IR 16 GÖZLÜ BARİYER

Başlatan canercelebi, 25 Ekim 2008, 18:54:38

canercelebi

merhabalar,
sıralı 16 gözü olan, sadece kendi ir ledinin bilgisini gören yani diğer gözlerin ışığından etkilenmeyen, arasına bir engel girdiğinde hangi gözün arasına engel girdiği bilgisini veren bir bariyer yapmak istiyorum. pic basic pro ile yazmak için uğraşıyorum ancak başaramadım. yardımlarınızı acilen bekliyorum, teşekkür ederim. her gözün ayrı kodu olsun diye uğraştım birbirlerini etkilemesinler diye, bir kaç deneme yaptım arasına engel girene kadar sorun yok ancak veri yolu kesilince istediğim etikete yönlendiremiyorum. (SERIN2 komutuyla deniyorum)

mhoca

Senkronizasyon için dört bitlik bir tarama yapmalısınız. Vericiler ve alıcıları sıralı çalıştırmalısınız.  Farklı - diğer verici alıcıların uzağında - bir verici ile bigi gönderip bu bilgi ile göndermeyi ve almayı ayarlamalısınız. Örneğin 0001 bilgisini gönderip alıcı sistemi yönlendirmelisiniz. Alıcı bu sıralamadaki alıcıdan bilgi beklerken verici devre sacece bu alıcının etkileneceği sıralamadaki ır ile bilgi göndermelidir. işlem bitince yeni bir kod göndererek - örneğin 0010 gibi - ikinci alıcı ve vericiyi aktif edebilirsiniz. Böylece 16 verici ve alıcının etkilenmemesi sağlanabilir. Eğer daha güvenli bir sistem yapmak isterseniz alıcı bilgiyi alınca vericiye alındı bilgisi gönderebilir. Bu yöntem biraz külfet getirsede çalışmanın başarısına katkıda bulunur. hatta alınan bilgi doğrulama için vericiye bildirilebilir.  İkinci bir yöntem ise maltipleks çalışma olabilir. İlk olarak bütün ledler aynı anda yanarak bilgi gönderileceğini bildirir. Verici ve alıcı çalışmaya hazırlanır. çalışma sıralamasını Alıcı ve verici kendi içinde ayarlar. Verici bri numaralı ır ile bilgi gönderirken alıcı sadece bir numaralı alıcıyı izler. Sonra  iki numaralı verici ve alıcı çalıştırılabilir. Son  alıcı ve vericinin çalışması bitince işlem tekrarlanır. Ancak bu yöntemde senkronizasyon biraz problem yaratabilir. Umarım yardımcı olabilir. Başarılar dilerim. Sonucu paylaşırsnız mutlu olurum.

canercelebi

merhaba mhoca,
ilginiz için teşekkür ederim. bu yöntemleri deneyeceğim, sonuçtan kesinlikle haberdar edeceğim sizi saygılar.

canercelebi

#3
hocam merhaba,
sırayla tarama yöntemini denedim ancak başaramadım. başarılı oldum ancak çok yavaş tarama yaparsam oluyor. saniyede en az 20 kez tarama yapmam gerekiyordu. sağlıklı çalıştıramadım.
ilginize teşekkür ederim. saygılar.

canercelebi

sayın hocam merhaba,
bu sensörler kitaplarda çok güzel anlatılıyor ancak uygulamaya gelince çok zormuş. yine yardıma ihtiyacım var, sizi yoruyorum ama internette okumdığım kaynak kalmadı.
foto transistör kullanıyorum. ir led ışık veriyor karşısında foto transistör bu ışığı görüyor araya bir cisim girince transistöre ışık gelmediği için yalıtımda oluyor. buraya kadar herşey güzel. güneşe çıkınca bizim foto transistör devamlı iletimde kalıyor. güneş ışığından etkilenmemesi için neler yapabilirim. teşekkür ederim.

mhoca

Direkt göneş ışığını alamayacak şekilde yerleştir mesela bir boru parçasının içerisine. Önüne koyu renkli prexiglas yerleştir. Koyu füme olabilir. Deney sonucunu merak ediyorum. Birde uzaktan kumanda alıcı sensörü kullanırsanız güneşten etkilenmez. Başarılar
 

mhoca

Caner bey sonucu merak etmekteyim ne oldu çözebildiniz mi? İyi çalışmalar.

canercelebi

sayın hocam,
özür dilerim; uzun zamandır yazamadım sizi de bekletmiş oldum. söylediğiniz yöntemleri denedim en etkili olanı uzaktan kumanda alıcılarındaki gözleri kullanmak oldu. yardımlarınız için çok teşekkür ederim. saygılar.

mhoca

Konunun çözülmüş olması sevindirici. İyi çalışmalar.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın