Zaman ayarlı röle

Başlatan icepeak, 16 Mart 2021, 03:32:34

icepeak

Arkadaşlar merhaba bana enerji verildiğinde ilk 1 ile 5dk arası röleyi tetikleyecek 12v beslemeli bir devre lazım. Devreye  6 saat besleme olacak daha sonra 6-7 saat boyunca enerji kesilecek. Devreye enerji her geldiğinde devre ilk 5 dk röleyi tetikleyecek daha sonra kapatacak. Taki tekrar besleme gelene kadar. Yardımcı olur musunuz?

mustafaaxu

#1
Alıntı yapılan: icepeak - 16 Mart 2021, 03:32:34Arkadaşlar merhaba bana enerji verildiğinde ilk 1 ile 5dk arası röleyi tetikleyecek 12v beslemeli bir devre lazım. Devreye  6 saat besleme olacak daha sonra 6-7 saat boyunca enerji kesilecek. Devreye enerji her geldiğinde devre ilk 5 dk röleyi tetikleyecek daha sonra kapatacak. Taki tekrar besleme gelene kadar. Yardımcı olur musunuz?

Bunu incele fikir verebilir kolay gelsin
durdurmak istediğin zanana denk gelen 4060 çıkış uc ile clock stop edersen olacak gibi

seron

Ben tam anlamadım aslında. Nerde ne için kullanılacağını bilsem bile bir sürü alternatif devre içinde boğulur, hangisini önereceğimi bilemezdim. Ama anlatılanlardan aklıma merdiven aydınlatma otomatiği geldi. Düğmeye ne kadar basarsan bas, ilk bastığın andan itibaren belli bir süre çalışıp stop eder, istersen elini bırakma. Bırakıp yeniden basarsan süreç başa döner. Son derece basit. Merdiven otomaiği+zaman ayarlı priz ile sorun kökünden çözülür. Ancak bu bir ödev ya da daha ufak olması gereken bir uygulama ise o zaman işler değişir.

07 Osman

#3
Valla @seron  ben doğru anladıysam,  muhtemelen bu forumda da konunun birisinde anlatmıştım galiba. Taa lise yıllarımdan kalma Entes marka zaman rölem var. Haa evet hatırladım maximum süresi 5 dakika falandı,  bu forumda sizlerin sayesinde zamanlama süresini uzatmıştım.

Çalışma mantığı şöyle;  enerjiyi veriyorsun, röle kontaklarını çekiyor, belirlediğin zaman sonra (örneğin 15 dakika ) röle kontaklarını bırakıyor ve o şekilde kalıyor. Ne zaman  devrenin enerjisi kesilip tekrar verilirse döngü başa dönüyor.  Ben ilk mesajdan bunu anladım.

Ben nerede kullanıyorum, memleketteki evimde  lavabonun ışığına bağlı  aspiratör var. Yeğenler sık sık açık unutuyorlar,  hadi ışık basit bir led ama  aspiratörün ömründen yiyorlar  :D

Bende bu zaman rölesini bağladım, 20 dakikaya ayarladım, duş falan en fazla o kadar sürer diyerekten.  Şimdi açıyorsun anahtardan, işini gördükten sonra anahtarı kapat standart prosedür, ama  geri kapatmayı unutursan 20 dakika sonra kendisi sönüyor. Tekrar lavaboya girileceğinde anahtar kapatılıp tekrar açılıyor, süreç yeniden başlıyor. 

seron

Abi öncelikle iyi uykular sen şimdi uyuyorsundur. :D
Bahsettiğin ihtiyacı merdiven otomatiği ile de yapabiliyorsun. Aynen anlattığım gibi girişe devamlı ceryan verdiğin zaman merdiven otomatiği bunu tınlamaz, ilk basma anını varsayarak tetik alır, zaman dolunca kapanır. Elini düğmeden çekip tekrar basınca yine aynı şekilde. Bizim eski merdiven otomatiğinde bunu çok denedim. Sonradan pır dedektörlüsüne döndük.

07 Osman

Alıntı yapılan: seron - 17 Mart 2021, 03:23:50Abi öncelikle iyi uykular sen şimdi uyuyorsundur. :D
Bahsettiğin ihtiyacı merdiven otomatiği ile de yapabiliyorsun. Aynen anlattığım gibi girişe devamlı ceryan verdiğin zaman merdiven otomatiği bunu tınlamaz, ilk basma anını varsayarak tetik alır, zaman dolunca kapanır. Elini düğmeden çekip tekrar basınca yine aynı şekilde. Bizim eski merdiven otomatiğinde bunu çok denedim. Sonradan pır dedektörlüsüne döndük.

Uyumuyordum, Survivora bakıyordum  ;)  :D  Tabiiki olur merdiven otomatiği ile de.

icepeak

Üniversitede yüksek lisans çalışmamda kullanmak için donma çözülme makinesine ihtiyacım vardı ikinci el bir dondurma dolabıyla yapabilirim diye düşündüm. Makine prensipte haznesi 6 saat su dolu ısıtma modunda, 6 saat susuz soğutma modunda çalışacak. İçine su basacak olan su motoru 3 ile 4 dk arası çalışsa hazneyi dolduruyor. Yine 3-4 dk arası boşaltma selenoidi çalışsa boşaltıyor. Tüm sistemin öncesinde bir 6 saati ayarlayan zaman rölesi var. Bu röle ile Su motoru ve selenoid arasına bağlamak için yukarıdaki devreye ihtiyacım var.

07 Osman

Alıntı yapılan: icepeak - 17 Mart 2021, 16:09:03Üniversitede yüksek lisans çalışmamda kullanmak için donma çözülme makinesine ihtiyacım vardı ikinci el bir dondurma dolabıyla yapabilirim diye düşündüm. Makine prensipte haznesi 6 saat su dolu ısıtma modunda, 6 saat susuz soğutma modunda çalışacak. İçine su basacak olan su motoru 3 ile 4 dk arası çalışsa hazneyi dolduruyor. Yine 3-4 dk arası boşaltma selenoidi çalışsa boşaltıyor. Tüm sistemin öncesinde bir 6 saati ayarlayan zaman rölesi var. Bu röle ile Su motoru ve selenoid arasına bağlamak için yukarıdaki devreye ihtiyacım var.

Kendi yapma zorunluluğunuz yoksa daha profesyonel anlamda şöyle bir ürün alabilirsiniz. https://www.hepsiburada.com/entes-mcb-7-zaman-rolesi-0-1sn-30-saat-p-HBV0000020MQ5?magaza=EM%C4%B0RELEKTR%C4%B0K


icepeak

#8
Osman hocam kendi yapma zorunluluğum yok ama maliyeti düşürmek adına kendim yapsam daha çok işime gelecek. Şuan elimde http://embedded-lab.com/blog/another-programmable-relay-switch-using-pic-mcu/#more-11402 adresteki timer devresi var daha önce yapmıştım. Ektra olarak 2 röle var benim yaptığımda birini 12v diğerini 220v anahtar için kullanacağım. Bu devreki röleyi dondurucu ile su motoru arasına bağlayacağım.
Sistem genel olarak resimdeki gibi olacak


Aslında 2 adet 5'er dakikalık ayarlanır röle devresine ihtiyacım var. Biri su motorunu dondurucuya su dolduracak kadar sürede çalıştıracak diğeriyse ilk röle dondurucuya geçtiğinde selenoid vanayı belli bir süre açık bırakarak içerideki suyu boşaltacak kadar sürede çalışacak. Programlamadan anlasam aslında elimde pickit var ULN2003 kullanarak hepsini tek kartta yapabilirim ama o konuda indir pic'e yükleden öteye geçemiyorum.

Şimdi şu adreste aşağıdaki devreyi buldum.



 R1 direncinin değerini arttırarak süreyi değiştirebiliyorum. Proteusta denedim. Tek sorun normalde röleyi 5 dklık açan bir devreye ihtiyacım vardı. Bunda ise tam tersi su pompasını ve selenoidi röle bacaklarına ters bağlarsam sorunum çözülecek gibi.

seron

#9
Siz devam edin arkadaşlar.

da...
Benim tek anlamadığım D1 ve D2 ne işe yarıyor... :du:
Hadi D1'i ters korma der görmezden gelirim ama D2 nedir... Orda hiçbi fonksiyonu yok ki? 1000uF ile röleyi beslemeye devam etmesi için ise, o kadar ufak kapasiteyle röle 10sn beslenir mi? Yine anlamadığımdan bilgisiz olduğumdam sormaya devam ediyorum. Neden zener diyodu? Neyse saçmaladım galiba kusura bakmayın.
Kafamda deli sorular...


asma

seron
D1 için yorumun doğru , D2 için de doğruyu görmüşsün ama yorumlayamamışsın.  ;)
1000uF kondansatör başlangıçta boş kabul edilir ve belirli eşik gerilimine kadar şarj olması için gereken süre de bellidir. Enerjiyi kesip tekrar vermek için ne kadar beklersek zaman ayarımız aynı olur? Ya da 5dk gecikmeyi gözlemledik ve enerjiyi kestik 1dk sonra tekrar test edersek ne olur.
Kondansatör şarjı devreyi iletime geçirdikten sonra da devam eder , enerjiyi kesince diyot vasıtasıyla devreyi besler. Saniyeler içinde sıfıra doğru gider. Artık röle devresi açık devre , led eşik değerinin altına inilmiş olur. Son kalan 2-3V luk gerilim biraz gecikerek biter.
Devrenin tetiklenmesi için eşik gerilimi yüksek tutulmuş. Darlington transistör hem tetikleme gerilimi yüksek hem de giriş empedansı yüksek yapıdadır. Yani zamanlama kapasitöründen fazla akım çekmez ve en alt seviyelerde iletime geçmez. Bu yetmemiş , zener diyot ilave edilmiş. Neden mi Kondansatörün şarj deşarj eğrisi orta alanlarda doğrusallık gösterir , hesabı veya sağlaması daha güvenilirdir. 5,1V +1,2V ile besleme voltajının ortasına kadar çıkartılmış eşik gerilimi. Örn: 555 entegresi, kondansatörü beslemenin 1/3 inden yukarı ve 2/3 ünden aşağı değerlerde kullanır.
Bu bir tercihtir ve sağlam, sorunsuz devre için atılmış adımdır.

icepeak
Devreyi tarif ettiğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Projenin genelinde anlamadığım yer olabilir , siz bildiğiniz için size soruyorum. Pompa veya selenoid , zamanlama devresi ile aynı yerden mi besleniyor.
Yani enerji verdiğinizde 5dk çalışan devre enerji vermediğinizde de (başka yerden enerji alıp) çalışır mı?
Bu olasılığı elediyseniz uygun görünüyor.
Not: Ben 12V ile çalışan devreye led eklediğimde 1K kullanmıyorum, led çok parlak yanıyor ve direnç ısınıyor. 2k2 tercih ediyorum.

Kolay gelsin.

seron

Alıntı yapılan: asma - 18 Mart 2021, 09:08:35Not: Ben 12V ile çalışan devreye led eklediğimde 1K kullanmıyorum, led çok parlak yanıyor ve direnç ısınıyor. 2k2 tercih ediyorum.


1k seçilmesi gereken minimum değer olsa gerek. 1k'da maksimum yanar. Benim uygulamalarımda ısındığını pek görmedim ama ben de 1k5 ya da 2k2 kullanıyorum. LEDlerin amacı insanı ikaz etmek değil mi? Max seviyede yanmasa da oluyor.

Anlatımı anladım ::ok

07 Osman

#12
Alıntı yapılan: seron - 18 Mart 2021, 12:52:22
Alıntı yapılan: asma - 18 Mart 2021, 09:08:35Not: Ben 12V ile çalışan devreye led eklediğimde 1K kullanmıyorum, led çok parlak yanıyor ve direnç ısınıyor. 2k2 tercih ediyorum.


1k seçilmesi gereken minimum değer olsa gerek. 1k'da maksimum yanar. Benim uygulamalarımda ısındığını pek görmedim ama ben de 1k5 ya da 2k2 kullanıyorum. LEDlerin amacı insanı ikaz etmek değil mi? Max seviyede yanmasa da oluyor.

Anlatımı anladım ::ok

Aslında hesaplamalarda  12 volt ile 560 ohm yeterli oluyor, ledi maximum verimde kullanabilmek için.  Ama burada kullanılan yerdeki istenilen  aydınlık miktarına göre ve ledin   kullanım ömrünün uzun olması adına 1 k üzeri dirençler denenebilir. En azından ben o mantıkla hareket ediyorum. Aracımın kapı kollarında 10k kullanmışlığım bile vardır.


seron

Hah aynen. LED'ler ısındıkça fazla akım çekme eğilimindedir. Direnç, pasif bir devre elemanı. İdeal şekilde akım sınırlaması yapamaz. Dolayısıyla fazla akım çekme eğilimine girip yanmaması adına elektronikçiler arasında 12V'de 1k şeklinde bir alışkanlık oluştu.

Aynı şekilde 220V'de LED yakmak için normal hesaplamaya göre 11k gerek. Wataj 5watt. Ama bu değer doğru değil. Eğer bu şekilde yakmaya kalkarsan LED kısa sürede bozulur. Benim teknik alt yapım yeterli olmadığınden bu durumu açıklamakta zorlanabilirim ama dikkatlerden kaçan birkaç şey var mesela 220'de LED yakacaksan sadece direnci hesaplamıyorsun, bir tane de koruma diyodu koyman gerek bu bir. Çünkü LEDlerin maksimum ters gerilimi 5V kadar. 220V AC'nin ters alternansı LED'i bozmaya yeter. Bunu kimse hatırlatmıyor. Ayrıca direnci sadece akım sınırlamak için kullanmamalısın. Direnç, üzerine bir miktar gerilim düşürür. Yani gerilimin bir kısmını paylaşır. Buna rağmen LED, yüksek gerilimin neden olduğu stress altındadır. Dataşetlerde LED'e uygulanacak max gerilim bellidir. Dolayısıyla hesaplamalar her zaman net sonuç vermeyip detaylar da önemli. 220'de LED mi yakacaksın kardeşim? LED'in ileri akımı 20mA'mı? 220Voltta 20mA olmaz işte o. Kafan direkt watt hesabına gitsin. LED'i bozarsın. Ben kırmızı bir LED'i 220'de çalıştırmak için en az 33k gerekir diyorum.

12V'de de durum buna benziyor. Formül sana bir değer verir. Bu değer ideal gözükse de uygulamada işler karışabiliyor.

07 Osman

Aynı kafadayız @seron ,  hazır dirençli şerit led kullandığımda bile 12 volt için 2-10 ohm arası wattlı direnç koyarım araya. Aydınlıktan biraz feregat ederim, ledlerin ömrünü uzatırım. 

icepeak

merhaba yukarıdaki belirttiğim donma çözülme makinesini yaptım şuan aktif olarak çalışıyor. Bu arada paylaştığım gecikme devresi çalışmadı R1 direncinin yerine pot koyduğumda potdan bikaç sn içinde yanık kokuları geldi. bende fazla kurcalamadan mustafaaxu hocamın dediği gibi 4060 kullanarak geçikme devrelerini yaptım. Şuan aktif olarak çalışıyor. Ama aklıma takılan bir husus var devrede 220V'a bağlı 3 röle var bunların üzerinde yazan 10a değerindeler. İkisi 40wattlık küçük boşaltma motoruna 1'i ise derin dondurucuya bağlı. Dondurucu üzerinde watt değerini göremedim fakat 900Watt civarı diye tahmin ediyorum. Dondurucuya bağlı röle 6 saat açık 6 saat kapalı şeklinde 6 ay aralıksız çalışacak. Biraz zaman geçtikten sonra röle kontakları yapışır mı diye aklımda bir soru işareti var? Elimde 40a ssr var sizce değiştirmelimiyim?





cnytsan

Merhaba Bu konuya benzer bir konu ile ilgili soru sormak istiyorum sizlere. 5 tonluk bir su depom var, otomatik damla sulama sistemi yapmak istiyorum. Her gün belirlediği saatte deponun ana kesici vanasını açtırmak ve 15-30 dk arası bir süre sonra ise kapattırmak istiyorum. Vana çapı 2" olacak. Nasıl yapabilirim. 12v akü işimi görür mü? Arduino ile yapabilir miyim?

Mescaline

Alıntı yapılan: cnytsan - 30 Haziran 2021, 15:47:02Merhaba Bu konuya benzer bir konu ile ilgili soru sormak istiyorum sizlere. 5 tonluk bir su depom var, otomatik damla sulama sistemi yapmak istiyorum. Her gün belirlediği saatte deponun ana kesici vanasını açtırmak ve 15-30 dk arası bir süre sonra ise kapattırmak istiyorum. Vana çapı 2" olacak. Nasıl yapabilirim. 12v akü işimi görür mü? Arduino ile yapabilir miyim?

Merhabalar
Zaman ayarı için 12v zamanlayıcı saatler var kullanabilirsiniz. Fakat vana kısmı sıkıntılı. Basınç olmadığı için selenoid vanalardan verim alamayabilirsiniz hatta daha kesin söyleyeyim verim alamazsınız maalesef. Üstelik o ebatta bir vanada epey külfetlidir. Başka bir çözüme yönelmeniz gerekiyor. Youtube da birkaç yararlı örnek var. Solar bahçe isimli kanalda bir beyefendi gayet güzel ve açıklamalı olarak uygulamalarını paylaşıyor. Sorununuza çözüm olabilir. Örneğin https://youtu.be/Y4JIQPKeOvw

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın