Binalar İçin Otomatik Acil Durum Aydınlatması

Başlatan seron, 01 Ağustos 2020, 16:39:50

seron

Herkese merhabalar.

Forumumuzdan @AX 'ın da desteği ile (açıkçası o olmasaydı yapamazdım) otomatik aydınlatma devresi yaptım. Ya da yapmaya çalıştım:

DİKKAT! BU DEVRE DENENMEMİŞTİR, TEORİ AŞAMASINDADIR, YANLIŞLIKLARA KARŞI GÖZLE KONTROL EDİLMİŞTİR. BU NEDENLE BU DEVREYİ TİCARİ AMAÇLA YA DA İHTİYACINIZI KARŞILAMAK İÇİN KULLANMAYINIZ. TEST EDERSENİZ SONUCU LÜTFEN BİZİMLE PAYLAŞINIZ.

Devremizi Altınkaya elektronik cihaz kutuları şirketinin ürettiği DM-20 model kutunun ölçülerini dikkate alarak çizdim. Kutunun Sayfası şurasıdır:

https://www.altinkaya.com.tr/Duvar_Tipi_Kutular/DM-020.html

Bu kuru duvar tipi kutudur duvara monte edilir. Cihazımız harici besleme ister. LED beslemesinde kullanılan SMPSlerden alıp takabilirsiniz takmadan evvel çıkış voltajını 16Volta ayarlayınız. DC çıkış vermek şartıyla farklı adaptör de kullanabilirsiniz.

[attach type=image]14020[/attach]

Devremiz otomatik şarj modu içermektedir. 7/24 güçte kalacaktır. Aküye zarar vermediği gibi devamlı zayıf akımlı şarjda kalması akünün ömrünü uzatacaktır.
Elektrikler kesildiğinde devremize bağlanan LED şeridine akım verilir ve otomatik aydınlatma sağlanmış olunur. Ev içinde, binaların merdiven boşluklarında, elektrikler kesildiğinde ışığın zorunlu olduğu her yerde kullanılabilir.

[attach type=image]14022[/attach]

[attach type=image]14024[/attach]

Akü seçimi ihtiyaca göre 12V 7Ah UPS aküsü ya da daha düşük kapasite tercih edilebilir. Seçilen akü ve LED şeridi akünü dayanma süresini belirleyen bir unsurdur.

Terslemiş PDFler ektedir.



seron

Devre kurulduğunda kalibrasyon ayarı gerektirir.

Akü şarj devresinin kalibrasyonu.

Devrenin sadece akü şarj devresi kurulup lehimlenir. Çıkışa akü bağlanmaz. Devre kartındaki diğer elemanlar takılmaz lehimlenmez. Akü bağlanan vidalı terminallere Voltmetre bağlanır. 5k çok turlu pot çevrilerek çıkış geriliminin 13,5Volt göstermesi sağlanır. Ardından seri ampermetre bağlanarak devreye akü sürülür. Akü mümkün mertebe 10-10,5Voltlara kadar düşürülmüş olmalıdır. Bu haliyle geçen akım ölçülerek 250-300mA görülmeye çalışılır. Fazla gösteriyorsa 3R3-1W direnç 4R7 ile değiştirilir. Akü 24 saat şarjda kalacağından, her ne kadar LM317'li constant devre ayarlıyor olsa da şarj akımının minimum tutulması gereklidir.

Bu ayarlama yapıldıktan sonra devrenin tamamı kurulur. Giriş akımı kesilerek LEDlerin yanması sağlanır. Akü bağlanan vidalı terminale paralel Voltmetre bağlanır. Akü gerilimi 10,5V ila 10,7V gösterirken 100k çok turlu trimpot ile oynayarak LEDleri söndürdüğü nokta tesbit edilerek bırakılır.

Devre tamamlanarak kutulanır. Kutunun vidalı terminallere denk gelen yerinde Kablo girişlerinin sağlanması için dikdörtgen gedik açılır. Kablolama dikkalice yapılarak kutu vidalanır, birkaç kez test edilerek güle güle kullanılır.

Kolay gelsin.

07 Osman

Ellerine sağlık, ihtiyacı olan kişiler için oldukça kullanışlı bir devre.

seron


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın