Uydu alıcıdan saat yapmak

Başlatan 07 Osman, 18 Ocak 2017, 23:05:34

07 Osman

Merhaba arkadaşlar,

Elimde resimde görülen digitürkün sd uydu alıcısı var. Bu uydu alıcısının kapalı durumda iken ekranındaki saati  sürekli kendisini güncel tutuyor. Yani arkasına anten kablosu bağlı olduğu sürece güncel saat bilgisini türksattan alıyor. Yani elektrik falan kesilince saat sıfırlanmıyor. Bende bunun led displayini daha büyük olanları ile değiştirerek (5cm lik display örneğin) dijital bir saat yapma fikri gelişti.  Tabii olabilirliği siz değerli üstadların fikirleri sonucunda ortaya çıkacak.

1- Uydu alıcıdaki led display 4 lü,  ama benim linkte gösterdiğim 57 mm lik displayler tek li. Bundan dört tane alınıp birleştirilerek bu saat oluşturulabilir mi?

Birinci link ve resim kullanmak istediğim  led display.  Diğerleri  uydu alıcıya ait devre resimleri  olur mu bir bakın bakalım.

https://www.direnc.net/57mm-katot-display














mustafayilmaz

Güzel proje hocam.

Kart üzerindeki 7 segment ekranın datasheetine ulaşarak ile veya ölçü aletiyle uçlarını bulabilirsiniz. Yeni alacağınız display ile kart üzerindeki displayin ortak katot /anot özelliğini kontrol edin. (aynı tip olması işi kolaylaştırır.)

Hatta 74hc164'ün data pinlerini cihazın arkasından bir kabloyla dışarıya da alabilirsiniz. Böylelikle cihazın orjinalliğini bozmamış, az kabloyla işi bitirmiş olursunuz.

Kısaca;
Haberleşme için; 74hc164 
Tampon olarak; ULN2003 (Display akımına göre seçilmesi  daha uygun olur.)
Ayrıca displayler kullanacaksınız.

Zor olan şemayı çıkarmak. Kolay gelsin.


olc technics

Alıntı yapılan: mustafayilmaz - 19 Ocak 2017, 02:46:37Güzel proje hocam.

Kart üzerindeki 7 segment ekranın datasheetine ulaşarak ile veya ölçü aletiyle uçlarını bulabilirsiniz. Yeni alacağınız display ile kart üzerindeki displayin ortak katot /anot özelliğini kontrol edin. (aynı tip olması işi kolaylaştırır.)

Hatta 74hc164'ün data pinlerini cihazın arkasından bir kabloyla dışarıya da alabilirsiniz. Böylelikle cihazın orjinalliğini bozmamış, az kabloyla işi bitirmiş olursunuz.

Kısaca;
Haberleşme için; 74hc164 
Tampon olarak; ULN2003 (Display akımına göre seçilmesi  daha uygun olur.)
Ayrıca displayler kullanacaksınız.

Zor olan şemayı çıkarmak. Kolay gelsin.



Peki öyle yapmadan, direk displayın pinlerine kabloları lehimlesek, kabloları arkadan çıkarıp, birer transistör yardımıyla güçlendirip displaylara aktarsak, daha kolay olmaz mı? Anod displaylar, lojik devrelerde sürülebilirliği nedeniyle en çok tercih edilen displaylardır. Ayrıca kullanılan displayın, segment pinleri içten bitişiktir. a, b, c, d, e, f ve g pinleri katot, display seçme pinleriyse anottur.  Bu baskı devre tasarımında büyük kolaylık sağlar.

mustafayilmaz

#3
Alıntı yapılan: olc technics - 19 Ocak 2017, 10:53:05Peki öyle yapmadan, direk displayın pinlerine kabloları lehimlesek, kabloları arkadan çıkarıp, birer transistör yardımıyla güçlendirip displaylara aktarsak, daha kolay olmaz mı? Anod displaylar, lojik devrelerde sürülebilirliği nedeniyle en çok tercih edilen displaylardır. Ayrıca kullanılan displayın, segment pinleri içten bitişiktir. a, b, c, d, e, f ve g pinleri katot, display seçme pinleriyse anottur.  Bu baskı devre tasarımında büyük kolaylık sağlar.

O şekilde minimum 12-13 ayrı kablo gerekir.

olc technics

#4
Alıntı yapılan: mustafayilmaz - 19 Ocak 2017, 12:49:32O şekilde minimum 12-13 ayrı kablo gerekir.

Haklısınız hocam.

@07 Osman
HC164 den çıkan 8 uç olmalı, disp. segment pinlerine bağlı (0v da aktif oluyor). Hane seçme pinleriyse PNP transistörlerin kolektörleriyle sürülüyor.

HC164 ün çıkışına ULN 200x olmuyor. Tetiklenmesi için negatifi pozitife çeviren bir pnp transistör kullanılmalı. Hatta ULN200x e bile gerek kalmayabilir. Hane seçme ise, PNP transistörlerinin kolektörlerinden alınıyor. Buraya da NPN transistör gelecek.

74HC164 ü Google layıp, uygulama hakkında fikir edinebilirsiniz.

http://www.bristolwatch.com/picaxe/74hc164_demo.htm

Not: Yalnız kaş yapayım derken göz çıkarmamak gerek. Ben sadece resimlere bakarak fikir edinmeye çalıştım. Ve anladıklarımı yazdım. Yani sorumluluk kabul etmiyorum. Anlayabildiğim kadarıyla da, Hane bilgisi MCU dan alıyor. Segment sürme işi de HC164 e kalıyor.

07 Osman

#5
Ben, bu kadar detay olabileceğini düşünmemiştim.  Ben şöyle düşünmüştüm; 4 adet yeni led display alırım, onları bir güzel ayrı bir kutu, pcb, plastik her neyse oraya dizerim, sonra bu devredeki 4 lü displayi sökmeden ayaklarına kablolar leğimleyerek yada illa sökülmesi gerekiyorsa  karttan sökerek onun bacaklarını yerlerine leğimlediğim kabloları  yeni displaylere leğimlerim.

Sizin bahsettiğiniz gibi  entegre ile sürme işleri bana birazcık yabancı.  Tamam elimiz havya tutar, meslek lisesi elektrik mezunuyuz da  ama, bu daha fazla elektronik bilgisi gerektiren bir şey.

olc technics

Alıntı yapılan: 07 Osman - 19 Ocak 2017, 14:16:04Ben, bu kadar detay olabileceğini düşünmemiştim.  Ben şöyle düşünmüştüm; 4 adet yeni led display alırım, onları bir güzel ayrı bir kutu, pcb, plastik her neyse oraya dizerim, sonra bu devredeki 4 lü displayi sökmeden ayaklarına kablolar leğimleyerek yada illa sökülmesi gerekiyorsa  karttan sökerek onun bacaklarını yerlerine leğimlediğim kabloları  yeni displaylere leğimlerim.

Sizin bahsettiğiniz gibi  entegre ile sürme işleri bana birazcık yabancı.  Tamam elimiz havya tutar, meslek lisesi elektrik mezunuyuz da  ama, bu daha fazla elektronik bilgisi gerektiren bir şey.

Aslında ilk iletimde ifade ettiğim buydu. Ancak, Mustafa hocam, haklı olarak "O şekilde minimum 12-13 ayrı kablo gerekir." dedi. Yani kullanışsız ve zahmetli. Ayrıca, mevcut devre tasarımı, o koca displayları taşıyabilecek mi? bu da mühim.

07 Osman

#7
Valla o şekilde olsa benim için daha iyi. Yani en azından ben o şekilde yapabilirim.  Aradaki kablo sayısı önemli değil. Bu arada yeni aldığım displayler  o kart üzerine değil başka bir yere monte edilecek ve o devreden gelen kablolar ile birbirine bağlanacak. Önemli olan, eğer bu şekilde olabiliyorsa;
1- Öncelikle  mevcut display ve alacağım displayın ortak anot veya katot  aynı özellikte olmalı değil mi ?
2- Mevcut 4 lü displayi sökmeden ortak anot mu yoksa katod mu olduğunu nasıl anlarım ?

seron

#8
Alıntı yapılan: 07 Osman - 19 Ocak 2017, 16:30:051- Öncelikle  mevcut display ve alacağım displayın ortak anot veya katot  aynı özellikte olmalı değil mi ?
Evet.
Alıntı yapılan: 07 Osman - 19 Ocak 2017, 16:30:052- Mevcut 4 lü displayi sökmeden ortak anot mu yoksa katod mu olduğunu nasıl anlarım ?
Piyasadaki hemen her display'ın datasheet dediğimiz pdf klavuzu vardır. yoksa da kolayca bu bilgilere ulaşılabilir.

Ben bu iş olur mu olmaz mı bilmiyorum ama, yukarıda sorduğunuz sorular, yapacağınız işin kilit noktası işte.
Değilse ayrı ayrı kablo çekmek uğraştırsa da asıl mühim olan bu değil. önemli olan uygun display bulabilmek. 

Verilen resimlerde displayın bacak bağlantı noktaları kart üzerinde işaretlenmiş. Usta kişiler bu bacaklara bakarak uygun adette tek segment displaylardan aldırarak işi şıp diye çözebilir. asıl displayı da sökersiniz, böylece sürücü devreye aşırı yüklenme olmaz.
kolay gelsin.

olc technics

Şema çizmek biraz zamanımı aldı. İlk önce display ın model numarası nette taratılır ve datasheet i bulunur. Ds. bulunamıyorsa, ölçü aletini buzzer (diyot simgesine) ayarlanır. Cihazın beslemesi kesilir!!! Pinleri tespit edilip kağıda yazılır. Kablo 13 lü olmalıdır. Eski bilgisayarlarsa kullanılan 25 pinli paralel port kabloları soketleriyle birlikte iş görebilir. İstenildiği zaman sökülüp takılması daha avantajlı olmasını sağlar. Diyafon kabloları kaç pinli oluyor bilmiyorum ama, uzun mesafede aktarım için kullanılabilir. 12 kablo display ın uçlarına lehimlenir. Biri de Eksi (Toprak - cihazın devre kartına lehimlenebilir)

Gereken malzemeler
Dört adet ortak anod display (modeline, rengine uygulamacı karar verir)
8 adet BC327 PNP transistör
4 adet BC337 NPN transistör
12 adet 1N4148 diyot
12 adet 4K7 1/4w direnç
12 adet 10k 1/4w direnç
8 adet direnç Değer veremiyorum, display modelini bilmediğim için... displayların segment gerilimlerini sınırlamak için kullanılacak.
Malzemenin net miktarıdır. Fazladan alınmasında bir sakınca yoktur ;D .

Diyotlar (1N4148) mevcut sisteme zararı olmasın diye konulmuştur. R1 dirençleri beys sınırlaması, R2 ise, beys polarması vermek için kullanılmıştır. Kullanılan transistörler, aynı zamanda gelen sinyali evirip güçlendirme prensibiyle çizilmiştir.

Sanıyorum şimdilik bu kadar.

07 Osman

Anlamadığım konu, şemaya göre bakarsak her display için bu kadar malzeme mi lazım :)  Yani bu kadar malzeme *4  şeklinde mi olacak ?

olc technics

#11
Alıntı yapılan: 07 Osman - 19 Ocak 2017, 23:38:46Anlamadığım konu, şemaya göre bakarsak her display için bu kadar malzeme mi lazım :)  Yani bu kadar malzeme *4  şeklinde mi olacak ?

Hayır, Kullanılacak 4 displayında segment pinleri birleştirilecek. Şemanın sağ üst kısmındaki, display modeline bakılarak hangi segmentin (parçanın) nasıl isimlendirildiği yazdım. Her dört displayında a,b,c,d,e,f,g ve nokta pinleri, hatta varsa ekstra pinler (alacağınız displayda muhtemelen olmayacak, gerekiyorsa özel olarak oluşturalacak. Örneğin saat için iki nokta üst üste segmentleri ekstra olarak iki ledle oluşturulacak) diğer displaylarla birleştirilecek. Burada bir soru sorayım: Cihaz sadece kapalıyken mi saati gösteriyor yoksa hem açık hem kapalıyken mi? Saat sürekli gösteriliyorsa, ortadaki iki nokta üst üste ledlerini sürekli yanmasında bir sakınca yok. Bu durumda, işimiz biraz daha kolaylaşıyor.

Şemadaki her kısımdan 4 tane yapılmayacak. Şemadaki sadece sol üst kısımdaki NPN transistörlü kısımdan 4 adet olacak. Malum 4 hane var ve, her hanenin sürülmesinde 4 NPN transistör ve ilişkili elemanlar kullanılıyor. Segmentler birleşeceği için, her bir segment ti sürmeye 1 PNP transistör ve ilişkili elemanlar kullanılacak. Ve toplamda 8 PNP transistör bulunuyor.

Güç kaynağı; cihazın dahili güç kaynağı bu iş için yeterli gücü verebilir mi bilmiyorum. Ayrı güç kaynağı tavsiye edebilirim. Eski cep telefonu şarjı bulursan işini görecektir. Zaten çoğu 5 v veriyor. Bize gereken de bu.

Bir şema daha çizdim. Bu defa daha anlaşılır. Kurulacak sistemin tamamını içeriyor.

07 Osman

Cihaz kapalıyken saati gösteriyor. Malumunuz üzere açıkken kanal numarasını gösteriyor.

olc technics

Alıntı yapılan: 07 Osman - 23 Ocak 2017, 17:04:24Cihaz kapalıyken saati gösteriyor. Malumunuz üzere açıkken kanal numarasını gösteriyor.

Peki... Displayın pinlerini tespit edebildik mi?

Ayrıca orjinal display ı kullanmayacaksan iptal edebilirsin. Böylece işin daha da kolaylaşır. Display ın yaptığı fazla bir iş yok. Saati, kanal no su gösterir, hepsi bu kadar.

07 Osman

Arkadaşlar ilgi ve alakanıza çok teşekkür ederim öncelikle. Ancak çalıştığım dairede tek kalmam nedeniyle işlerim oldukça yoğunlaştı. Bu nedenle projeyi geçici süreliğine askıya aldım.  Yardımlarını esirgemeyen  arkadaşlara, özellikle de sayın  @olc technics  'e çok teşekkür ederim.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın