Negatif İyon Jeneratörü Ozon jeneratörü Devresi

Başlatan seron, 17 Aralık 2020, 22:32:18

seron

Bu devre girişe 220VAC uygulandığında çıkışında 7,5kV üreterek, çıkışına bağlı iğne ucundan kıvılcımlanmalar üretir. Bu kıvılcımlanmalar havadaki oksijen moleküllerine elektron ekler ve negatif değerlik kazandırır. Elektron dengeleri bozulan oksijen atomları birbirilerine O3 şeklinde bağlanarak "ozon" gazını teşkil ederler.

Bir ortamda negatif iyonlar halinde ozon gazı bulunursa bu gaz o ortamdaki toz zerreciklerine bağlanarak ağırlaştırır ve ortamın dibine çökmelerini, havada gezerek solunum yollarına kaçmalarını engeller. Havada bulunun birçok mikroorganizmayı zehirleyerek öldürür ve daha hijyenik ortam sağlarlar.

Corona virüsünün tozlara da yapışabildiği biliniyor. Üzerlerinde ozon testi yapıldı mı bilmiyorum ama bir nebze olsun belkim işe yarıyordur kim bilir...

Ozon jeneratörü çalıştırılan ortamın belli aralıklarla havalandırılması gerekiyor. Ayrıca astım vb solunum yolu hastalarının dikkatli olması gerekli. Çünkü ozon solunum yollarında tahrişe ve allerjik reaksiyonlara neden olabiliyor(muş).

Ozon jeneratörleri hastanelerde, otellerde, umum helalarda(batıda), laboratuvar ve benzer birçok çalışma ortamlarında kullanılıyor. Klimaların içerisinde de hava temizleyici fonksiyonu çalıştırıldığında devreye giriyor. Açık bırakıp uyuya kalmamak gerekiyor!. Sadece odanın havası temizleneceği zaman kullanılmalı ve oda havalandırılmalı.

Daha evvel açtığım bir başlık şurada:

https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,8966.msg79857/topicseen.html#msg79857

Başlıkta linkini paylaştığım devreyi yeniden çizdim. Gerber olarak veriyorum yapımı çok kolay. Delikli plakete olmaz. Bakır noktalar birbirine çok yakın olduğundan atlama çatlama yapabilir. Söyleyeceğim pek birşey yok. Gerberde iki ayrı kart var biri jeneratör, birisi de çıkışı kablo ile ileteceğiniz pin kartı. Bu kartın tarak gibi uçlarına 2cm kadar iğne lehimleyeceksiniz. İğlenerin ucundan yüksek voltaj atmosfer içindeki oksijeni ozonlaştıracak...

[attach type=image]14918[/attach]




gevv

google de baktım  10nf  kullanılan kitler var  baya küçükler detayları okumadım ama  incelemek lazım

http://www.kitsrus.com/projects/k57.pdf

ekte bulunan şemada sanki elektor...

seron

Kimine bakıyorum 47nF kullan diyor kimiside 33nF koymuş... Hazır kit satan amcanın niyetini bilemiyoruz ama araştırdığım kadarıya bu cihaz tıpta çok işe yarıyor hatta bazı firmalar su temizlemek için kullanıyor. Bir gardrop içersine bundan koyup, dışardan geldiğinde elbiselerini asarsan, marketten aldığın paketleri bir yarım saat-1saat bekletirsen al sana temizlik... Bu işte çok ekmek var ama halk bilinçsiz. Kimse araştırıp almıyor. Değilse bu işe girerdim şu anda şahsi kullanımım için yapmayı planlıyorum.

Anti dust
Anti bacterial
Anti allergic
Anti viral (corona morona hiçbir virüsü sağ bırakmaz)
Anti fungal (mantar enfeksiyonlarına neden olan canlıları öldürür)
Anti smoke (sigara dumanına ozon bağlayarak çökelttirip havayı temizler)
...

Bir de gümüş iyon teknolojisi var dezenfeksiyon yaparken kullanıyolar. Hani sırtında tüp üzerinde uzaylı kıyafeti giyerek ilaçlayanlar bundan da karıştırıyor.

AX

Sevgili Seron, ben 2020nin ilk aylarında yani şu virüs illeti ülkemize henüz girmemişken otomobil indüksiyon bobini ile ozon jeneratörü yapmıştım ki gerçekten ozon gazı mikrop ve bakteri düşmanıdır. Yıldırımlar dünyamızın ozon fabrikalarıdır tabiki burada ultraviyole ışınların etkilerini gözardı edemeyiz. Özellikle siyah-beyaz televizyon EHT trafolarından çıkan ark ozon gazı üretir. Neden renkli tv EHT değil derseniz kaskat yani ardışık bağlı diyot ve kapasitör zincirinden çıkan yüksek gerilim diyotların yönüne bağlı olarak iyon üretirler bunlar pozitif iyonlar katyon, negatif iyonlar anyonlar dır.
Ozon gazı (Trioxygen) ise 3 oksijen atomunun bağlanması ile oluşan moleküllerdir. Ama bu gazın aşırı solunması sağlık için son derece zararlıdır senin yaptığın devre - iyon jeneratörüdür bu elektronik cihazlar veya diğer etkenlerle aşırı + iyon yüklenen atomlar - iyon jeneratörlerinin ürettiği - yüklü iyon sayesinde gereken proton ve elektron sayısına ulaşırlar yani dengelenirler. Tabi anyonlar listende yer alan ve daha fazlası birçok hastalığın şifası için çok önemlidir. Kristal tuz lambalarını araştırınız.

seron

Bana da o yüzden lazım. Virüsün ilk aylarında 85TL-120TL arası satılan UV-C tip tıbbi lambalar şu anda 380-500TL civarında ortalama. LED'li UVC kutuları güçlü değil, floresan tüp şeklinde olup 40Watt civarında ve C tipi olması gerekiyor (UV-C). Bu nedenle başlarda bu lambalardan alıp kurmak istemiştim ama maalesef olmadı. Şimdi ise kapasitörlüsünü yapmaya çalışıyorum.

Şu zamanlarda dışarıya çıktığınızda çok afedersiniz b.k çukuruna girmiş gibi olursunuz. Virüslu ortamlardaki hava, tozlarla beraber elbiselerinize, saçlarınıza, yüzünüze ve düzgünce maske kullanmıyorsanız ağzınıza burnunuza dolar. Virüsler inanılmaz küçüktür zaten maskeyle engellenemez. Maskeler, tozlara yapışmış bakteri ve virüslerden koruyarak ihtimali düşürmek içindir. Şayet şansınız varsa, eve dönünce elbiselerinizle beraber bir dezenfektan havuzuna girmelisiniz :D Böyle birşey mümkün olmayacağına göre, içi ozonla doldurulmuş bir dolabın içine bir 5 dakika girmek en azından hiçbirşey yapmamaktansa birşey yapmak demektir. Eskiden bimilyoncularda öğrenciler kullansın diye kumaştan gardroplar satılırdı. İki üç parça geçmeli çıta, biraz da naylon kumaşı paketten çıkartır kurarsın. İçine bu cihazdan koyar çalıştırırsın. İçine girer, içerde soyunur giyinirsin. Elbiselerini astın mı yenisini giyersin. Eve marketten birşeyler aldıysan içerde bırakırsın. Böylelikle getirdiklerini de dezenfekte edersin. Şu anda içinde bulunduğumuz durum bunu gerektiriyor.

O kristal taşla ilgili bir araştırma yaptım ama, evlere süs eşyası yapan bir firma çıktı karşıma. Ben de işin içinde bir tuhaflık sezip inanmamayı tercih etmiştim. Şurada konunun içine birisi alakasız şekilde sorunca buradaki başlığa sebep olmuştu konunun en sonuna git verdiğim linkten bahsediyorum:
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,8960.msg79855.html#msg79855

Şayet ele avuca gelir bir bilgi varsa gönderirsen incelerim abi. Değilse yukarıdaki gibiyse inanmıyorum.

AX

Gerçek kaya tuzu kristal bloğunu oyup içine ampul takıyorlar ısınan tuz kütlesinden yavaş yavaş buharlaşma oluyor hem bulunduğu ortama içindeki mineraller karışıyor hem de negatif iyon açığa çıkıyor ayrıca dekor açısından güzel bir görünüm sağlıyor. En zengin olanı tabiki himalaya tuzu ama çankırı tuzu veya erzincan kemah tuzu, himalaya tuzu kadar olmasa da mineral açısından oldukça zengin. Ama piyasadaki üçkağıtçılar tuz ile alakası olmayan birtakım maddeleri presleyip dekoratif amaçlı ama satarken tuz kristalleri diyerek satıyorlar. eğer buna inanmıyorum diyorsan elimden ne gelebilir ki. aslında senin yapacağın çok basit bir dezenfektan formülü de var bakır levhaları ne ile eritiyoruz?
1- FeCl3 Demir3Klorür.. burada bununla işimiz yok
2-H2O Su, HCl Hidroklorik asit, H2O2 Hidreojen peroksit. işte bu.
Piyasada Hidreojen Peroksit diğer adıyla perhidrol stılıyor Nedense piyasada hep %50 lik konsantrasyonlu olarak var 1LT suya yaklaşık 10..15mLT lik H2O2 ilave et karıştır bunu bir sprey kutusuna koy püskürtme mekanizması ince aeresol püskürten yapıda olursa daha iyi olur kıyafetlerine, ayakkabılarına bulunduğun ortamda kumaş, zemin, kapıkolları v.s. püskürt ozon gazından beklediğin dezenfekte işini bu da görecektir.
suya %10 H2O2 eklediğinde yaralanmalarda mikrop kırıcı olarak eczanelerden satın aldığımız oksijenli su olur. Seyreltildiğinde sağlığa hiçbir zararı yoktur fakat gene de içmeyin. Dikkat ederseniz konsantre halindeyken elinize temas ettiğinde elinizi yakıyor özellikle bunu göz önünde bulundurunuz, söylediğim miktarda seyrelttiğinizde ağız gargarası yapabilirsiniz ağızdaki mikrop bakteri ve virüsleri temizleyecektir 1LT suya 5mLT H2O2 karıştırıp burnunuza çekebilirsiniz.
Yüksek gerilimle Ozon jeneratörünü yapmak basit zira porselen ozon elektrotu bulmak zor. Çin malı petek yüzeyli ozonizer sterilizatör yapımında kullanılan levhalar var ama piyasamızda rastlamadım rastlayan olursa buradan paylaşırsa sevinirim. Devrem hakkında bilgi vereyim 555 IC li mosfet çıkışlı basit bir devre yaptım indüksiyon bobinini sürdüm dilersen şema ve çevre komponentleri paylaşırım.

seron

Tuz olayını bilmiyordum. Diğer anlattıklarını da yeni öğrenmiş oldum. Devreni de paylaşırsan güzel olur. Bunun haricinde tesla bobini ile de yapılabiliyormuş diye okudum özetle ark çıkaran bobinli devreler hep ozon açığa çıkarıyormuş fırçalı motorlar da dahil.

Ben temizlikte çamaşır suyu kullanıyorum. Sodyum Hipoklorid adıyla biliniyor halk arasında "hipo" diye bilinmesinin nedeni hem böyle bir marka olması hem de adından geliyor. İzmir-Ege yöresinde "klorak" adıyla satılır. Türkiye genelinde de ACE çamaşır suyu aynı şekilde.

Çamaşır suyunun jel formüllü olanı uygun değil. Ben sıvı olan ve mümkün mertebe parfümsüz olan sade çamaşır suyu alıyorum. Birisi bakkala neye gideceği zaman küçük çamaşır leğenine bir-iki kapak kadar çamaşır suyu akıtıyorum (kendi kapağı ölçüsünde). Daha sonra bunu çeşmeden yarım litre su ile sulandırıyorum. Ardından içine toz deterjan atıp yeniden sulandırıyorum. Ortaya çıkan karışımı apartman kapısı önüne koyuyorum. Gelen olduğu zaman elini buna batırıyor. Alınan makarnadır, prinçtir... bunlar zaten su geçirmiyor hemen bir bezle bunların dışını karışıma batırıp siliyorum. Ardından içeri atıyorum. Maskeleri de bununla yıkayıp içeri alıp çeşme altında yıkıyorum. Dışarıda sabunlu su ile ıslatılmış çift maske takıyorum.

Bunca uğraşı yetiyor mu, hayır. Üstüm başım girip çıktığım marketlerdeki hava ile temas etti. Bunlara çamaşır suyu değerse alacalı lekelenme yapıyor. Bu nedenle ozon gazı doldurulmuş bir odaya ihtiyacım var. Devamlı devamlı yıkamak olmuyor. Leğende kalan suyu da apartmanın merdivenlerini siliyorum. Ayakkabılarımın altını bununla ıslatıp bir kenara alıyorum. Her yer zehir gibi çamaşır suyu kokuyor ama yapacak birşey yok. Zararlı olsa da neresinden baksan diğer tarafta ölümcül bir virüs var. Bulaştı mı ömür boyu vücudunda kalacak. Aşı mı bulcaklar ne zıkkım bulcaklarsa bulsalar da hepimiz kurtulsak.

Yaptığın ozon devresini paylaşırsan ben de bir inceleyip arşivime alırım. Hatta elimde 555 ve IRFZ44 olacaktı. Bir parçacıdan tofaş bobini ikinci el alabilirim sanırım bilemiyorum... :du: Yine de arşivimde durur en azından.

AX

Tesla sarmalından ozon gazı üretmek mümkün ama attığın taş ürküttüğün kuşa değer mi? ona bakmak lazım yani harcanan enerjinin karşılığı alınabiliyor mu? Ben daha önceki yazımda petek levha yüzeyli seramik veya porselen ozon levhalarından bahsetmiştim bu levhalardan elde edilen ozon miktarı ihtiyacına cevap verecektir. Aslında olay oksijen atomunda bitiyor. Oksijen, adı üstünde oksit yapıcı gazdır yani yaşlandıran, öldüren, parçalayan ama bir yandan da yaşamak için bu gaza ihtiyaç duyuyoruz. Yüce yaratıcı  hayatını idame ettirmek için bir gaza muhtaç ediyor ama bu gaz aynı zamanda yavaş yavaş ama sonunda mutlaka öldürüyor. Buyur sana  Ankebut 57. Ayet "Her canlı ölümü tadacak ve sonunda dönüp huzurumuza geleceksiniz" !..
Hidrojen peroksit de su molekülüne + bir oksijen atomunun daha bağlanmasıyla oluşan bir sıvıdır ve ozon gazı gibi etkilidir, çamaşır suyu yerine bunu kullan zira çamaşır suyunu uzun süre soluduğunuzda akciğerlerinizde kronik rahatsızlıklara neden olabiliyor. Buırada ortak nokta var ozon etkisi oksijendir, Perhidrol ( Hidrojen Peroksit )  etkisi de oksijendir.
Devrem ve daha birçoğu arızalanan laptopumda kaldı ama senin için bir ara yeniden tasarlarım.

seron

Tamam abi. Uygun bir zamanda paylaşırsın. Anakartta GPU'yu besleyen kapasitör ya da mosfetlere bak onlar en fazla arıza veren parçalar.
Teşekkür ederim.

AX

Helal sana iyi tahmin. ben 2 gün evvel arızayı tespit ettim güç anahtarlayan smd mosfet bozuk.

AX

Rahatlıkla uygulayabileceğin basit bir devre tasarladım henüz bu devreyi denemedim ama  kâğıt üzerinde sorunsuz çalışıyor gözüküyor. Devrenin frekansı 3364hz. Eger frekansı düşürmek istersen 3.3uf kondansatörün değerini 10uf kadar büyütebilirsin 10uf değerde frekans 1110hz olacak. OSC direnç değerlerini değiştirme Duty Cycle %88,46_%11,54 yani senin anlayacağın her periyod da IRFZ44 çok kısa zaman diliminde yüke biniyor. Eger istedigin verime ulaşamazsan 15k lik direncin değerini max.33k ya kadar büyütebilirsin ama 100k dirençten de büyüyen miktar kadar azalman gerekir. Örn. 15k 33k olursa 100k direncin değerini 82k ya düşür. Boylece frekans değişmez sadece duty cycle degeri değişir. Kolay gelsin.

seron

#11
Abi ellerine sağlık, yüzüne karşı diye demiyorum senin gibi usta nadir bulunuyor. Hem düzgün çizmişsin hem de doktor gibi anlatmışsın. Bizim caddenin ilersinde bir oto elektrikçi var ne zamandır görüşmüyordum. O bahaneyle gidip bobin sorarım. Yoksa az ilerde parçacı da var. Ucuzundan bi murat124 bobini serçe bobini, şahin bobini ne bulursam sorar bakarım. Bobin çötürrrrrrrrrt diye kıvılcım üretiyorsa sıkıntı yok demektir.

Ama iki sorum olacak,
birincisi bunu besleyen adaptör kaç watt olacak? Uyduruk 5W adaptör yeter mi?
ikinci olarak transformatörün ark ucuna diyot bağlayalım mı? ANOD'u kıvılcımlanma tarafına gelecek şekilde?

DÜZENLİYORUM:
Ooohaaa. Yıllardır parçacılara bizzat gitmiyordum. En son 40-50TL idi bu meret. Şİmdi internetten baktım 200TL civarında. Sac nüveli bir trafo kullansam,...

Yav abi bunu direk benim çizdiğim gibi kondansatörlü yapsak, ayrıca adaptör, ayrıca bobin gerekmese, direk fişe taksak direk coşkuyu alsak olmaz mı? Çaresizlikten soruyorum.

Adnancoskun

Alıntı yapılan: seron - 08 Ocak 2021, 15:49:33Abi ellerine sağlık, yüzüne karşı diye demiyorum senin gibi usta nadir bulunuyor. Hem düzgün çizmişsin hem de doktor gibi anlatmışsın. Bizim caddenin ilersinde bir oto elektrikçi var ne zamandır görüşmüyordum. O bahaneyle gidip bobin sorarım. Yoksa az ilerde parçacı da var. Ucuzundan bi murat124 bobini serçe bobini, şahin bobini ne bulursam sorar bakarım. Bobin çötürrrrrrrrrt diye kıvılcım üretiyorsa sıkıntı yok demektir.

Ama iki sorum olacak,
birincisi bunu besleyen adaptör kaç watt olacak? Uyduruk 5W adaptör yeter mi?
ikinci olarak transformatörün ark ucuna diyot bağlayalım mı? ANOD'u kıvılcımlanma tarafına gelecek şekilde?

DÜZENLİYORUM:
Ooohaaa. Yıllardır parçacılara bizzat gitmiyordum. En son 40-50TL idi bu meret. Şİmdi internetten baktım 200TL civarında. Sac nüveli bir trafo kullansam,...

Yav abi bunu direk benim çizdiğim gibi kondansatörlü yapsak, ayrıca adaptör, ayrıca bobin gerekmese, direk fişe taksak direk coşkuyu alsak olmaz mı? Çaresizlikten soruyorum.
DC yüksek gerilimin sakıncasını yukarıda açıklamış...
Özellikle siyah beyaz TV EHT trafosu diye?
Acaba neden sadece trafo? Çıkışına kaskad olmuyor? Hele birdaha oku bence.....   :)
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 08 Ocak 2021, 17:05:23DC yüksek gerilimin sakıncasını yukarıda açıklamış...
Özellikle siyah beyaz TV EHT trafosu diye?
Acaba neden sadece trafo? Çıkışına kaskad olmuyor? Hele birdaha oku bence.....   :)
Cihazı hava geçirmez şekilde kutularım, sadece HV negatif ucu dışarı veririm olmaz mı?

Adnancoskun

Alıntı yapılan: seron - 08 Ocak 2021, 18:50:38Cihazı hava geçirmez şekilde kutularım, sadece HV negatif ucu dışarı veririm olmaz mı?
Mesele iyonlaşma şekli ile alakalı... Yukarıdaki yazıyı ( siyah beyaz EHT kısmı )yeniden okumanızı öneririm.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

AX

Seron.., ilk olarak beslemeden bahsedeyim 12V - 3A...4A verebilen besleme kaynağına ihtiyacın olacak yani 35W ... 50W civarı. Ateşleme bobinini oto mezarlıklarından, oto hurdacılarından veya oto tamircilerimden çıkma ya da atıl duran varsa az ücret karşılığında edinebilirsin. Diğer bir seçenek trafo sarmayı deneyebilirsin yalnız yüksek gerilim işin içine girince sıkıntı büyüyor sargı hesaplarını yapabilirsin, yalıtma problemi olmasa... Sarmayı denersen trafoyu ferit çekirdekli kullanabilirsin ama burada bir başa sıkıntı çıkacak ferit trafonun parçalarını tespit ederken hava boşluğunu ayarlaman başlıbaşına problem aksi taktirdr hem fazla akım çeker hem de ısınır. Bu tür trafolarla az sargıyla işi bitirebilirsin bu durumda frekans üç beş kHz ile olmaz osilatörü 15 .... 20 kHz leri verebilecek şekilde ayarlaman gerekir keşke şu an aklıma daha pratik bir şeyler gelse.  :(

seron

#16
Alıntı yapılan: Adnancoskun - 08 Ocak 2021, 20:39:46Mesele iyonlaşma şekli ile alakalı... Yukarıdaki yazıyı ( siyah beyaz EHT kısmı )yeniden okumanızı öneririm.
Anlamaya çalışıyorum.
"EHT trafolarından çıkan ark ozon gazı üretir. Neden renkli tv EHT değil derseniz kaskat yani ardışık bağlı diyot ve kapasitör zincirinden çıkan yüksek gerilim diyotların yönüne bağlı olarak iyon üretirler bunlar pozitif iyonlar katyon, negatif iyonlar anyonlar dır.
Ozon gazı (Trioxygen) ise 3 oksijen atomunun bağlanması ile oluşan moleküllerdir. Ama bu gazın aşırı solunması sağlık için son derece zararlıdır senin yaptığın devre - iyon jeneratörüdür bu elektronik cihazlar veya diğer etkenlerle aşırı + iyon yüklenen atomlar - iyon jeneratörlerinin ürettiği - yüklü iyon sayesinde gereken proton ve elektron sayısına ulaşırlar yani dengelenirler. Tabi anyonlar listende yer alan ve daha fazlası birçok hastalığın şifası için çok önemlidir."
Yazının tamamına baktığım zaman, kaskat devresinin doğru ucunu kullanırsam, istediğim negatif iyonları alabileceğimi söylüyor birinci koyulaştırdığım alan.
İkinci koyulaştırdığım alanda da, yaptığım yani kaskat devresinin negatif iyon ürettiğinden bahsediyor. Ancak yanlış anlamamışsam diğer diyot uçlarından da pozitif iyonlar oluşmaya devam ediyormuş. Yeteri kadar ozon üretebiliyorsam, bu üretilen pozitiflerle dengeye gelene kadar yeteri kadar mikrop öldürür tahmin ediyorum.

Nerede yanlış anladım yardımcı olursanız çözeriz.

@AX abi,
Trafo sarma olayını ben kesinlikle yapamam. Yapamam derken, elimdeki 220-12 trafonun birine tersten dalgalı akım verebilirim anca, o da ateşleme bobinlerindeki gibi 10.000Volt kadar gerilim üretemez, lafı uzatmayalım, corona nedeniyle bu bobini bulmam zor değilse de aksamalı gider ama tecrübeli insanlarla yarışmak yanlış olur bir bobin ile üretilmeli deniyorsa bobin daha iyidir. Ben şunu öğrenmeye çalışıyorum yukarıda anlamadığım ya da yanlış anladığım bir durum mu var? Yani biz bu işi gerilim katlayıcı devresiyle (TV tamircilerinin tabiriyle dubleks devresi, forumdakilerin tabiriyle kaskade devresi) yaparsak bunun sakıncası nedir? İyonlaşma ile ilgili olarak bunlar da negatif iyon verebiliyor. Sabrınıza sığınarak soruyorum. Bu arada konu açılmışken şurada güzel videolar var incelemenizi tavsiye ederim 14. videoya bakınız:

https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,8568.msg77648.html#msg77648

seron

Tamam anladım, kusura bakmayın.

Kaskade devresi havadaki sadece oksijeni değil ne bulursa iyonlaştırıyor. Videoda belirttiğim devre "hava temizleyicisi" olarak geçiyor. O da ozon üretiyor ama az üretiyor, havadaki herşeyi iyonlaştırarak temizlik sağlıyor.

Oysa bobinli bir devre yaparsam saf OZON elde etmiş oluyorum, bu da daha makul oluyor. O halde bobinli devre yapmak daha makul görünüyor.

AX

Kaskat renkli tv eht trafosundadır siyah beyaz tv lerde yüksek gerilim (18.000voltluk) tv18 diyotu sonradan eklenir yani diyotu eklemezsen çıkış ac dir ozon jeneratörü için uygundur. Oysa renkli tv lerin kaskat çıkışlı eht trafolari tam aksine pozitif yüklü iyon  üretir bu senin işini gormez. İyi bir ozon jeneratörü yapabilmen için diyot v.s. olmayan ac çıkışlı yüksek gerilime ihtiyacın var.

seron

Alıntı yapılan: AX - 09 Ocak 2021, 06:55:23Kaskat renkli tv eht trafosundadır siyah beyaz tv lerde yüksek gerilim (18.000voltluk) tv18 diyotu sonradan eklenir yani diyotu eklemezsen çıkış ac dir ozon jeneratörü için uygundur. Oysa renkli tv lerin kaskat çıkışlı eht trafolari tam aksine pozitif yüklü iyon  üretir bu senin işini gormez. İyi bir ozon jeneratörü yapabilmen için diyot v.s. olmayan ac çıkışlı yüksek gerilime ihtiyacın var.
Anladım abi yani ark üretmek gerekiyor arada oluşacak cızırtıdan ozon üreteceğiz. Anlamadığım tek nokta, benim örnek olarak PCB'nini çizdiğim devrenin üretimi yapılım "negatif iyon jeneratörü-hava temizleyici" olarak satılıyor. Pozitif iyondan bahsedilmiyor internette bilgi kirliliği var bilgi paylaşanların doğru mu yanlış mı yazdıklarını bilemiyorum. Bu olay nedir peki satılan bunca cihaz ne yapıyor?

AX

Alıntı yapılan: seron - 09 Ocak 2021, 16:55:59Anladım abi yani ark üretmek gerekiyor arada oluşacak cızırtıdan ozon üreteceğiz. Anlamadığım tek nokta, benim örnek olarak PCB'nini çizdiğim devrenin üretimi yapılım "negatif iyon jeneratörü-hava temizleyici" olarak satılıyor. Pozitif iyondan bahsedilmiyor internette bilgi kirliliği var bilgi paylaşanların doğru mu yanlış mı yazdıklarını bilemiyorum. Bu olay nedir peki satılan bunca cihaz ne yapıyor?


Renkli kaskatlı EHT trafosu pozitif iyon üretir, senin çizdiğin devre negatif iyon üretir yapmak istediğin devre piyasada "AIR FRESH, ELECTROSTATIC CLEANER veya AIR CLEANER" olarak satılan cihazlardır ama sadece şemada çizdiğin kadarıyla iş birmez. Cihazın diğer parçaları ve prosesleri şöyledir. Hava belli bir yerden fan ile cihazın içine emilir, bu ilk girdiği yerde bulunan mekanik bir filtreden süzülür, daha sonra aktif karbon zerrelerinden yapılmış başka bir filtreden geçer, bundan sonra işe elektronik giriyor ve bir miktar zararlılardan arıtılmış hava Elektrostatik difüzöre girer. Burada 6000V ... 8000V arası pozitif elektrikle pozitif yüklenir bir sonraki aşamada negatif  yüklü ızgaralarından geçer ve aksi yüklü kutuplar birbirlerini çeker bu işlem sırasında filtreye giren havanın içindeki tüm mikroskopik partiküller bu plakalara yapışır içindeki tüm zararlı partiküllerden temizlenmiş havadaki oksijen atomlarından çıkışta bir miktar "OZON" üretilerek dışarı üflenir.

seron

Hmm tamam. Söz konusu devre "prosesin" sadece bir bölümünü oluşturuyor. Eğer hava bunca işleme gerek kalmaksızın sadece bu devre ile temizlenebilir seviyedeyse bu devre kullanılıyor.

Abi af buyur. Kitaplardan, internetten birşeyler öğrenmeye çalışıyorum, öğrenebildiklerimle de ne fayda üretebilirim diye bakıyorum. Onu da eksik biliyormuşum. Şu anda benim tek derdim ev içersinde uygun miktarda ozon üretebilen basit veya kompleks bir cihaz yapabilmek. Baskı devre yapabilme şansım yok. Bir taraftan da onu düşünüyorum. Zira verdiğim aşağıdaki videoda adamlar PCB bile kullanmamış dikkat edersen:

https://www.youtube.com/watch?v=pYsrYD5GKig

Böyle basite kaçıp kurtulmak istiyordum ama yeterince etkili olması da gerekiyor... :du: Sazdan samandan birşeyler yapabilirim ama olanaklar sıkıntı olunca... Az daha zaman geçsin şu tofaş bobinini araştırıcam.

AX

Senin yaptığın devre - iyon jeneratörüdür + yüklü parçacıkları nötralize eder yüksüz parçacıklar zamanla çöker. zaman zaman bir yere uzandığımızda elimizden uzandığımız objeye elektrik arkı akar bu aşırı elektrik yüklendiğimizin bir göstergesidir. Peki nasıl elektrik yükleniyoruz? + iyon yüklü ortamdan yükleniriz senin cihaz bunu önler stres ve buna bağlı oluşan rahatsızlıkları önlemiş oluruz. En önemli özelliği budur. Ha bu arada internette bir mıknatıs otomobil bujisi ve birkaç spir bobin ile free enerji üreten ve bunu paylaşan şarlatanlar da var.

seron

Alıntı yapılan: AX - 09 Ocak 2021, 18:47:08Senin yaptığın devre - iyon jeneratörüdür + yüklü parçacıkları nötralize eder yüksüz parçacıklar zamanla çöker. zaman zaman bir yere uzandığımızda elimizden uzandığımız objeye elektrik arkı akar bu aşırı elektrik yüklendiğimizin bir göstergesidir. Peki nasıl elektrik yükleniyoruz? + iyon yüklü ortamdan yükleniriz senin cihaz bunu önler stres ve buna bağlı oluşan rahatsızlıkları önlemiş oluruz. En önemli özelliği budur. Ha bu arada internette bir mıknatıs otomobil bujisi ve birkaç spir bobin ile free enerji üreten ve bunu paylaşan şarlatanlar da var.
Yav şarlatanları boşver abi :D Burada yeter miktarda ozon üretelim yeter. 555'li devre iyi-kötü delikli plakete kurulabilir. 2-3A güç kaynağı da bulunur. Benim derdim şu indüksiyon bobinini elde edebilmek. Baya kafayı taktım buna ben. Şu tatil aradan çıkarsa gidip parçacıları bir gezmeyi planlıyorum, bakalım...

AX

Ozon gazı uygun miktarda, doğru ve kontrollü kullanıldığında tedavi edicidir şeker hastalarının iyleşemeyen yaralarını tedavi etmede kullanılıyor (sinek larvaları bu tür yaraları iyileştirmede çok daha etkili) ozon uygulanan yaralar daha hızlı iyileşiyor cilt sorunlarının tedavisinde oldukça etkili zira ozon gazının aşırı solunmasında zehirlenmelere kronik akciğer hastalıklarına yol açtığı biliniyor. Sterlizasyon alanında ozon ve ultraviyole kullanılıyor ama ozon üretip o ortamda sürekli bulunmak intihar demektir.

seron

Evet, bunu bildiğimden oda içersinde devamlı çalıştırmıcam. Onun yerine çadır gibi birşey kurup onun içinde, elbiseleri değiştirene kadar ve alınan ürünleri temizlemede kullanıcam.

Şu an parçaları ayıklıyorum.

555 var.
Z44N var.
100k var.
15k yok çıkmadı onun yerine 10k var, şart dersen bir de 4k7 bulur seri bağlarız.
10n olacaktı bakıcam. Hatta çok vardı bir ara...
Devam ediyorum aramaya. Ortalık çok karışık yav :-\

seron

Yeniden yazıyorum.

555 var.
IRFZ44N var.
337 var.
3,3u elektrolitik var.
10n-63V MKP sanırım var.
100k var.
10k+4k7 var.(15k için)
4k7 var.
330nF - 400V damla tip kutupsuz var ama 400V üzeri yok.

Besleme girişini filtreleyen kondansatörleri hallederiz.
12V 2-3A güç kaynağı olacaktı. Ben var diye biliyorum, yine de bakarım.

Geriye sadece otomobil bobini kalıyor. Belki hurdaları deşsem yerine geçecek birşey dahi çıkar ama üşeniyorum şimdi üst kata çıkmaya... :D

Delikli karta bunu kurarım sıkıntı olacağını sanmam. Delikli çok uğraştırır ama yapılır.

AX

https://www.youtube.com/watch?v=gunLHsNpTnk

Senin için bak ne buldum incele ve ozon üretmek istersen buna benzer levha yapman gerekecek. iki iri delikli metal levhanın arasına koymak için ve ark sebebiyle yanmaması için porselen veya seramik ızgara bulman lazım.

iki metal levha için aklıma gelen en mantıklı materyal oto hoparlörlerinin delikli metal ızgara kapaklarının boyasını temizle uygun boyutta kes arasına transistörler ile soğutucu arasına konulan mika amyantı levha olarak temin et yaklaşık 7mm..8mm kalınlığa ulaşıncaya kadar kat kat üstüste koy katmanlar arasına sık olmamak kaydı ile minik nokta halinde japon yapıştırıcı damlatıp presle çok sık yapıştırıcı sürme  çünkü ark sebebiyle kutuyan japon yanacaktır karbonlaşma olursa direnç olup sadece tek noktadan ark yapacak ardından karbonlaşma neredeyse kısadevre olacaktır bunu gözardı etmeden minik damlalar haline yapıştırıcıyı kullan. Daha sonra presleyerek yapıştırdığın amyant bloğunu pcb deldiğin 1mm lik matkapla gelişigüzel sık aralıklarla del. hoparlör ızgaralarını dış yüzelere gelecek şekilde araya da amyant levhayı koyup kalın misine ile birbirine bağla yani deliklerden geçirerek sıkı düğüm atarak sabitle. Hoparlör kapaklarından yaptığın metal levhalara ark kutuplarını bağla ve sistemi çalıştır. En pratik çözümü böyle buldum.
Neden hoparlör ızgarası dersen üretilen ozonu hapsetmemek ve birçok ark noktasının oluşması için.


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın