Akü Desülfatör Devresi Bakabilir Misiniz?

Başlatan seron, 06 Ağustos 2020, 23:30:46

seron

Bir şarj devresi çizeceğim. Mantığı oluştururlen sizlere de sormak istedim. Olay şu:

[attach type=image]14061[/attach]

Devrelere dikkatle bakınız. Grafikleri henüz okumayınız...

Devreyi besleyen kaynak, 24V transformatördür. Greartz tipi köprü ile "full wave" çıkış alıyorum. Bu çıkışı aküye basıyorum. Fakat bu esnada 2k-1W direnç, 4700u kapasitörü besleyeduruyor. Kapasitör 13V seviyelerine ulaşırsa, devreye yanlış bağlanmış gibi gözüken transistör, aynen bir diyak gibi ani olarak iletime geçiyor ve kapasitördeki yükü bir anda aküye gönderiyor. Böylece yapabileceğim en basit darbeli şarj cihazı yapmış oluyorum. Darbeli bir şarj kaynağının akümülatörlerin sağlığı açısından önemini biliyorsunuz. (ya da inanmıyorsanız inanmayın.)

Devre doğru mu? Bu devre çalışır mı?

Devrede transistörün kollektörüne bağladığım 3 tane 5404'ün iki amacı var; aküden ters gerilim gelmesini önlemek, ve darbe atımlarını görebilmem için LED yaktırmak. 3 adet 5404'ün bacakları arasında LED yakacak kadar gerilim oluşacağını tahmin ediyorum. LED'i korumak için ters 4007 bağladım. LEDlerin genellikle en yüksek ters gerilim tahammülleri 5Volttur. Bu nedenle koymak zorundaydım. Şimdi bu haliyle transistör atım yapar mı? (Bu devreyi daha evvel paylaşmıştım tek transistörle flaşör devresi. bu ise daha gelişmişi gibi düşünün) Atım yapar mı diye soruyorum, çünkü tek transistörlü osilatörün çalışması için 12V gerilime ihtiyaç var ve diyot-LED devresi bu dengeyi bozuyor. Giriş 24V olsa da çıkışa akü bağlandığında ne olur? Gerilimi bastırıp atım devresinin çalışmamasına mı neden olur?

Hemen yukarıda 5404 görüyorsunuz en üstte artı hattında. Atım devresi bu diyotun anodundan bağlı. Köprü diyot, aküye darbeli DC gönderirken Atım devresi de ayrıca saniyede bir atım yapacak amaç bu. Peki, ben diyot evvelinden 2k dirençle kapasitör şarj edersem, aküye giden dalgada bozulma olur mu? Olmaması lazım istenen bu.

Ampermetrenin yeri yanlış olabilir, düzeltirim sorun değil.

Son olarak Grafikleri okuyun ve ne demek istediğimi anlayın. 1 saniye tam dalga, ve saniyenin 5'de 1'i kadar doğrusal ve daha yüksek güç vermek istiyorum. "Corrrrr-KÜT-Corrrrrrr-KÜT-Corrrrr-KÜT" Ağzımla osiloskop takliti yapıyorum daha ne istiyonuz :)

Önerileriniz olursa devreyi benim çizdiğim gibi "en basit ama işlevsel olsun" mantığıyla oynayabilirsiniz. Trafo seçimine kadar eleştirebilirsiniz...

İleride ciddi ciddi üretmeyi planladığım bir çalışmadır,

Lütfen yardımcı olun, teşekkür ederim.


seron


Ömer Fatin

Alıntı yapılan: seron - 07 Ağustos 2020, 19:01:17Tamam hallettim. Birkaç farklı çözüm ürettim.
Teşekkürler.

Nasıl hallettiniz hangi devreyi kullandınız acaba? Paylaşabilirmisiniz rica etsem. Bende stabil bir desulfatör devresi yapmayı düşünüyorum.

seron

#3
Alıntı yapılan: Ömer Fatin - 11 Aralık 2020, 16:31:08Nasıl hallettiniz hangi devreyi kullandınız acaba? Paylaşabilirmisiniz rica etsem. Bende stabil bir desulfatör devresi yapmayı düşünüyorum.
Beklemede kalın yanıtlayacağım. (İletiyi düzenlicem).

Yukarıda paylaştığım devre sadece teoridir ve çalışıp çalışmayacağı bilinmiyor. Bu nedenle vakit kaybetmenizi önermem. Devrenin kalbi tek transistörlü osilatör devresidir. Bu devrenin stabil çalışması mümkün değildir; bir de emetörüne akü bağlandığında ne olacağını bilmiyoruz.

Tabi ki bu devre üzerinde düşünerek daha değişik birşeyler de çizdim. Ama işe yarar mı yaramaz mı bilmiyorum. Akü sülfatlaşmasının çaresi iki şekildedir:

-Sülfatlaşmayın önleyecek şekilde bilinçli kullanım. Bu aşama akünün doğru şarj edilmesi ve zayıf bekletilmemesine kadar detaylı bilgiler içeren bir konu.

-Sülfatlaşmışsa çözmeye çalışmak. Burada internet mecrasında çeşitlerini bulabileceğimiz yöntemler devreye giriyor. Yöntemin temel prensibi yine ikiye ayrılıyor:
a) Aküyü şarj ederken desülfasyon. Akü, özel bir devreye bağlanarak darbeli akımla şarj edilir. Akımın grafik görüntüsü AC'dir ve pozitif alternanslarla negatif alternanslar eşit değildir. Ayrıca bazı tip devrelerde normal darbeli akım uygulanırken arada bir güçlü palslar uygulanır.
b)Aküyü deşarj ederken desülfasyon. Bu yöntemde aküye bir desülfasyon cihazı bağlanır. Cihaz aküden aldığı akımı bir bobinde yükselterek aküye geri çakar. Bu prensibe dayanan cihazlar genellikle ticari ürün olarak üretilip satılmaktadır.

Desülfatör cihazı yaparken dikkat edilmesi gereken çok fazla unsur var. Bu unsurlar cihazın üretimini zorlaştırıyor. İşte ben de, işi nasıl daha da basitleştiririm, yukarıda onu anlamaya çalışıyordum.

Son olarak, bu konuda desülfasyon devrelerinin işe yaradığına dair elimizde çok az veri var. Yani harcadığınız emek ve paranın karşılığını alabiliyor musunuz, onu bilmiyorum. Bu nedenle bir işe girişmeden evvel her zaman ben ne yapıyorum ve ben bunu neden yapıyorum diye hep sorarım.

Budur...

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın