inverter trafolarını paralel bağlamak?

Başlatan hamit, 05 Aralık 2015, 22:12:21

hamit

arkadaslar kusura bakmayin biraz kazma bi soru olacak  ama 2tane 1kw inverterin cikis trafolarini paralel baglarsak 2 kw guc alirmiyiz yoksa birbirlerinimi yakarlar
bu arada ikisinin akuleri ayri.ayni guc kaynagindan beslenmiyorlar.

Yusuf usta

ayrı zamanlarda çıkan sinüsoidal dalgalar nedeni ile iki ayrı ac trafoyu paralel bağlamanız mümkün değildir. her iki trafoyu da aynı mosfetler paralel sürüyorsa o zaman belki olabilir. ayrı ayrı osilatörlerce sürülen trafoların o andaki çıkış durumunu denk getiremeyeceğimizden paralel bağlamak sakıncalıdır.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

ekrem3457

Tamda bu noktada sormak istediğim bir soru var.Ulusal şebeke sistemine yüzlerce hatta binlerce üretici nasıl bağlanabiliyor.

serkan_48

Sisteme enterkonnektif sistem deniyor. Santraller arasi iletisim var ve senkron islemi yapiliyor. Tum santraller senkron sekilde calisiyor. Tum santraller ayni frekansta uretim yapiyor. Diger turlu senkron disina cikan santraller sistemden dusuyor.

ekrem3457

Peki şebekeden beslenen trafolar paralel ve seri bağlanırmı? Sinüs nasıl giriyorsa aynı çıkmazmı.Yoksa kaymamı olur.

ekrem3457

Ayrı ayrı nüvelere sarılmış bobinler ile tek nüve üzerine sarılmış bobinlerin  arasında  ne fark vardır. Bu arada her iki trafonun eş değer olduğunu varsayıyoruz.

serkan_48

Daha önce 18 volt iki trafoyu paralel bağlamıştım. Eğer eşdeğer trafo ise sorun olmaz. Ancak trafolar arasında bir kaç sipir bile fark olursa o zaman sorun başlar. Seri bağlantı hiç yapmadım. Frekansta v.s. kayma olmaz. Bu tür trafo paralellemelerde zorunda kalırsam her trafoyu ayrı olarak dc ye çevirip dc kısmı paralellemeyi tercih ediyorum.

Bahsettiğim durum düşük güçlü düşük voltajlı sistemlerde. Yüksek voltaj yada güçlerde denemedim.

Yusuf usta

#7
şebeke gerilimine bağlı trafolar seri veya paralel bağlanabilir. herhangi bir sorun yaşamazsınız. bazı cihazlarda iki ayrı trafo seri bağlı kullanılmaktadır zaten. bu işlem, aynı beslenen paralel beslenen trafoların çıkışları seri ya da paralel bağlanabilir.

burada önemli olan nokta nedir?
paralel ya da seri bağlama sırasında bobin yönleri aynı denk getirilmelidir. AC trafoları paralel bağlayayım derken, uçları ters denk getirirseniz, trafo uçlarındaki polarite çakışır. bu da trafonun ısınarak yanmasına sebep olur.
ekleme:
trafo değerleirinin eşit olması gerekir.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Mr_YAMYAM

2 transformatörün parelel bağlanmasında tek esas vardır. FAZLARI ÇAKIŞTIRMAK.
Bir faz (SİNÜS) başlangıçta ani değer denilen herhangi bir değer alabilir ve bu değer sonsuz miktardadır.
Yani sinüs işretinin başlangıcında sıfır ila tepe noktası arasındaki herhangi bir değerdir. Bir sinüs periyodu 360' olarak belirlenmiştir.
İki trafo parelel bağlanırsa..;
İlk trafonun ani değeri o an için tepe noktasında ise ikinci trafonun ani değeri sıfır noktasında ise ilk trafodaki gerilim ikinci trafoya gidecek ve ikinci trafo bir YÜK olarak çalışacaktır. Keza ilk sinüs tepe noktasında iken ikinci sinüs 180' faz gecikmesi ile yada önde ise sinüs işaretinin gerilim farkı kadar birbirini yok edecek ve belli gerilim düşmesine sebebiyet vereceklerdir.
En basit bir örnek ile açıklarsak.
3 fazlı sistemlerde iki faz gerilim toplamı 220V+220V =440V olması gerekirken daima 380V olarak görülür ölçülür ve hesaplanır.
İşte konu içeriğinde bahsedilen iki ayrı transformatörün parelel bağlanmasının tek koşulu olan olay her iki transformatörde üretilen sinüs işaretlerinin aynı anda yükselerek aynı anda max değere ulaşması veya aynı anda minumum değere ulaşmasını sağlamaktır. Eğer fazlar aynı anda aynı şekilde hareket etmiyorsa karşılıklı olarak birbirlerini etkileyeceklerdir.
Şebeke sistemlerinde frekans daima stabil ve 50 Hz tir. Halbuki bahsi geçen inverter cihazında frekansın stabil olduğu tartışılır. Üstelik TAM SİNÜS olmayan invertörlerden ise ortaya daha karmaşık sonuçlar çıkacaktır. Saf sinüs olmayan (Darbeli) kaynaklarda bir de oluşabilecek harmonikler sözkonusu olacaktır ki olası tehlikeler asla önceden bilinemez.
KOŞULUN SAĞLANABİLME ESASLARI:
Her iki inverter aynı osilatör ile çalıştırılıyorsa aynı anda sinüs üretmeye başlayacaklardır. Bu durumda çıkış gerilimleri de senkron olacağı için trafoların parelel bağlanması sakınca yaratmayacaktır. Güç konusu dikkate alınmaz. Yani ilk transformatör 1KW iken ikinci transformatörün 500W olması sorun teşkil etmez.
Her iki inverter ayrı osilatör ile çalıştırılıyorsa osilatörler arası bir bağlantı ile senkron edilmesi gereklidir. Yani osilatörler sinüs işaretini aynı anda üretmeye ve aynı fazda üretmeye başlamalıdırlar.

ekrem3457

Heriki trafoda şebekeye bağlı olduğuna göre giriş işaretleri aynı oluyor. Öyle ise çıkışları da aynı olmalı.Her ikisinin sinüs eğriside aynı olmazmı?

Adnancoskun

En ufak gerilim farkı, düşük gerilimli olanı ısındırarak yanmasına sebep olur
Yani trafoları paralel bağlamak yanlış bir seçim

Eğer siz çıkışta dc kullanacaksanız, trafo çıkışlarını doğrultup paralel bağlayabilirsiniz
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

Alıntı yapılan: hamit - 05 Aralık 2015, 22:12:21arkadaslar kusura bakmayin biraz kazma bi soru olacak  ama 2tane 1kw inverterin cikis trafolarini paralel baglarsak 2 kw guc alirmiyiz yoksa birbirlerinimi yakarlar
bu arada ikisinin akuleri ayri.ayni guc kaynagindan beslenmiyorlar.
hamit siz ne yapmak istiyorsunuz tam olarak?
anladığım kadarıyla elinizde iki adet PSU var ve ikisi de istediğiniz güç koşulunu sağlamıyor değil mi? öyleyse yanlış çözüm. invertörler ayrı ayrı ise muhtemelen frekansları, dalga şekilleri ve diğer unsurları farklıdır. yukarıda arkadaşlar açıklamış. olmaza benziyor sonuç. sadece trafoları değil, devre kartını da bozabilirsiniz.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: ekrem3457 - 07 Aralık 2015, 13:50:28Heriki trafoda şebekeye bağlı olduğuna göre giriş işaretleri aynı oluyor. Öyle ise çıkışları da aynı olmalı.Her ikisinin sinüs eğriside aynı olmazmı?
Trafoları şebekeye (ORTAK) bağlayarak parelel bağlama esasları ile, inverter çıkış trafolarını parelel bağlamanın esasları farklıdır.
Aynı şebeke hattına bağlanan trafolarda tek koşul çıkış gerilim farkıdır.

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 07 Aralık 2015, 17:33:51En ufak gerilim farkı, düşük gerilimli olanı ısındırarak yanmasına sebep olur
Yani trafoları paralel bağlamak yanlış bir seçim

Eğer siz çıkışta dc kullanacaksanız, trafo çıkışlarını doğrultup paralel bağlayabilirsiniz
Bu bağlantıda gerilim farkı %1 civarında olsa bile o oranda güç düşümü yapacaktır. Bu güç düşümü ısı faktörünün katlanarak artması anlamına gelmektedir.
Ancak bir AC gerilim üretecinin hesaba katılması gereken çok fazla unsur bulunur.
Ben bu unsurlardan en önemlisi olan FAZ SENKRONU üzerinde durmuştum. Elbette ki böyle bir inverter çıkışındaki gerilim farkı da yukarda anlatılanlarda olduğu gibi oldukça önem arzetmektedir.
Zaten parelel bağlanan tüm gerilim kaynaklarında eşitlik mutlaka önemlidir.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın