220 voltla 15 led çalıştırma devresi

Başlatan bahtiyar, 16 Eylül 2010, 22:07:20

bahtiyar

devrede beyaz parlak led kullanırsanız masa lambası olarak kullanabilirsiniz  ledler direkt 220 volttan çalışıyor trafoya gerek yok voltajı dirençle düşürmüşler

560ohm dirençi 5w kullanın hatta 10w olabilir köprü diyot için 4 adet 1n4007 olur 220v bağlantısına ve devreyi çalıştırırken dikkatli olun devreye elektrik verdiğinizde elinizi değerse çarpılırsınız 220v öldürür aman ha :)

veni...vidi...vici..bici...

hüso36

bu devreler hazır devremı yoksa sipariş veriliyor oylemi yapıyorsunuz.... :)

bahtiyar

veni...vidi...vici..bici...

ndemir

yeni konu açmamak için buraya yazıyorum,şebeke voltajıyla 4 tane seri bağlı ledi yaktım fakat dirençler fena ısınıyor.avize içine monte olacagı ıcın fazla boş yerim yok.diyot kondansatör ve direnç gibi bi kaç parçayla yapmak istiyorum.direnç olarak 13 ile 18 kohm a kadar deger elde edebiliyorum ama watt olarak ısınma sorununa çözüm bulamadım. 5W 100K tas direnç ile 2W 22K lık direnci paralel yaptım ledler her türlü çalısıyor ama dirençler ısınıyor.ben paralel bağlayıp gücü artırırım diye düşünüyorum acaba yanlış mı yapıyorum.en son (100K 5w tas,22K 2W ve 47K 2W) bu üç direnci paralel yapıp 13k 9W diye yorumladım.paralel de güç artar mı???kullandıgım dirençler beyaz renk mantar ledlerden.

smps

#4
bence watt iyi 8 watt bile çok aslında birencin degerini yükseltmeni tavsiye ederim

hatta led ön direnci için formülü vereyim

Vgiriş-Vled/ıled

güç ise p=I X V


 


ndemir

watt iyiyse eger o zaman ısınması neden kaynaklanıyo olabilir.normal bi ısıdan bahsetmıyorum,izole bantı eritecek kadar...direnç hesabına göre 10W 18K kullanmam gerekiyor 4 led için.ben maksimum 13K kullandım bu yüzdenmidir.çunku 13K da ledler iyi bir ışık verince daha fazlası ledlerin ışığını azaltır diye direnç değeriyle oynamak yerine gücüyle ugrastım.

smps

#6
ledleri serimi yoksa paralelmi bağladın hesabını ona göre yap
bence okadr wattlı dirence gerek yok dediğim gibi ben 1adet ledi 220 voltta kullanmak için 1watt 100k direnç bağlıyorum hiç bi sıkıntı olmuyo
direnç değerini arttırki geçen akım azalsın akım azalınca ısıda azalır

ndemir

4 adet led seri sekilde bağlı. ledler seri oldugu için direnç hesabında ledin çalışma gerilimi olarak 12 v olarak hesaplıyorum.ben 13K olarak bağlamıstım,direncin degerini arttırıp birde o şekilde deneyeyim.

smps

4 lü seri bağlantı yapyorsan ledlerin üzerinden geçen voltaj 4 e bölünecek demektir ayrıca 220 v vermiyormusun neden 12 v a göre hesap yapıyorsun

seron

arkadaşlar direnç ve watajı ne olursa olsun, 220 v ile 4led çalıştırmak ısıtır. ben hesap kitap bilmem ama daha önce yaptığım denemelerde formüllerin muallak sonuçlar verdiğini, direnç sabit iken seri led sayısı artınca ledlerin daha parlak yandığını ve direncin daha az ızsındığını gördüm. ne alakası var bilmiyorum ama bu konuda uygulamada az da olsa tecrübeliyim. direnci değiştirmeden ledleri bir arttırmayı deneyin derim...

o formüllerle az direnç, led patlatmadım ben... herşey hesap değildir.

smps

doğru soylediniz hocam pratikle teori herzaman birbirini tutmaz en iyisi tecrübe aslında deneme yanılmaylada bulunabilir:)

Adnancoskun

yukarıda paylaşılan devrede gerilim düşürücü olarak kondansatör kullanılmış, Ben bu devre ile gece lambası yaptım, senlerdir çalışır, hiç bir zaman da aşırı ısı oluşmadı..... yaptığınız devre yukrıdakinin aynısı mı?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

ndemir

yukarıda kı devreyı yapmadım,nedenı ıse avıze ıcıne yerlestırecegım ıcın avızenın göbegınde duylara gıden kabloların baglantıları var.yanı fazla bı bos alan yok,diyotla dogrultup filtreledikten sonra dirençle akım sınırladım.4 led kullanmamdakı neden ıse avizenın göbek kısmında ledlerin girebileceği ebatta 4 adet delık var.5W 100K direnç ve 47K ile 22K (2W) dirençleri paralel yapıp kullandım,çok guzel yanıyolar ama dırencte ısınma var. SMPS arkadas dirençlerin gücü iyi ama degerini arttır deyince bu seferde direnç değeriyle oynayayım bakalım neler olacak.

seron

formül:
https://320volt.com/paralel-direnc-hesaplama/

formüle göre 12,9-13K, 5+2+2=9W (varsayım olarak)  direnç kullanmışsın. 13K direnç değeri ve direnç vatajı bakımından o kadar ısınması normal görünüyor. 47K 2W ile deneyince ne oluyor? mesela 220nF kondansatör o kadar yüksek akım salmaz devreye. uygulamarımla sabittir. nasıl okadar ısınıyor? yoksa daha yüksek kondansatör mü kullandınız?

ikincisi, bu devre arızalı bir tasarruflu lambanın paketi içerisine rahat sığar. bir de böyle deneyin. hem daha güvenli olur.

ndemir

#14
deneme yanılma yontemıyle kısmen çözüm buldum,22K 2W ve 5W 100K dirençi paralel yapıp 18K şeklinde taktım bir süre sonra 2W direnç karardı.sadece 5W 100K taş dirençle denedim ışık şiddeti az ama ısınma sorunu yok gibi.tek başına 47k 2W direnç ise ışık yönünden tatmin edici ısı yönünden ise biraz ısınma var.bu durumda 5W taş dirençlerden 50K lık bir direnç kullansam hem parlaklık yönünden hemde ısınma yönünden sorun kalkar herhalde...

seron

zannedersem 50K yoktur standartlarda. amma 56K 3W veya 5W olur. kondansatör devredekiyle aynı mı? 220nanofarad mı? 220nF yerine 2,2uF gibi birşey taktıysanız ısınmayı bırakın yangın bile çıkar.

ndemir

yukarıdakı devreyı yapmadım,şebeke voltajını dogrultup 400V 4.7 uf kondansatörle filtreleyip dirençle lede uyguladım.şuan 100K 5W taş dirence yine 100K lık yarım watt direnç paralel yapıp uyguladım şuan ledlerin ışık vermesi ıyı durumda bıraz daha yansın da ısı oluyomu ona bakıcam...

seron

ndemir yanlış yapıyorsun bak...
o devrenin dayanıklılık ve güvenlik bakımından güven düzeyi sıfır...
[mergedate]1403462989[/mergedate]
dikkatli ol!

ndemir

tavsiyeniz nedir peki? dayanıklılıktan önce güvenlık gelir tabii.sonuçta şebeke voltajı tehlikeli...

memleket


Adnancoskun

bence  yukarıdaki devreyi yap, zaten pek yer tutmaz....
[mergedate]1403507327[/mergedate]
Alıntı yapılan: memleket - 23 Haziran 2014, 02:00:47

zenerin değerini yükselterek daha fazla led yakabilirsin...

hocam zeneri diyottan sonra kullansak daha iyi olmaz mı?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

ndemir

4 led için 9 volt zener yeterli olur mu ve bu ledler seri bağlıyken,olmazsa 2 led seri yapıp diğer 2 ledle paralel de yapabilirim.malzemeleri toparlayıp bu devreye başlayayım bakalım nasıl olucak...

memleket

#22
Alıntı yapılan: Adnancoskun - 23 Haziran 2014, 10:09:49bence  yukarıdaki devreyi yap, zaten pek yer tutmaz....
[mergedate]1403507327[/mergedate]hocam zeneri diyottan sonra kullansak daha iyi olmaz mı?

evet öylede olur.
bu devreyi yapmıştım, halada kullanıyorum...

https://320volt.com/beyaz-led-ile-gece-lambasi/

seron

zenersiz de olur ama bu sefer de diyot köprüsü gerekir. zenerin orada bir görevi de 470nF kondansatörün DC ile dolarak AC yi bloke etmesini önlemektir.
zener kullanmadan ama uygun seri direnç ve uygun sayıda led seri bağlanarak devre sorunsuz çalışır. yeter ki komponentlerin üzerine uygun gerilim düşsün:
https://elektronikprojeler.com/index.php?topic=5080.0
buradaki konuda farklı bir çözüm yolu var.
ancak entegre kullanmamak isteniyor ise 470nF ile trafosuz adaptör devresi yapıldıktan sonra uygun seri direnç ve uygun adette led, deneme yanılma yoluyla seri bağlanırsa, eski bir tasarruflu lambanın içine rahatlıkla sığar ve ızınma sorunu olmaz. daha önce yapmıştım ama buraya ekleyemiyorum. ısınma önemsenmeyecek kadar az idi ve sorun da yoktu. yıllar önce yaptığımdan şimdi parçaları hatırlayamıyorum. hesaplayarak değil deneme yanılma yolu ile yapmıştım.
devre küçük bir parça delikli pertinaksa kolayca tutturulabilir.

ndemir

#24
selamlar arkadaşlar,zaman bulamadım projeyı uygulamaya dün yapabildim sonucu paylaşayım dedim.220 voltu dogrultup filtreleyip ledlere uygulamak için hem yerim dardı hemde neticede şebeke voltajı tehlikeli oldugu için aklıma 3W lık power led sürücüleri geldi. 1 tane 3w lık alıp işe koyuldum.boyut olarak normal bir usb flash kadar küçük birşey olan bu sürücü çıkışta 12V/350mA veriyor.seri bağlı 4 ledi sürekli yanıp söndürüyordu.bende 4 ledi paralel bağladım yanıp sönme olayı ortadan kalktı.montajıda yaptım kullanıyorum.tek sorun anahtarı kapattıgımda ledler 3 kere flaşör gibi çakıp sonra kapanıyor.kondansatörlerin boşalmasından kaynaklanıyo diye düşünüyorum başka açıklama bulamadım,dünden beride çok güzel yanıyolar hiç bir sorun yaşamadım.resimleri de koyuyorum.


birde bir sorum olucak.15 metrelik şerit led döşeli odada ledler güzel yanıyor fakat anahtarla kapattıgımda 3 kere yanıp sönuyor sonra kapanıyor.aynı şekilde tesisatını yaptıgım diger odada boyle birşey söz konusu değil,bende anahtara, trafonun çıkışını verdim böylece kapatırken olan yanıp sönmeyi engelledim ama gel gelelim aklıma takıldı.fazı anahtara girip anahtar çıkışını trafoya girip trafo çıkışını şerit lede uyguladıgımda kapatırken 3 kere çakıp sonra kapanıyor.aynı uygulama diğer yerde sorun oluşturmazken burda anahtarı kapatırken 3 kere yanıp sönuyor sonra kapanıyor.kullandıgım trafolar 20 amperlik trafo,sorun oluşmayan yerde kullandıgım trafo benım daha çok hosuma gıttı çunku baktıgımda içi bayagı bir teferruatlı yapılmış.ama soruna neden olan uygulamada ki trafonun içinde bir transformatör ve bir kaç parçadan oluşuyo,bana dandik gibi geldi.başka bi  açıklaması varmı bu işin???

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın