uçlara geliyor. Bunlar geri besleme dirençleri, değerleri yükseltilirse kazanç ve ses artar. Geri beslemenin 2. direnci de 3,9k olanlar. Bunların değerlerini de düşürürseniz kazanç ve ses artar. Giriş sinyallerini karta girdiği noktadan takip ederseniz, 15k luk dirençlerle toprak hattına bağlı olduğunuzu görürsünüz. 15k dirençlerin değerinin yükseltilmesi ses seviyesinin yükselmesine katkı sağlayabilir. Ama aşırı yükseltilmesi, hassasiyetin artması nedeniyle istenmeyen seslere sebebiyet verebilir. Daha önce de belirtiğim gibi, devre sınırlı bir aralıkta çalışmak için tasarlanmış. Yani devreniz düşük kazanç ile çalışıyor.

DC det pini; Çıkış katı modülünde sorun olduğu zaman (ki modül aynı zamanda koruma da sağlıyor) bunu algılıyor ve hoparlörleri çıkıştan ayrıyor.

H mute pini; Sesi kapatmak için. Cihaz açılma-kapanma anında istenmeyen bozulmaları engellemek için.

AC in; Trafodan alınan AC gerilim mute devresi için tetikleyici olarak kullanılıyor. Mute devresinin bir ilavesi.

Trafo mevzusuna gelelim: Trafo, iki ayrı amp. modülü besliyor gibi görünüyor. Daha büyük olan entegre Subwoofer için. Multimetreniz varsa ACV konumda trafo çıkışlarını ölçüp bir kağıda not alın. Kartın besleme devresinde 100v luk elektrolitik kondansatörler kullanılmış. Yani, beslemenin ARTI tarafında 80v (aynısı EKSİ içinde geçerli. Verdiğim 80v değeri örnektir. 100v luk kond. ü 10v devrede kullanmazlar. buna dikkat çekmeye çalışıyorum.) gibi bir gerilim olmalı. Devrede iki ayrı simetrik besleme kullanılıyor. Bunlardan birinin artı ve eksisi yüksek (3300uF 100v kondansatörler bunun için), diğerinin artı ve eksisi de alçak gerilim. Buna dikkat edin(4700uF 100v da bunun için). Bunları dikkatle ölçüp not aldıktan sonra, şemayı da takip ederek;  trafonun yüksek çıkışını ilgili köprü diyodun AC girişlerine, düşük olan çıkışını da diğer köprü diyodun AC girişlerine bağlayın. Trafoyu bağladıktan sonra, ölçü aletini DCV konumuna alıp, ilk önce 3300uF 100v olan kond. ları ölçüp not alın. Sonra da 4700uF 100v kond. ölçüp not alın. Artı tarafını da eksi tarafını da dikkatle ölçün. Voltaj larda farklılıklar olabilir. İmkanınız varsa, besleme kond. lerine birer 4,7k ila 10k ohm yarım wat dirençleri paralel bağlayın. Bunlar Kond. deşarj etmek içindir. ASLA kondansatörleri kısa devre ederek boşaltmaya çalışmayın, modüle zarar verirsiniz.

Bunları yaptığınız zaman devre çalışmalı. Eğer ki bir hata yada hasar oluşmadıysa.

Kolay gelsin.

Hocam devre 2*30 ve 2*60 volt olmak üzere çift beslemeyle çalışıyor bunu daha önceden biliyordum H class amfiler çok düşük ses seviyesinde çok ısınmasın diye çift besleme yapmışlar ses seviyesini yükselttikçe besleme yüksek voltaja doğru kayıyor. Şimdi ben ses girişlerinin GND ile arasında olan (15K) dirençlerin değerini mi yükselteyim , giriş pinlerindeki (3,9K) dirençlerin değerini mi düşüreyim yoksa ikisini birlikte belli bir oranda mı düşüreyim, geri beslemedeki (56K) dirençleri mi yükselteyim hangisinde THD yi çok yükseltmez? Benim tahminime göre amfiye gelen ses sinyali bizim cihazlardan girdiğimizden yüksek seviyelerde girdiği için bu şekilde çalışıyormuş ses girişine yükseltme katı yapsak nasıl olur? (Preamfi gibi)
Bu iletinizi sonradan fark ettim.

Öncellikle, H class ses çıkış katları, yüksek performans almak ve yüksek elektrik sarfiyatın dan korunmak için geliştirilmiştir. Devre aslında AB class gibi çalışır. Pozitif ve negatif gerilim hatlarindan biri yüksek, diğeri ise düşüktür. Ses çikis katı transistorleri düşük olan simetrik besleme ile çalıştırılır. Yüksek simetrik voltaj ise bir anahtarlama transistoru yardımı ile düşük simetrik besleme üzerine bindirme yapılır. Çıkış katı aynı anda, hem yüksek, hemde alçak besleme ile çalıştırılır. Bu tarz da dizayn edilen ses çıkış katlarına G yada H class çıkış katlari denir. %70 varan verimlilik sağlanabilir. Daha az güç harcanarak, daha çok güç elde edilir.

Şimdi diğer meseleye gelelim. 15k ohm şaseye karşı ses sinyalini sınırlar ve girişler boşta iken istenmeyen sesleri (uğultu gibi) engeller. Girişe bir kaynak bağlı değilken volüm sonda gibi çalışır. Şu an için bu direncin değerini 47k ohm yapalım (aşırıya gitmek= istenmeyen kötü sesler). RSN312... Modülünde dikkat etmediğimiz bir ayrinti bir ayrıntı daha var. ARTI fazda girdiğimiz ses işaretini EKSİ faz ile alıyoruz (giriş sinyaliyle çıkış sinyali arasında 180 derecelik bir faz açısı var.).  Normal bir çıkış katında evirmeyen (non invert) ve eviren (invert) girişler bulunur.  Girişimizi evirmeyen girişten yaparız. Eviren girişle çıkış ucu arasına da kazanç ayarlaması yapacağımız dirençleri koyarız (bu op-amplar da da böyledir). Bu modulde Evirmeyen girişler yok. Sadece eviren girişleri koymuslar. Devreyi basitlestirmek ve uç sayısını azaltmak için.  Ama bunun olumsuz bir etkisi yoktur. 3,9k ohm olarak konan kazanç dirençleri yüzünden yeterli çıkış gücü alamıyorsunuz. Onları 1k ohm yaparsanız kazanç 35dB seviyesine çıkar. Seste epey fazlalaşır. 56k lık dirençlere şimdilik dokunmayalım.

THD meselesine de gelelim. %10 oranda distorsiyon (Türkçe'deki karşılığı bozulma) alsanız bile bunu distorsiyon analizörü ve spektrum analizörü gibi ölçüm cihazlarınız olmadan fark edemezsiniz. Çıplak kulak ile bozulma oranı algılayabilmeniz için, bozulma oranı % 10 ların oldukça üstlerine çıkmalı. Yani THD meselesini kafanıza takmayın derim. Kazancı yükseltiğimiz için band genişliğimiz düşer. Zaten o amplinin tasarımı itibariyle dar bir güç band genişliği vardır (Power Band Width: Bir amplifikatörü, amplifikatör yapan önemli olgulardan biri.).

Girişe preamp hatta ton kontrol de eklenebilir. Oldukça da iyi olur.

mehmettunahan

Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Müsait olduğumda direçleri dediğiniz gibi değiştirip çıkışları kontrol edeceğim. Ses çıkışı tatmin edici olursa ton kontrollü preamfi yapıp ses sinyalini belli bir miktarda arttırıp amfiye girip kullanmayı planlıyorum.
Test ettikten sonra sonuçları bildiririm yardımınınz için teşekkür ederim. ::ok

mehmettunahan

Alıntı yapılan: olcay007 - 06 Nisan 2023, 01:56:03
Alıntı yapılan: mehmettunahan - 06 Nisan 2023, 00:33:22
Alıntı yapılan: olcay007 - 05 Nisan 2023, 22:24:42Merhabalar

Devreyi beslemek için kendi güç kaynağını mı kullanıyorsunuz? Şemayı dikkatle incelerseniz, ses çıkışlarından (3 sağ, 6 sol) 56k dirençlerle (sol 20, sağ 21 ) nolu uçlara geliyor. Bunlar geri besleme dirençleri, değerleri yükseltilirse kazanç ve ses artar. Geri beslemenin 2. direnci de 3,9k olanlar. Bunların değerlerini de düşürürseniz kazanç ve ses artar. Giriş sinyallerini karta girdiği noktadan takip ederseniz, 15k luk dirençlerle toprak hattına bağlı olduğunuzu görürsünüz. 15k dirençlerin değerinin yükseltilmesi ses seviyesinin yükselmesine katkı sağlayabilir. Ama aşırı yükseltilmesi, hassasiyetin artması nedeniyle istenmeyen seslere sebebiyet verebilir. Daha önce de belirtiğim gibi, devre sınırlı bir aralıkta çalışmak için tasarlanmış. Yani devreniz düşük kazanç ile çalışıyor.

DC det pini; Çıkış katı modülünde sorun olduğu zaman (ki modül aynı zamanda koruma da sağlıyor) bunu algılıyor ve hoparlörleri çıkıştan ayrıyor.

H mute pini; Sesi kapatmak için. Cihaz açılma-kapanma anında istenmeyen bozulmaları engellemek için.

AC in; Trafodan alınan AC gerilim mute devresi için tetikleyici olarak kullanılıyor. Mute devresinin bir ilavesi.

Trafo mevzusuna gelelim: Trafo, iki ayrı amp. modülü besliyor gibi görünüyor. Daha büyük olan entegre Subwoofer için. Multimetreniz varsa ACV konumda trafo çıkışlarını ölçüp bir kağıda not alın. Kartın besleme devresinde 100v luk elektrolitik kondansatörler kullanılmış. Yani, beslemenin ARTI tarafında 80v (aynısı EKSİ içinde geçerli. Verdiğim 80v değeri örnektir. 100v luk kond. ü 10v devrede kullanmazlar. buna dikkat çekmeye çalışıyorum.) gibi bir gerilim olmalı. Devrede iki ayrı simetrik besleme kullanılıyor. Bunlardan birinin artı ve eksisi yüksek (3300uF 100v kondansatörler bunun için), diğerinin artı ve eksisi de alçak gerilim. Buna dikkat edin(4700uF 100v da bunun için). Bunları dikkatle ölçüp not aldıktan sonra, şemayı da takip ederek;  trafonun yüksek çıkışını ilgili köprü diyodun AC girişlerine, düşük olan çıkışını da diğer köprü diyodun AC girişlerine bağlayın. Trafoyu bağladıktan sonra, ölçü aletini DCV konumuna alıp, ilk önce 3300uF 100v olan kond. ları ölçüp not alın. Sonra da 4700uF 100v kond. ölçüp not alın. Artı tarafını da eksi tarafını da dikkatle ölçün. Voltaj larda farklılıklar olabilir. İmkanınız varsa, besleme kond. lerine birer 4,7k ila 10k ohm yarım wat dirençleri paralel bağlayın. Bunlar Kond. deşarj etmek içindir. ASLA kondansatörleri kısa devre ederek boşaltmaya çalışmayın, modüle zarar verirsiniz.

Bunları yaptığınız zaman devre çalışmalı. Eğer ki bir hata yada hasar oluşmadıysa.

Kolay gelsin.

Hocam devre 2*30 ve 2*60 volt olmak üzere çift beslemeyle çalışıyor bunu daha önceden biliyordum H class amfiler çok düşük ses seviyesinde çok ısınmasın diye çift besleme yapmışlar ses seviyesini yükselttikçe besleme yüksek voltaja doğru kayıyor. Şimdi ben ses girişlerinin GND ile arasında olan (15K) dirençlerin değerini mi yükselteyim , giriş pinlerindeki (3,9K) dirençlerin değerini mi düşüreyim yoksa ikisini birlikte belli bir oranda mı düşüreyim, geri beslemedeki (56K) dirençleri mi yükselteyim hangisinde THD yi çok yükseltmez? Benim tahminime göre amfiye gelen ses sinyali bizim cihazlardan girdiğimizden yüksek seviyelerde girdiği için bu şekilde çalışıyormuş ses girişine yükseltme katı yapsak nasıl olur? (Preamfi gibi)
Bu iletinizi sonradan fark ettim.

Öncellikle, H class ses çıkış katları, yüksek performans almak ve yüksek elektrik sarfiyatın dan korunmak için geliştirilmiştir. Devre aslında AB class gibi çalışır. Pozitif ve negatif gerilim hatlarindan biri yüksek, diğeri ise düşüktür. Ses çikis katı transistorleri düşük olan simetrik besleme ile çalıştırılır. Yüksek simetrik voltaj ise bir anahtarlama transistoru yardımı ile düşük simetrik besleme üzerine bindirme yapılır. Çıkış katı aynı anda, hem yüksek, hemde alçak besleme ile çalıştırılır. Bu tarz da dizayn edilen ses çıkış katlarına G yada H class çıkış katlari denir. %70 varan verimlilik sağlanabilir. Daha az güç harcanarak, daha çok güç elde edilir.

Şimdi diğer meseleye gelelim. 15k ohm şaseye karşı ses sinyalini sınırlar ve girişler boşta iken istenmeyen sesleri (uğultu gibi) engeller. Girişe bir kaynak bağlı değilken volüm sonda gibi çalışır. Şu an için bu direncin değerini 47k ohm yapalım (aşırıya gitmek= istenmeyen kötü sesler). RSN312... Modülünde dikkat etmediğimiz bir ayrinti bir ayrıntı daha var. ARTI fazda girdiğimiz ses işaretini EKSİ faz ile alıyoruz (giriş sinyaliyle çıkış sinyali arasında 180 derecelik bir faz açısı var.).  Normal bir çıkış katında evirmeyen (non invert) ve eviren (invert) girişler bulunur.  Girişimizi evirmeyen girişten yaparız. Eviren girişle çıkış ucu arasına da kazanç ayarlaması yapacağımız dirençleri koyarız (bu op-amplar da da böyledir). Bu modulde Evirmeyen girişler yok. Sadece eviren girişleri koymuslar. Devreyi basitlestirmek ve uç sayısını azaltmak için.  Ama bunun olumsuz bir etkisi yoktur. 3,9k ohm olarak konan kazanç dirençleri yüzünden yeterli çıkış gücü alamıyorsunuz. Onları 1k ohm yaparsanız kazanç 35dB seviyesine çıkar. Seste epey fazlalaşır. 56k lık dirençlere şimdilik dokunmayalım.

THD meselesine de gelelim. %10 oranda distorsiyon (Türkçe'deki karşılığı bozulma) alsanız bile bunu distorsiyon analizörü ve spektrum analizörü gibi ölçüm cihazlarınız olmadan fark edemezsiniz. Çıplak kulak ile bozulma oranı algılayabilmeniz için, bozulma oranı % 10 ların oldukça üstlerine çıkmalı. Yani THD meselesini kafanıza takmayın derim. Kazancı yükseltiğimiz için band genişliğimiz düşer. Zaten o amplinin tasarımı itibariyle dar bir güç band genişliği vardır (Power Band Width: Bir amplifikatörü, amplifikatör yapan önemli olgulardan biri.).

Girişe preamp hatta ton kontrol de eklenebilir. Oldukça da iyi olur.
Söylediğiniz gibi dirençleri değiştirip denedim ama sonuç alamadım birde şunu fark ettim H602 soketini alt PCB ye bağlamadan amfi kendisini açmadı H602 soketine sanırım dışarıdan müdahele etmem lazım ACin pinine 5v gibi bir gerilim geliyor. Sesi nasıl yükselteceğimi şaşırdım. :du:  :du:

olcay007

Alıntı yapılan: mehmettunahan - 06 Nisan 2023, 14:50:05
Alıntı yapılan: olcay007 - 06 Nisan 2023, 01:56:03
Alıntı yapılan: mehmettunahan - 06 Nisan 2023, 00:33:22
Alıntı yapılan: olcay007 - 05 Nisan 2023, 22:24:42Merhabalar

Devreyi beslemek için kendi güç kaynağını mı kullanıyorsunuz? Şemayı dikkatle incelerseniz, ses çıkışlarından (3 sağ, 6 sol) 56k dirençlerle (sol 20, sağ 21 ) nolu uçlara geliyor. Bunlar geri besleme dirençleri, değerleri yükseltilirse kazanç ve ses artar. Geri beslemenin 2. direnci de 3,9k olanlar. Bunların değerlerini de düşürürseniz kazanç ve ses artar. Giriş sinyallerini karta girdiği noktadan takip ederseniz, 15k luk dirençlerle toprak hattına bağlı olduğunuzu görürsünüz. 15k dirençlerin değerinin yükseltilmesi ses seviyesinin yükselmesine katkı sağlayabilir. Ama aşırı yükseltilmesi, hassasiyetin artması nedeniyle istenmeyen seslere sebebiyet verebilir. Daha önce de belirtiğim gibi, devre sınırlı bir aralıkta çalışmak için tasarlanmış. Yani devreniz düşük kazanç ile çalışıyor.

DC det pini; Çıkış katı modülünde sorun olduğu zaman (ki modül aynı zamanda koruma da sağlıyor) bunu algılıyor ve hoparlörleri çıkıştan ayrıyor.

H mute pini; Sesi kapatmak için. Cihaz açılma-kapanma anında istenmeyen bozulmaları engellemek için.

AC in; Trafodan alınan AC gerilim mute devresi için tetikleyici olarak kullanılıyor. Mute devresinin bir ilavesi.

Trafo mevzusuna gelelim: Trafo, iki ayrı amp. modülü besliyor gibi görünüyor. Daha büyük olan entegre Subwoofer için. Multimetreniz varsa ACV konumda trafo çıkışlarını ölçüp bir kağıda not alın. Kartın besleme devresinde 100v luk elektrolitik kondansatörler kullanılmış. Yani, beslemenin ARTI tarafında 80v (aynısı EKSİ içinde geçerli. Verdiğim 80v değeri örnektir. 100v luk kond. ü 10v devrede kullanmazlar. buna dikkat çekmeye çalışıyorum.) gibi bir gerilim olmalı. Devrede iki ayrı simetrik besleme kullanılıyor. Bunlardan birinin artı ve eksisi yüksek (3300uF 100v kondansatörler bunun için), diğerinin artı ve eksisi de alçak gerilim. Buna dikkat edin(4700uF 100v da bunun için). Bunları dikkatle ölçüp not aldıktan sonra, şemayı da takip ederek;  trafonun yüksek çıkışını ilgili köprü diyodun AC girişlerine, düşük olan çıkışını da diğer köprü diyodun AC girişlerine bağlayın. Trafoyu bağladıktan sonra, ölçü aletini DCV konumuna alıp, ilk önce 3300uF 100v olan kond. ları ölçüp not alın. Sonra da 4700uF 100v kond. ölçüp not alın. Artı tarafını da eksi tarafını da dikkatle ölçün. Voltaj larda farklılıklar olabilir. İmkanınız varsa, besleme kond. lerine birer 4,7k ila 10k ohm yarım wat dirençleri paralel bağlayın. Bunlar Kond. deşarj etmek içindir. ASLA kondansatörleri kısa devre ederek boşaltmaya çalışmayın, modüle zarar verirsiniz.

Bunları yaptığınız zaman devre çalışmalı. Eğer ki bir hata yada hasar oluşmadıysa.

Kolay gelsin.

Hocam devre 2*30 ve 2*60 volt olmak üzere çift beslemeyle çalışıyor bunu daha önceden biliyordum H class amfiler çok düşük ses seviyesinde çok ısınmasın diye çift besleme yapmışlar ses seviyesini yükselttikçe besleme yüksek voltaja doğru kayıyor. Şimdi ben ses girişlerinin GND ile arasında olan (15K) dirençlerin değerini mi yükselteyim , giriş pinlerindeki (3,9K) dirençlerin değerini mi düşüreyim yoksa ikisini birlikte belli bir oranda mı düşüreyim, geri beslemedeki (56K) dirençleri mi yükselteyim hangisinde THD yi çok yükseltmez? Benim tahminime göre amfiye gelen ses sinyali bizim cihazlardan girdiğimizden yüksek seviyelerde girdiği için bu şekilde çalışıyormuş ses girişine yükseltme katı yapsak nasıl olur? (Preamfi gibi)
Bu iletinizi sonradan fark ettim.

Öncellikle, H class ses çıkış katları, yüksek performans almak ve yüksek elektrik sarfiyatın dan korunmak için geliştirilmiştir. Devre aslında AB class gibi çalışır. Pozitif ve negatif gerilim hatlarindan biri yüksek, diğeri ise düşüktür. Ses çikis katı transistorleri düşük olan simetrik besleme ile çalıştırılır. Yüksek simetrik voltaj ise bir anahtarlama transistoru yardımı ile düşük simetrik besleme üzerine bindirme yapılır. Çıkış katı aynı anda, hem yüksek, hemde alçak besleme ile çalıştırılır. Bu tarz da dizayn edilen ses çıkış katlarına G yada H class çıkış katlari denir. %70 varan verimlilik sağlanabilir. Daha az güç harcanarak, daha çok güç elde edilir.

Şimdi diğer meseleye gelelim. 15k ohm şaseye karşı ses sinyalini sınırlar ve girişler boşta iken istenmeyen sesleri (uğultu gibi) engeller. Girişe bir kaynak bağlı değilken volüm sonda gibi çalışır. Şu an için bu direncin değerini 47k ohm yapalım (aşırıya gitmek= istenmeyen kötü sesler). RSN312... Modülünde dikkat etmediğimiz bir ayrinti bir ayrıntı daha var. ARTI fazda girdiğimiz ses işaretini EKSİ faz ile alıyoruz (giriş sinyaliyle çıkış sinyali arasında 180 derecelik bir faz açısı var.).  Normal bir çıkış katında evirmeyen (non invert) ve eviren (invert) girişler bulunur.  Girişimizi evirmeyen girişten yaparız. Eviren girişle çıkış ucu arasına da kazanç ayarlaması yapacağımız dirençleri koyarız (bu op-amplar da da böyledir). Bu modulde Evirmeyen girişler yok. Sadece eviren girişleri koymuslar. Devreyi basitlestirmek ve uç sayısını azaltmak için.  Ama bunun olumsuz bir etkisi yoktur. 3,9k ohm olarak konan kazanç dirençleri yüzünden yeterli çıkış gücü alamıyorsunuz. Onları 1k ohm yaparsanız kazanç 35dB seviyesine çıkar. Seste epey fazlalaşır. 56k lık dirençlere şimdilik dokunmayalım.

THD meselesine de gelelim. %10 oranda distorsiyon (Türkçe'deki karşılığı bozulma) alsanız bile bunu distorsiyon analizörü ve spektrum analizörü gibi ölçüm cihazlarınız olmadan fark edemezsiniz. Çıplak kulak ile bozulma oranı algılayabilmeniz için, bozulma oranı % 10 ların oldukça üstlerine çıkmalı. Yani THD meselesini kafanıza takmayın derim. Kazancı yükseltiğimiz için band genişliğimiz düşer. Zaten o amplinin tasarımı itibariyle dar bir güç band genişliği vardır (Power Band Width: Bir amplifikatörü, amplifikatör yapan önemli olgulardan biri.).

Girişe preamp hatta ton kontrol de eklenebilir. Oldukça da iyi olur.
Söylediğiniz gibi dirençleri değiştirip denedim ama sonuç alamadım birde şunu fark ettim H602 soketini alt PCB ye bağlamadan amfi kendisini açmadı H602 soketine sanırım dışarıdan müdahele etmem lazım ACin pinine 5v gibi bir gerilim geliyor. Sesi nasıl yükselteceğimi şaşırdım. :du:  :du:

Selamlar

H602 soketi, ses sinyallerinin girmemin yani sıra, diğer modulle ortak bağlantıları var. Cihazın servis manualini indirdiyseniz, "block diyagram" indan bağlantıları kontrol ediniz. HMUTE sinyali diğer modulle müşterek bağlantılı. Öte yandan, AC in yazan ucun dogrudan trafo ile ilişkili olmalı. Trafo üzerinden başlama sinyali alıyor ve iki RSN... aktif oluyor. HMUTE sinyali bulun ve cihaz aktifken voltaj miktarını ölçün. RSN312... modülünun dahili koruma özelliği var ama kullanılmamış. Bunun yerine RSN311... Koruma kısmı ortak kullanilmis. Sorun yaşamanıza neden olan HMUTE ve AC in uçları, bu bağlantılar kurulmadigi için modül çalışmıyor. Kartın tek başına, çalışabilmesi için, cihazdaki şartları asgari olarak oluşturabilmeniz gerekir.

Attığınız resmi inceledim. Sarı kablonun üst ucu Power Gnd ye alt ucu ise R yani sağ uca lehimli. Alt ucun in gnd ucuna bağlamanız gerekirdi. İlave ettiğiniz ikili kablonun turuncu mavi ucu in Gnd ucuna yeşil ucu ise Power Gnd ucuna bağlamissiniz. Kartta ses girmek için, yeşil ucu p Gnd den alıp Rin yada Lin girişlerinden birine baglamalisiniz.

mehmettunahan

Alıntı yapılan: olcay007 - 06 Nisan 2023, 17:20:11
Alıntı yapılan: mehmettunahan - 06 Nisan 2023, 14:50:05
Alıntı yapılan: olcay007 - 06 Nisan 2023, 01:56:03
Alıntı yapılan: mehmettunahan - 06 Nisan 2023, 00:33:22
Alıntı yapılan: olcay007 - 05 Nisan 2023, 22:24:42Merhabalar

Devreyi beslemek için kendi güç kaynağını mı kullanıyorsunuz? Şemayı dikkatle incelerseniz, ses çıkışlarından (3 sağ, 6 sol) 56k dirençlerle (sol 20, sağ 21 ) nolu uçlara geliyor. Bunlar geri besleme dirençleri, değerleri yükseltilirse kazanç ve ses artar. Geri beslemenin 2. direnci de 3,9k olanlar. Bunların değerlerini de düşürürseniz kazanç ve ses artar. Giriş sinyallerini karta girdiği noktadan takip ederseniz, 15k luk dirençlerle toprak hattına bağlı olduğunuzu görürsünüz. 15k dirençlerin değerinin yükseltilmesi ses seviyesinin yükselmesine katkı sağlayabilir. Ama aşırı yükseltilmesi, hassasiyetin artması nedeniyle istenmeyen seslere sebebiyet verebilir. Daha önce de belirtiğim gibi, devre sınırlı bir aralıkta çalışmak için tasarlanmış. Yani devreniz düşük kazanç ile çalışıyor.

DC det pini; Çıkış katı modülünde sorun olduğu zaman (ki modül aynı zamanda koruma da sağlıyor) bunu algılıyor ve hoparlörleri çıkıştan ayrıyor.

H mute pini; Sesi kapatmak için. Cihaz açılma-kapanma anında istenmeyen bozulmaları engellemek için.

AC in; Trafodan alınan AC gerilim mute devresi için tetikleyici olarak kullanılıyor. Mute devresinin bir ilavesi.

Trafo mevzusuna gelelim: Trafo, iki ayrı amp. modülü besliyor gibi görünüyor. Daha büyük olan entegre Subwoofer için. Multimetreniz varsa ACV konumda trafo çıkışlarını ölçüp bir kağıda not alın. Kartın besleme devresinde 100v luk elektrolitik kondansatörler kullanılmış. Yani, beslemenin ARTI tarafında 80v (aynısı EKSİ içinde geçerli. Verdiğim 80v değeri örnektir. 100v luk kond. ü 10v devrede kullanmazlar. buna dikkat çekmeye çalışıyorum.) gibi bir gerilim olmalı. Devrede iki ayrı simetrik besleme kullanılıyor. Bunlardan birinin artı ve eksisi yüksek (3300uF 100v kondansatörler bunun için), diğerinin artı ve eksisi de alçak gerilim. Buna dikkat edin(4700uF 100v da bunun için). Bunları dikkatle ölçüp not aldıktan sonra, şemayı da takip ederek;  trafonun yüksek çıkışını ilgili köprü diyodun AC girişlerine, düşük olan çıkışını da diğer köprü diyodun AC girişlerine bağlayın. Trafoyu bağladıktan sonra, ölçü aletini DCV konumuna alıp, ilk önce 3300uF 100v olan kond. ları ölçüp not alın. Sonra da 4700uF 100v kond. ölçüp not alın. Artı tarafını da eksi tarafını da dikkatle ölçün. Voltaj larda farklılıklar olabilir. İmkanınız varsa, besleme kond. lerine birer 4,7k ila 10k ohm yarım wat dirençleri paralel bağlayın. Bunlar Kond. deşarj etmek içindir. ASLA kondansatörleri kısa devre ederek boşaltmaya çalışmayın, modüle zarar verirsiniz.

Bunları yaptığınız zaman devre çalışmalı. Eğer ki bir hata yada hasar oluşmadıysa.

Kolay gelsin.

Hocam devre 2*30 ve 2*60 volt olmak üzere çift beslemeyle çalışıyor bunu daha önceden biliyordum H class amfiler çok düşük ses seviyesinde çok ısınmasın diye çift besleme yapmışlar ses seviyesini yükselttikçe besleme yüksek voltaja doğru kayıyor. Şimdi ben ses girişlerinin GND ile arasında olan (15K) dirençlerin değerini mi yükselteyim , giriş pinlerindeki (3,9K) dirençlerin değerini mi düşüreyim yoksa ikisini birlikte belli bir oranda mı düşüreyim, geri beslemedeki (56K) dirençleri mi yükselteyim hangisinde THD yi çok yükseltmez? Benim tahminime göre amfiye gelen ses sinyali bizim cihazlardan girdiğimizden yüksek seviyelerde girdiği için bu şekilde çalışıyormuş ses girişine yükseltme katı yapsak nasıl olur? (Preamfi gibi)
Bu iletinizi sonradan fark ettim.

Öncellikle, H class ses çıkış katları, yüksek performans almak ve yüksek elektrik sarfiyatın dan korunmak için geliştirilmiştir. Devre aslında AB class gibi çalışır. Pozitif ve negatif gerilim hatlarindan biri yüksek, diğeri ise düşüktür. Ses çikis katı transistorleri düşük olan simetrik besleme ile çalıştırılır. Yüksek simetrik voltaj ise bir anahtarlama transistoru yardımı ile düşük simetrik besleme üzerine bindirme yapılır. Çıkış katı aynı anda, hem yüksek, hemde alçak besleme ile çalıştırılır. Bu tarz da dizayn edilen ses çıkış katlarına G yada H class çıkış katlari denir. %70 varan verimlilik sağlanabilir. Daha az güç harcanarak, daha çok güç elde edilir.

Şimdi diğer meseleye gelelim. 15k ohm şaseye karşı ses sinyalini sınırlar ve girişler boşta iken istenmeyen sesleri (uğultu gibi) engeller. Girişe bir kaynak bağlı değilken volüm sonda gibi çalışır. Şu an için bu direncin değerini 47k ohm yapalım (aşırıya gitmek= istenmeyen kötü sesler). RSN312... Modülünde dikkat etmediğimiz bir ayrinti bir ayrıntı daha var. ARTI fazda girdiğimiz ses işaretini EKSİ faz ile alıyoruz (giriş sinyaliyle çıkış sinyali arasında 180 derecelik bir faz açısı var.).  Normal bir çıkış katında evirmeyen (non invert) ve eviren (invert) girişler bulunur.  Girişimizi evirmeyen girişten yaparız. Eviren girişle çıkış ucu arasına da kazanç ayarlaması yapacağımız dirençleri koyarız (bu op-amplar da da böyledir). Bu modulde Evirmeyen girişler yok. Sadece eviren girişleri koymuslar. Devreyi basitlestirmek ve uç sayısını azaltmak için.  Ama bunun olumsuz bir etkisi yoktur. 3,9k ohm olarak konan kazanç dirençleri yüzünden yeterli çıkış gücü alamıyorsunuz. Onları 1k ohm yaparsanız kazanç 35dB seviyesine çıkar. Seste epey fazlalaşır. 56k lık dirençlere şimdilik dokunmayalım.

THD meselesine de gelelim. %10 oranda distorsiyon (Türkçe'deki karşılığı bozulma) alsanız bile bunu distorsiyon analizörü ve spektrum analizörü gibi ölçüm cihazlarınız olmadan fark edemezsiniz. Çıplak kulak ile bozulma oranı algılayabilmeniz için, bozulma oranı % 10 ların oldukça üstlerine çıkmalı. Yani THD meselesini kafanıza takmayın derim. Kazancı yükseltiğimiz için band genişliğimiz düşer. Zaten o amplinin tasarımı itibariyle dar bir güç band genişliği vardır (Power Band Width: Bir amplifikatörü, amplifikatör yapan önemli olgulardan biri.).

Girişe preamp hatta ton kontrol de eklenebilir. Oldukça da iyi olur.
Söylediğiniz gibi dirençleri değiştirip denedim ama sonuç alamadım birde şunu fark ettim H602 soketini alt PCB ye bağlamadan amfi kendisini açmadı H602 soketine sanırım dışarıdan müdahele etmem lazım ACin pinine 5v gibi bir gerilim geliyor. Sesi nasıl yükselteceğimi şaşırdım. :du:  :du:

Selamlar

H602 soketi, ses sinyallerinin girmemin yani sıra, diğer modulle ortak bağlantıları var. Cihazın servis manualini indirdiyseniz, "block diyagram" indan bağlantıları kontrol ediniz. HMUTE sinyali diğer modulle müşterek bağlantılı. Öte yandan, AC in yazan ucun dogrudan trafo ile ilişkili olmalı. Trafo üzerinden başlama sinyali alıyor ve iki RSN... aktif oluyor. HMUTE sinyali bulun ve cihaz aktifken voltaj miktarını ölçün. RSN312... modülünun dahili koruma özelliği var ama kullanılmamış. Bunun yerine RSN311... Koruma kısmı ortak kullanilmis. Sorun yaşamanıza neden olan HMUTE ve AC in uçları, bu bağlantılar kurulmadigi için modül çalışmıyor. Kartın tek başına, çalışabilmesi için, cihazdaki şartları asgari olarak oluşturabilmeniz gerekir.

Attığınız resmi inceledim. Sarı kablonun üst ucu Power Gnd ye alt ucu ise R yani sağ uca lehimli. Alt ucun in gnd ucuna bağlamanız gerekirdi. İlave ettiğiniz ikili kablonun turuncu mavi ucu in Gnd ucuna yeşil ucu ise Power Gnd ucuna bağlamissiniz. Kartta ses girmek için, yeşil ucu p Gnd den alıp Rin yada Lin girişlerinden birine baglamalisiniz.
hocam çok farklı modifikasyonlarla ses girişi yaptım ses seviyesini yükseltmeyi bi nebze de olsa başardık ACin pininden  giriş olmadan amfi çalışmıyor onu da çözdüm. Şimdi sorun şu ses çok tiz ağırlıklı geliyor.(kabloyu ölçtüm sağlam olmasına rağmen farklı kabloyla da denedim) 15kohm direnç yerine 47kohm, 3.9 kohm yerine 0.8 kohm taktım ama çok fazla bir yükselme olmadı tahmini olarak ses şiddetini ikiye çıkardık. Benim bu entegreden beklentim STK lara yakın ses almaktı ama sanırım başaramayacağız. :-[ 

olcay007

#21
Alıntı yapılan: mehmettunahan - 06 Nisan 2023, 18:33:49
Alıntı yapılan: olcay007 - 06 Nisan 2023, 17:20:11
Alıntı yapılan: mehmettunahan - 06 Nisan 2023, 14:50:05
Alıntı yapılan: olcay007 - 06 Nisan 2023, 01:56:03
Alıntı yapılan: mehmettunahan - 06 Nisan 2023, 00:33:22
Alıntı yapılan: olcay007 - 05 Nisan 2023, 22:24:42Merhabalar

Devreyi beslemek için kendi güç kaynağını mı kullanıyorsunuz? Şemayı dikkatle incelerseniz, ses çıkışlarından (3 sağ, 6 sol) 56k dirençlerle (sol 20, sağ 21 ) nolu uçlara geliyor. Bunlar geri besleme dirençleri, değerleri yükseltilirse kazanç ve ses artar. Geri beslemenin 2. direnci de 3,9k olanlar. Bunların değerlerini de düşürürseniz kazanç ve ses artar. Giriş sinyallerini karta girdiği noktadan takip ederseniz, 15k luk dirençlerle toprak hattına bağlı olduğunuzu görürsünüz. 15k dirençlerin değerinin yükseltilmesi ses seviyesinin yükselmesine katkı sağlayabilir. Ama aşırı yükseltilmesi, hassasiyetin artması nedeniyle istenmeyen seslere sebebiyet verebilir. Daha önce de belirtiğim gibi, devre sınırlı bir aralıkta çalışmak için tasarlanmış. Yani devreniz düşük kazanç ile çalışıyor.

DC det pini; Çıkış katı modülünde sorun olduğu zaman (ki modül aynı zamanda koruma da sağlıyor) bunu algılıyor ve hoparlörleri çıkıştan ayrıyor.

H mute pini; Sesi kapatmak için. Cihaz açılma-kapanma anında istenmeyen bozulmaları engellemek için.

AC in; Trafodan alınan AC gerilim mute devresi için tetikleyici olarak kullanılıyor. Mute devresinin bir ilavesi.

Trafo mevzusuna gelelim: Trafo, iki ayrı amp. modülü besliyor gibi görünüyor. Daha büyük olan entegre Subwoofer için. Multimetreniz varsa ACV konumda trafo çıkışlarını ölçüp bir kağıda not alın. Kartın besleme devresinde 100v luk elektrolitik kondansatörler kullanılmış. Yani, beslemenin ARTI tarafında 80v (aynısı EKSİ içinde geçerli. Verdiğim 80v değeri örnektir. 100v luk kond. ü 10v devrede kullanmazlar. buna dikkat çekmeye çalışıyorum.) gibi bir gerilim olmalı. Devrede iki ayrı simetrik besleme kullanılıyor. Bunlardan birinin artı ve eksisi yüksek (3300uF 100v kondansatörler bunun için), diğerinin artı ve eksisi de alçak gerilim. Buna dikkat edin(4700uF 100v da bunun için). Bunları dikkatle ölçüp not aldıktan sonra, şemayı da takip ederek;  trafonun yüksek çıkışını ilgili köprü diyodun AC girişlerine, düşük olan çıkışını da diğer köprü diyodun AC girişlerine bağlayın. Trafoyu bağladıktan sonra, ölçü aletini DCV konumuna alıp, ilk önce 3300uF 100v olan kond. ları ölçüp not alın. Sonra da 4700uF 100v kond. ölçüp not alın. Artı tarafını da eksi tarafını da dikkatle ölçün. Voltaj larda farklılıklar olabilir. İmkanınız varsa, besleme kond. lerine birer 4,7k ila 10k ohm yarım wat dirençleri paralel bağlayın. Bunlar Kond. deşarj etmek içindir. ASLA kondansatörleri kısa devre ederek boşaltmaya çalışmayın, modüle zarar verirsiniz.

Bunları yaptığınız zaman devre çalışmalı. Eğer ki bir hata yada hasar oluşmadıysa.

Kolay gelsin.

Hocam devre 2*30 ve 2*60 volt olmak üzere çift beslemeyle çalışıyor bunu daha önceden biliyordum H class amfiler çok düşük ses seviyesinde çok ısınmasın diye çift besleme yapmışlar ses seviyesini yükselttikçe besleme yüksek voltaja doğru kayıyor. Şimdi ben ses girişlerinin GND ile arasında olan (15K) dirençlerin değerini mi yükselteyim , giriş pinlerindeki (3,9K) dirençlerin değerini mi düşüreyim yoksa ikisini birlikte belli bir oranda mı düşüreyim, geri beslemedeki (56K) dirençleri mi yükselteyim hangisinde THD yi çok yükseltmez? Benim tahminime göre amfiye gelen ses sinyali bizim cihazlardan girdiğimizden yüksek seviyelerde girdiği için bu şekilde çalışıyormuş ses girişine yükseltme katı yapsak nasıl olur? (Preamfi gibi)
Bu iletinizi sonradan fark ettim.

Öncellikle, H class ses çıkış katları, yüksek performans almak ve yüksek elektrik sarfiyatın dan korunmak için geliştirilmiştir. Devre aslında AB class gibi çalışır. Pozitif ve negatif gerilim hatlarindan biri yüksek, diğeri ise düşüktür. Ses çikis katı transistorleri düşük olan simetrik besleme ile çalıştırılır. Yüksek simetrik voltaj ise bir anahtarlama transistoru yardımı ile düşük simetrik besleme üzerine bindirme yapılır. Çıkış katı aynı anda, hem yüksek, hemde alçak besleme ile çalıştırılır. Bu tarz da dizayn edilen ses çıkış katlarına G yada H class çıkış katlari denir. %70 varan verimlilik sağlanabilir. Daha az güç harcanarak, daha çok güç elde edilir.

Şimdi diğer meseleye gelelim. 15k ohm şaseye karşı ses sinyalini sınırlar ve girişler boşta iken istenmeyen sesleri (uğultu gibi) engeller. Girişe bir kaynak bağlı değilken volüm sonda gibi çalışır. Şu an için bu direncin değerini 47k ohm yapalım (aşırıya gitmek= istenmeyen kötü sesler). RSN312... Modülünde dikkat etmediğimiz bir ayrinti bir ayrıntı daha var. ARTI fazda girdiğimiz ses işaretini EKSİ faz ile alıyoruz (giriş sinyaliyle çıkış sinyali arasında 180 derecelik bir faz açısı var.).  Normal bir çıkış katında evirmeyen (non invert) ve eviren (invert) girişler bulunur.  Girişimizi evirmeyen girişten yaparız. Eviren girişle çıkış ucu arasına da kazanç ayarlaması yapacağımız dirençleri koyarız (bu op-amplar da da böyledir). Bu modulde Evirmeyen girişler yok. Sadece eviren girişleri koymuslar. Devreyi basitlestirmek ve uç sayısını azaltmak için.  Ama bunun olumsuz bir etkisi yoktur. 3,9k ohm olarak konan kazanç dirençleri yüzünden yeterli çıkış gücü alamıyorsunuz. Onları 1k ohm yaparsanız kazanç 35dB seviyesine çıkar. Seste epey fazlalaşır. 56k lık dirençlere şimdilik dokunmayalım.

THD meselesine de gelelim. %10 oranda distorsiyon (Türkçe'deki karşılığı bozulma) alsanız bile bunu distorsiyon analizörü ve spektrum analizörü gibi ölçüm cihazlarınız olmadan fark edemezsiniz. Çıplak kulak ile bozulma oranı algılayabilmeniz için, bozulma oranı % 10 ların oldukça üstlerine çıkmalı. Yani THD meselesini kafanıza takmayın derim. Kazancı yükseltiğimiz için band genişliğimiz düşer. Zaten o amplinin tasarımı itibariyle dar bir güç band genişliği vardır (Power Band Width: Bir amplifikatörü, amplifikatör yapan önemli olgulardan biri.).

Girişe preamp hatta ton kontrol de eklenebilir. Oldukça da iyi olur.
Söylediğiniz gibi dirençleri değiştirip denedim ama sonuç alamadım birde şunu fark ettim H602 soketini alt PCB ye bağlamadan amfi kendisini açmadı H602 soketine sanırım dışarıdan müdahele etmem lazım ACin pinine 5v gibi bir gerilim geliyor. Sesi nasıl yükselteceğimi şaşırdım. :du:  :du:

Selamlar

H602 soketi, ses sinyallerinin girmemin yani sıra, diğer modulle ortak bağlantıları var. Cihazın servis manualini indirdiyseniz, "block diyagram" indan bağlantıları kontrol ediniz. HMUTE sinyali diğer modulle müşterek bağlantılı. Öte yandan, AC in yazan ucun dogrudan trafo ile ilişkili olmalı. Trafo üzerinden başlama sinyali alıyor ve iki RSN... aktif oluyor. HMUTE sinyali bulun ve cihaz aktifken voltaj miktarını ölçün. RSN312... modülünun dahili koruma özelliği var ama kullanılmamış. Bunun yerine RSN311... Koruma kısmı ortak kullanilmis. Sorun yaşamanıza neden olan HMUTE ve AC in uçları, bu bağlantılar kurulmadigi için modül çalışmıyor. Kartın tek başına, çalışabilmesi için, cihazdaki şartları asgari olarak oluşturabilmeniz gerekir.

Attığınız resmi inceledim. Sarı kablonun üst ucu Power Gnd ye alt ucu ise R yani sağ uca lehimli. Alt ucun in gnd ucuna bağlamanız gerekirdi. İlave ettiğiniz ikili kablonun turuncu mavi ucu in Gnd ucuna yeşil ucu ise Power Gnd ucuna bağlamissiniz. Kartta ses girmek için, yeşil ucu p Gnd den alıp Rin yada Lin girişlerinden birine baglamalisiniz.
hocam çok farklı modifikasyonlarla ses girişi yaptım ses seviyesini yükseltmeyi bi nebze de olsa başardık ACin pininden  giriş olmadan amfi çalışmıyor onu da çözdüm. Şimdi sorun şu ses çok tiz ağırlıklı geliyor.(kabloyu ölçtüm sağlam olmasına rağmen farklı kabloyla da denedim) 15kohm direnç yerine 47kohm, 3.9 kohm yerine 0.8 kohm taktım ama çok fazla bir yükselme olmadı tahmini olarak ses şiddetini ikiye çıkardık. Benim bu entegreden beklentim STK lara yakın ses almaktı ama sanırım başaramayacağız. :-[ 

STK lara yakın ses alabilmeniz o modül ile zor. Sevgili Panasonic mühendisleri o karti belli bir frekans aralığında çalışsın diye tasarlamislar. Sanki RSN312 girişinde bir aktif yüksek geçiren filtre varmış gibi çalışmasına bir anlam veremedim. Devre mid ve tiz aralıklı çalışsın diye yapılmış, eyvallah. Ona bir şey demiyorum. Derin bas sesleri subwoofer a yüklenmiş. Herhalde orta ve tiz seslerde verecek. Ama sesi direkt karta girdiğimiz zaman, o kadarda tiz yoğunluklu calmamasi gerek.

47k ohm direncle giriş empedansini yükseltiniz. 3,9k direnci 0,8 k yapıp kazancı 35db ustune çektiniz. Ses girişini de direkt RSN 312 kartına giriyorsunuz. Ses kaynağınız PC ve ya telefon olmalı sanıyorum. Kartın ses girisine seri olarak kondansatör koyun. Ses girişini eksi ucundan yapın, kond un artı ucu da devreye baksın. 1uF - 10uF arası bir değerle deneyin.

Bundan önceki iletimin son paragrafında dedigim duzeltmeyi yaptınız mı? En son halinin resmini atabilir misiniz?

mehmettunahan

son halinin fotoğrafını ekledim kondansatör takıp deneyeceğim.

mehmettunahan

Girişe seri olarak kondansatörü ekledim ama bi kazancımız olmadı :(  . Entegreyi araştırırken aliexpresste hazır sistem olarak satıldığını gördüm. Linkini paylaşıyorum. https://tr.aliexpress.com/item/1005001341085331.html
Bu gibi yeni bir devre kurma şansımız var mı?

olcay007

Alıntı yapılan: mehmettunahan - 06 Nisan 2023, 21:28:19son halinin fotoğrafını ekledim kondansatör takıp deneyeceğim.

Bağlantılarınızda bir hata görünmüyor. Yeşil giriş kablosu sağ girişe bağlanmış. Sol girişte de sağ girişte olduğu gibi davranıyor, öyle değil mi?

İstediğiniz şekilde sonuç alamıyor olmanız cihazın tasarımından kaynaklanıyor olmalı. Zaten aklıma başka birşey de gelmiyor. Kond. ler takılınca da sonucu iletirsiniz.

Bu arada, karta bulaşmış olan lehim pastasına dikkat edin. Kendisi öyle lanet birşeydir ki, devrede bir iletkenmiş gibi davranır. Sorun çıkarır ve sinir bozar. Selülozik tiner, izopropil alkol gibi maddelerle temizlenmelidir.

Kartta tersten lehimlenmiş 47k ohm  direnç gördüm. O direnç lehimlenmeden önce 15k ohm direnç sökülmüştür umarım. İki direncin paralel bağlanması, direnç değerini düşürür. Ancak seri bağlanırsa direnç yükselir.

mehmettunahan

Alıntı yapılan: olcay007 - 06 Nisan 2023, 22:16:09
Alıntı yapılan: mehmettunahan - 06 Nisan 2023, 21:28:19son halinin fotoğrafını ekledim kondansatör takıp deneyeceğim.

Bağlantılarınızda bir hata görünmüyor. Yeşil giriş kablosu sağ girişe bağlanmış. Sol girişte de sağ girişte olduğu gibi davranıyor, öyle değil mi?

İstediğiniz şekilde sonuç alamıyor olmanız cihazın tasarımından kaynaklanıyor olmalı. Zaten aklıma başka birşey de gelmiyor. Kond. ler takılınca da sonucu iletirsiniz.

Bu arada, karta bulaşmış olan lehim pastasına dikkat edin. Kendisi öyle lanet birşeydir ki, devrede bir iletkenmiş gibi davranır. Sorun çıkarır ve sinir bozar. Selülozik tiner, izopropil alkol gibi maddelerle temizlenmelidir.

Kartta tersten lehimlenmiş 47k ohm  direnç gördüm. O direnç lehimlenmeden önce 15k ohm direnç sökülmüştür umarım. İki direncin paralel bağlanması, direnç değerini düşürür. Ancak seri bağlanırsa direnç yükselir.
47 kohm direnci bağlamadan önce alttan 15 kohm olanı söktüm :)

mehmettunahan

Alıntı yapılan: olcay007 - 06 Nisan 2023, 22:16:09
Alıntı yapılan: mehmettunahan - 06 Nisan 2023, 21:28:19son halinin fotoğrafını ekledim kondansatör takıp deneyeceğim.

Bağlantılarınızda bir hata görünmüyor. Yeşil giriş kablosu sağ girişe bağlanmış. Sol girişte de sağ girişte olduğu gibi davranıyor, öyle değil mi?

İstediğiniz şekilde sonuç alamıyor olmanız cihazın tasarımından kaynaklanıyor olmalı. Zaten aklıma başka birşey de gelmiyor. Kond. ler takılınca da sonucu iletirsiniz.

Bu arada, karta bulaşmış olan lehim pastasına dikkat edin. Kendisi öyle lanet birşeydir ki, devrede bir iletkenmiş gibi davranır. Sorun çıkarır ve sinir bozar. Selülozik tiner, izopropil alkol gibi maddelerle temizlenmelidir.

Kartta tersten lehimlenmiş 47k ohm  direnç gördüm. O direnç lehimlenmeden önce 15k ohm direnç sökülmüştür umarım. İki direncin paralel bağlanması, direnç değerini düşürür. Ancak seri bağlanırsa direnç yükselir.
direnç değiştirme işlemini bir kanalda uyguladım diğer kanalla sesini kıyasladım sanırım düzgün bir devre şeması bulmadan bu entegreyi kullanamayacağım tüm yardımlarınız için teşekkür ederim  ::ok

olcay007

#27
Alıntı yapılan: mehmettunahan - 06 Nisan 2023, 21:50:58Girişe seri olarak kondansatörü ekledim ama bi kazancımız olmadı :(  . Entegreyi araştırırken aliexpresste hazır sistem olarak satıldığını gördüm. Linkini paylaşıyorum. https://tr.aliexpress.com/item/1005001341085331.html
Bu gibi yeni bir devre kurma şansımız var mı?

Evet; bu deneyimizde, her kuşun etinin yenmediğini tecrübe ettik . Olmayınca olmuyor. Yapacak bir şey yok. :( 

Linkteki ürüne şöyle bir baktım. Oldukça janjanlı, yanarlı-dönerli bir ürün. Alps potansiyometreli, Bluetooth modüllü, bilgili olmayan kişileri tavlamak üzere tasarlanmış. ;)

Bilgisayarda baskılı devre çizimi yapabiliyorsanız (çizmeyi biliyor olmanız işin sadece yarısı), ses sistemleri tasarlama konusunda bilginiz varsa, Grounding (Şaşeleme teknikleri) olgusunu biliyorsanız yapabilirsiniz. Forumda ses devrelerinde sabitlenmiş olan (yazan kişi Mr Yamyam hoca dır. kendisine buradan selamlar.) Grounding konulu topikleri ve Mr Yamyam hocanın müdahil olduğu konuları okursanız, konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

olcay007

Alıntı yapılan: mehmettunahan - 06 Nisan 2023, 22:33:46
Alıntı yapılan: olcay007 - 06 Nisan 2023, 22:16:09
Alıntı yapılan: mehmettunahan - 06 Nisan 2023, 21:28:19son halinin fotoğrafını ekledim kondansatör takıp deneyeceğim.


Bağlantılarınızda bir hata görünmüyor. Yeşil giriş kablosu sağ girişe bağlanmış. Sol girişte de sağ girişte olduğu gibi davranıyor, öyle değil mi?

İstediğiniz şekilde sonuç alamıyor olmanız cihazın tasarımından kaynaklanıyor olmalı. Zaten aklıma başka birşey de gelmiyor. Kond. ler takılınca da sonucu iletirsiniz.

Bu arada, karta bulaşmış olan lehim pastasına dikkat edin. Kendisi öyle lanet birşeydir ki, devrede bir iletkenmiş gibi davranır. Sorun çıkarır ve sinir bozar. Selülozik tiner, izopropil alkol gibi maddelerle temizlenmelidir.

Kartta tersten lehimlenmiş 47k ohm  direnç gördüm. O direnç lehimlenmeden önce 15k ohm direnç sökülmüştür umarım. İki direncin paralel bağlanması, direnç değerini düşürür. Ancak seri bağlanırsa direnç yükselir.
direnç değiştirme işlemini bir kanalda uyguladım diğer kanalla sesini kıyasladım sanırım düzgün bir devre şeması bulmadan bu entegreyi kullanamayacağım tüm yardımlarınız için teşekkür ederim  ::ok

Rica ederim. Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize. :)

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın