LM3915 Yardım

Başlatan seron, 18 Eylül 2022, 06:22:56

seron

Kendi batarya seviyesini ışığıyla gösteren ışıldak yapmak istiyorum.

Bataryasını-Gösteren-Işıldak.gif

Olayı anladınız demi? Pil bittikçe Yaktığı LED sayısı azalsın. Kullanıcı da ne kadar bataryası kaldığını anlasın. (Nassı fikir ama  ;D )

Ben elektronikçi değilim. LM3915'i biraz araştırdım ve bazı sonuçlara ulaştım. Evet, batarya ölçer yapılabiliyormuş. Örnek birkaç şema buldum denenmiş mi değil mi belli değil. Devremi çizmem için veriye ihtiyacım var. Yukarıdaki gibi her hat için 4 paralel LED sürmek istiyorum bunun için de transistör kullanmalıyım buraya kadar sorun yok. Ancaaaaak;

Gerek Lityum pil gerek kurşunlu akü kullanımı açısından düşünürsek bu LM3915 minimum kaç Volt ile çalışır ki, ben bu ışıldak devresini kurabileyim?

Yardımcı olabilir misiniz? Ne yazsanız fayda.

Malicarpar

Minumum 5v ile çalıştırabilirsiniz temiz bir regüle ile fakat datasheet dosyasını incelemeni tavsiye ederim 4 led için transistör kullanmana gerek yok ben 6 ledi seri bağlayarak 12v ile çalıştırdım batarya seviyesi içinde bildiğim kadarıyla 3915 ve led arasına direnç eklemen gerekiyor  yinede bir araştırma yaparım daha detaylı bir bilgi için

Yusuf usta

@seron 3915 çıkışları besleme girişi ne olursa olsun ancak tek ledi dirençsiz bağlayıp yakabilmeni sağlayacak kadar çıkış verir. ve çıkışları eksi olarak verir. ledleri ortak anot bağlarsın. dolayısı ile ya optokuplör + npn transistör ile sürersin ya da pnp taransistörle 4 led sürersin. 3914 lineer çalışır ama 3915 logaritmik çalışır ve daha pahalıdır.

beslemesi 3volt ile 25volt arası dese de datasheet, minimum 4 volt mantıklı olanı ve maksimum 15 volt en sağlamı. bu entegrenin eski versiyonları kalmadı gibi, yeni versiyonlarının da huyları değişik.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

mustafaaxu

#3
hacam bende motosiklet için böyle bir devre tasarlamıştım
faydalı olur umarım
kolay gelsin

aküdurumumont.JPG

seron

Merhabalar hepinize saygılar, teşekkürler.

Hepinizin yorumlarını okudum. Yalnız Yusuf abi'nin yazdıklarındaki ayrıntılar hoşuma gitmedi. Anladığım kadarıyla bu entegre uygun değil. Uygun olabilir. Ama çok nazlı, ne yapacağı bilinmeyen, sonu belli olmayan şeylerle uğraşmayı sevmem. Yok şu modeli şöyle oluyo, bu modelden kalmadı, yeni serilerinin ne yapacağı belli olmuyor bunlar yöntem değiştirmeme neden olacak cinsten şeyler.

O halde ben de klasik 431 yöntemini kullanırım. 10 değil 8+8 16 sıra mantar LED dizerim. Mantar LEDler genellikle 10mA-15mA oluyor. 20mA olan parlak yananlar yurtiçinde pek bulunmuyor. Akımlarının az olması dolayısıyla TL431 ve BC557 çiftiyle bu işi hallederim. Çoklu yapar, pil bittikçe ışık dizisini aşağı çektiririm (resimdeki gibi). Daha mı pahalıya gelir orasını bilemem ama gıcık bir entegreyle uğraşmaktansa garantili yolu seçerim.

Yardımlarınız için tekrardan çok teşekkürler. Çizince paylaşabilirim.

ahmt40

Biraz geç kaldım ama kusura bakmayın...
Zamanında ufak çaplı imalatını yaptığım bir şemadır, ölçüm çok hassas değildir. Şu an lm3914 ün fiyatı çok yüksek olmalı. Kullanmak ne kadar mantıklı olur bilmiyorum. Belki fikir verir.

seron

Ortalama 30TL civarında. Değmez.
TL431'in adedi 2TL idi geçen baktım. Akımı kaldırıyorsa transistörsüz direkt LED'lere bağlar geçerim hiç de başımı ağrıtmam.

Çok teşekkürler.

seron

Yaptım.

2022-09-20 09_58_27-Greenshot.png

Basitmiş. Bu örnek çizim daha iyisini de yapabilirim. Her 3'lü paralel için bir TL431 bir de trimpot tamam. Entegresiyle neyiyle uğraşmama gerek kalmadı.

Tekrar teşekkürler.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın