Otomatik Trafo Uç Seçici Devresi (Röleli)

Başlatan seron, 25 Temmuz 2020, 17:03:11

seron

Basit röle uygulaması.

Bir güç kaynağı devresi yapacaksın, bir amfi yapacaksın devren hazır, iki uçlu istiyor sendeki üç uçlu. Üç uçlu istiyor, sendeki iki uçlu. Bir trafoyu elinizdeki devreye uyarlama çok kolay. Ama yine de birşeyleri otomatikleştirmeyi severim.

[attach type=image]13948[/attach]

Devrenin çalışma mantığı basittir. Şayet orta ucu olmayan bir trafo bağlarsanız devre 4 yollu greartz köprüsünü aktif ederek normal çalışır ve çıkışa DC verir.

Şayet üç uçlu bir trafo bağlarsanız, bu kez orta uçtan güç alan röle devresi aktif olur ve diyot köprüsünü iki yollu çalışma düzenine geçirir.

Röle, enerjisini bir yarım dalga doğrultma köprüsünden alır.

Röleye seri bağlı 1W dirence değer atamadım. Çünkü bu değeri transformatörünüzün V değerine ve rölenin bobin akımına göre seçmelisiniz. Örneğin örnek devrede bu direnç 4,7 ila 6,8 Ohm aralığında olabilir. Rölenin bobin akımı 35mA kadardır. Aynı röleden bulamama ihtimaline karşı SANYOU kübik rölelerle yapılmışını da çizebilirim. İstemeniz yeterli. Aşağıdaki devrede göreceksiniz. Bu devredeki röle çift kontaklı olduğundan yüksek akıma da dayanacaktır hem.

Bu devre ne kadar işe yarar bilemiyorum ama rölelerle pratik yapmak istedim. İsteyen olursa baskı pdflerini terslenmiş olarak veriyorum.

[attach type=image]13944[/attach]

[attach type=image]13946[/attach]

İyi çalışmalar.

NOT: Açıklamaları sırada ekleyeceğim devreye göre yazmışım sonradan düzelttim. O da yolda geliyor.

seron

#1
TİP-2

Devrede bu kez rölenin daha düzgün beslenebilmesi için TO-92 transistör ekledim. Transistörsüz ama tam dalga doğrultmalı da olabilirdi; hatta belki sizin de kafanızda alternatifler vardır. Belki de rölesiz, transistörlüsü de yapılabiliyordur, kim bilir...

[attach type=image]13955[/attach]

Bu kez röle, enerjisinini bir npn transistörden almaktadır. Farklı voltajlarda trafolara uyum açısından voltaj ayarı da bulunmaktadır. Trimpot, rölenin bıraktığı nokta tesbite edilerek biraz daha fazla V gerilimi verecek şekilde ayarlanır. Trafo gücü kesilip açıldığında sorunsuz çekiyorsa tamamdır.

Röleyi transistörün emiterinden beslememi, ayrıca küçük güçte transistör kullanmamı sevmeyebilirsiniz. Ben bunu yapıcam düzelt ver derseniz transistörü BD139 yaparım. Röleyi kollektöre taşırım.

-Şimdi niye öyle yapmadın?
Nasıl olsa kimsenin ilgisini çekmeyecek?. :) Bu sıcakta niye kendimi yorayım ki ;D

İşine yarayan olursa bunun da testlenmiş PDF şemalarını paylaşıyorum.

[attach type=image]13957[/attach]

[attach type=image]13953[/attach]

Bu arada devreye uzun süre isim bulmakta zorlandım. E ilk defa ben yapıca 8) Bu yüzden dosyalara şeyin şeyi gibi isim vermiş olabilirim kusura bakmayın :yerlere:

İyi çalışmalar.

seron

#2
Ceryannı devreler nokda gom.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın