Güç kaynağı yapmak istiyorum?

Başlatan Hattuşa, 08 Mayıs 2020, 02:48:41

Hattuşa

selam SERON agam, bir arkadaşım trafo başka bir arkadaşımda güç kaynağı kutusu hediye etti. elimdeki trafo 1 adet 9v ve 1 adet 30v çıkış veriyor. eldeki malzemeleri kullanarak güzel bir güç kaynağı yapmak istiyorum. nette elbette fazlasıyla güç kaynağı şeması vardır ama malum yaş ilerledi bi tutam saçım var onlarıda yolmak istemiyorum. tecrübe ve önerilerinizle işime yarayacak bir güç kaynağı şeması paylaşmanızı talep ediyorum.

benim en iyi bildiğim, hiç bir şey bilmediğimdir

seron

Bigün bu siteden kovulucam galiba... :du:

Şimdi pro-TR ağabey,

Daha önce de konuşmuştuk. Bu sitenin şu ana kadar gördüğün müdavimleri beni hep tanırlar. İpimle de kuyuya inmezler. Çünkü ben amiyane tabirle "alaylı" bir hobistim. Ne eğitim gördüm, ne de çok ciddi tecrübelerim oldu. Şimdi "güç kaynağı" gibi uzmanlık isteyen bir konuyu gelir bana sorarsan, resmen beni forum ahalisine rezil-ü rüsva etmiş olursun. Çünkü niye? Benim yapacağım en kral güç kaynağı, üç-beş transistörlü maksimum kayıplı dandikasyon bir devre olur. Bu devre senin işine yarar mı bilemem. Ama ortaya çıkacak şeyi ben beğensem, başkaları beğenmez.

Bu nedenle sana yapabileceğim en kral iyilik, topu başkasına atmaktır. :king: Forumda güç kaynaklarından fevkalade anlayan kişiler mevcut. İzinsiz isimlerini alıntılayıp da zoraki davet etmek istemem. Ben üzerime düşeni yapıp edeple işi ehline bırakmayı tercih ediyorum. Yok, ille sen yardım et dersen, ben de eli kolu bağlı biri değilim, araştırır eder uygun bir şeyler bulur gelirim. PCBsini de çizerim? Basar denersin. Çok olsa vakit kaybı olur...

Yanlış anlamayacağını umarak, internetim bitene kadar buralardayım. Bitmesin diye gıdım gıdım harcıyorum ama bugün yarın yarıda bırakacağı kesin.

Sen güç kaynağını ne amaçla kullanacaksan ve nasıl nasıl özellikleri olacak belirtirsen iş kolaylaşır.
Ayarlı güç kaynağı olacak o kesin. Akım sınırlaması nasıl olacak? Ne tür almaçları besleyeceksin? O trafo kaç VA? İmkanların neler, parça tedarik edebiliyor musun? detaylı detaylı net bir şekilde yaz. Kutu ölçülerini de belirt ki ona göre PCB çizebilelim.

Ben de senin için o transformatöre uygun birşeyler bakayım. Tersten başlamış oluyorum ama ne yapayım :)


Hattuşa

agam milletin ne olarak gördüğü umrumda değil, ilgin alakan yeter, ben her yaptığım devreyi çalıştırmış olsaydım bana güç yetermiydi,  bende hobistim, herneyse...
amacım akım ve voltaj kontrollü bir güç kaynağım olsun istiyorum. son verdiğin şema güzel gibi bunu deneyeli mi?

[attach type=image]13386[/attach]
benim en iyi bildiğim, hiç bir şey bilmediğimdir

cevat1

#4
Üstad;
Yapımı zor güç kaynağı devresi ile uğraşmak ister misiniz? (karantina günlerinde iyi gelir :)  )
Baskılı devre hazırlayabilir misiniz?
Elektronik bilginiz yeterli mi?
Akım ve gerilim ayarlı, çok kaliteli bir güç kaynağına sahip olmak ister misiniz?

Cevabınız evetse;


http://www.retro.co.za/zs1ke/projects/PrecisionPowerSupply/PrecisionPSU-Elektor-Dec-1982.pdf

https://electronics.stackexchange.com/questions/290326/precision-power-supply-elektor-december-1982


cevat1

#5
Üstad; bu devreyi hazırlamaya karar verirseniz. Takıldığınız yerde, teknik bilgi de yardımcı olurum.

Yukarıdaki devre beni aşar daha pratik bir devre lazım derseniz Adnan hocanın tasarladığı, güç kaynağı devresi vardı. Amatör işlerinizi görür. Ona bakabilirsiniz.

Hattuşa

CEVAT1 ustam elektronikte hoby olarak uğraşıyorum,
pcb çizerim, şema okurum, basicte ve c dilinde yazılım bilirim, hatta android ve pc için java da kullanırım.
1-2 firma için makerlikte yaparım ne dersen yaparım AMA
saçımı başımı yolamam zira bşr tutam saçım kaldı dağınıkta olsa kalsın istiyorum. şema güzele benziyor ama önce seron agam ne derse onu yapacam.
benim en iyi bildiğim, hiç bir şey bilmediğimdir

seron

#7
Merhaba pro-TR abi.
Aslında cevat1'in gösterdiği devre cillop gibi bir devre. Hani yapabilsem üretir satarım. Ama sen saç baş yoldurmasın madem diyorsun, O zaman bu işin en kolayı transistörlü basit yapılara düşmek... O koca trafo ve güzelim kutuya yazık olacağını düşünecekler ama ne yapalım. En güzel yol bildiğin yoldur.

Acaba rica etsek linkteki gevv'in en son yorumda paylaştığı zipi indirip layoutları pdf haline getirebilir misiniz?

Zip şifresi 320volt.com

Pro-TR abi boşsan sen de yapabilirsin. İçinde .lay6 uzantılı dosyalar var onlar bakır yüzey dosyası ve eleman yerleşim dosyaları olmalı. Bunları PCB ye basılmaya hazır mı değil mi? Sayfadaki ile aynı mı değil mi ona bi bakalım. Kafamıza birşey takılırsa buradan sorarız. İnceledikten sonra tamam abi bunların PCB'sini hazırla deriz devam edersin. Yorumlara göre sıkıntısız çalışıyomuş. Elemanları falan o entegreyi bi görim ben.

Hattuşa

#8
seron agam bahsettiğin dosyayı indirdim pcb dediğin gibi var, şemada bulunan bütün malzemeler elimde var, sadece 2k2 nin watlı olanı yok birde asıl yükü taşıyacak pnp tranzistor yok onun yerine elimde MJ2955 mevcut
aşağıdaki kılıfta okey dersen bu devreyi basacam
https://www.direnc.net/mj2955-15a-60v-pnp-si-power-transistor-to-3-mj-mje-transistorler-stm-25811-69-B.jpg
benim en iyi bildiğim, hiç bir şey bilmediğimdir

seron

Alıntı yapılan: pro-TR - 09 Mayıs 2020, 00:56:08seron agam bahsettiğin dosyayı indirdim pcb dediğin gibi var, şemada bulunan bütün malzemeler elimde var, sadece 2k2 nin watlı olanı yok birde asıl yükü taşıyacak pnp tranzistor yok onun yerine elimde MJ2955 mevcut
aşağıdaki kılıfta okey dersen bu devreyi basacam
https://www.direnc.net/mj2955-15a-60v-pnp-si-power-transistor-to-3-mj-mje-transistorler-stm-25811-69-B.jpg
Hmmm. Abi bu PCB yeniden çizilicek.
Sen şimdi acele etme.
O eksik parçaları da bul. İşi garantiye alalım. O bahsettiğin KT818'in alternatifi BD705 imiş. Muazzam bir soğutucuya ihtiyacın var ki zaten örnek plaket şemalarına bakınca adam sırf o transistör için ayrı T-Block yapmış ki ayrı bir şasiye vidalanabilsin. Resimlerdeki o soğutucuyu gördün değil mi? Bu da 75Wattlık bu transistörün soğutulmasının ne kadar önemli olduğunu bize gösteriyor. Güç kaynağımız 0-30V-3Amper olduğuna maksimum gücü kaba şekilde köylü mantığıyla 90W olarak belirleyebiliriz. Aslında şemadaki TO-220 kılıf yerine büyük TO-3 kılıf MJ15023 bir transistör kullanılsa da olurdu... Fiyatı 35 kusur lira... ::op

Neyse. Abi sen şimdi bu iki transistörlerden birini (KT veya BD) ve o wattlı direnci buluyorsun. Ben şimdi şemayı güzelce senin kullanabileceğin şekilde çizip bir iki gün içinde belki de yarın sana postalıcam. PDFleri basıp haşırt diye elemanları diziceksin. Sonra testlere geçicez.

Şayet benden hiç haber alamazsan, bil ki bir yerlerde deli gibi akşama kadar amatör devreler çiziyor olacağım. :ebebe:  :alsaa  :dass: 

Hadi  kolay gelsin. :)


Hattuşa

o zaman bende o elamanı sipariş edeyim, hafta içi anca gelir acele etme
benim en iyi bildiğim, hiç bir şey bilmediğimdir

seron

#11
PCB'yi bitirdim.

[attach type=image]13390[/attach]

[attach type=image]13392[/attach]

Şİmdi sıra, müsait olan herkesten devre şeması ile PCByi yanlışlık var mı diye kontrol etmesini rica etmek...

[attach type=image]13394[/attach]

ÖNEMLİ NOTLAR:

-Şemayı "güçlüsat" isimli bir uydudoktoru forumundaki birisi yıllar evvel çizmiş. Ben de aslı olmadığı için şemanın resmine bakarak  yeniden çizdim. Resimdeki "çalışıyor" dediği şemaya sadık kaldım. Ancak dikkatimi çeken bazı durumlar oldu. Mesela gevv'in 320voltta paylaştığı bu devrenin yapımcısı Rus, devre şemasında çeşitli revizyonlar yapmış. Fakat güçlüsat bu revizyonları pek dikkate almamış, ya da böyle uygun görmüş. Bu nedenle ana şema ile çizdiğim(aslında onun çizdiği) PCB birbirine tamamen uymayıp bazı komponentlerde eksiklik ya da farklılıklar görünmekte.

-Şemayı çizdikten sonra ana şemaya bakarak komponentleri numaralandırdım. Fakat yanlışlık yapmış olabilirim, çok yorucu bir süreçti, kafam resmen ...veren oldu. Bu nedenle bir önceki madde çok önemli.

-Ana güç transistörünün seçiminde bacak yapısı önem taşıyor. Devreyi yapacak kişinin buna da dikkat etmesi lazım.

-Entegrenin muadili var. Ama hangisine göre çizildi, ikisinin de pinoutları aynı mı bakamadım... özür. Hangisi uyuyorsa o seçile.

-Soru: Neden çizdin ki? Arşivin içinde baskı yok muydu?
Linuxlu bilgisayar kullanıyorum, şu anda layout dosyası veya proteus dosyası açacak program yok. İçindekileri siz görebiliyorsunuz ama ben göremiyorum. Pro-TR'ın bana gösterdiği devre SMD elemanlara göre çizilmiş, olmaz. Yani hem işi garantiye aldım, hem devreyi görmüş oldum, hem KiCAD pratiği yaptım, hem de işte burada sizinle paylaşmış sevaba girmiş olucam.

Hata bulursanız bildiriniz, tamamdır derseniz PDFleri paylaşayım.

Teşekkürler.


Hattuşa

hocam 2 sorum olacak pcb yi bende kontrol ederim henüz etmedim,
1. soru bahsettiğimiz tranzistoru bulamadım türkiyeden satın alabileceğim bu tranzistor veya muadili nerde satılıyor
2. soru elimde voltaj ve akım göstergesi var aşağıda ki resimdeki gibi nereye monte edeceksem yerlerine birer ped koyabilirmisin
https://www.direnc.net/0-100v-0-10a-dijital-voltampermetre-voltmetre-ampermetre-china-24645-80-B.jpg
benim en iyi bildiğim, hiç bir şey bilmediğimdir

seron

Nereye monte edeceksen mi... :du: Haaa güzel soru.
Projenin tam bitmiş halini elin rusu öyle bir yapmış ki kısadevre koruması şusu busu herşeyi var abi.  Bir adet komütatör ü de üj-bej dirençle ana şönte bağlayıp akım kademesi seçeneği sağlamış. Alternatif olarak da pot koymuş ki, sanırım ince ayar yapılabilsin. Ben böyle anlatım.

Lakin şimdi senin devrede bence pad koymaya gerek yok. Neden dersen, çıkış klemensi var orda görüyorsun. O klemense Vmetreyi direk bağlıcaksın. Resimde gösterdiğin ürünün detaylı özelliklerini bilmiyorum. Bazı ölçerler harici güç beslemesi istiyor bazıları da istemiyor. Ayrıca A ölçerinde bir şönt teli olması lazım. Şayet şöntlü ve harici besleme istemeyen bir ölçer ise o, o zaman işimiz kolay. Lakin değilse, biraz uğraştıracak demektir. Almışken şöntlü ampermetreli olandan al. Uğraşmayız. Şöntlü ampermetrede akım ölçme girişinin iki ucu kalın bakır bir telle kısadevredir. arkasında görünür. Harici beslemeli ölçerlerde V ölçme kablolarına ilaveten bir kablo daha olur. Bu da sabit 12V ister ve ayrıca devre kurmamızı gerektirir.

Bitti mi? Bitmedi. Ya sen bul ya ben sana çizeyim bir tane fan kontrol devresi yapıcaz. Trafonun 9V çıkışından güç alıp bu devre ile fan beslicez. Devrenin termal direncini ana güç transistörünün soğutucusuna bağlıcaz ki ısı artarsa marşa basar gibi bağırsın.

Transistörü araştırıyorum... Bulamazsak mecbur biryerlerden getirticeksin. Hiç mi bulamadın? Yukarda bahsettiğim goca şeyden alıcaksın 35-40TLye. Ama bu devrede nasıl bir modifikasyona neden olur onu hiç bilmiyorum. Birazdan dönerim.

Hattuşa

tamam usta ben o 9v ile +5v dişi usb çıkışı da yapmak istiyorum bazen sabit +5v çıkış lazım oluyor bazı MCU devreleri,arduino,stm32f kitleri ve  cep telefonu şarjı ihtiyaç olur diye düşünmüştüm. aldığımda akımölçerin shont direnci mevcut ben bağlarım sıkıntı yok, birde devrede iki ayarlı pot var R4 ve R13 bunların birisi akım diğeri v kademesi için değil mi? ya akım kontrolü olmasa da olur çok dert etme. fan kontrol devresini de ekleyelim iyi olur. basit bir lm35 ile soğutucunun yüzeyini takip edebiliriz. aga sensin ben sadece öneriyorum.
benim en iyi bildiğim, hiç bir şey bilmediğimdir

seron

Alıntı yapılan: pro-TR - 09 Mayıs 2020, 22:42:51tamam usta ben o 9v ile +5v dişi usb çıkışı da yapmak istiyorum bazen sabit +5v çıkış lazım oluyor bazı MCU devreleri,arduino,stm32f kitleri ve  cep telefonu şarjı ihtiyaç olur diye düşünmüştüm. aldığımda akımölçerin shont direnci mevcut ben bağlarım sıkıntı yok, birde devrede iki ayarlı pot var R4 ve R13 bunların birisi akım diğeri v kademesi için değil mi? ya akım kontrolü olmasa da olur çok dert etme. fan kontrol devresini de ekleyelim iyi olur. basit bir lm35 ile soğutucunun yüzeyini takip edebiliriz. aga sensin ben sadece öneriyorum.
Sırayla gidelim.
Evet 9V çıkış ile 5V elde ederiz. Ayrıca trafonun 30Vsine hiç ellemeden aynı uçtan fan bağlarız.
Şönt varsa sen de bağlarsın, zaten kolay. Yeter ki ampermetreyi çıkışa paralel yapma ;D
Evet o potansların birisi V diğeri A ayarı için ama hangisi hangisi devreyi çizerken baktım çözemedim.
Fan devresini de yaparız, nasıl istersen çizsek de olur hazır modül de olur.
Ekleyeceğim önemli birşey, PCB'nin vida yerlerinde dikkatli ol vidalar bakırlara çok yakın gerekirse plastik yükseltici kullan. Kartın hiçbir yeri topraklı değil. Dolayısıyla transistörü vidalarken şasi ile başka şeyin irtibatlı olmamasına dikkat et. Trafonun girişinde EMI filtre var onu hiç bozma direk bağlayalım... :du: aklıma geldikçe yazarım.
Kendi işime daldım sana transistör bakmayı unuttum ona da bir bakayım birazdan paylaşırım.

seron


Hattuşa

benim en iyi bildiğim, hiç bir şey bilmediğimdir

seron


seron

Alıntı yapılan: pro-TR - 09 Mayıs 2020, 23:02:46hocam buolması lazım
Olmazsa paralel yapmayı deneriz. İşin kesin çözümü ustaların katılımına bağlı. Değilse ben tek başıma bu işi kıvıramam. Ha yaparız olmazsa o zaman uğraşırız.

Hattuşa

#20
kıvırırız korkma en fazla (benim derince bir leğenim var çalışmayan kartlarımı koyduğum ölünce beni onunla gömün öteki tarafta davacı olacam onlara dediğim) onun içine atarız.
 bu arada baskıyı mirror yani terslemem gerekiyor mu direk mi basayım

birde firmanın birinde 120v 30A lık bir güç tr si var onu kullanabilirim
https://www.direnc.net/mj11015--30a-120v-pnp-si-power-transistor-to-204aa
benim en iyi bildiğim, hiç bir şey bilmediğimdir

seron

#21
Ben mirrorlu şekilde bastım zaten sen direk çıktı alıp karta basıcaksın. Hiç sıkıntı yapma direk basıp plakete bantla ütüle. Asitledikten sonra düz çıkacak. Aynı şey eleman yüzü için de geçerli. Eleman yüzünü de çıkart sana büyük faydası olur yerleştirirken.

Transistör için birşey diyemem abi. O kadar bilgim yok.

Hattuşa

seron agam senden ricam bi küçük kart çizimi daha yapabilirmisiniz? isis semayı ekliyorum. bu sema ile diğer 9v çıkışımdan fan kontrolü yaptım ayrıca USB çıkışıda yapacağım. şemada soğutucu yüzeyine yapıştıracağımız LM35 sıcaklık sensörünün çıkışını basit bir opampla 5.7 kat büyütüp başka bir opampla da karşılaştırma yaptırdım. şayet soğutucu ısısı bizim trimpotla set ettiğimiz ısı değerini geçtiğinde fanı açacak ve soğutmaya başlayacak güç kaynağımda buda olsun istiyorum. olur mu?
benim en iyi bildiğim, hiç bir şey bilmediğimdir

asma

Merhaba
Mj2955 kullanılabilir. Büyük soğutucuya monte edip kalın kabloya karta taşıyın.
BD139 için küçük te olsa soğutucu gerekebilir.
2k2/1W yerine 3k3 veya 3k9 gerekir. Yine 1W olmalı.
2k2, 30Vdc için kullanılmış. 30x1,41 için değeri yükseltilmeli.
Panel metre için ilave ped gerekmez ama isterseniz ekleyin.
Amper metre uçları kartın çıkışı ile güç kaynağı çıkış terminali arasına bağlanır.
Panel beslenmesini 9V üzerinden yaparsın(ilave Pet)
Ölçüm için iki ucu da çıkış ve gnd ye bağlayacaksın.
İki kaynağın gnd si birleşecek.
Takipteyim.
Kolay gelsin.

seron

#24
Alıntı yapılan: pro-TR - 10 Mayıs 2020, 01:26:19seron agam senden ricam bi küçük kart çizimi daha yapabilirmisiniz? isis semayı ekliyorum. bu sema ile diğer 9v çıkışımdan fan kontrolü yaptım ayrıca USB çıkışıda yapacağım. şemada soğutucu yüzeyine yapıştıracağımız LM35 sıcaklık sensörünün çıkışını basit bir opampla 5.7 kat büyütüp başka bir opampla da karşılaştırma yaptırdım. şayet soğutucu ısısı bizim trimpotla set ettiğimiz ısı değerini geçtiğinde fanı açacak ve soğutmaya başlayacak güç kaynağımda buda olsun istiyorum. olur mu?

Abi bunca şeye gerek var mıydı cidden :du: Tebrik ederim çok profesyonel düşünmüşsün ama bir iki sıkıntı var.
Ben bu devreyi çizemem. Çizsem de zaman alır ve yer kaplar.
İkincisi fanı transistör ısınana kadar çalıştırmayıp ısınırsa başlatmak bence iyi bir fikir değil. Çünkü ben belli bir ısıya kadar ısınmış ve hala yük besleyen bir komponentin belli bir ısıdan sonra soğutulmasının çok zorlaşacağını düşünüyorum. yani artık kontrolden çıkıyor ve bozulma eğilimine giriyor. Fan man soğutamıyor. Yanlışsam yanlıştır.
Bana soracak olursan basit bir 317 devresi kuralım
http://streampowers.blogspot.com/2013/08/controller-fan-speeds-using-lm317.html

Şayet beğenmedim dersen yine devam ederiz.

Düzeltme:

dikkatimi çeken bir durum daha var, usb çıkışı için LM7805 kullanmışsın olmaz. Hem ısı sensörünü hem usb çıkışlarını dayamaz o. Zaten piyasadakiler hep taklit. Hele telefon şarjı hiç olmaz abi. Ona ne yapabiliriz bilmiyorum. Ben 9V'yi doğrulttuktan sonra ayrı ayrı hat çekeriz dediydim.

seron

#25
9V çıkışından faydalanılacak devre ektedir.

Devrede
-USB Out,
-Fan Out ve
-V Metre Out çıkışları bulunmaktadır.

USB kaynağı için ayarlı ve ripple bastırıcılı LM317 devresi çizdim. ilave 10uF kondansatör ve 1N00X serisi diyot bunun için.

Fan için NTC'li LM317 devresi ayrıca bulunmakta. NTC referans değerine göre fan hızı yapılabilmekte.

V ölçer için hiçbir devreye gerek yok. Direk artı-eksiyi verdim gitti. Kısaca baktığım kadarıyla 4V-30V arası çalışabiliyormuş.

Ana filtreleme kondansatörünün eksi pininde bir sistem sıfır noktası oluşturarak bütün eksileri burada birleştirdim. Böylelikle özellikle USB'den 5V sağlamada daha temiz bir çıkış alınabilir ve devrelerin birbirini etkilemesi azaltılmış olunur. Esasen bu yöntem doğru değil. Eksi hattının kalın ve eleman bacaklarının doğrudan bu hatta bağlanmaları gerekiyordu. Ama sanırım böyle de olur.

Köprü diyot olarak KBL005 yazdım. Bacakları uymak şartıyla alternatif de olabilir.

LM317'den (orjinali) 1,5Amperden biraz fazla akım çekilebiliyormuş, dataşetlerde öyle yazıyor. Bu da 1Ampere kadar USB desteği ve de 250mA'lık bir fanın (maksimum hızda) rahat beslenmesi demektir. 

Bir yanlış varsa baskı PDFlerini inceleyip yanıt verebilirsiniz. Ektekiler PDF olduğundan rahatça neyin ne olduğunu görebilirsiniz.

Edit. neyse ekliyeyim şimdi üşenmeyin. Pro-TR abi sen de bakabilirsin.
[attach type=image]13400[/attach]

Hattuşa

tamam agam sen nasıl dersen bende eksik malzemeleri alayım özellikle şu amperi yüksek tranzistoru alacam hafta içi pcb yi hazırlamaya başlayayım
benim en iyi bildiğim, hiç bir şey bilmediğimdir

seron

#27
Alıntı yapılan: pro-TR - 10 Mayıs 2020, 21:14:45tamam agam sen nasıl dersen bende eksik malzemeleri alayım özellikle şu amperi yüksek tranzistoru alacam hafta içi pcb yi hazırlamaya başlayayım
İstediğin kadar zamanın var. Ben üzerime düşeni elden geldiğince yaptım. Sen zaten bilgiliymişsin bi sıkınıt yaşayacağını sanmam. yine de bir sorun olursa ben internetim olduğu sürece buralardayım. Bugün yarın bitecek dediydim ama ne hikmetse bu defa da bitmeyeceği tuttu.

Teşekkür ederim.

Kolay gelsin.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın