Hepimiz İçin Altın Kaynak: Spot the Mistakes

Başlatan seron, 11 Ekim 2020, 03:38:36

seron

Spot the Mistakes'i hataları bulalım diye çevirebilirsiniz. Google düzgün çevirmiyor.

Bu başlık birçoğumuz için çok önemli olabilir; zira içerikteki verilerin hepsini okudum ve amiyane tabirle kanım dondu.

Colin Mitchell, Avusturalya'lı bir elektronik profesörü. Yıllarca öğrencilere ders vermiş. Bir teknik serviste çalışarak sayısız televizyon vb cihazı tamir etmiş. Bazı dergilerde çalışmak için girişimde bulunmuş; fakat bunda başarısız olunca kendi dergisini oluşturup yıllarca yayınlamış.

Mitchell, yaşamının ikinci baharında bir adam. Oldukça sinirli ve saldırgan bir yapısı var. Öyle ki internette gördüğü devreleri çizen kişilere hiç acımadan saldırıyor. Saldırmaktan maksat, devrelerdeki abuk subuk hataları bulup bunları kendi sitesinde teşhir ederek anlatıyor. Zaman zaman "idiot" falan gibi sert şeyler söylüyor. Bu anlatımlardan, daha doğrusu yaptığı acımasız eleştirilerden devrelerin sahipleri rahatsız olmuşlar ve kendisiyle birkaç defa iletişime geçmişler. Bir sonuç alınamamış.

Colin amca, hayatı boyunca sayısız devreyi bizzat kendisi tasarlamış. Bunları test etmiş. Nasıl çalıştıklarını ayrıntılı olarak anlatmış. Şu anda aktif olan sitesinde de bunlardan bazılarını paylaşmış (evet, sitesinde gördüğünüz devreler yeni başlayan hobistler için, hepsi bu değil yani). Diyeceğim, hayatı boyunca çok ilginç tecrübeler edinmiş.

Bir elektronik firması, küçücük bir hata yüzünden dünyanın her yerine sattığı ürünleri geri toplamak durumunda kalmış ve zarar edip batmış. Ürün de son derece basit, temel bir devre.

Bir elektronik dergisi ki, sizlerin çok yakından tanıdığınız bir dergi, bir çok hatalı devreler paylaşmış. Başka yanışları nedeniyle kapanışlarına kadar geçen süreci Colin amca adım adım izlemiş. Bunları Colin amca dergiye bildirmiş ama dergiden yanıt gelmemiş...

Bir öğrencisi bir devre yapmış ve bir PCB firmasına sipariş vermiş. Sipariş eline geçince devreyi ters çizdiğini farkederek entegre bacaklarını ters bükerek lehimlemek zorunda kalmış. Daha sonra Mitchell'e küfür edip telefonu yüzüne kapamış.

Colin Mitchell, internet ortamında devre paylaşırken, mutlaka o devrenin önceden test edilmesi gerektiğini, test etmeden, nasıl çalıştığını iyice anlamadan, analiz edip takipçilerle bunları paylaşmadan asla paylaşılmaması gerektiğini, aksinin elektronik bilimi açısında etik olmadığını ve devreyi kuranlara sorunlar çıkaracağını söylüyor.

Eğer diyor, elektronik konusunda gerçekten uzun zamanlı ve uygulamalı tecrübeleriniz yoksa, alın bak ben devre yaptım diye paylaşmayın çok sakıncalı diyor. Bir süredir forumda devre paylaştığımı biliyorsunuz. İşin "kanım dondu" kısmı ise burası. Cidden doğru mu yaptım ya da doğru mu yapıyorum diye düşünmeme neden oldu adam. Uzunca yazdığı yazıda (24 sayfa) bunu rahatça çıkarabiliyorsunuz. İşte demem o ki, bir yere bir şey yüklemeden evvel bir kez daha düşünmek gerekiyormuş, bunu anladım.

Şimdi gelelim asıl meseleye. Paylaşacağım yazıda birçok tecrübeler bulacaksınız.

-Elektronik dergilerinin arkasında dönen dolaplar,
-Güneş enerji sistemlerinin aslında hiçbir işe yaramaması ve hem doğa hem cebinize zararlı oluşu.
-Ünlü birçok elektronik dergisinde yayınlanan devrelerdeki ciddi hatalar.
-Dergilerin dağıttığı kitlerin kalitesiz ve "kazık" oluşları.
-Dergilerin dağıttığı kitlerin PCB'lerinin inanılmaz kötü imal edişleri ve kötü tasarlanmış olmaları.
-Amerika'daki çok ünlü bir kit üreticisi elektronik firmasının(radioshack) batmasının nedenleri.
-Yanış çizimlere verilen geri bildirim mesajlarına dergilerin/kişilerin "bir yanlışlık yok, işine bak" diye yanıt verişleri.
-İnternet ortamlarında sunulan çoğu devrenin ciddi hatalar içeriyor oluşları ve bunların teşhir edilip açıklaması.
-Basit bir bredboard'un (iç yapısı) bile yanlış çizilmesi ve gerçeği ile karşılaştırılması.
-Hintli bir "elektronik profesörünün" defalarca yaptığı akıl almaz, inanılmaz "inkıredibıl" hatalar. Hem de bir değil iki değil hepsinde mi hata olur? Dergiye koyduğu devrelerin hepsi yanlış ve ben bu cahil cühela halimle anlatırken anlıyorum.

Ve daha birçok, sizi şok edecek ayrıntı...

Bu linkteki makale toplamda 24 sayfadır. İnanın hepinizin okumasını o kadar istiyorum ki... 24 sayfayı 5 dakikada okumanız imkansız. O yüzden günlere yaymalısınız. Ayrıca ilk birkaç sayfa sizi sıksa da, sonradan yazar daha iyi bir formata dönüştürüyor. Altını çizdim. Çünkü hemen bakıp kapatmayın.

Vereceğim linke gitmeden evvel size tavsiyelerim var. Kaynak ingilizce. Dolayısıyla chrome tarayıcısı kullanırsanız çok rahat edersiniz. Tarayıcınıza mağazadan google translate kurun. Kurulum bittikten sonra bir kez komple kapatıp yeniden girin. Sayfanın otomatik çevrilmesi lazım. Çevrilmiyorsa resimdeki gibi yapın...

[attach type=image]14450[/attach]

Çeviri işleminin kusursuz olacağını söylemiyorum ama yüzde 85-90 anlaşılır. Mesela bir yerde "Açıkçası yazar devreyi denemedi çünkü yapmış olsaydı patlayacaktı!" yanlış çeviri. Şunu demek istiyor: "elinde patlayacaktı" yani olmayacaktı demek istiyor. Bunun gibi bazı şeyler var.

http://www.talkingelectronics.com/projects/SpotMistakes/SpotMistakesP1.html

İyi okumalar mı diyeyim, bilemedim... Muhakkak baştan sona okuyun ama. Cidden.

İyi çalışmalar...

seron

Bu konuyu bilinçli olarak üste taşıyorum. Üşenmeyip mutlaka okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Bilgiler çok ilginç olmakla beraber tecrübeli kişilere dahi birşeyler katacaktır.

İyi çalışmalar.

seron

Aranızda özellikle esnaf olarak çalışanlar varsa, "tecrübe"nin ne kadar önemli ve tatlı bir şey olduğunu çok iyi bilir. Diğerleri de bilir tabii. Ben de bilirim. Tecrübe bir insanı birkaç adım öne çıkarır. Bu başlıkta anlatılan şeyler, bir "ihtiyarın" hayat tecrübeleri. Sadece genç nesil için değil, kendinize ne kadar tecrübeliyim derseniz deyin sizin için de önemli olabilir.

Daha evvel 24 sayfa civarında olan konu güncellenmiş, 30 sayfanın üzerine çıkmış. Gülümsememe neden olan bir yanlış:

[attach type=image]14783[/attach]

Sık sık "idiot" dediği hintli elektronik dergisinden bir devre (çizimden anladım). Sadece bir çıkışı olmasına rağmen bir sürü entegre kullanmış. Mitchell de genellikle uzun uzun açıkladığı diğer devrelerin aksine sadece tek cümleyle durumu açıklamış:

"Sadece bir entegreye ve birkaç zener diyoduna ihtiyacınız var"

Bir başka hata ufak ama çok ilginç. Daha önceki sayfalarda bir firmanın zarar ediş şeklini anlatıyordu. Firma, gece vakti evinize geldiğinizde anahtar deliğini aydınlatması için basit bir devre üretiyor ve ülke çapında dağıtımını yapıyor. Firmanın iddiası şu: "bunun pili var ya bunun pili? Bilmem kaç ay dayanıyor!" Bu iddiayı da ürünün ambalajına basıyor. Ürün dağıtıldıktan sonra mühendisler bir terslik farkediyorlar. Piller 1 ay demeden bitiyor! Sonra durumu farkediyorlar: devre yanlış. Boştayken de pil tüketecek şekilde dizayn edilmiş.

Yanlış devre:

[attach type=image]14785[/attach]

Mitchell'in düzelttiği devre:

[attach type=image]14787[/attach]

Hatta bunu geliştirmiş:
http://www.talkingelectronics.com/projects/KeyHole%20Light/KeyHoleLight.html

Proje ilginizi çekmedi çünkü çok basit bir transistör devresi. Ama çok basit bir devrede bile koskoca firma yanlış yapabiliyor işte. Benim dikkat çekmeye çalıştığım nokta burası.

Okumayı sürdürün, yeni sayfalarda dikkat edilmesi gereken çok fazla şeyden bahsediyor.

İyi çalışmalar.


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın