lm 338k yardım

Başlatan aydede, 28 Mart 2016, 18:54:06

aydede

[IMG]https://elektronikprojeler.com/in/image.php?di=14OX[/img]

sevgili ustalarıma saygılar önce bu devreyi yaptım fakat aküye bağlayınca voltaj 25 e kadar çıktı led direk yanıyor buton bir işe yaramıyor gibi devrenin çalışıp çalımadığı hakkında bilgi verirmisiniz yada eksikleri hakkında.



bunu da yaptım bu da 13 voltta kaldı bir de pot çalışmıyor bunda yardım ederseniz veya bu voltaj regülatörü ile çalışan sağlam bir devre varsa çok memnun olurum.
son soru maksimum kaç amper akü şarj eder bu alet. kurşun asit aküler için kullanılıyor diye biliyorum akü cinsini soracak olursanız
not: ilk devre lm338k nın datasheet ten alınmıştır.

aydede


Adnancoskun

Alıntı yapılan: aydede - 28 Mart 2016, 18:54:06[IMG]https://elektronikprojeler.com/in/image.php?di=14OX[/img]

sevgili ustalarıma saygılar önce bu devreyi yaptım fakat aküye bağlayınca voltaj 25 e kadar çıktı led direk yanıyor buton bir işe yaramıyor gibi devrenin çalışıp çalımadığı hakkında bilgi verirmisiniz yada eksikleri hakkında.



bunu da yaptım bu da 13 voltta kaldı bir de pot çalışmıyor bunda yardım ederseniz veya bu voltaj regülatörü ile çalışan sağlam bir devre varsa çok memnun olurum.
son soru maksimum kaç amper akü şarj eder bu alet. kurşun asit aküler için kullanılıyor diye biliyorum akü cinsini soracak olursanız
not: ilk devre lm338k nın datasheet ten alınmıştır.
1. devrede opampın çıkışındaki diyodu sökerek bir deneyin, bu durumda led sönmeli
eğer sönmüyorsa transistörünüz bozuk veya yanlış bağlıdır
eğer led sönüyorsa R2 15 ohm  (15R) değerini değiştirerek ledin sönmesi sağlanabilir.
Burada bir diğer önemli değer ise R6 0R2 yani 0.2 ohm olan dirençtir, o direncin de sağlam ve doğru değerde olduğuna dikkat edin.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aydede

yanıtın için çok teşekkürler ben R2 direncini 15 ohm yerine 15k takmışım şimdi onu değiştirince alet çalıştı, yani proteus da çalıştı şimdi borda döşeyeceğim devreyi dediğin gibi diyotuda söker denerim ama proteus da voltajı değiştirince çıkış da değişiyor ama butona basıldığı an 14,4 voltta kalıyor yani tam olması gereken değerde sanırım biraz daha kurcalayıp iyi bir devre çıkartacağız ortalığa inşallah. :D  :D

aydede

bu ikinci devre hakkında yorumun nedir? bilgi verirsen çok sevinirim.

asma

Merhaba
2. Devreyi yaptım derken umarım sanal ortamdan bahsetmiyorsunuzdur.
Devrenin çıkış voltajı zener voltajı + Vbe (1,3V) olarak sınırlandırımış. Daha yüksek voltaj değeri için zener voltajını arttırmalısınız.
Pot çalışmıyor yazmışsınız , pot değeri 1k olduğunda 9V gibi bir değer ölçmelisiniz. Pot 5k ve doğrusal değer değişikliği elde edemezsiniz.
0 - 1,5k arasında değer değişikliği olur , diğer değerlerde voltaj sabit kalır.
Zener diyotu söküp , 14,4V gibi akü için izin vereceğiniz en yüksek değere ayarlıyabilirsiniz. Sonra 13V zener diyot takıp kullanabilirsiniz.
Devrenizin akım kapasitesindeki dar boğaz çıkışa seri bağlı diyottur. 3A lik diyotla daha fazla akım çekemezsiniz.
6A lik diyot takarak sınırı 5A e kadar çıkartırsınız.
1/10 şarj akımıyla 50A/h lik akü ya da 1/20 lik oranla 100A/h lik akü şarj edilebilir. (20-24 saat sürebilir)
Bu trafo ve köprü diyot ile yapılabilecek güzel bir devre önerebilirim.
Sn Bülent İpekkan' ın düzenlediği 2A ve 8A lik devreler var. İsterseniz 5A olarak düzenlenebilir.
Bu voltaj regülatörüyle devre yaparsak şimdiki halinden iyi bir şeyler çıkar. Ama Bülent beyin devresini bir araştırın  ;)

Kolay gelsin.

aydede

tamam dediklerini bir uygulayım devreyi borda döşedim proteus da da çizdim proteus ta zeneri sökünce çıkış değişmiyor ama bordda denemek lazım biraz dan dener bilgi veririm. pot olayına gelince ilk taktığım bozukmuş ama şimdi eski klasik pottan takdim trimpot yerine normal yani devre kalibrasyon yaptı ama 13 volttan yukarı çıkmadı zeneri söküp deneyecem bilgi veririm.

aydede

önerinize de açığım  devreyi yollarsanız bir incelemek isterim. bahsettiğiniz beyefendinin de devrelerine bakmak isterim.

aydede

sevgili ustalarım çok cvp gelmiyor ama deneyimlerimi yinede anlatayım birinci devre üzerinde testlerim devam ediyor dediğiniz her şeyi yaptım, devreyi borda döşedim led yanmadı akü doldu ölçü aleti ile sürekli izlediğim tamamen boş akü 15,5 volta kadar çıktı. sadece aküyü ölçtüğümde 13.7 volt civarında idi devrenin çıkış gerilimi 14.7 felan. birinci olarak led neden yanmadı? diğer bir husuta kalibrasyon çok güzel tam 14.7 ama dolu bir akünün voltajı kaçta durması gerekiyor yani devre çalışıyorken 12 volt 7 amper kuru tip akü en fazla kaç volta çıkmalı? bende 15.5 volt civarında devre durdu gibi, çünkü voltaj regülatörü ısısı baya düştü ama led yanmadı. ilgilenip cevap verirseniz bu konunun uzmanları olarak size çok minnettar kalırım. lütfe cevap

asma

Çok cevap mı bekliyordunuz?
Deneyip bilgi veririm yazmıştınız...
Ayrıca bir araştırın dediğim devre için bakmak isterim yazmışsınız...
Bahsi geçen devre için:
Forumdan
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,4107.0.html?PHPSESSID=9f941b7362c02be673eb57c8c6d20f1f

Sağdan soldan:

Alıntı YapÖzellikle son 10 yılda Ni-Cd, Ni-MH ve Li-On pillerin kullanımı iyice yaygınlaşmış olmasına rağmen, yüksek sığalı olmaları ve buna karşılık ucuz bir akım kaynağı olarak Kurşun-Asit akümülatörlerin kullanımı halen devam etmektedir.

Kurşun-Asit akümülatörler, tekniğine uygun olarak şarj edildiğinde çok uzun süreler serviste kalabilirler. 12 V Kurşun-Asit bir akümülatörün olması gereken şarj akım - gerilim grafiği Şekil:1 de gösterilmiştir. Birinci aşama (A-B) sürecinde, akümülatör gerilimi 10 V civarına gelinceye kadar şarj akımı sınırlandırılmıştır. Bu sınırlamayla, akümülatörün bulunduğu ortama, asit buharının yayılmasını ve oluşan kimyasal tepkimenin hızını düşürerek, özellikle pozitif kurşun plakaların dökülmesine engel olmaktadır. Akümülatör gerilimi 10.44 Voltu geçtikten sonra (Hücre baçına 1.74 Volt), ikinci aşama (C-D) gerilim değeri 14.4 V' ta gelinceye kadar akümülatör toplam sığasının 1/10 u kadar bir akımla şarj edilmelidir.(Hücre başına 2.4 Volt) Bu aşamada şarj, 5-6 saat kadar devam edecektir. Gerilim değeri 14.4 Volta geldiğinde, akümülatör TAM olarak şarj olmuştur ve bundan sonra akümülatörün iç direncinin iyice azalması sonucu kendi kendine boşalmasını engellemek amacıyla, çok küçük bir akımla şarj işlemine devam edilmesi gerekmektedir. Pratikte TAMPON ŞARJ olarak adlandırılan bu üçüncü aşama (E-F) sırasında, şarj gerilimi 16.44 Voltun üstüne çıkarılmamalıdır. (Hücre başına 2.74 Volt)

DEVRENİN ÇALIŞMASI
Tamamı boşalmış bir Akümülatör devreye bağlandığında, T1 transistörü kesimdedir, IC1 in çıkışı sıfırdır. T2 ve T3 üzerinden akacak akımı, P1 direncinin değeri belirler .Bu değer akümülatörün toplam sığasının 1/20 sinden daha büyük olmamalıdır. Akümülatör gerilimi 10 - 14 V arasındayken, D3 üzerinden T1 tetiklenir ve iletime geçer. Bu anda, IC 1' in çıkışı hala sıfırdır. Şarj akımını, P1 ve P2 dirençlerinin değerleri birlikte belirler. P3 direncini gerilimi (IC 1' in <+> girişinde) D1 zener diyotunun 6.8 voltluk zener değerini geçtiğinde IC1' in çıkış gerilimi, 1 Mohm' luk direnç üzerinden geri besleme alarak, 6.8 voltluk zener diyotun değerine yakın bir gerilimde salınım yapar. Bu anda, T1 tekrar kesime girer ve şarj akımını P1 in değeri belirler.

DEVRENİN AYARI
Şarj devresinin çıkışına seri olarak 0-10 Amper arası ölçme yapan bir ampermetre bağlayınız. Ayara başlamadan önce Akümülatörün dolu olması gerekir (14.4 V). Akümülatörü şarj devresi çıkışına bağlayınız ve devreyi çalıştırınız. P3 ayarlı direncini sağa veya sola doğru çevirerek IC 1' in çıkışının salınım yapmasını sağlayınız. P1 direncini de aynı şekilde ayarlayarak şarj edilecek akümülatörün sığasının 1/20 si kadar bir akımın akmasını sağlayınız. Daha sonra akümülatörü boşaltarak gerilimini 11 Voltun altına indirin ve P2 direncini ayarlayarak akümülatör sığasının 1/10 nu kadar bir akımın geçmesini sağlayın. Şayet Akümülatör TAM ŞARJ olduğunda, şarj geriliminin, 16.44 Voltu geçtiğini gördüğünüz takdirde, P3 ayarlı direncini hafifçe ayarlayarak, devrenin çıkışından akan akımı kesin. Tranformatör 220 V / 16 VAC 150 Watt gücünde olacaktır. Köprü diyot ve TIP 2955 ve BD140 transistörünü takriben 20 cm uzunluğunda çift kanatlı bir soğutucuya, transistörleri izole ederek bağlayın. Çıkışa seri bağlanan 16 Amp' lik diyot, yapılabilecek ters bağlantının devreye zarar vermesini önlemesi açısından gereklidir.

Kolay gelsin.

aydede

#10
benim resmini yolladığım iki devre için denemeler yaptım, verdiğiniz bilgileri denedim ilk devre dediğim gibi aküyü şarj ediyor ama led yanmıyor :D ikinci devrede zener diyot yanlış gelmiş yeniden sipariş verdim onu bekliyorum şimdi yolladığınız devreleri ise malzeme siparişi verip yaparım. buraya resmini atmadığım bir devre daha var sorunsuz bir şekilde çalışıyor. O devrede lm350 kullanılmış fakat ben onu lm338k ile yaptım güzel ve sorunsuz çalıştı.resmi bu yazının altına yükleyeceğim.




bu sorunsuz çalıştı ama en fazla kaç amper akü şarj eder bilmiyorum.

aydede

uzun bir aradan sonra çalışmalarımı bitirdim ve aranıza döndüm. burada anlatacaklarım umarım işinize yarar. aşağıda resmini eklediğim devreyi yaptım ve sorunsuz çalıştırdım. teknemde (tekne dediğim 4 metre olup) elektrikli motorumu çalıştırmak için sıfır 90 amper akü aldım güzel bir gezintiden sonra akü şarj için dükkana getirip ölçdüğümde 11.70 volt civarında gösteriyordu ki biz yaklaşık iki saat kadar gezdik. uzatmadan yapmış olduğum devreyi uzun testlerden sonra plakete döktüm pc de pcb çizip sonuç harika. yaklaşık olarak 2 amper de başlayan güç çekimi 0 kadar düştü akü çok güzel şarj oldu tekrar deneyip test ettim. sadece anlamadığım biraz düşük amper cekmesi oldu onunda trafom küçük ona bağlıyorum kullanmak isteyen arkadaşlara yapmak isteyenlere pcb cizimlerini yollayabilirim cizdiğim program ücretsiz basit ama kolay bir şey umarım birilerine faydam olur. şimdi bu devreyi solar panel için deneyeceğim sonucu bildiririm iyi günler.


aydede

çalışmaların resmini yollmak istedim fakat resimler büyük geldi. bir püf noktasi vereyim regülatörü büyük bir soğutucuya bağlayın ve fan mutlaka olsun.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın