elektrik gidince devreye giren ışık sistemi 220v içerirrr

Başlatan yolcu27, 11 Ocak 2016, 22:56:29

yolcu27

sayın arkadaşlar bir şema bulmuştum bunu elimden geldiğince çizmeye çalıştım. amacım elektrik varken pilleri şarj eden ve elektrik gidince devreye girip harekete göre ledleri yakan bir sistem. normal elektrik gidince yanan fenerlere ek olarak harekete duyarlı olmasını istiyorum. şemayı ve bağlantıyi resim olarak ekliyorum.
harekete duyarlı devredeki röleyi iptal edip rölenin artı ve eksi bacaklarına direk ledleri koyduğum plaketin artı ve eksisini bağlayacağım burada sanıırım bir sıkıntı yok. pir sensörü denedim 5v ile çalışıyor.

soru 1 ) 4 adet kalem pil kullanmak istiyorum 1.2x4=4.8v yapıyor bunu bu devre ile şarj edebilir miyim? edebilirsem değişiklik olarak ne yapmalıyım? zener diyotların değerlerini ben öyle girdim sanırım şemada 9 v pil için 12v zener kullanmışlar. ben de 4.8v için 6 v girdim değer olarak. fakat tam bilmiyorum dediğim gibi zenerlerin değerleri ne olmalıdır?
soru 2 ) ledlerin seri paralel nasıl bağlanması gerektiğini çözemedim bu şekilde bağladım öyle acele olarak. hepsini paralel bağlasam sanırm sıkıntı çıkmaz diye düşünüyorum 5v parlak beyaz kullanacağım.

Umarım kendimi ifade edebilmişimdir. şimdiden teşekkür ederim.
soru 3 ) pillerin şarjı dolunca şarja devam edecek sanırm bunu nasıl engelleyebilirim?

xDoZeRx

Bunu varya sadece alternatif yolu 12 Volt adaptör ve sadece 12 Volt röle ile bu devreyi yaptım benim şu videoyu izleyebilirsin ve bilgi için videoyu paylaşabilirsin
https://www.youtube.com/watch?v=DxgwBVWXeoo

yolcu27

Devre ile yapmayı planlıyorum. Role ile evet bende gordum fakat benim amacım devre ile hem şarj edebilecek pilleri hemde ledleri surecek devreye enerji verecek elektrik gidince. Bu şemayı kendinyap sitesinde gormustum eksiği şarj dolunca şarjı kesecek kısım yok devrede

sahin8182


yolcu27

Alıntı yapılan: sahin8182 - 12 Şubat 2016, 23:13:46senin yukarıda vermiş olduğun devreler anlattıgın gibi calışmıyor mu?

Devreyi kurdum fakat pil olmadigi için deneme şansım olmadi. Ölçüm yapınca diyotlardan sonra sıfır volt görüyorum. Acaba yük yanı pil bağlamadan bu şekilde göstermesi  bu normal mi 

seron

Alıntı yapılan: yolcu27 - 12 Şubat 2016, 23:34:50Devreyi kurdum fakat pil olmadigi için deneme şansım olmadi. Ölçüm yapınca diyotlardan sonra sıfır volt görüyorum. Acaba yük yanı pil bağlamadan bu şekilde göstermesi  bu normal mi 
Hayır, normal değil. O diyot çıkışında 220Vdan fazla okumalısın.
Yaptığın devreyi görmeden birşey söylemek mümkün değil.
Doğru mu bağladın, yanlışmı bağladın, hata var mı? Devreye sadık kalarak mı yaptın, değiştirdin mi?... De'mi? ;)
Pertinaks'ı arkalı önlü foto yüklersen bir bakarız.

yolcu27

Şimdi devrenin resmini ekleme şansım yok ama daha sonra eklerim. Soldaki şema ile sağdaki alttaki devre çizimime bakar misiniz benim gözden kaçırdığım bir yer var mi acaba cizim olarak

seron

Devreye bakmıştım. Diyot yönleri doğru bağlı ve girişte doğru yere ceryan veriliyorsa çıkışın 0V olması normal değil. orada 220 girişinde üç uç var. aynısını yaptıysanız doğru yerlere mi gerilim verdiniz? boş olana vermediniz ve diyotlar yanlış bağlı değil de'mi?


yolcu27

Alıntı yapılan: seron - 14 Şubat 2016, 17:41:25diyot dizilimi böyle mi? hepsi aynı yönde dizili olmasın.
[IMG]https://elektronikprojeler.com/in/image.php?di=WZG6[/img]
Hocam eve geçince hemen bakacağım. Yanlış klemens e verdiysem çok gulerim ya . diyotlar doğru diye hatırlıyorum bi ters bir düzdü sizinki gibi.

Ya küçük güzel bir devre ama çok kullanışlı olacaktı

serkan_48

Alıntı yapılan: yolcu27 - 14 Şubat 2016, 17:53:42Hocam eve geçince hemen bakacağım. Yanlış klemens e verdiysem çok gulerim ya . diyotlar doğru diye hatırlıyorum bi ters bir düzdü sizinki gibi.

Ya küçük güzel bir devre ama çok kullanışlı olacaktı

Bağlantı şeması üstten ikinci diyotun çıkış ucu kendi altından en alttaki diyotun çıkışına gidiyorsa bağlantı şekli bu şekilde dorudur. Artılar bir yerde eksiler diğer yerde birleştirilmiştir. Birer atlamalı.

seron

1-)Size sadece ışıldak mı lazım?
2-)İlle de bu devre mi lazım?
Şu olmaz mı? Ondan daha küçük, transistörsüz ve de ucuz:
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,4965.msg22872.html#msg22872

yolcu27

Alıntı yapılan: seron - 14 Şubat 2016, 19:15:241-)Size sadece ışıldak mı lazım?
2-)İlle de bu devre mi lazım?
Şu olmaz mı? Ondan daha küçük, transistörsüz ve de ucuz:
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,4965.msg22872.html#msg22872


Hocam diyotlardan sonra 100v lık kondansatör koymussujuz ama zener görmedim 12v role için nasıl dusuruyorsunuz voltu. 220v role ise ozaman 100v kondansatör az oluyor buraya takildim ben.

Hocam benim amacım hem pir sensoru devreyi surmek hemde pir sensorlu devre ile de ledleri surmek .
Sizin şemada led yerine pir sensorlu devrrmi koysam sensorlu devrenin çıkışı ile de ledleri surerim.
Bir ara bakacağım açıkçası şuan zamanim fazla yok bir kenarda duruyor öyle . devre resimlerini kaydettim sizin. Yaparsam eğer eklerim. İlginiz için teşekkürler

seron

Alıntı yapılan: yolcu27 - 14 Şubat 2016, 21:56:35Hocam diyotlardan sonra 100v lık kondansatör koymussujuz ama zener görmedim 12v role için nasıl dusuruyorsunuz voltu. 220v role ise ozaman 100v kondansatör az oluyor buraya takildim ben.

Zener diyoduna gerek yok orada gerilim regülasyonunu 100R ile seri bağlı röle sağlıyor. devre bu ili almaç ile boğulduğunda kondansatörün bacaklarındaki gerilim çok düşük kalıyor; yani oradaki gerilim esasen 30V altında. ama güvenlik amacıya oraya 400V kullanmak tabi ki de daha doğrudur. ben az yer kaplaması açısından öyle şeyettim.

İkincisi bu devreyi PIRsensörde kullanamazsınız. Sanırım siz PIC falan besleyeceksiniz bununla olmaz. Bu sadece otomatik ışıldak devresidir. kondansatör konusunda haklısınız onu byütebilirsiniz. ama PIR'lı merdiven otomatına bağlayamazsınız lamba söndüğunde güç kesilir kesilmez bu devre çalışır. ha 24 saat böyle yansın derseniz o da olur. Merdiven otomatiği lambayı söndürünce bu yanar.

devre şunu yapar:
Elektrik gider > şarjı keser > LEDleri yakar.
Elektrik gelir > LEDleri keser > şarjı başlatır. Röleden pile seri baplı olan seri 100Ryi pilin cinsine göre değiştireceksiniz.

son olarak...
DİKKATLİ OLUN! direkt 220V Faz dolaşır o devreden. çarğılma riski çok yüksek!

yolcu27

Alıntı yapılan: seron - 14 Şubat 2016, 22:13:22Zener diyoduna gerek yok orada gerilim regülasyonunu 100R ile seri bağlı röle sağlıyor. devre bu ili almaç ile boğulduğunda kondansatörün bacaklarındaki gerilim çok düşük kalıyor; yani oradaki gerilim esasen 30V altında. ama güvenlik amacıya oraya 400V kullanmak tabi ki de daha doğrudur. ben az yer kaplaması açısından öyle şeyettim.

İkincisi bu devreyi PIRsensörde kullanamazsınız. Sanırım siz PIC falan besleyeceksiniz bununla olmaz. Bu sadece otomatik ışıldak devresidir. kondansatör konusunda haklısınız onu byütebilirsiniz. ama PIR'lı merdiven otomatına bağlayamazsınız lamba söndüğunde güç kesilir kesilmez bu devre çalışır. ha 24 saat böyle yansın derseniz o da olur. Merdiven otomatiği lambayı söndürünce bu yanar.

devre şunu yapar:
Elektrik gider > şarjı keser > LEDleri yakar.
Elektrik gelir > LEDleri keser > şarjı başlatır. Röleden pile seri baplı olan seri 100Ryi pilin cinsine göre değiştireceksiniz.

son olarak...
DİKKATLİ OLUN! direkt 220V Faz dolaşır o devreden. çarğılma riski çok yüksek!

Pic surmeyecegim yukarıda ust kısımdaki devreyi surecegim. Pir sensor hareketi gorunce çıkış veriyor ve role çekiyor. 5v ile çalışacak bir devre bu. Amacım 4 pili şarj eden ve elektrik gidince otomatik olarak bu devreyi suren bir devre ki sizin devreniz bunu yapar gibime geliyor.

seron

Yapar. Mantığı yukarıdaki devre ile aynıdır. Ben bunu yıllardır evde ışıldak olarak kullanıyorum. Girişe 220yi ver devam et. Elektrk gidince yansın istersen pır çıkışına değil doğrudan aplik girişine (duvardan çıkan iki tele) bağlaman yeterli...

yolcu27

Alıntı yapılan: seron - 14 Şubat 2016, 22:34:24Yapar. Mantığı yukarıdaki devre ile aynıdır. Ben bunu yıllardır evde ışıldak olarak kullanıyorum. Girişe 220yi ver devam et. Elektrk gidince yansın istersen pır çıkışına değil doğrudan aplik girişine (duvardan çıkan iki tele) bağlaman yeterli...
Pir sensoru sürekli yanmasin diye dusundum yanı hareket algilayinca yansin. Yanı bu merdivenlerdekinin mantığı ama hem şarjlı olack hem otomatik olacak işte amaç yine merdiven de kullanmak maksat uzun sureli elektrik kesildiğinde pil  daha çok gitsin

seron

Pillerin uzun süre dayanması:

-Elektrik kesintisinin süresine
-Pilin özelliklerine
-Şarjda kalma süresine

bağlıdır.

Pır dedektörlü merdiven aydınlatma sistemleri sadece 28Watt'lık Hlaıjen Lambalarla kullanılabilirler.

Eski zaman - Bakkal lambaları > olmaz, çabuk bozulur garantisi biter.
Tasarruflu-flouresan lambalar > olmaz, aynen.
Led lambalar > Olabilir.

Eğer sadece elektrik kesikken yanmasını ve ömrünün uzun kalşmasını istiyorsan, verdiğim devreyi ya da kendi seçtiğin yukarıdaki devreyi doğrudan 220V girişine bağlamalısın, sensör devresinin çıkışına değil.

Şayet çıkışına bağlarsan, birisi geçtiğinde söner, geçip gittiğinde devamlı yanar.
Girişe bağlarsan, Elektrikler varken devamlı şarjda kalır, giderse yanar > tam merdivendeyken kafanızı gözünüzü yarmazsınız.

Yani Elektrikleri kesildiğinde > zor durumda kalmayalım istiyorsanız resimdeki kırmızı noktalara bağlayacaksınız.
Elektrik kesilse bile PIR dedektörü çalışmaya devam etsin isterseniz, PIR dedektörünü besleyen elektrik hattını ayırıp Güç kaynağı bağlamalısınız.
[IMG]https://elektronikprojeler.com/in/image.php?di=EANY[/img]

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın