Linux-Donanım seçimi nasıl olmalıdır?

Başlatan seron, 29 Ocak 2016, 15:23:58

seron

Mr_YAMYAM:
"(...)
Şimdi öğrenmen gereken bir durum daha var.
Her PC stabil değildir. Özellikle toplama veya düşük konfigürasyonlu PC lerde linux sorunları çok olmaktadır.
Linux seçimleri PC özelliklerine göre yapılmalıdır."

Nasıl yani?
Daha önce Linux sistemlerinin sürücü konusunda sıkıntısız olduğu, her donanımda, hatta düşük konfigürasyonlu donanımlarda bile cengaver gibi çalıştığı konuşulmuştu.

Eğer Sadece Linux kullanmak isteseydim, hangi linux'u-donanımı tercih etmeliydim, ya da elimdeki bilgisayara hangi linux giderdi?

Bunu bu başlık altında tartışmak istiyorum... Fikirlerimizi çarpıştıralım.

Mr_YAMYAM

Her linux sürümü gibi windows sürümleri de yeni PC lere göre artı komutlar barındırır.
Çekirdek yapısı olarak bilinen bu komutlar işletim sistemi ve sürücüler ile birlikte işlenmektedir.
Basit bir örnek vereyim.
Elimizde GF9800 ekran kartımız olsun.
Bu ekran kartı için belli başlı yayınlanmış sürücüler vardır. Ancak en stabil olanı tartışılır. Firma der ki, Ben en son şu sürücüyü yayınladım. İsteyen istediği gibi kurabilir.
Halbuki benim donanımımda 301 versiyonu gayet stabil çalışırken güncel sürücü diyerek 340 versiyonunu kurarsam  GPU doğru çalışmayabilmektedir.
İşte bir PC de de işlemci için belli komut dizeleri bulunmaktadır.
Eski bir işlemci olan P4 PC ye yeni bir işletim sistemi (Windows gibi) kurarsak ne olacaktır. Win98-2000 veya XP ile cenıfır çalışan ve yıllarca hizmet etmiş olan P4 lü bir PC ye Win7-8 veya daha üst versiyon bir işletim sistemi kurarsak, işletim sistemi içerisinde gömülü olan yeni komutları işlemci anlamayacaktır. Gerek grafik modunda gerekse işletim için öngörülen komutlar o dönemin işleçleri tarafından algılanamayacağı için o PC kafası karışık şekilde iş yapmaya çalışacaktır.
Bu örneği sadece CPU olarak versem bile bir anakart içerisinde onlarca işleç bulunmaktadır. Her işlecin çalışma komutları bellidir.

Linux işletim sistemlerinde ise öncelik GENERIC kodlaması olduğu için nispeten windows gibi olmayacak nispeten daha uygun bir yapılandırılma yapılacaktır. Ancak linux ta da bazı şeyleri çalıştırmak için yeni komutlar ile uygulama yapılmakta ise (Özellikle KDE sistemlerde) yine o donanım bu komutları anlamayabilecek veya daha ağır bir iş yükü ile karşılaşabilecektir.
Buna örnek:
PLASMA DESKTOP uygulamasını onboard ekran kartı olan CORE2 DUO işlemcili bir PC ile yapmaya çalışıyorsak, tabiri caizse 100Kg taşıyabilen bir eşeğe 500Kilo yük yüklemiş gibi olacağız.

seron

Tamam bunlar mantıklı. Fakat ben, Şu sürümü tercih ediyorum dediğimde donanımım buna mani mi olacak; ya da
bir donanım toplarken sürüme göre mi toplayacağım yani?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 30 Ocak 2016, 18:51:44Tamam bunlar mantıklı. Fakat ben, Şu sürümü tercih ediyorum dediğimde donanımım buna mani mi olacak; ya da
bir donanım toplarken sürüme göre mi toplayacağım yani?
Eğer PC nin gücü yeterli değilse en uygun seçeneği seçmelisin.
Ben PLASMA DESKTOP kullanacağım diyip te, sırf görsellik için uyduruk bir PC ye bu sürümü kullanacak olursan PC çuvallayacaktır.
ÖNEMLİDİR.
Bir PC nin hızı başta işlemci olmak üzere bazı donanımlarının hızı ile doğru orantılıdır. Hız faktörüne etki eden tek unsur ise işletim sistemlerinde kullanılan komut miktarıdır.
Sade görünüşlü bir işletim sistemi haliyle daha az veri gerektirir.
İşletim sistemine göre mi PC alacaksın yoksa PC ye göre mi işletim sistemi seçeceksin.

cokomoko

Genel olarak yamyamın dedikleri doğru olmakla birlikte, bu stabilite meselesi tartışmalı bir konudur. Durumdan duruma, donanımdan donanıma, kişiden kişiye değişir, spesifik bir kavram. Linux dağıtımlarında debian stabiliteye daha çok önem verir, ama çok da geriden gelir, hatta yeni model pc'ler için stabil olmak bir yana kaos oluşturabilir. Yine son model bir pc'de Arch, Manjaro gibi rolling dağıtımlar daha stabil olabilir. Dediğim gibi bu stabilite meselesi değişkendir ama kullanıcının bilgi birikimi stabil olmada önemli bir etkendir linux için, ikinci bir etken de kullanıcının kendi donanımını ne kadar iyi tanıyabildiğidir, bunun için de o donanımla epey haşır neşir olması lazım.
Bu durumda linux için donanım seçimi meselesinin en büyük sorunsalı kullanıcının bilgi birikimi, linux dağıtımlarındaki deneyimi ve üretici firmaların bazı donanım kıstlamalarına gitmesi üçgeninde cevabını bulabilir.   
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................

brooqs

Linux kernek 4.6.x ten itibaren neredeyse desteklenmeyen bir kart kalmadı piyasada. Linux ile stabilite konusuna bişey diyemeyeceğim ancak arch linux kullanıyorum. Her güncellemede bir sorun çıkacak diye korkuyorum. Ama bu demek değildirki her donanımda böyle olacak. Eğer stabil sistem kullanmak istiyorsanız ubuntu kullanın.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın