Pilli Güç Kaynağı (Temel Prensip)

Başlatan seron, 18 Mayıs 2020, 23:00:29

seron

Arkadaşlar gün geçmiyor ki aklıma birşey gelmesin. Ama önemli olan insanlığa fayda sunabilmek. Burada sunacağım şeyin insanlığa ne kadar faydası olur bilemiyorum ama bana olacağı kesin.

Devre yapımlarına ayıracak hiç fırsatım yok. Elimde artmış üj-bej eski küçük trafo var. Bunlarla güzel uygulamalar yapılabilirdi; ancak bunlarla yapılabilecek uygulamalar benim işime yaramıyor. Ben bu trafoları daha kötü projelere heder etmek istiyorum. ;D

Seron elektronik, ceryannı devreler nokda ğom'un in sponsorluğunda size ilginç bir devre sunuyor. :)

[attach type=image]13487[/attach]

Devre şemasında gördüğünüz iki devre de neredeyse birbirinin aynısıdır. Alttakini trafosuz adaptörle çalıştıracağımız için bir iki eleman değeri değişebilir.

-Bu devre ne işe yarıyor?


Bu devre, gücü düşük olan bir trafo kullanıldığında pil ya da batarya yardımı ile daha fazla güç elde edilmesini sağlıyor. Mesela benim elimde 0,3VA bir trafo var ve yaklaşık 300mA akım çekebiliyorum. Ama besleyeceğim cihaz benden 500mA istiyor... Pekala. Trafoyu alıp bu devreyi kurarak uygun bir pille beraber kutuluyorum, pil gücü kadar + trafo gücünün misliyle güç çıkışı elde ediyorum. Son derece basit mantığa sahip bu devrede eğer yük olarak kullanılacak cihazı stand-by konumuna alırsam, bu arada pil şarj oluyor ve beni her halükarda kurtarıyor.

Böylelikle küçük trafo ile yüksek güçlü güç kaynağı elde etmiş oluyorum.

Bu devreyi geliştirdim arkadaşlar. Bir iki cinsi mevcut. Şarjlı güç kaynağı olarak birini de paylaşmıştım, burada da paylaştım mı hatırlamıyorum paylaştım galiba. Yani yukardaki devre temel bir devre arkadaşlar, daha iyileri de elimde mevcut.

-Peki nasıl çalışıyor?

Devre, bir transformatör ya da seri bağlı bir kapasitörden güç alır. Doğrultulan akım, battery backup devresi vasıtasiyle pili şarj eder. Bu esnada seri bağlı diyodun anodundan referans gerilimi alan transistör çıkışa yol verecektir; girişte akım yoksa, fiş çekilirse, pil şarjlı dahi olsa transistör çıkış vermez. Çünkü bu devre elektrik yokken çalışan bir devre değildir; bilakis amaç, trafoya destek olmaktır. Bu yüzden pili yedek bir güç kaynağı olmaktan ziyade, destek kuvvet olarak kullanıyoruz. Aynen bazen güç kaynaklarının paralel bağlanması gibi. Dolayısıyla kullanıcı giriş gerili yokken pili kullanmamalıdır.

Devrede pil yerine lion teknolojisinden de istifade edilebilir. Lityum kontrol devreleri tatbik edilerek tam otomasyon sağlanarak, daha efektif ve mükemmel bir devre yapılabilir.  ;)

Devrenin yukarıdaki yalın halini KiCAD ile çizdim:

[attach type=image]13489[/attach]

Hatta denemek isteyen olursa diye baskı şemalarını PDF olarak ekliyorum.

Bu devreyi ilham aldığım konu da aha şuradadır:

https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,8573.msg78430/topicseen.html#msg78430

Seron elektronik, iyi çalışmalar diler.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın