KiCAD ile Basit Testler İçin Basit Güç Kaynağı

Başlatan seron, 20 Aralık 2019, 18:34:31

seron

Başka bir forumda bir ağabey ile görüşüyorduk. Kendisi bir konu açmış birşeyler soruyordu, orada muhabbet ederken elindeki mikro denetleyicili devre için son derece basit bir güç kaynağı yaptığını ve seri üretip sattığını, bu yapmış olduğu uygulamalardan şu ana kadar bir şikayet gelmediğini söyledi.

Mikro işlemci ile kontrol edilebilen devresi için 3,3V veya bazen 5V basit güç kaynağına ihtiyaç duyuyormuş. SMPS güç adaptörlerinin sayısı fazla kullanacağı için fiyat olarak uygun olmadığını, bu yüzden kendisi böyle bir çözümle idare ettiğini söyledi. Devre ne mi dersiniz? AC girişine hani şu seri kondansatör bağlıyoruz ya ondan yani kapasitif reaktans devresi :)

Abi etme eyleme falan dedim, yok len yıllardır kullanıyorum şimdiye kadar bir arıza ya da sıkıntı çıkmadı diyor. Eh, madem yapılabiliyor, ben niye yapamıyayım? Nedir bu atla deve değil ya. Bugün biraz boş zamanım oldu şunu çizip koyayım ortaya dedim. Hem KiCAD ile alıştırmalar yapıyorum programı iyice öğrenmiş olurum diyerekten sizinle de paylaşayım istedim.

Devremiz son derece basit bir yapıya sahip olup, sadece plaket ve komponent maliyeti 5TLyi bile bulmaz. Delikli plakete bile yapabilirsiniz. Girişte seri bağlı 330nF akımı amiyane tabirle öldürürür. Doğrulttuktan sonra 2,2uF-350V yeterli olur sanırım. Gücün aktif olduğunu göstermek için 12k üzerinden kırmızı LED bağladım. 5V zener diyoduna seri 330 Ohm direnç, yarım watt değerindedir. Şayet daha fazla akım eldesi için girişteki seri kapasitörü 470nF'ye yükseltecekseniz, bu defa 1W yapmalısınız. 680nF için bu kez direnci 470Ohm-2W yaparsanız sevinirim... :) Devre çıkışında boşta iken biraz güç toplaması açısından, zenerden sonra 22Ohm dirençten sonra iki adet 1000uF-6,3V kondansatör paralel bağladım. Sanırım fazlasıyla yeter.

[attach type=image]12800[/attach]

[attach type=image]12798[/attach]



Devreye ait BAKIR ve ELEMAN PDFleri ile KiCAD proje dosyaları ektedir. Ekleri görebilmeniz için üye olmanız veya giriş yapmanız gerekir.

Devre güvenli bir devre değildir. Tüm yollardan kontrol kalemi ile bakınca ışık görürsünüz, bu doğaldır. Dolayısıyla fişte iken devreye ellemeyin.

Bir önceki maddeyi dikkate alarak, test edeceğiniz devreleri bununla besleyecekseniz, muhakkak şebeke ceryanından izole cihazlarda deneyin.

Olabilecek hiçbir hasardan sorumlu değilim. Yok dememiştin, yok bilmiyordum, görmemiştim anlamam.

ÖNEMLİ BİR NOT DAHA!!!

Eğer 3 ila 3,3V çıkış istiyorsanız, zener diyonunun yerine 3V'lik BEYAZ ya da MAVİ LED bağlayınız... Zener diyodu gibi tıkama yönünde değil iletim yönünde bağlayın. Bu durumda LED direncini de değiştirmeniz gerekecektir. Göreceksiniz ki  çıkışta 3 ila 3,3V sağlıklı gerilim var...

Yapıp kullanırsanız güle güle kullanın. Ekler aşağıda...



manipulator

Çinlilerin ucuz cihazları haricinde bu devreyle karşılaşmadım. Bu işin seri üretimini yapıp mcu da kullanmak pek akıl karı değil.

- Devre şebekeden izole değil, çarpılma riski var.

- İşlemcinin şebekedeki piklerden dolayı durduk yere reset atma ihtimali var.

- Zener diyot mikrodenetleyici beslemek için güvenilir bir çözüm değil.

asma

Alıntı yapılan: manipulator - 21 Aralık 2019, 00:02:37Çinlilerin ucuz cihazları haricinde bu devreyle karşılaşmadım. Bu işin seri üretimini yapıp mcu da kullanmak pek akıl karı değil.

- Devre şebekeden izole değil, çarpılma riski var.

- İşlemcinin şebekedeki piklerden dolayı durduk yere reset atma ihtimali var.

- Zener diyot mikrodenetleyici beslemek için güvenilir bir çözüm değil.
Ben bazı uygulamalarda rastlıyorum. Ucuza kaçmanın , yerden tasarruf etmenin sonucu bu yola başvuruyorlar herhalde.
- Çarpılma riski ile iş yapılmaz. Bu risk göze alınamaz.
- Zener diyot belirli şartlarda oldukça güvenilirdir.
 Sonuç: Ben kullanmam , tavsiye de etmem.

seron

#3
Yorumlarınız için teşekkür ederim.
Gayet mantıklı yorum yaptınız. Ben de aynı fikirdeyim ama yapan yapıp satıyor...
Ne diyelim, hayırlısı.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın