Bedava Elektrik Buldum Nasıl Faydalanabilirim :D

Başlatan seron, 19 Kasım 2020, 03:30:45

seron

-Apartmanımızdaki 2 daire boş. Ve faturalar "Önemsiz Tüketim - 0TL" geliyor. (Vergi algı yok).

-Eski sayaçlarda -şahsen yaptığım bir araştırmaya göre- elektriği sayma sınırı 20mA.

-Dairelerin sayacı elektrik şirketi tarafından değiştirilen elektronik sayaçlar.

Buna göre sayaçları kıllandırmadan nasıl bedava elektrik biriktirebilirim?

[attach type=image]14740[/attach]

Olum ciddiyim lan? Gece gece uykum kaçtı birşeyler yapmam lazım :D  :ebebe:  :yerlere:

Bir süper kapasitör düzeneği falan kursam... Bu kapasitörler yavaş yavaş saati kıllandırmadan şarj olsa, belli seviyeye eriştiğinde de bir şeyi doldursa ne bileyim işe başka bir kapasitör bankasını şarj etse... Bu kapasitör bankası bir UPS'e bağlı olsa...

Aklıma ne geldi. Bir zamanlar "Kaygısızlar" diye bir dizi vardı hatırlarsınız. Dizide Memnun Kaygısız, ev sahibi hacı amcaya inat olsun diye tam karşısına rakip bir bakkal açtı. Sahnenin birinde kızı bakkala gelip Memnun'a ne yaptığını sordu. O esnada Memnun, kibritlerle uğraşıyordu.

"Burada yüzden fazla kibrit kutusu var. Her birinden bir tane kibrit çöpü çalıyorum. Çaldıklarımı da bir tane boş kibrit kutusuna koyuyorum. Böylece bir kutu kibrit kardayım. Haaa neymiş? Ticarette akıllı olacakmışsın..."

Ulan kibrit kaç lira? :dass:

Çocuklar cidden bunu yapmam doğru olur mu ya da yapılmasını önerir misiniz? Önerirseniz ne yapılabilirdi?

NOT: Boş dairenin birinde, hani sık sık yaptığım, kapasitörlü adaptörlü ışıldaklar var ya, hah onlardan takılı. 470nF-400V seri kapasitörlü bir adaptör 9V yassı pili besliyor ayrıca bir röleyi 24 saat çektiriyor. Kaç mA geçiyor bilemiyorum. Buna rağmen önemsiz tüketim geliyor fatura.

He? ???  :)

dede_salih

Kaygısızlar örneği gece gece güldürdü beni.  ;)
Gıdım gıdım enerjiyi depo etme yöntemi bu konuda işe yaramaz belki ama sen yinede birşeyler üretmekten vazgeçme. Bu süper kapasiteler ile güzel şeyler yapılıyor.

"Az tüketim" meselesi ise bildiğim kadarıyla belli bir sınır değere ulaşmadan tüketimin faturalandırılmıyor. Ancak bu ufak ufak tüketimler birikip en sonunda faturaya yansıyor.
Bu ay 100mA, öteki ay bir 100mA daha derken en sonunda bir fatura çıkıyor yani sana. Ama 3 aylık ama 6 aylık bilinmez. Benim bildiğim bu şekilde.

seron

Benim bu saatte burada ne işim var bilemiyorum ama verilen yanıt konunun ciddi olmadığını anladığınızı gösteriyor. Esasen elektrik biriktirmek falan bahane.

Alıntı yapılan: seron - 19 Kasım 2020, 03:30:45Çocuklar cidden bunu yapmam doğru olur mu ya da yapılmasını önerir misiniz? Önerirseniz ne yapılabilirdi?

Cümleye dikkat edilirse soru içinde gizli soru(çakallık) var. Bunun yapılmasının doğru olunduğundan giriliyor, ne yapılabileceğinden (aslında yapılamayacağından) çıkılıyor.

Şimdi eğer böyle birşey yapılmak istenirse, evet yapılabilir. Nasıl yapılabilir?
Bahsettiğim şekle benzer bir düzenek kurularak aralıklı olarak UPS aküsü şarj edilebilir. Bu mümkün.
İşin attığın taş ürküttüğün Kermit amcaya değer mi kısmı ise şöyle.

İlk üç maddede çok önemli iki şeyi vurgulamışım. Birincisi mekanik saatler 20mA ama yeni elektronik saatler onu da mı sayıyor? Sayıp da belli bir TL seviyesine gelmediğinden yazmıyor mu? Eski saatler enerji seviyesini, eğer tahminim doğruysa yeni saatler TL seviyesini veriyor olabilir. Yani saat okuyucusu geldiğinde elindeki dijital okutmalı cihaz benim tüketimimi adama gösteriyordur ama 4TL-->önemsiz tüketim, sıfır basıyorum diyordur...
Bir başka sorun.
Jül hesabı yapmamız gerekiyor. Kapasiteyi jüle, watta falan dönüştürmemiz gerekebilir. Zaman faktörü çok önemli. Ben belli bir zaman doğrultusunda iki tane UPS aküsünü kaç günde doldururum.
Bir dakika bir dakika!.. Gün mü :du:
İşte şimdi işler karışmaya başladı. Akan elektron miktarı (jül kavramı ile ilintili) ne kadar ve bu miktar t zaman boyunca 7Ah lik aküleri ne zaman doldurur. Peki ama 7Ah ne kadar jül?...

Ooooooohooooooooo?!
Yani tamam, bu işten birşeyler çıkabilir. Uğraşmaya da değebilir. Ama bir mühendise şunu hesapla desen, "burdan elde edilecek beleş elektrik, hesap yaparken harcadığım enerjiyi karşılar mı önce onu hesaplayalım, az evvel yediğim guru fasülye boşa gitmesin" der. Ve değer mi değmez mi'yi hesaplarken guru fasülye yel olur gider.

Önemli bir durum var ki ben bunu düşünememiştim: "...bildiğim kadarıyla belli bir sınır değere ulaşmadan tüketimin faturalandırılmıyor. Ancak bu ufak ufak tüketimler birikip en sonunda faturaya yansıyor.
Bu ay 100mA, öteki ay bir 100mA daha derken en sonunda bir fatura çıkıyor yani sana. Ama 3 aylık ama 6 aylık bilinmez. Benim bildiğim bu şekilde."


Evet. Bir diğer bilinmeyen de bu. Ben ışıldağımı prizde tutarken aslında 4 ay sonra bana ilginç bir fatura gelebilir... Sebenini yukardaki sayaç okuma olayında bahsetmiştim.

Amatör olarak insanların böyle şeyler düşünmeleri son derece normaldir. Bu biraz da meraktan ortaya çıkan bir durum. Ben, işi yasal yönden, teknik yönden, biraz da ahlaki yönden tartışalım gırgır yapalım diyorum. Bakarsın ilginç durumlar ortaya çıkabilir.

Ha unutmadan. Bir videoda izlemiştim. Yıllar oldu şimdi nerdedir bilmiyorum. Adam bir direk dikmiş ince uzun. Yükseklik 5-6 katlı apartman kadar. Üstünde de anten gibi bir tel var. Altında sanırım topraklama. (radyo anteni prensibi). Yukardan gelen tel, bir tahta kulübe içersine giriyor. İçerde endüstriyel tip birkaç kondansatör var. Adam eline HV tip bir eldiven takmış, eldiven dirseğine kadar geliyor. Elindeki metal çubuğu kondansatöre doğru tutuyor. KÜÜÜÜÜT bir ark oluyor. Biraz gülüşüyorlar bir daha deniyor ÇAAAT! bir ark daha... Statik elektrik mi yoksa havadaki yayınların manyetik etkisini mi depoluyor orasını bilemiyorum. Ama öyle ya da böyle, bir kaynak olmadan elektrik depoluyordu herif. Bu da aynı prensip ile yapılmış hava ile akü şarj aleti:
[attach type=image]14742[/attach]

Söylemek istediğim, ortada bedava olan birşey yok, ama ilginç şeyler var.

Kadir ÖZDEMİR

Mini anfi ters bağlantı yaptim, duman çıktı. Arıza ne olabilir.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın