Dc-Dc çeviriciler hakkında bilgi.

Başlatan 07 Osman, 30 Eylül 2022, 11:59:51

07 Osman

Merhabalar,

Dc-Dc step down modül kullanıyorum sorun yok.  Ama boost yani yükseltici modüller hakkında bilgim yok.  Örneğin elimde 12 Volt, 15 Amper akım verebilen güç kaynağım var. Ama bana 18 volt 10 amper lazım. Araya boost modül koysam (resimdeki özellikleri olan) işim görülür mü ?

Bu sefer de, diyorum ki; insanlar o zaman neden pc power supply lerini voltajını arttırmak için  9 takla atıp uğraşıyorlar, koysunlar bir boost modül olsun bitsin. Demek ki bu kadar basit değil. Yanlış mıyım ?

seron

İnsanların PC güç kaynağı gibi cihazların voltajlarını arttırmaya çalışması ek modül kullanmaktan daha mantıklı. Bir zener ya da birkaç dirençle oynayıp çıkışı değiştirebiliyorsan bu iyi birşeydir. Ek modül fazladan güç harcaması demektir. Ama öyle de olur mu, olur.

Birinci sorunun yanıtını bilemiyorum. 12'den 18'e çıkınca ne kadarlık akım düşmesi olur onu bilemem. Ama denemek lazım. Oluyorsa kullanılabilir. Bu tip modüllerin amacı zaten bu.

gevv

Merhaba, @07 Osman   tam sınırda örnek vermişsin :)  ikiside 180w  ama araya dc dc modül eklediğin zaman onun güç harcaması ve ilk enerjide çektiği pik akım işi bozacak

Kaç yıl oldu hatırlamıyorum  intel 12v standartı getirecekti yani pc güç kaynağında sadece 12v olacaktı sanırım geçiş kademeli oluyor büyük ihtimal üreticilerin elindeki malzemeler ile ilgilidir veya başka şeyler  şöyleki  onardığım bir parti  aktif pfcli yüksek güçlü pc güç kaynaklarında 5v  ve 3.3v çıkışında dc dc modüller kullanılıyordu modüllerin voltajı 12v üzerinden alınıyor asıl güç 12 voltda

Sanırım güç kaynağı üreticileride  eldeki malzemeyi değerlendirmek veya daha ucuz olduğu için bu dc dc  olayına girişmiş tam çözemedim.

Öyle şeyler gördümki  mantık aramıyorum artık  :D  :D

Alıntı yapılan: 07 Osman - 30 Eylül 2022, 11:59:51Bu sefer de, diyorum ki; insanlar o zaman neden pc power supply lerini voltajını arttırmak için  9 takla atıp uğraşıyorlar, koysunlar bir boost modül olsun bitsin. Demek ki bu kadar basit değil. Yanlış mıyım ?

Sanırım bu kısmı DIY alemi için söyledin öyle ise dc dc modül ek maliyet hemde yer kaplıyor :)  12v hattını kullanıp gerekli değişiklikleri yapınca daha uygun

seron

Alıntı yapılan: gevv - 30 Eylül 2022, 23:38:21pfcli yüksek güçlü pc güç kaynaklarında 5v  ve 3.3v çıkışında dc dc modüller kullanılıyordu modüllerin voltajı 12v üzerinden alınıyor asıl güç 12 voltda
???  :du:  :ebebe:

Güzel fikir...

07 Osman

#4
Alıntı yapılan: gevv - 30 Eylül 2022, 23:38:21Merhaba, @07 Osman   tam sınırda örnek vermişsin :)  ikiside 180w  ama araya dc dc modül eklediğin zaman onun güç harcaması ve ilk enerjide çektiği pik akım işi bozacak


Anladım, bu iş olur ama kaynak akımı daha fazla olmalı diyorsun, en azından örneğe göre.   

Amacım elimde aküsü bitmiş  bir kenarda duran 18 voltluk bir adet akülü vidalama var.  (Ekstradan aktif kullandığım bir tane daha var) Amatör olarak matkap standı yapma hevesindeyim. Normal kullandığım matkabım stand için biraz ağır geliyor, ve arkadaş eş dost için de  taşınabilir olmak zorunda. Bu nedenle o aküsü bitmiş şarjlı vidalamayı stand üzerinde sabit olarak çalıştırmak istiyorum kablolu olarak.

Bu arada şarjlı vidalama tetikten hız kademeli, yani kısaca soft başlangıca sahip. Yine de ilk başlangıçta pik akımı olur mu ?   

19 V  3,6 Amperlik thin client pc  güç kaynağı ile denedim, tetiğe ilk dokunduğumda akım 0,25 Amper. Hızı arttırıp  mandreni elimle zorlayınca  3,5 ampere kadar çıktı.  Daha da fazla zorlamadım. Anladım ki bana 18-19 volt  ve 6-7 amperlik bir bir güç kaynağı olsa yeterli gelecek. Sonuçta duvar delmeyeceğim, en fazla olsa metal plaka falan delerim. Onun haricinde ağırlıklı olarak hobi işleri plastik, ahşap falan.

seron

Alıntı yapılan: 07 Osman - 01 Ekim 2022, 14:22:2619 V  3,6 Amperlik thin client pc  güç kaynağı ile denedim, tetiğe ilk dokunduğumda akım 0,25 Amper. Hızı arttırıp  mandreni elimle zorlayınca  3,5 ampere kadar çıktı.  Daha da fazla zorlamadım. Anladım ki bana 18-19 volt  ve 6-7 amperlik bir bir güç kaynağı olsa yeterli gelecek. Sonuçta duvar delmeyeceğim, en fazla olsa metal plaka falan delerim. Onun haricinde ağırlıklı olarak hobi işleri plastik, ahşap falan.

Şu anlattıklarına bakarak bir adet LED trafosu bir adet modülle işin oluyor gibi aslında. LED trafosunun trimpotundan 15Volta dayarsın gerilimi. Çıkışı modüle verir yallah dersin. Denemekte fayda var.

07 Osman

Aynen, diğer şartlar da oluşsun bakalım hele. Stand ortaya bir çıksın denemelere başlarız.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın