Kendi LED Şeridini Kendin Yap (YENİLENDİ!)

Başlatan seron, 12 Eylül 2020, 00:23:55

seron

Kendi kendinden kertmeli kendingenini kendin yap :D

[attach type=image]14205[/attach]

[attach type=image]14207[/attach]

Bunun bize ne artısı olacak?

-Bu devre internet üzerinden ya da dükkanlardan aldığınız LED şeritlerinden daha ucuza gelecek diye bir garanti getirmez. Zaten amaç ucuza getirmek değildir bazı artıları nedeniyle düşündüm.

-Led şeritlerini keserek kullanabilirsiniz. Ama kestiğiniz yerden tekrar birleştirmek için havya, kablo ve lehim gerekir. Bu minik modüller ise her iki ucunda 2,54 pin connector ve soket connector barındırıyor. Deki pişman oldun. Tekrar kolayca birleştiriyorsun.

-Modüllerden biri bozuldu mu? Çıkar at gitsin, yenisini kolayca tak. Bir tane ya da birkaç tane LED bozuldu diye kocaaaaa LED şeridini değiştirme. ;)

-Aynen standart LED şeritlerindeki gibi üç adet LED ve akım sınırlama-Voltaj düşüm direncinden oluşmaktadır. Her bağlanacak modül birbirine paralel bağlanmış olur.

-LEDler yüksek kandelalı SMD değildir ancak malzeme arayıp bulma derdi de yoktur bakkal amcadan alacağınız normal LEDler ile kolayca kurabilirsiniz. Kırmızı kullanacaksanız direnç 1k veya 1k5 olur (giriş gerilimi 12VDC). Başka renklerde kullanılacaksa aynı şekilde ama 2k veya 2k2 kullanmanız bence daha iyi olur.

-Bak bir gıçıkırık şey için bir sürü şey yazıyorum bitti mi hayır. Her modülün köşesinde vida çıkıntısı vardır birbirine bağladığınız modülleri belli aralıklarla isterseniz adi vidayla vidalayabilirsiniz. Ya da arkasına çift taraflı bant da uygulayabilirsiniz. Fazla ısınmayan bir kart olduğundan çift taraflıyı bozmaz. ;)

-Fazla ısı olmaması LED ömürlerini uzatır. Direnç değerini mahsus yüksek seçtim. Aslında 10mA için 330R gerekiyordu ama 20mA ve 10mA arasında geniş seçenek bırakabilmek için ortalama bir değer seçtim.

-Giriş gerilimi 12VDC olup, illaki yüksek amperli SMPSlerden almak zorunda değilsiniz ucuz trafolarla da işinizi görürsünüz. ;) Tabi ki ne kadar ekmek, pardon, ne kadar birbirine bağlarsanız güç gereksinimi giderek artacaktır.

-1M şerit boyuna erişmek için 16-17 adet birbirine bağlamanız gerekiyor.

- :du:

Valla başka galmadı ellaam. Baskıda 56 tane mi ne var. Tersledim. Bas bas kullan.

Böylece bir kendi kendinden kertmeli kertingeninizi kendiniz yapmış oluyorsunuz. Kahrolsun çinliler :D

İyi çalışmalar...

seron

Aaaa! :o
4 tane vida kullanacağıma tek bir vida deliği açardım ortadan?
Ben de kendimi zeki sanıyorum iyi mi? :) Neyse maksat muhabbet olsun günceller yarın yüklerim burada bana not olsun.

seron

10cm boy'a güncellendi. 6LED içeriyor. Böylece 1m'ye erişmek için 10 adet kullanılması yeterli.

[attach type=image]14210[/attach]

[attach type=image]14212[/attach]




seron

#3
Merhaba tekrar. Hazır satılan LED şeritlerindeki SMD LEDlerden kullanarak da çizeceğim ama onların kılıf nolarını bir türlü bulamadım hep 6 bacaklı olanları çıkıyor. Ucuz silikonsuz 4 ayak olanlardan veya 2 ayak olanlardan, veyahut yapmak isteyen çıkarsa piyasada rahat erişebileceği RGB olmayan beyaz bir SMD'nin kılıf ya da model numarasını verebilir misiniz?

EDİT: Soru iptal. Sıradaki model hazır yolda geliyor... ;)  :)

seron

5050-6 kılıf kullanılarak da sökmeli-takmalı kendi LED şeridini kendin yap yapılabilir.

[attach type=image]14215[/attach]

Baskılar ekte ve 27 adet çıkıyor. Her bir bar 10cm olsa bir basmada 2metre 70 santim elde etmiş olursunuz.

Direnç 150R-yarım watt. Yeter ellaam. Lakin LED bağlantılarına bakarsanız farkettiğiniz şeyin, beğenmezseniz tekrar paralele dönüştürülebilecek birşey olduğunu farkedersiniz.

Vida holü koymadım zaten koyarsam herşeyi felç ediyor. Arkasından çift taraflı bant kullanırsınız.

Yeter. Daha fazla geliştirmeye gerek kalmadı sanırım.

seron

 :du:

Yooo? kaldı 8)
Şimdi de RGB'lilere el atalım arudonayla sesle şunla bunla uğraşan hobistler faydalansın... Bekle beni ceryanlı devreler nohda gom :)

Hate Fate

E, RGB'si de lazım bunun diyecektim tam son entarinde onu da düşünmüşsün. Ama RGB ile de iş bitmiyor. Farklı kontrolcüler için Anot ve Katot beslemeli de yaparsın değil mi?

Eheh, tabiki şaka yapıyorum. Render'lar çok güzel bu arada.

seron

Şu anda pinoutlarına bakıyorum. Şayet çözebilirsem katotlusunu da anotlusunu da yapıcam. Bu arada en son verdiğim şemada katotu ters vermişim. Neyse yapıcak olan düz koysun ne yapalım...

07 Osman


Hate Fate

Alıntı yapılan: seron - 12 Eylül 2020, 21:05:57Şu anda pinoutlarına bakıyorum. Şayet çözebilirsem katotlusunu da anotlusunu da yapıcam. Bu arada en son verdiğim şemada katotu ters vermişim. Neyse yapıcak olan düz koysun ne yapalım...

Erkek PIN Header'ları Out, Dişi PIN Header'lerı ise IN yapsak daha iyi olmaz mıydı sence? Çünkü son modül devreye takıldığında açıkta kalan Erkek Header'da +12V DC olucak, üzerine metal bir cismin temas etmesi, veya montaj esnasında o kısmın başka bir yere temas edip istenmeyen arızalara sebep olma olasılığı var.

seron

#10
Alıntı yapılan: Hate Fate - 12 Eylül 2020, 22:29:35Erkek PIN Header'ları Out, Dişi PIN Header'lerı ise IN yapsak daha iyi olmaz mıydı sence? Çünkü son modül devreye takıldığında açıkta kalan Erkek Header'da +12V DC olucak, üzerine metal bir cismin temas etmesi, veya montaj esnasında o kısmın başka bir yere temas edip istenmeyen arızalara sebep olma olasılığı var.
Ne demek istediğini anlamaya çalıştım ama anlamadım.
Enerji soldan giriyor. Dişi header socket ile erkek birleşince erkek ortadan kayboluyor(solda). Sağ taraftaki dişi ise her daim boşta kalıyor. Yani deliklerine toz girme sorunundan başka bir riski yok. Kafanda canlandır. Soldaki adaptörden gelen dişi fiş ile kapatıldı. Sağdaki de zaten kapalı. Ha bu arada o sağdakinin ucunu göremiyorsun içinde pin yok onun delik var.

[attach type=image]14218[/attach]

[attach type=image]14220[/attach]

Şu RGBler ne gıcık şeylermiş arkadaş. 5050 kılıfta çeşit çeşit RGB var. Hangisine göre çizicem ben bunu? Mesele ortak katot/anot değil. Polarite işareti hep değişiyor ve bacak noları da hiçbirinde sabit değil. Mesela sol üstten başlıyor aşağı doğru 123 diye gidiyor birisi. Diğeri öyle değil en üst solda 1 var, karşısında 2. Bitti mi hayır. Renk sıralamaları da aynı değil... Çıldırmamak elde değil :dass:  :destere:

seron

#11
Valla birşeyler yapmaya çalıştım ama oldu olmadı bilemicem. RGB LEDler kılıfları aynı olmasına rağmen gereğinden fazla farklılık gösteriyor. Ben de gittim direnç netten bir tane örnek RGB baktım ve çizimi buna göre yaptım.

LED özellikleri şöyle:

[attach type=image]14222[/attach]

https://www.direnc.net/5050-kilif-smd-led-rgb-honglitronic

Arka Bakır Katman: (Mor renkleri dikkate almayın)

[attach type=image]14224[/attach]

Ön Bakır Katman:
[attach type=image]14226[/attach]

3D önden:

[attach type=image]14228[/attach]

3D Arkadan:

[attach type=image]14230[/attach]

Evet arkadaşlar bir kendinden kertmeli kertingen daha bitti. Yoruldum arkadaş. Led-med demeyin düpdüzgün olsun diye imanım gevriyo burda. Gerekli gördükçe yine güncellerim. Hadi eyvallah.

stk4221

Bir ara ne çok uğrasmistim. Cift taraflısini bile yapmistim. 50x50 SMD LED normalde 20 mlA ile sürüyor lar. PCB alüminyum olunca 60mla kadar yolu var.
Aklımda rgb ile ekran yapma vardı. Muhtemel benle beraber gider bu düşünce.
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın