LED--->Fototransistör Sorusu

Başlatan seron, 02 Kasım 2022, 18:06:21

seron

Birşey takıldı aklıma.

Şimdi bir disk düşünün. Disk bir motora göbekten takılı. Diskin çevresine yakın da bir delik var.
Deliğin bir tarafında LED var, yanıyor. Diğer tarafında da fototransistör var. Buraya kadar tamam?

Disk dönmeye başladığında dönme hızına bağlı olarak LED'in ışığı fototransistöre bir ulaşıp bir olaşmayacak, transistörün çıkışı kare dalga olacaktır, hemfikir miyiz? Güzel.

Şimdi yine aynı diski düşünün. Disk hızını arttırıyoruz. O kadar arttırdık ki, delik bir anlamda çevresel hıza bağlı olarak uzamış gibi olacak. Yani insan gözü deliğin genişlediğini ve tüm çevre boyunca yayıldığını görecek (illüzyon). Dolayısıyla LED artık kesintili değil hep yanıyor gibi görünecek... Mütabık mıyız?

Pekala, insan gözü LED ışığını hiç kesintiye uğramıyor gibi görüyorsa...

Peki transistörde durum nasıldır? Yani transistör de insan gözü gibi yanılıp kare dalga üretmeyi bırakır mııııııııııı, yoğusam çok yüksek frekanslarda pals çıkışı vermeye devam eder mi?

Evet buyrun.

nasılolur.PNG

Yusuf usta

#1
ELEKTRON AKIŞ hızı gözle aynı değil. göz 13 kare/saniye sonrasını algılamaz ve film kareleri gerçek video gibi görünür. ama her saniye milyarlarca noktayı ayrı renklerde aydınlatıp bize renkli görüntü sunan ekran için bu farklıdır. transistör datasheetlerde frekans desteği yazar. transistör saniyede milyonlarca tetiklemeyi görüp sürebilir. optokuplörler ve foto transistlörde de bu aynıdır. destekledikleri frekanslar datasheetlerde yazar. ve megahertz seviyelerinde olur genelde.  encoderli motorlarda 2000rpm 16 ayrı dönüş / step noktasında algılansa bu 2000x16 algılama yapar dakikada örneğin...
bu arada uzaklaşıp yakınlaşan ışıkla bence sinüsoidal bir dalga olur gibi...
hcrnr200 kodlu optokuplör örneğin içindeki led ve fototransistörle 180.000 hertz kare dalga pwm iletebildiğimiz ve kullandığımız bir ürün. TLP 521, PC817 gibi optokuplörler, 4n75 gibi yaygın olanlar yine aynı amaçla kullanılıyor. açık optokuplörlerde de durum aynıdır. sadece aradaki ışık engeli yapan malzemenin dönerken iyi yalıtması mesafenin uygun olması önemlidir.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

seron

Açıklama için teşekkürler. İşin doğrusu ben zaten sorunun yanıtını yarıbuçuk biliyorum. Yukarıdaki olayda transistör çıkışı kare dalga olur. Motor hızlansa da bu değişmez.

Lakin benim merak ettiğim neden diğer üyeler yanıt vermiyor?

Neyse.

mustafayilmaz

Tam kare dalga olmaz, frekans arttıkçada bozulur çıkış eğrisi.

seron


07 Osman

Alıntı yapılan: seron - 03 Kasım 2022, 16:34:45Açıklama için teşekkürler. İşin doğrusu ben zaten sorunun yanıtını yarıbuçuk biliyorum. Yukarıdaki olayda transistör çıkışı kare dalga olur. Motor hızlansa da bu değişmez.

Lakin benim merak ettiğim neden diğer üyeler yanıt vermiyor?

Neyse.

Diğer üyelerin bu kadar teknik bilgiye sahip olmadığından olabilir mi  ;)   Örneğin ben.

seron

#6
Alıntı yapılan: 07 Osman - 05 Kasım 2022, 23:57:58Diğer üyelerin bu kadar teknik bilgiye sahip olmadığından olabilir mi  ;)  Örneğin ben.

Bilmiyorum yaz :)

Herkes ben bilmiyorum ya da uğraşasım yok yazsa,
en azından umutla beklemem. Yanıt gelmiş mi diye gire çıka bir hal oluyor insan.
Forum ölü forum. Hata sende değil Osman abi.
Hayır picprojeye gidicem de orda da herbokolok bir iki kişi var bilip bilmeden artislik yapıyolar şöyle uzaktan bir müddet takip ettim de. Öyle tiplere sabrım yoktur iki günde ağız göz kavga eder çıkarım. Burda en azından tipimi beğenmeyen muhattap olmuyor.



asma

Bu ne yaman çelişkidir.
Avatarını Brad Pitt yap sonra tipimi beğenmeyen diye kategori oluştur.  :D
Forum ölü tamam , eski aktifliği yok. Sen de canlı tutmaya çalışıyorsun. Ona da eyvallah. Ama zorla güzellik olmaz biliyorsun.

Konu , çekip uzatmaya müsait. Elektronikçi , optik gibi pek çok yardımcı bilim ve ana bilim dallarından yardım alır.
Senin sorunun cevabı elektronikçi için belirsiz bir sınırda son bulur. Fizikçi ise matematiksel formülle gerçek cevabı verebilir.

Işığın dalga boyu , mesafe , delik çapı ile dönme hızının sonu (hangi hızdan sonra ne olacağı) bellidir. Ben bilmiyorum ve araştırmadım.
Foto transistörden kare dalga çıkış alırmıyız?
Işık kaynağı noktasal (ideale yakın) olsa bile
Delik kare veya dairesel olması çok önemli değil. (*)
Karanlık , kısmi gölge , aydınlık , kısmi karanlık ve karanlık durumları oluşur. Kare dalga sinyalinin yükselmeye başladı anda ve yükselen kenarında eğimler oluşur. Ben zer durum , ışık azalırken de oluşur.
Bu olay düzenek için geçerli.
Sistem eğer kare dalda ile sürülen led ve çıkışından kare dalga beklenen foto transistör olsaydı. Kare dalganın bozulacağı en yüksek frekans ne olurdu?
Kullandığımız elemanlar ideal değil.
Örneğin , poto transistörün beyz i için polarma uygulanır. (amfi klasmanlarındaki B den AB ye geçmek gibi) Geçiş distorsyonu dediğiz etki azalır. Giriş kapasitesi (üretimden gerçekleşen beyz-emiter arası birleşip noktasındaki kapasite) kare dalganın dikey kenarlarını eğmeye çalışır.
Elde edilen sinyal smith triger ve filtre elemanlarıyla (bizim istediğimiz) kare dalga sinyaline dönüşür.
Mevcut düzenekte opik sınırlara ulaşmadan önce elektronik kompanentlerin sınırı ile sinyal (kabul edilebilir düzeyden fazla) bozulur.
İki durum için örnek düzenekler incelenir:
Optik okuyucular için data okuma hızı
Fiber internet için veri okuma hızı
Ve bunların limitleri nelerdir , dar boğaz nedir , quantum bilgisayarında veya uzay teknolojisinde veya tıp alanında sınırı belirleyen (daha hızlısına imkan vermeyen) etken nedir?
Araştırmak gerekiyor.

Benim vaktim ve bu konuya merakım yok.

Kolay gelsin.

(*) Dairesel tercih edildiğini biliyorum.


seron

#8
Bir ton yazıyı görünce eyvah şamarı yedik dedim ödüm koptu. :)

Yazdıkların benim için çok değerli. Ben bunları bilmiyordum. Teşekkürler.

Forum konusuna gelince, muhabbet dostluğu arttırır. Yazın siz yine de. Önemli olan forumun ne durumda olduğu değil, ortam çok soğuk sanki nefret ve haset varmış gibi. Bunu kırmak lazım. 10-15 kişinin bulunduğu bir forumda bulundum. Bu forumda ne yazarsan yaz illa ki birileri muhabbetine de olsa birşeyler yazıyordu. Sınra komplo teorileri forumuna dönüşünce bırakmak zorunda kaldım.


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın