SERON DAC5001 Şarjlı Işıldak Devresi Paylaşım

Başlatan seron, 11 Eylül 2022, 04:04:38

seron

İsteyen amatör bir şekilde yapabilir, bozuk şarjlı ışıldağı varsa beynini yedek parça olarak kullanabilir.

SERON DAC5001.PNG

2022-09-11 03_01_04-Greenshot.png

2022-09-11 03_03_10-Greenshot.png

Bağlantı Şeması.png

PDF'li baskı şeması eteçmıntta ;)

mustafaaxu

hocam eline sağlık bende böyle basit şarz devrelerini seviyorum
bu ışıldak akülerinin devamlı arızası akünün bozulması
akü bozulması akü 2 sene olmussa doğal dır
amaşemeda işaretlediğim alanda herhangi bir arızanın oluşması sorun yaratır
genelde shunt regülatörler yükselen voltazı sınırlayıp baskılayarak fazlasını üzerinden akıtarak yapıyor buda malzemenin devamlı ısınmasına neden olur
bir müdet sonra tr bozulduğunu varsayalım
bozulzcak diye değil (Benimkisi varsayım)
köprü diyodun çıkışındakı yüksek gerilim aküye gidecek akü ilk önce direnecek ama bir sınırlama olmadığından akü kisa zamanda aşırı şarzdan pert olacak
yada köprüdeki diyotlar yanacak

Hoşgörüne sığınarak semanı shunttan serial regülatöre çevirdim
bu durumda akü 4,7 voltta aylarca kalsada birşey olmaz
KOLY gelsin kardeşim

SERON DAC5001.PNG

SERON DAC5002.PNG

seron

Mustafa abi son derece mantıklı düşünmüşsün.

Benim kurguladığım modelde şönt regülatör tüm akımı devamlı üzerinden geçirmez. Akü gerilimi zenerin kırılma noktasının altında olduğundan tüm 310volt akü tarafından baskılanarak hat üzerindeki gerilimi kendi voltajına çökertir. Bu, akü boşken regülatörün teorik olarak deevre dışı olmadı demektir. Bu nedenle soğuktur. Akü dolunca gerilimi zener gerilimine eşitlenmeye meyleder ve zener açılarak regülatörü devreye sokar. Güçlü bir regülatöre ihtiyacımız olduğundan şönt regülatör ve şönt regülatörde de 13005 tercih ettim ki bahsettiğin tehlike minimum olsun. Zener bozulmadıktan sonra gerek senin çizdiğin gerek benim çizdiğim devrede risk hemen hemen aynı. Benimkinin farkı akü dolana kadar devreye girmez. Seninkinde devamlı regüle güç sağlanır. Amaç trafo maliyetinden yırtmak.

Eline sağlık.

Zedo

#3
Süper proje, elimde aylardır nerede kullanacağımı bir türlü bilemediğim 4v ya da tam emin değilim 4.7vluk minik bir akü vardı. Sonunda bu proje ile bir işe yarayacak. Fiyatı çok uygun diye aldığım bazı şeyler öylece duruyor üzücü  :du:  daha komik olanı bu 4v aküleri nasıl şarj edeceğinizi sorduğunuz zaman kimse cevap da veremiyor, biri lipo pil şarj devresi ile şarj et dedi ama hiç güvenmiyorum bu öneriye. Işıldak aküleri başka hiçbir projede kullanılamıyor sanırım. Birde elimde ışıldaklarda kullanılan minik florasan var 3w ya da 6w ve asla devre şeması bulamıyorum nasıl kullanabileceğime dair.

seron

Bir akü, çeşitli yollarla şarj edilebilir. Bu nedenle tek bir yanıt vermek imkansız gibidir. Konudaki ışıldak devresi 4V kurşunlu aküyü şarj eder. Ama akünüz çok uzun zamandır yattıysa sülfatlaşma oluşmuş ölmüş olabilir.

Hiçbirşey yapamıyorsanız bile 12Volt'luk bir adaptöre seri 68 Ohm 1Watt seri bağlarsan ortalama 10 saatte ful dolar. Aküleri şu hesaba göre doldurabilirsin:

https://elektronikprojeler.com/aku-pil-sarj/basit-sarj-devresi-hesaplama-excell-i/msg82752/#msg82752

Zedo

Seron sen dünya markasısın seron, yapıyorsun bu sporu. Teşekkür ederim.

Zedo

4 volt aküyü en düşük kaç volta kadar kullanabilirim bilen var mı ? Yani 3.7 volt falan mı ? Ayrıca tam dolu hali mi 4 volt bu akülerin ? Sizlere soruyorum çünkü gerçekten datasheet falan yok hiçbir yerde.

asma

Merhaba
Aynı türden 12V araç aküsünü örnek alabilirsiniz.
Örneğin jel Akü diye satılan min.10,8V ve max. 14,2V yazıyor ise:
O Akü 6 hücrelidir. (6x2=12)
Sendeki 2 hücrelidir. (2×2=4)
İster tek hücre için en düşük en yüksek değerleri bul ve kendi akün için hesapla.
İstersen o değerleri 3 e böl. (6/2)

Bu arada örnek akü için ne kadar fazla  değer bulursan o kadar iyi.

Kolay gelsin.

seron

#8
Alıntı yapılan: Zedo - 31 Aralık 2023, 01:09:184 volt aküyü en düşük kaç volta kadar kullanabilirim bilen var mı ? Yani 3.7 volt falan mı ? Ayrıca tam dolu hali mi 4 volt bu akülerin ? Sizlere soruyorum çünkü gerçekten datasheet falan yok hiçbir yerde.

Bir akünün tam doluyken her hücresi 2,25Volt'tur.

12Volt'luk bir aküyü ele alalım. Bu aküde 6 hücre bulunur. 6 x 2,25 = 13,5V (tam dolu hali).

Bu akünün şarjı;

Jel akü ise 14,4Voltta,
Sulu aküyse 15,6Voltta kesilmelidir. Kesim sonrasında akünün içindeki kimyasal reaksiyon giderek sakinleşir ve akü kendi kendine 13,5Volta inip durur.

Elinizdeki akü 4Volt'tur. Bu, nominal yani yazılı değerdir; gerçek değer değil. O aküde 2 hücre bulunur. 2,25'den devam edecek olursak; Tam dolu hali 4,5V demektir. Şarj ise 5Voltlar seviyesinde kesilmelidir. Şayet kesimli bir devre kullanmayıp, 7/24 şarjda bekletilecekse bu durumda 4,5Voltlar seviyesine ayarlanmış bir güç kaynağı ile şarjda bekletilebilir. Yaptığım ışıldak devresindeki olay tam da budur. Şayet bu değeri tutturamıyorsanız, transistörün emetöründeki küçük empedanslı direnci iptal edin. (o direnç ince ayar için)

Akünüzün minimum voltajı mümkünse 3,5Voltun altına düşmesin. Düşerse zarar görür. Uzun süre bu voltajda bekletirseniz akü kısa zamanda ölür.

Aküyü ölçtünüz 4V çıktı. Bu, akünün yüzde ellilerde olması demektir. Zararlıdır. Uzun süre bu voltajda bekletirseniz akü yavaş yavaş performans kaybeder.

Aküyü ölçtünüz 4,5V çıktı. Herşey yolunda görünüyor. Uzun süre yatarsa "self discharging - kendiliğinden bitme" dediğimiz bir olay yaşanıyor ve akü zamanla hem voltaj hem performans kaybedebiliyor. Bu nedenle "tampon şarjı" dediğimiz bir şarj işleminde bekletilmesi öneriliyor. Tampon şarj, aküye akünün dolu gerilimi kadar Voltaj, çok zayıf akım uygulayarak bekletmek demek. Örneğin sizin akü için 4,5V-20mA yeter sanırım. (akünüz muhtemel 1Ah olduğundan normal şarj akımı 100mA. 10mA ila 20mA'da bekletmek gayet uygun olur.)

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın