Multi-LED Tester Circuit Diagram

Başlatan seron, 02 Kasım 2020, 22:12:38

seron

YAPMADIM-DENEMEDİM-ÖLÇMEDİM.

"Flip... Flop...Flip... Flop...Flip... Flop...Flip..." 
                              - Flip-Flop Devresi (1921-Sonsuz)

Merhaba arkadaşlar. Daha evvel size çoklu olarak LED kontrolü yapabileceğiniz bir fikir vermiştim.
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,8889.msg79509.html#msg79509

Devrede, çok fazla LED'den oluşacak bir pano yapılacaksa, kontrol edilecek LEDleri tek tek uğraşmadan, 10'arlı guruplar halinde test edilebilmesi amaçlanıyordu. LED adedi 100 ve daha üzeri bazen 1000'i bile bulabilir. Ve devreye uygularken tek tek elle kontrol etmek zor olur. Fikir olarak ilk verdiğim devrede, LEDleri çoklu olarak ölçebiliyordunuz; fakat, doğru bağlamanız gerekiyordu. Halbuki bu, vakit kaybettirecek bir diğer unsurdu. Öyle bir devre kurmalıydım ki, LEDlere alternatif akım versin, ters de takılsa düz de takılsa yansınlar, yapa yapa el çabukluğu kazanıp dikiş makinesi gibi hızlı hızlı takıp kontrol edelim, çıkarıp "SAĞLAM" kutusuna atıp yenilerini hemen dolduralım. Ters bağladım düz bağladım derdi olmasın...

Bakın bakalım beğencenizmi:

[attach type=image]14577[/attach]

Ceryanlı devreler nokda gom, abidik gubidik devrelerle sinirinizi hoplatır, tansiyonunuzu fırlatır, gırgırın dibine vurur.

-Nasıl Çalışıyor?

Flip flop devresi belli bir hızda çabuk çabuk salınmaktadır. O kendi kendine salınadursun, Mantık çıkışlarındaki Logic-Hi ve Logic-Low sinyalleri, kendilerine bağlı H köprüsü bileşenlerini tetiklemektedir.

Q1 iletime geçtiğinde, Q3 ve Q6'da iletime geçer ve LEDleri bağlanacak terminallerde SOLDAN>SAĞA elektrik akımı oluşur.
Q2 iletime geçtiğinde ise  Q4 ve Q5 iletime geçer ve LEDleri bağlanacak terminallerde SAĞDAN>SOLA elektrik akımı oluşur.

Böylelikle LEDleri nasıl bağlarsanız bağlayın, test etmenize mani olunmayacak.

-Niye 555 kullanmadın ki?

Birazdan devrenin ekran görüntülerini vericem. 555 kullandığım zaman PCB o kadar tipsiz o kadar çirkin oldu ki (denedim), ve ayrıca saçma sapan durumlar ortaya çıktı. Örneğin 555 ile birden fazla LED'i kontrol edemiyordum. Her LED en kötü ihtimalle 30mA olsa, 10x30=300mA demektir ki 555 bu kadar yükü nasıl kaldırır, ne zaman kaldırır, niye kaldırır... Anladınız sanırım. Ayrıca daha fazla komponent kullanmam gerekecekti. Olmadı olamadı. Çizdiğimi sildim, bu kaldı. 547 ve 557 transistörlerin bu yükü kaldırabileceğini düşünüyorum.

[attach type=image]14579[/attach]

[attach type=image]14581[/attach]

Resimlerde sonradan düzelttiğim hatalar var. Mesela 100R 4k7 oldu. LED seri dirençleri 470R oldu. Bir yanlışlık varsa bildirin düzeltirim.

Baskıları ekliyorum.




Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın