Devrelerim Hakkında Önemli Bir Duyuru - Okuyun

Başlatan seron, 26 Ekim 2020, 14:56:58

seron



Biliyorsunuz amatör seviyede birşeyler çiziyorum. Çizdiğim birçok şeyi karşılık beklemeden burada paylaşıyorum. Zaman zaman paylaştığım şeylerden bazılarını beğenip indiriyorsunuz. Sadece arşivlemek için indirdiğinizi biliyorum, zira şimdiye kadar hiçbiriniz, ters giden bir durumun farkına varmadınız...

Arkadaşlar, ben EDA yöntemi ile devre oluşturmayı kendi kendime öğrendim. Öğrendiğimi uygulama fırsatım hiç olmadı çünkü olanaklarım ve içinde bulunduğum yer müsaade etmiyor. Yani sizlere baskılarını verdiğim pdf'leri hiçbir zaman bakıra basıp asitleyip, montajını yapıp sonuç şöyle oldu demedim, diyemedim. Durum böyle olunca, ciddi bir sorun ortaya çıktı:

Şimdiye kadar benim konularımdan indirdiğiniz BAKIR yüzey PDF'lerinin hepsi ters! Yani olması gerektiği gibi değil.

Haydaaa... Az bekleyin bakalım. Çaresini yazıcam.

Olayın Detayı

Geçen gün forumumuzdan bir ağabey ile iletişime geçerek, elimde bulunan burada da sunduğum bir PCB'yi benim için basıp basamayacağını sordum. Olumlu yanıt gelince, zip olarak gönderdim. Lakin "bunun bakırı ters" diye cevap geldi.

!!!

Ben tüm PCB'lerimi aynı yöntemle pdf'ye kaydettiğim için bu, bugüne kadar buraya yüklediğim bütün PCB'lerin ters olduğu anlamına geliyordu. Hiç vakit kaybetmeden kontrol ettim, evet! Yanılmamışım. Bugüne kadar hep yanlış PDF paylaşmışım...

Durum benim açımdan çok moral bozucu. Niye? Bir defa insanların güvenini kaybediyorsun. İkincisi burada 1 yıldır konu paylaşıyorum ve toplamda sanırım 50-60 devre paylaştım. Bunlar artık düzeltilemez! Bu gece saat 3.30 sularından bir-iki saat öncesine kadar uğraşarak tek tek elimdeki arşivi düzelttim fakat, artık buraya yüklenmesine imkan yok. Tüm başlıkları tesbit edilmesi ve yeni zip yüklenmesi, zamanı bir kenara koy, benim o kadar upload yapacak internetim yok.

Yani anlayacağınız, yanlış hesap Bağdat'tan döner hesabı, ne bağdatı antartikaya gitti benim hesap. Colin Mitcell'in Spot the Mistakes makalesini önermiştim hatırladınız mı? Nasıl da haklıymış adam... "Denemeden test etmeden paylaşma!"

Yine de Çaresi Var

Aranızda benim konularımdan PDF zipi indirmiş arkadaşlar var. Bu başlık ile onları uyarıyorum. İndirdiğiniz ziplerdeki ".......DevresiBAKIR.pdf" yazan belgeler hep ters. Bakır plakete ütülediğinizde olması gerektiği gibi değil, simetrik şekilde ters çıkacak!

Bunun için özür dilerim, olan oldu. Şayet sadece program kullanmaya kendimi vermeyip, çizdiğimi bakıra uygulayacak imkanım olsaydı, bu hatayı önceden farkederek böyle olmasına müsaade etmezdim.

Bu işi çözmenin bir yolu var. PDF çevirici program kullanmak, ya da Photoshop kullanmak. Birinci yöntemi tavsiye etmiyorum, çünkü internet üzerindeki birçok kaynak, "çevirmek" ile "aynalamak(Yatat çevir)" arasındaki farkı bilmeyen zır cahiller tarafından oluşturulmuş. Ayrıca kaliteyi çok bozabilirler.

Onun yerine ben size durumu photoshop ile kurtarmanın yolunu göstereceğim.

Yanlış çıkmış PDF'yi PS içine sürükleyin.



Karşınıza PDF içe aktar penceresi çıkınca Kenar yumuşatılmış kutusunu boşaltın. Ve hiçbir şeye ellemeden tamam deyin.



Bir sorun çıkmazsa pdf'nin açılacak.

Şimdi Düzenle menüsünden dönüştür> yatay çevir deyin.



Tamam mı? Tamamsa aşağıdaki gibi olacak.



Şimdi dosya menüsünden Farklı kaydet deyip png veya pdf şeklinde kaydedin.

İşlemi tamamladığınızda size vektör tabanlı olarak paylaştığım pdf, piksel tabanlıya dönüşür. Bakınız...



Kullandığım EDA yazılımı KiCAD, vektör tabanlı pdf oluşturmaktadır. Bunun faydası, belgeye istediğiniz kadar yaklaşın kenarlarda bozulma olmaz. Bu da çıktı kalitesine yansıması açısından faydalıdır. Ancak Photoshop programı piksel tabanlı bir fotomontaj yazılımı olduğundan, kendisine verdiğimiz vektörel pdf'yi piksel tabanlıya çevirdi ve yol kenarlarında tırtırlı yerler oluştu. Bu tırtırlar, belgeyi jpg olarak kaydetmediğiniz sürece sorun teşkil etmezler. Dolayısıyla şimdi çıktınızı test edebilirsiniz.

Şayet bu yöntemle yapamayacaksanız, vektörel pdf'li çıktı isterseniz, hangi devreyi istiyorsanız bana o başlığı link atın, müsait olduğum sürece size zip olarak vereyim. Yukarıda da söylediğim gibi geceden öğlene kadar elimdeki arşivi elden geçirip düzelttim ve doğru olanları elimde.

İyi çalışmalar...

Malicarpar

@seron kardeş fhotoshopa gerek yok kuşe kağıda baskı almak için illaki bir copyalama merkezine gitmeleri gerekiyor  ve bu iş için en iyi çözüm dreamweaver  dır fotosopdan çok daha iyidir ve vektörel tabanlı dosyaları orjinal olarak aynalama yapabilir

Malicarpar

ben bu işler için  her zaman dreamweaver programını kullanıyorum çünkü ben pbc baskılarını çıkartmak için copyalama merkezleriinden birine gidip kuşe kağıda baskı alıyorum orada adamlar  her türlü tasarım da yaptıkları için etiket broşür vb şeyleride tasarladıkları için  dreamweaver kullandıklarını gördüm ve o günden sonra bende bu programı kullanmaya karar verdim bu işlerim için  dreamweaver programı vektörel tabanlı pdf dosyalarını  photoshop dan çok daha kaliteli olarak çıktısını veriyor ayrıca dreamweaver  dosyayı birebir açıp birebir olarak kaydedebiliyor

seron

Abi teşekkürler. Adobe dreamweaver harika efektlerin logoların şunların bunların yapılabildiği süper bir programdır. Genellikle grafikerler bunu çok kullanır. Eskiden Photoshop modaydı. O yıllarda dreamweaver yokken corel graphic suite vektör tabanlı çalışmalar için yaygın kullanılıyordu. Bugün ise adobe kendini çok geliştirdi ve mevzubahis program kullanılıyor corelin pabucu dama atıldı.

Dreamweaverin kullanımı baya profesyonellik gerektiriyor. Ben de yanlış baskı verdiğimden vicdan azabından kurtulmak için PS önerdim. Basit bir iki tıkla ters çevrilebilir. Yada ozalitçilere gidilip baskının ters basılması istenebilir. Evet, yeterince çözüm yolu var. Ben en kolayını gösterdim. Bakıyorum sen de kendini baya geliştirmişsin :)

Malicarpar

en etkili basit çözümü  baskı merkezinde baskıya verirken ayna görüntüsü ile baskı yapılmasını istemek yetrerli oluyor

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın