Arkadaşlar Entegre Yapıyorum ;)

Başlatan seron, 19 Eylül 2020, 10:56:41

seron

TO-220 kılıf(a yakın ölçüler)
SMD montaj teknolojisinden faydalandım.
THT ve/veya SMT montaj olarak kullanılır.
KiCAD dosyası hazır.
Şönt Regülatör entegresi.
Düşük tölerans, yüksek kararlılık.
Tatminkar güç(W) seviyesi.
Adı: SER0284 (ser-sıfır-iki-sekiz-dört)

Şimdilik bu kadar gösteriyorum boyut hemen hemen TO-220 kadar ama plastik kılıfa tamamı sığmıyor.


Uygulamalarda kullanabileceksiniz. Ayrıca üretimi de hiç zor değil çok kolay yurtiçinden birkaç siparişle üretilebilir. Pahalı olur ucuz olur ona birşey diyemem. Elimdeki çizim imkanlarıyla anca bu kadar oldu. Süprüzü bozup hemen paylaşmıcam ama PDF'sini falan uyduruktan hazırlıcam, uygulama örnekleri falan koyarak paylaşıcam. Gelecek ay da SİHA'lar için nükleer başlık kontrol entegresi tasarlıcam 8) . Şaka len şaka hehehe ;D Ama entegre gerçek. Hatta bitince başka bir entegreye geçiyorum. O da bitince basit amplifier entegresi tasarlıyorum... Bana dua edin.

Küçük ve basit bir proje de olsa ne düşündüğünüzü merak ediyorum lütfen buradan yazın.

seron

#1
Beğenileriniz için teşekkür ediyorum sağolun.

Bu entegreyi açıklamak gerekirse aslında bu haliyle entegre demek zor farkındayım. Üstelik yeni birşey de değil. Yakın zaman önce tanıştığım TL431 entegresi dikkatimi çekti. Bu entegre neden ve nasıl referans alıyordu? Neden alıyordu kime alıyordu? İç yapısını merak ettim. Bir diğer taraftan da kafa karıştırıcı bazı durumları vardı mesela harici olarak kullanılması gereken gerilim bölücü devresinde dikkat edilmesi gereken noktaları, neye göre duyarlılık (zener özelliği) sağlanacağını hala anlamamıştım. Küçücük TO-92 yapısındaki bu entegre bana çok faydalı gelse de kullanımı boyutuna göre gereğinden fazla karmaşık gelmişti.

Uzun zamandır basit, kıytırık çözümler üretmek amacıyla yine yukarıdaki gibi entegre demenin zor olacağı mini modüller yapmayı planlıyor ama tembellikten bir türlü yapamıyordum üstelik SMD kılıf elemanlarla hiç çalışmamıştım hiçbir kılıfın adını soyadını bilmiyordum.

Geçen haftalarda "iki durumlu el feneri" yaparken TL431 yine karşıma çıkıverdi ve açıkçası sunduğu çözüm muazzamdı. Hem hassas hem de kullanışlı bu entegrenin alternatifini yapamaz mıydım? en azından o kadar mükemmel olmasa da "iş görecek" bir mini modül yapabilirdim ve devre kartlarında THT olarak kullanılabilirdi...

Koları sıvadım. Ne yapabilirim bir bakalıııııım... Benim entegre fabrikam olmadığına göre silikonla çalışmıcaz herhalde... O yüzden SMD çalışmaya karar verdim. İnternetten hemen araştırdım "ayarlı zener devresi". Karşıma iki alternatif çıktı zaten birisi 320volt bir diğeri başka bir sitedeydi. Başka bir sitedeki gözüme biraz daha mantıklı geldi.



Bildiğimiz ayarlı zener devresi. Lütfen devreye bakarak bir hata var mı kontrol edin rica edicem çünkü ben çizmedim bunu.

Sonra da direk PCB çizdim.



Yav sabahtan beri bunun için mi patırtı çıkardın diceksiniz :) Birincisi elinizde bundan bir sürü olursa uygulamalarınızda çok faydası olabilir yerden kazanırsınız en önemlisi. İkincisi dur bakalım daha yeni başladık bu antreman.



PCB üzerinde ufak tefek milimetrik ayarlar çektim. Ufaltmaya çalıştım. En alttaki holler 1,2,3 şeklinde gider.
1.VCC
2.REF
3.GND

TL431'den farklı şekilde uygulanır. Harici bir trimpot 1 ve 2 nolu bacaklar arasına bağlanır. Çok turlu tavsiye edilir. Buradan devreye ayar çekilerek istenen V seviyesi sağlanır. Devrenin VCC'sine seri 10k bağlanıyor ama bu değeri aşağı da çekebiliriz.

Duruma göre yazabilirim tavsiye de alabilirim.

(herkes beğenisini geri alıyomuş :D )

seron

En son bu hale getirdim (en sağdaki) bakır yolları kalınlaştırıp dolgu alanlarıyla bazı bölgeleri genişlettim. Soldaki iki taneyi sildim projeyi kaydedip çıktım. Bir yanlış olsaydı söylerdiniz sanırım bir hata yok.

[attach type=image]14285[/attach]

Sıradaki entegreye geçesim var acele ediyorum o da TO-220 boyutlarında ve 4 bacaklı bir entegre olacak seri V regülatörü bir anlamda 78XX ler ve 317 entegrelerine benziyor işlev olarak. Akımı 1Ampere yakın ama seri regülatör olduğu ve çıkış emiterde olduğu için o kadar alınabileceğini sanmıyorum yine de yapıcaz bişeyler bakalım...

Teşekkür ederim ilginiz için.

cevat1

Çalışmalarınızı tebrik ederim. Daha faydalı projelerinizi görmek isterim.
Zener diyot için zenerin kütlesine göre koca devrelere gerek yoktur. Ayrıca TL431 zaten bu işleri yapıyor.
kolay gelsin..

seron

Teşekkür ederim.
Zaten yukarıda bahsettiğim gibi bunlar antreman. Gereksiz ufak şeylerden daha gerekli şeylere doğru geliştirmeyi planlıyorum. Şimdilik basit regülatör modülleri, kare dalga osilatör, ardından preanfi diye gidip daha sonra lion şarj ve kontrole doğru genişleticem. Sitede bir arkadaş 555'li basit otomatik kesicili şarj cihazı yapmaya çalışıyor onu da böyle ufak entegremsi şekle sokarak THT montajda yerden kazandırıcam.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın