PCB Tasarlama ve Devre Elemanlarının Kullanım Amacı

Başlatan cks35, 16 Haziran 2022, 08:32:04

cks35

Merhabalar aranıza yeni katıldım öğrenmek istediğim ve kafama takılan bir kaç detaylı soru var.Bir arge firmasında elektronik teknisyeni olarak çalışıyorum.Direnç, kondansatör ve diyot gibi basit devre elemanlarını görevini biliyorum.SMD devre elemanlarının ölçümünü, okunuşunu örneğin; 103R (10K) olduğunu biliyorum.Şema üzerinde %50 olarak sembolleri biliyorum ve Mikro Çip dahil smd devre elemanlarını takıyorum.Yaklaşık 3 yıldır elektronik ile uğraşıyorum SMD dizgi personeli,iPhone Anakart Onarımı gibi işler ile uğraştım Lise Elektrik-Elektronik (2015) mezunuyum ve 26 yaşındayım.

Soruma gelecek olursak Seri veya Paralel olarak örneğin 5 adet 10K direnç kullanılmış veya 4 adet 100nF Kondansatör kullanılmış bunlar neden direkt seri olarak 50K değil de veya neden 470nF değil de bu şekilde kullanılıyor bunları öğrenmek ve PCB devre tasarımı yapmak istiyorum.Bunlar için sizlerden destek alabilir miyim?

Yusuf usta

#1
Alıntı yapılan: cks35 - 16 Haziran 2022, 08:32:04Merhabalar aranıza yeni katıldım öğrenmek istediğim ve kafama takılan bir kaç detaylı soru var.Bir arge firmasında elektronik teknisyeni olarak çalışıyorum.Direnç, kondansatör ve diyot gibi basit devre elemanlarını görevini biliyorum.SMD devre elemanlarının ölçümünü, okunuşunu örneğin; 103R (10K) olduğunu biliyorum.Şema üzerinde %50 olarak sembolleri biliyorum ve Mikro Çip dahil smd devre elemanlarını takıyorum.Yaklaşık 3 yıldır elektronik ile uğraşıyorum SMD dizgi personeli,iPhone Anakart Onarımı gibi işler ile uğraştım Lise Elektrik-Elektronik (2015) mezunuyum ve 26 yaşındayım.

Soruma gelecek olursak Seri veya Paralel olarak örneğin 5 adet 10K direnç kullanılmış veya 4 adet 100nF Kondansatör kullanılmış bunlar neden direkt seri olarak 50K değil de veya neden 470nF değil de bu şekilde kullanılıyor bunları öğrenmek ve PCB devre tasarımı yapmak istiyorum.Bunlar için sizlerden destek alabilir miyim?

yer darlığından dolayı yüksekliği nedeni ile 1w  25ohm   direnç kullanmaktansa, paralel bağlı 100 ohm çeyrek watt 4 tane kullanılabilir.
farklı sürümlerde farklı dirençleri kullanacaklarsa, bazı sürüm kartlarda birkaçını takmamak üzere paralel fazla sayıda direnç kullanılabilir.
bobin etkisi ve radiation emilated testleri önlemi olarak paralel kullanılabilir.
TV gibi bazı cihazlarda osilatör entegresi referans voltajını ana şebekeden alıyorsa tek bir direncin yanması büyük bir arızaya sebep olacaksa paralel dirençler kullanılarak biri değer kaybetse ya da bozulsa da diğerlerinn ayakta kalması sayesinde arıza önlenebilir.

toleransın çok çok çok düşük olması gereken durumlarda toleransı düşük dirençlerle paralel bağlantı yapılarak genel toplam toleransın tek dirençten daha düşük tutulması sağlanabilir. buna benzer kondansatör uygulaması vardır. örneğin tek 4700uf yerine 4-5 tane 1000 uf paralel bağlanarak iç dirençlerinden kaynaklı istenmeyen durumların önüne geçilebilir.
ayrıca ...
belirli bir banttaki frekansları bloke etmek için bağlanan 100nf önemlidir. zaten 2200uf var, 100 nanofarad olsa ne olur olmasa ne olur diye düşünemeyiz. 100nf kondansatörün bloke edeceği frekansı 4700 uf bloke etmez. kondansatörlerde kuplaj amaçlı kullanımları düşünerek bunu çözebilirsiniz. bir ses sinyalini tiz alabilmek için 1nf bağlamanız gerekiyorsa 1000uf bağlayıp ne de olsa içinde 1nf var diyemezsiniz.

 mesela hassas değerler için seri bağlantılı kondansatör ve direnç hep kullanırım. yaptığım bir devrede direnç 179,25 ohm olmak zorunda ise bu değeri elde edene kadar seri ve paralel gerekirse beş direnç kullanırım. Amerikan malı bazı cihazlar 116.5 kilo ohm direnç kullanmış mesela. hem de toleransı düşük ve metal film direnç. bunu bulamazsak ki zor yani bulamayız, ne yapacağız? biz de o değeri elde edene kadar paralel bağlamaya devam.

zamanım bunları yazabilmeye yetti. diğer arkadaşlar belki daha farklı maddeler ekleyeceklerdir.
kolay gelsin.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

cks35

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkürler.Dediğim gibi kendim devre yapmak, proje yapmak istiyorum, pcb tasarlamak istiyorum.Bana nereden başlamam gerektiğii hangi kaynakları ve hangi eğitimleri almam gerektiğini söylerseniz çok sevinirim

seron

Yusuf abi,ne kadar doğru bilmiyorum yeni birşey öğrendim bilgi olarak kabul etmeyin yalnız.

Smps adaptörlerin çıkışlarındaki blok kondansatörlerin şişmemesi için 100nf kutupsuz paralel bağlanıyormuş. Bu da yüksek frekansa maruz kalmaktan bozulup şişmelerini geciktiriyormuş.

Cks35 sık sık şema incelemeli ve şema okumayı yorumlamayı öğrenmelisiniz. Daha sonra anladığınız bu şemaları EDA yazılımıyla pcbye dökme deneyimi kazanmalısınız. Son olarak da sık sık pcb basıp test etmelisiniz. Ne kadar çok hata o kadar öğrenme fırsatı demektir; hataları takip edip bulabilmek ve analiz etmek için çaba göstermek şartıyla.

cks35

Desteğiniz için teşekkürler, anladığım kadarıyla bu devre tasarlama işinin bir kitabı yok. Kirşof, Ohm Kanunu Nodal, Mesh gibi Elektriğin ve Elektroniğin her kısımını serpiştirerek kullanacağız.Bol bol devre tasarımı yaparak hatalarımızı fark edeceğiz ve üstüne koyarak devam edeceğiz

seron

Kitap yok değil, kitap var aman! Yanlış anlaşılma olmasın. Kitap var ama temel teoriler, devre analizleri ve teorileri şeklinde yüksek mühendislik kitapları dolu. Ama ben bunlara nasıl erişebileceğinizi bilemiyorum.

Archive org sitesine gidip aramaya electronic yazın. Karşınıza ücretli-ücretsiz ingilice çok kitap çıkacak bunları indirebilirsiniz.

gevv

@cks35  benimde ilk yıllarımda merak ettiğim konuydu nasıl tasarlanır nasıl yaparım kitap vb. ama öyle kolay değil  hakkını vermek istiyorsanız temel elektroniği tamamen çözeceksiniz  analog, dijital vb.

bol uygulama olacak   sonrası size bağlı

ben bahsettiklerimi  yapmadım :) işim tamir olduğu için daha farklı eğitim oldu  :D   ama  bir şeyler üretme hevesim olduğu için bol bol devre yaptım bunlarda gelişimde baya yardımcı oldu

yani sadece tamirle kalmadığım için biraz daha fazla şey öğrendim düşünce, çalışma şeklimde gelişti

sanırım  :D

Burada https://320volt.com/en-basitinden-temel-elektronik-baslangic/   dökümanlar var.


cks35

Teşekkür ederim ilginiz için. Bende elektroniğe tamir hevesiyle başladım aslında ama kişisel gelişimim için 3-5 sene daha anca kendime birşeyler katabilirim diye düşünüyorum ve sadece hayatımın PCB dizgisi yaparak geçmesini istemiyorum.

Sayın @gevv bu arada sizin ile birebir iletişim kurma imkanım varmıdır? Kurabilirsem biraz beyin fırtınası yapabileceğimiz konular varda.Tekrardan teşekkürler ilginiz için

gevv

İşe bak bende dizgicilik zamanında sardım bu işlere :) 

Bire bir iletişim zor  :D   forumdan fırtına yapılmalı  çok daha iyi olur.

Benim bilgim burada ki ustalarımızın yanında bir hiç.


cks35

Ustam ben aslında iphone anakart onarımıyla uğraşıyordum sizinde sd karttan bilgi alma postunuzu görmüştüm 320voltta o yüzden biraz bilgi danışacaktım :)

Tabi meşgul ve zamanınız kısıtlı ise bir şey diyemem sonuçta, çok teşekkürler cevaplarınız için ama yinede pek vaktinizi almam sorularım ile :)

tahaberber

Merhaba eagle de PCB çizmeye calisiyorum evde kendim basicagim için devreleri tek katmanlı yapmak zorundayım yollar çok çok ince de olmamalı 20 mil ve daha kalın yollar düzgün basabiliyorum boşluk da 15mil den yukarisi PCB çizimi yaparken yolları tamamliyamiyorum parça yerleşimi ve yolların çizimi ile ilgili bana tavsiye edebileceğiniz birşeyler varmı.
İyi günler

seron

Tam olarak anlamadım. Baskıyı yaparken çıkmıyor mu?
Yolları tamamlayamıyorum derken ordan mı dolandırayım burdan mı gibi bir sorun mu var?
Baskı için tecrübe gerekir zamanla alışırsınız ben de hiç baskı yapmadım ama dinlediğim üstatlar ilkel yöntemlerle bile kıl gibi ince yolları rahat çıkarıyorlar.
PCB tasarlama kısmı ise yine tecrübe istiyor bir kaç ay sürekli çizim yaparsanız beyin alışıyor ben hiç çizemezdim şimdi çift taraflı tek taraflı farketmiyor KiCAD kullanarak çok rahat çalışıyorum. Eagle yerine KiCAD tavsiye ederim seçenek bol, kısıtlama yok harika bir program. Siz bilirsiniz.

tahaberber

Alıntı yapılan: seron - 07 Temmuz 2022, 23:48:40Tam olarak anlamadım. Baskıyı yaparken çıkmıyor mu?
Yolları tamamlayamıyorum derken ordan mı dolandırayım burdan mı gibi bir sorun mu var?
Baskı için tecrübe gerekir zamanla alışırsınız ben de hiç baskı yapmadım ama dinlediğim üstatlar ilkel yöntemlerle bile kıl gibi ince yolları rahat çıkarıyorlar.
PCB tasarlama kısmı ise yine tecrübe istiyor bir kaç ay sürekli çizim yaparsanız beyin alışıyor ben hiç çizemezdim şimdi çift taraflı tek taraflı farketmiyor KiCAD kullanarak çok rahat çalışıyorum. Eagle yerine KiCAD tavsiye ederim seçenek bol, kısıtlama yok harika bir program. Siz bilirsiniz.
PCB tasarımı yaparken yolların bilgisayardan çizimi yol nereden geçsin hangi parça nede dursun parçaların aralarındaki boşluk bunlar konusunda zorlanıyorum mesela bir güç kaynağı çizdim %90 çiziyorum 100 olmuyor ya jumper atlatmak zorunda kalıyorum yada çift katmanlı tek katman cizimine ayit püf nokta verebilir misiniz mesela parçaları nasıl dizmek gerekiyor aralarında nekadar boşluk olsun veya Girit ayarı ne olsun artık aklınıza ne gelirse

seron

Bu işin belirli bir püf noktası yoktur. Ben kendimce bu işten ne anladıysam onu aktarayım, hatam olursa affola.

Çok çizim yapmak gerekiyor işin püf noktası bu. Bu iş sanat gibidir, aynı resim gibi. İlk başlarda düzgün yapmak için çabalamayın, sadece çabalayın. Gördüğünüz basit devrelerle başlayarak internetten topladığınız her devreyi çizin. Çizdikçe hata yapacaksınız. Emitörü kollektörü yanlış bağladığınızı çok geç farkedeceksiniz. Ama zamanla oturacak ve eliniz alışacak. El alıştıkça göz alıştıkça kalıcı öğrenme oluşacak.

Ben mümkün mertebe küçük kart tasarlamaya çalışırım. Bunun için de elemanları yapabildiğim kadar yakın yapmaya gayret ederim. Baktım yol geçmiyor, elemanların yerlerini değiştirip bir daha... bir daha... Bir başkasının 10 dakikada çizdiği basit bir devre için gerekirse tüm günümü veririm. Kendinizi belli bir zamana hapsetmeyin. Labirent bulmaca çözmek gibidir. Olası başka geçiş yollarını düşünün. Yolu tamamlayamıyorsanız bir elemanı çevirmeyi (rotate) deneyin. Olmuyor mu, birkaç elemanın yerini değiştirin. Olmuyor mu, bazı eleman gruplarının arasını açın. Bakın ben elektronikçi değilim, bu iş benim hobim. Bir amacım yok, sadece uğraşmayı seviyorum. Ama kısa zamanda (1-2 ay) EDA kullanmayı öğrendim, şimdi kendi blog sayfam var insanlarla devre paylaşıyorum beleşten. Ben yapabiliyorsam siz de yapabilirsiniz. TEK İPUCU ÇOK ÇALIŞMAK. KISAYOL YOK.



Öğrenciler pratik yapsınlar diye basit bir flip-flop devresi. Dikkat edin ortadan çapraz geçirmem gereken yolu nereden geçirmişim. Hani ortadan iki beyzi birbirine birleştiren yol var. Jumper kullanabilirdim. Ama neden kullanayım? Kolayı vardı. PCB hakkında daha fazla detay: https://basitelektronikprojeler.blogspot.com/2022/03/super-universal-multivibrator-devresi.html

Zamanla olacak işler bunlar.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın