Çok Basit Soru FF ile İlgili

Başlatan seron, 26 Haziran 2020, 23:44:12

seron

[attach type=image]13762[/attach]
Yukarıdaki resimde gördüğünüz devreyi çoğaltarak, 1 Bayt bellek devresi çizdim.

Pil varken iyi de, pil yokken en azından bir süre hafızayı korumak için ne yapılabilir? Pil? Kapasitör? Ama nereye?

Şöyle anlatayım bu devreyi yanyana 8 adet çoğalttık. 9V pilden hepsini besliyoruz. Gördüğünüz probu kimisinin 1'ine kimisinin 0'ına değdirdiğimizde yan yana sıralı şekilde bir harf ya da değer çıkacaktır. Pili çıkarıp bir süre sonra taktığımızda bu değeri nasıl koruyabilirim yardımcı olabilir misiniz?

seron

#1
Üzerinde biraz düşününce olmayacağına karar verdim. En akil çözüm transistörlerin her birinin C-E aralığına kapasitör eklemek. Böylelikle pili devreden çeksek bile, iletimde(TURN-ON) ve kesimde(TURN-OFF) kalmış transistörlerden birinin bacağındaki kapasörde çok az da olsa gerilim kalacak, muhtemelen devreye tekrar besleme verildiğinde kendisine verilen değeri hatırlayabilecekti. Tabi bu teori. Çünkü kondansatör her halükarda boşalır.

Ama bu çözümün sakıncaları mevcut.

Birini yukarıda söyledim, kondansatör devrede bağlı olduğu sürece bir şekilde mutlaka deşarj olur; tekrar gerilim geldiğinde oluşan değere güvenilemez. Çünkü deşarj ola ola gerilim değerleri (0 volta çok yakın bir değer) birbirine iyice yaklaşan kondansatörler devreye  besleme gerilimi uygulandığında doğru transistörün tetiklenmesi için gereken enerjiye sahip değillerdir. Zaten pil de kullanılsa, kondansatör de kullanılsa, manyetik bir belleğe dönüştürülmediği sürece ya da programlanabilir transistör (onu da okuyan genç arkadaşlar araştırsın) kullanılmadığı sürece gerçek bir ROM belleğe dönüşemez.

Bir diğer sakınca, belleği programlamak için probu değdirme süresi, konsansatörün şarjını sağlamak açısından uzamak zorunda kalacak. Bu da zaten güvenilirliği çok düşük olan devre için böyle bir uygulamayı yapmayı gereksiz kılmakta.

Her transistörün CE'sine kondansatör bağlamak, daha güzel projelerde kullanılacak 16 adet kondansatörün heba edilmesi anlamına gelir.

Peki ne oldu şimdi? ne öğrendik?

Teoride de olsa, son derece basit bir devre ile bir bilgiyi nasıl tutabileceğimizi anlamış olduk. Yöntem, devrenin çok ilkel olması açısından yeterli ve güvenilir değildi. Ancak, yine de, bazı temel noktaları anlamış olduk ki, yeni başlayanlar için faydalı olacağını düşünüyorum. Bilgisayara, programlamaya merakı olan yeni yetme gençlerin başlayabilecekleri son derece anlaşılabilir bir örnek oluştu.

Takip ettiğiniz için teşekürler.
Şurada bu konu ile ilgili güzel bir örnek devre var:
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,8747.msg78725/topicseen.html#msg78725



stk4221

Gardaş konuya fransiz kalsam da yanindayim devam.
Basit bir devreye elektronik sigorta eklemek için nasıl bir yol izlemeli
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

seron

#3
Alıntı yapılan: stk4221 - 28 Haziran 2020, 23:35:33Gardaş konuya fransiz kalsam da yanindayim devam.
Basit bir devreye elektronik sigorta eklemek için nasıl bir yol izlemeli
Bilmiyorum.
Amaç ne tam olarak?
Daha önce bir kitaptan çizdiğim güç kaynağında, elektronik sigorta hakkında transistör eşdeğeri terimi geçiyordu. O konudaki fotoya bir baksana açıklaması geçiyor. Son eklediğim güç kaynağı.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın