İki fonksiyonlu Gece Lambası Devresi

Başlatan seron, 19 Ocak 2020, 21:06:43

seron

Aslında konu başlangıç seviyesinekilere pek uygun gözükmüyor ancak konuyu açacak yer bulamadım.

Devamlı prizde kaldığında kendini şarj eden,

Elektrik varken GECE LAMBASI,
Elektrik yokken ACİL AYDINLATMA-IŞILDAK olarak kullanılabilecek basit bir devre çizdim.

Devreyi henüz denemesem de çalışmaması için bir neden göremedim.

[attach type=image]13012[/attach]

Devre için yorumlarınızı belirtebilirsiniz. Priz voltajını düşürerek kendiliğinen renk değiştiren LED'e bağladım. Bu LEDler 3V gerilim uygulandığında kendi kendine sırayla renk değiştirirler. Bu LED "gece lambası" işlevini yürütecek. Eğer şebekedeki enerji kesilirse, bu defa 1 ya da 2 pille çalışan jül hırsızı devreye girecek ve kenisine bağlı 5 adet beyaz standat LED'i yakacak. Böylelikle aynı zamanda bir ışıldak olarak da kullanacaksınız...

Devreyi koyacağınız kap kutusunda özgürsünüz. Plastik sakız kutuları denenebilir. Ya da uygun bir proje kutusu yapılabilir. Pleksi gibi malzemeler ile kendi tasarımınızı daha estetik şekilde yapabilirsiniz. Devre kartını düzgün çizer de, pleksi içerisine gömerseniz, yarı şeffaf ya da tam şeffaf bir ürün ortaya çıkar.  Aşağıda paint ile bir tane örnek çizdim...



Tabi ki bu sadece bir örnek. Daha estetik de yapılabilir.

Maalesef devreyi maliyetli kılan bir unsur var o da pil. Bu cihazda şarjlı ni-mh pil kullanmak gerekiyor. 1 veya 2 pil kullanılabildiğini zaten belirtmiştim. Bu pillerin ülkemizdeki fiyatlarına dikkat edildiğinde 3-5TL'lik cihaz bir anda birim olarak yukarılara fırlıyor. Çinko-karbon pil de kullanılabilirse de, aktığı zaman değiştirebilme ve ortalığı batırma durumundan dolayı tercih etmemek daha doğru olur.

İkincisi, devre kutularına baktığımız zaman arkadaki fişi görüyorsunuz resimde orayı yapmak cidden sıkıntı.

Neyse. Ola ki yapmak isteyen olursa buyursun yapsın denesin.

ÇALIŞMAZSA

-Eğer devreyi fişe taktığınızda ışıldak fonksiyonu çalışmıyorsa, transistör giriş gücünün fazla dalgalı olması nedeniyle kesime gitmiyor demektir. Bunu çözmek için diyot köprüsünün hemen çıkışındaki 100nF kondansatörü 1uF yapmak sorunu çözebilir.

-Şayet gece lambası yanmıyor ya da kör yanıyorsa (renk değiştiren LEDlerin huyunu suyunu bilmiyorum), kendisine seri bağlı 33k direnci daha küçük bir değer ile değiştirebiliriz.

-Jül hırsızı devresinin çalışmamasının tek bir nedeni olabilir: bobinin yanlış bağlanması. İnternet üzerinden jül hırsızı bobin uçlarına bakıp ne demek istediğimi anlayabilirsiniz.

Bunun dışındaki sorunlar bozuk parça ya da temas (soğuk lehim gibi) sorunlardan kaynaklanır, değilse devreniz çalışacaktır.

Son olarak renk değiştiren LEDlerin bulunması ve temin edilmesi biraz sıkıntılı olabilir. Yeşil renk parlak LEDlerden gayet güzel gece lambası yapılabiliyor denedim. Yok kardeşim, ben ayda yılda hanımla romantizm yapıcam derseniz ;D  :P kırmızı ve beyaz kombinasyonuyla böyle pembemsi hoş ve loş bir ortam sağlayabilirsiniz. Paralel şekilde 5 taneye kadar renkli LED kullanmanızda bir sakınca görmüyorum. Yeter ki aynı tip ve renk olsunlar.  Seri dirençlerini de düzgün seçmelisiniz.

Eeee, artık benden vermesi, sizden yapması.
Varsa bir diyeceğiniz deyin.
Ben yaptım, güle güle kullanın.
Kullandıkça beni hatırlayın.

Haydi eyvallah...


Hattuşa

benim en iyi bildiğim, hiç bir şey bilmediğimdir

seron

#2
GÜNCEL.

Tekrar merhabalar. Cihazın KiCAD ile PCBsini çizdim. Devreyi de kırmızı ya da yeşil LEDler ile ve tek pille çalışacak şekilde güncelledim. Ufak tefek düzeltmeler yaptım.

DEVRE:

[attach type=image]13018[/attach]

ÇİZDİĞİM PCB:

[attach type=image]13020[/attach]

Bir terslik göremedim. Kontrol edip bu olur derseniz baskı şemalarını da isteyene pdf olarak veririm.

[attach type=thumb]13022[/attach]

[attach type=thumb]13024[/attach]

[attach type=thumb]13026[/attach]

NOTLAR:

Devre şemasında 1 adet gibi görünen renkli LED sayısı 5'e çıkmış, birbirine seri bağlıdır. Seri direncin değeri 10k'ya çekilmiştir.(ne kadar doğruysa)

iki pil kullanılması ve "bir adet" yanar dönerli LED kullanılması tercih edilirse  elektrik yokken pilden gelen ters gerilimin bu ledi beslemesini engellemek için 47ohma bir adet diyot ekledim. Şu anda bu devrede gerek yok ama ne olur ne olmaz.

Jül hırsızı çıkışındaki bir adet LED, aslında birbirine paralel 5 adet beyaz LED'i temsil etmektedir.

Orjinal devrede BD tipi transistör gösterilmesine rağmen PCB'de BC serisi transistör koydum. Dayanıklı olup olmayacağı açısından bir bilgim yok. Yoruma açıktır. İsterseniz 2N serisi transistör de tercih edilebilir. Peki neden böyle yaptım? BD gurubu transistörlerin bacakları kafamı karıştırıyor beyz uç kenarda, pdflerden tesbit edip bağlarken çok kafa yoruyorum, fazla mesai yapıyorum. BClere güvenmiyorsanız 2N2222 ve 2907lerden de faydalanabilirsiniz uyarsa. Değilse olmaz diyen çıkarsa PCByi günceller yine BD serisi takarım.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın